/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 7

jaargang 42, 8juni 2000


Nieuws

Untitled Document Calibre doet het zonder Anouk

Emma ontmoet…in ieder geval geen Anouk. De Haagse rockzangeres liet het afweten tijdens de eerste aflevering van de manifestatie Emma ontmoet…op het Eindho-vense Lichtplein. Toen de Haages zangeres om 18.00 uur werd verwacht voor de repetitie met het Vlaamse kamerorkest I Fiamminghi, liet ze via haar manager weten niet op te kunnen treden vanwege ‘mentale problemen’. Ook haar optreden voor Pinkpop komend weekeinde gaat niet door. De band Project 2000 uit Rotterdam wist de show te redden door als vervanger op te treden. Op de achtergrond speelde Calibre een belangrijke rol met een virtueel spektakel.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document De TUE is één van de vijf Nederlandse universiteiten die onderzoek gaat doen naar efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en benzine. De Technologiestichting STW heeft ruim 5,7 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor onderzoek naar het doelmatiger inzetten van aardgas via een katalytische omzetting naar het zogenoemde synthesegas.

De capaciteitsgroep die zich hier mee bezig gaat houden aan de TUE heet Katalyse en Anorganische Chemie van de faculteit Scheikundige Technologie. Bij het project zijn prof. dr. Rutger van Santen en prof. dr. ir. Gert-Jan Kramer betrokken. Vijf jaar lang zullen veertien onderzoekers werken aan het STW-project, dat ook deels wordt gefinancierd door het Energie Centrum Nederland en de Nederlandse industrie.

Het gebruik van aardgas en benzine kan veel efficiënter is de insteek van het onderzoek. Een verdubbeling of verdrievoudiging van het rendement is mogelijk. Het onderzoek spitst zich toe op het doelmatiger gebruiken van aardgas via een katalytische omzetting naar synthesegas. Aan de TUE loopt kwantumchemisch onderzoek naar de activering van methaan, het hoofdbestanddeel van aardgas.

Scenario’s van het energieverbruik laten zien dat energiebronnen zoals zon en wind pas vanaf 2060 algemeen worden ingezet. Tot die tijd kan uit de fossiele brandstoffen meer rendement worden gehaald, zodat de uitstoot van CO2 daalt en de voorraden langer meegaan. Nu wordt zestig tot tachtig procent van de energie uit benzine, steenkool en aardgas niet benut.

Door het katalytisch omzetten van methaan naar synthesegas, een mengsel van koolmonoxide en waterstof, is een hoger rendement mogelijk. Het omzetten van het gas gebeurt bij temperaturen tussen de 800 en 1000 graden Celsius.

Behalve de TUE houden de universiteiten van Utrecht, Leiden, Twente en Delft zich hiermee bezig./.

Untitled Document Werktuigbouwkunde intensiveert automobieltechniek

De tak Automobiel-techniek binnen de faculteit Werktuigbouw-kunde ondergaat een facelift. Was voorheen sprake van losse projecten, vanaf komend collegejaar moet er structuur en beleid zijn op dit gebied. Voor dit doel is het Automotive Activity Plan opgesteld, met drie speerpunten op onderwijs- en onderzoeksgebied. Initiator prof. dr. Nort Liebrand verwacht veel van deze opzet.

“We hadden al veel op het gebied van automobieltechniek, maar het zat verstopt in de faculteit”, vindt Liebrand. “Nu worden alle puzzelstukjes op hun plaats gelegd.” Volgens hem is het eigenlijk niet meer dan logisch dat de TUE zich bezighoudt met automobieltechniek. “Tachtig procent van de Nederlandse autobranche en toeleveringsbedrijven is gevestigd in Noord-Brabant en Limburg. Dat zijn onze buren, dus is Eindhoven de aangewezen plaats om onderwijs hierover te geven en er onderzoek naar te doen.”

De drie speerpunten zijn veiligheid, motoren en cvt-aandrijvingen.

Studenten die in het derde jaar moeten kiezen, krijgen een aantal keuzevakken op het gebied van autotechniek. Het vierde jaar staat in het teken van de drie speerpunten. “Dan hebben studenten flink kennis gemaakt met algemene zaken en de speerpunten door middel van colleges en casussen. In dit jaar stelt de betreffende hoogleraar per speerpunt een programma vast voor de student.” De plannen worden in oktober mede ondersteund door studievereniging Simon Stevin. Deze brengt dan een week lang bezoeken aan grote autoproducenten, zoals Daimler en Porsche. “We willen laten zien dat we ook al concreet bezig zijn. Ik verwacht dat studenten straks veel bewuster voor automobieltechniek kiezen. Want de auto fascineert nog steeds veel studenten.”/.

Untitled Document CAO-overleg stokt

Afgelopen maandag is het overleg over de nieuwe CAO voor universiteiten vastgelopen. Voornaamste struikelblok bij de onderhandelingen is de vraag geweest of het privaatrecht van toepassing moet worden op de arbeidsverhoudingen. De bonden willen dat niet, de werkgevers wel.

De bonden zijn in de voorafgaande periode steeds terughoudend geweest over het overgaan naar een privaatrechtelijke arbeidssituatie, de vurige wens van de VSNU, de vereniging die de werkgevers in het overleg vertegenwoordigt. Bij de vorige CAO werd onderling afgesproken dat er een onderzoek zou worden gedaan naar de mogelijkhden van een privaatrechtelijk stelsel voor de nu nog overwegend door ambtenaren bevolkte Nederlandse universiteiten. De achterbannen van de werknemersorganisaties hebben hun vertegenwoordigers in de afgelopen periode echter te verstaan gegeven geen trek te hebben in het verlies van de ambtenarenstatus.

De VSNU is nu ‘teleurgesteld’ over de houding van de bonden en beraadt zich op het starten van een geschillenprocedure. De bonden op hun beurt roepen de VSNU op ‘om nu eindelijk eens te gaan onderhandelen over de echte CAO-onderwerpen: salaraisverhoging en zaken aangaande aanstelling, ontslag en scholing. De bonden hebben hun leden inmiddels opgeroepen tot actie./.

Untitled Document Scholierendatabank in gebruik genomen

Op dinsdag 6 juni is de Scholierendatabank in gebruik genomen. In deze databank worden gegevens van middelbare scholieren opgeslagen die ooit interesse getoond hebben voor een studie aan de TUE. De databank bevat gegevens van in totaal zo’n zestienduizend scholieren.

Binnen In- en Externe betrekkingen, de afdeling die onder meer zorg draagt voor de werving van nieuwe studenten, wordt al geruime tijd gewerkt aan de scholierendatabase. Er bestond al een dergelijk systeem dat echter niet millenniumproof was en nodig vervangen diende te worden.

In de databank verzamelt IEB gegevens van scholieren die ooit op de een of andere manier contact hebben gehad met de universiteit en interesse hebben getoond in een bepaalde opleiding. Daardoor wordt het heel makkelijk om zo’n scholier verschillende malen per jaar informatie op maat toe te sturen gedurende een aantal jaren. Behalve voor studentenwerving kan de enorme voorraad gegevens ook gebruikt worden om de markt te analyseren en eventuele trends te voorspellen. De Scholierendatabase vormt de opmaat naar een veel grotere databank. Op termijn wil de TUE toe naar een databank waarin ook persoonsgegevens van medewerkers, studenten, alumni en externe relaties opgenomen zijn. /.

Untitled Document Geen problemen verwacht bij EK

“Het universiteitsterrein is tijdens de EK-voetbalwedstrijden in Eindhoven slechts een overloopgebied voor parkeerfaciliteiten”, vertelt hoofd Bedrijfshulpver-lening Ad van Veen.

“Daarover is overleg geweest tussen de TUE, de gemeente en de politie. Bewegwijzering zal niet verwijzen naar parkeerplaatsen op het TUE-terrein. Voetbalsupporters weten dus niet dat ze hier kunnen parkeren.” Ad van Veen is ervan overtuigd dat zich hierdoor geen tot weinig problemen zullen voordoen. “Mocht het veel drukker worden dan dat nu verwacht wordt, dan vindt de TUE het goed dat het universiteitsterrein als overloopgebied functioneert. Mits de parkeerterreinen beschikbaar zijn”, voegt Van Veen er uitdrukkelijk aan toe. “Er zal niet veel ruimte zijn, aangezien de TUE gewoon open is. Vermoedelijk zal er niet veel gebruik worden gemaakt van de faciliteit.” Van Veen verwacht ook weinig rondhangende voetballiefhebbers op het terrein.” Mochten zich incidenten met bijvoorbeeld dronken mensen voordoen, dan zal de BHV de problemen voor zover mogelijk zelf oplossen. We hebben ieder weekend met zulke gebeurtenissen te maken. Tijdens het EK gaan wij op dezelfde manier met incidenten om als in de weekends.”/.

Untitled Document Loopbruggen langer dicht

De loopbruggen naar het Hoofdgebouw en Auditorium blijven twee weken langer gesloten. Tot 26 juni zullen deze afgesloten zijn. Er is meer tijd nodig voor de aansluiting van de loopbruggen dan gedacht. Tot 26 juni kan men binnen via de andere ingangen, daarna weer via het Hoofdgebouw.

Twee profielen

geven toelating tot TU

De drie technische universiteiten hebben een compromis bereikt over de toelatingsregeling voor studenten. Zowel VWO-leerlingen die het profiel ‘Natuur en techniek’ gekozen hebben als leerlingen met het profiel ‘Natuur en gezondheid’ mogen worden toegelaten tot een ingenieursopleiding. Voorheen gaf alleen het profiel ‘Natuur en techniek’ toegang tot een ingenieursopleiding in Delft, Enschede of Eindhoven.

Lichtshow

langer te zien

Het lichtkunstwerk ‘Lux Agitat Molem’ in het gestripte gebouw T-hoog op het TUE terrein zal ook de komende twee weken nog iedere avond tussen 22.00 en 04.00 uur te zien zijn. Dat betekent dat de bezoekers die naar aanleiding van de Europese voetbalkampioenschappen de stad aandoen niet alleen kennis kunnen nemen van de ‘Flying Pins’ op de Kennedylaan, maar zich ook kunnen vergapen aan het bijzondere project dat lichtarchitect Harry Hollands op verzoek van Studium Generale van de TUE inrichtte. De verlenging van het project vindt plaats op verzoek en met steun van de Gemeente Eindhoven.

Nieuw bestuur ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft een nieuw bestuur. De volgende vijf mensen nemen per 1 juli het roer over. Voorzitter wordt Maudy Keulemans, derdejaars Gezondheidswetenschappen (Maastricht). Secretaris Martijn Nolen studeert Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Marjolein Oudshoorn, penningmeester, studeert binnenkort af op Beleid en Management Gezond-heidszorg aan de Erasmus Universiteit (Rotterdam). Algemeen bestuurslid Kaj Valk studeert Geografie aan de faculteit Educatieve Opleidingen van de Hogeschool van Utrecht. Lian Merkx studeert Biologie/Milieuwetenschappen in Groningen.

Untitled Document TUE’ers derde bij Eurobot

Het multidisciplinaire TUE-team dat het afgelopen weekend deelnam aan de robotwedstrijd Eurobot is derde geworden. Het is de derde keer dat een team uit Eindhoven deelneemt aan Eurobot. Nog nooit eindigde de TUE zo hoog. Eurobot wordt elk jaar gehouden in het Franse Sarthe.


Op vrijdag 19 mei werden de Eindhovense robots die naar Eurobot zouden gaan, gedemonstreerd aan het publiek door de trotse bouwers. Foto: Bram Saeys

Sinds januari zijn studenten Informatica, Elektrotechniek, Natuur-kunde en Werktuig-bouwkunde in de weer geweest met hun inzending voor Eurobot. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van ballonnen. Het was de bedoeling dat de robots zo snel mogelijk de ballonnen van de tegenstander kapot prikten. Daarnaast was het zaak de eigen ballonnen zo goed mogelijk te verdedigen. Het TUE-team paste een succesvolle strategie toe in Sarthe. Twee snelle robots die gebruik maakten van de opstaande randen van het speelveld, voerden een snelle charge uit terwijl twee andere kleine robotjes voorzien van een gloeiende lans over het speelveld richting de ballonnen raceten. Een wat grotere robot – de strijdwagen – bond vervolgens de strijd aan met de overige ballonnen van de tegenpartij. Onder-tussen veegde een vijfde machine de eigen ballonnen bij elkaar om ze te kunnen beschermen tegen een aanval van de tegenpartij. “Er waren twee competities”, vertelt werktuigbouwkundige Raymond Kok. “Op zaterdag 3 juni vond de Franse competitie plaats. Zondag was de Europese competitie. Wij hebben zaterdag de Franse deelnemers gezien. Toen dachten we al wel dat we hoog zouden kunnen eindigen.”

Untitled Document Multidisciplinair Createch levert studiepunten op

Meedoen aan de ontwerpwedstrijd Createch gaat studiepunten opleveren. Studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, BMT, Elektrotechniek, Natuurkunde, Informatica en Bedrijfskunde kunnen drie studiepunten verdienen als ze deelnemen aan de Eindhovense voorronde van de multidisciplinaire ontwerpwedstrijd.

In totaal is er ruimte voor tachtig studenten verdeeld over zestien teams. Createch is het eerste van een groot aantal interfacultaire projecten dat de komende tijd opgestart wordt.

“Zet twee tweedejaars studenten van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek bij elkaar en je zult zien dat ze niet met elkaar kunnen praten”, zegt Han Smits, opleidingsdirecteur van de faculteit Werktuigbouwkunde. “Ze hebben dezelfde basiskennis, dezelfde achtergrond en toch communiceren ze niet.” Om studenten te leren hoe ze moeten samenwerken in multidisciplinaire teams en hoe ze moeten communiceren, zouden ze tijdens hun studie al regelmatig in contact moeten komen met mensen van andere disciplines. Daarom pleit Smits er al geruime tijd voor dat interfacultaire projecten, projecten tussen twee of meer faculteiten, een vast onderdeel worden van het curriculum. “Het zou een mooie afsluiting van de kandidaatsfase zijn. Bij Werktuigbouw zouden we het verplicht willen stellen.” Hoewel er al veel gesproken is over interfacultaire samenwerking en de opleidingsdirecteuren al eerder besloten hadden aan dat soort projecten meer aandacht te geven, kwam het er nooit echt van. Een recente, stevige vergadersessie van de opleidingsdirecteuren bracht daar verandering in. Dat overleg heeft zo’n veertig voorstellen tot samenwerking opgeleverd.

Eurobot

Wat de meerwaarde is van interfacultaire en interdisciplinaire samenwerking blijkt al een aantal jaren bij wedstrijden als Createch en Eurobot. Deelnemers aan dit soort wedstrijden zijn bijna altijd positief. Studenten konden, behalve de eer, niets verdienen met de ontwerpwedstrijd waarvan de Eindhovense voorronden steeds door Studium Generale georganiseerd werden. Smits: “Er is vaak discussie geweest over het al dan niet toekennen van studiepunten voor Createch. Het speelde zich voornamelijk buiten de faculteit af. Dat maakte het moeilijk, want hoe beoordeel je het werk van studenten? En hoe beoordeel je de kwalteit?” Werktuigbouwkunde heeft de organisatie van SG overgenomen en een vorm gevonden waarin het project bij verschillende opleidingen en faculteiten in het curriculum in te passen is. Bijkomend voordeel is dat op deze manier vier student-assistenten ingezet kunnen worden.

Createch vindt volgend jaar mei plaats op de TU Twente. Afgelopen maandag, 5 juni, is de inschrijving voor het vak gestart. Het Createch-project zal de eerste helft van het eerste trimester beslaan. Op 4 september gaan de ploegen van start. Ze werken een kleine vier weken gezamenlijk toe naar de Eindhovense voorronde die half oktober plaatsvindt. De teams, die uit leden van minimaal twee faculteiten moeten bestaan, krijgen in W-hoog de beschikking over een werkplaats en ontwerpruimtes. Van de zestien teams gaan drie teams - de twee beste en het meest inventieve - door naar de finale. Overigens wordt Createch het jaar daarop door de TUE georganiseerd. /.

Untitled Document Studenten richten

internationaal netwerk op

Buitenlandse gasten van de TUE helpen met het leren kennen van de TUE, tegelijkertijd een beetje proeven van andere culturen en als het even kan ook nog wat internationale ervaring opdoen. Dat zijn in een notendop de doelstellingen van het International Student Network, een nieuwe studentenvereniging die internationalisering hoog in het vaandel draagt.

Studenten Mark Bax en Marit Fiege, beiden actief lid van het International Reception Committee Eindhoven (IRCE) staan aan de basis van het Eindhovense International Student Network. Het tweetal hoopt met hun initiatief onder meer betere contacten te kunnen bewerkstelligen tussen Nederlandse studenten en de zogenaamde ‘foreign guests’ van de universiteit en de hogeschool. Op termijn zou het ISN Eindhoven de taken van IRCE over kunnen nemen.

Bax is op dit moment penningmeester van IRCE, Fiege was dat ook een jaar. Beiden zijn ze nauw betrokken bij het werk van de internationale studentenvereniging. Toch vinden ze allebei dat IRCE kansen laat liggen. Bax: “Het concept van IRCE is afgekalfd. Voor buitenlanders is IRCE heel erg leuk en nuttig. Maar voor Nederlanders is dat minder het geval. Het is heel moeilijk om mensen te motiveren. Dat heeft er ondermeer mee te maken dat IRCE geen onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Het zou juist zo leuk zijn als je contacten hebt met collega committees in binnen- of buitenland waarmee je bijvoorbeeld naar het buitenland zou kunnen gaan.” Het ISN zou deel uit willen gaan maken van het Erasmus Student Network dat vertakkingen heeft naar negentig Europese steden. Binnen Nederland heeft het netwerk vestigingen in negen studentensteden, waaronder Tilburg. “Het is het IRCE van nu met een klein beetje extra”, aldus Bax.

Maar waarom zou iemand lid willen worden van een internationaal studentennetwerk? Volgens Fiege en Bax zijn er redenen te over. “Voor je in het buitenland op stage gaat, zou je er via de internationale contacten van het netwerk al eens even kunnen gaan kijken.”, zegt Bax. “Als je contacten hebt in het buitenland, gaat dat een stuk makkelijker. En je kunt in Eindhoven al een beetje van elkaars cultuur proeven.”

Een van de manieren waarop dat zou kunnen is het mentorensysteem waar Bax en Fiege aan denken. Ze willen mentoren gaan werven onder studenten die een stage in het buitenland afgerond hebben. Deze mentoren krijgen een aantal ‘foreign guests’ onder hun hoede. Inmiddels heeft het tweetal al de nodige contacten gelegd met het International Student Network van de Universiteit van Amsterdam omdat zij al ervaring hebben met een dergelijk mentorsysteem. De eerste concrete ISN-bijeenkomst staat ook al gepland: op 6 juni organiseert het ISN een internationaal diner in de nieuwe Irish Pub in de Kerkstraat. /.

Wie zich aan wil sluiten bij het Eindhovense ISN kan contact opnemen met Mark Bax via baxmark@hotmail.com.

Untitled Document Mooie formules met Mathpad

Iedereen die wel eens geprobeerd heeft een wiskundige formule in zijn tekstverwerker te kloppen, kent het probleem. Het resultaat is niet om aan te zien, en de kans op fouten is groot. Tekstverwerkers zijn niet gemaakt voor technici, maar er bestaan wel manieren om problemen te omzeilen. Zo kun je gaan knoeien in illustratiepakketten en de resulterende plaatjes in je tekst zetten. Op zichzelf een prima methode, tot iemand een foutje maakt of nog erger: een notatieconventie anders moet. Richard Verhoeven zegt aan de nachtmerrie van wetenschappelijke uitgevers een einde te kunnen maken met Mathpad.

Technici worstelen met het feit dat de meeste computers gebonden zijn aan de tekenset van ASCII. Deze omvat 256 tekens, waarvan er al 62 gebruikt worden door het alfabet en de cijfers. Leestekens, valutasymbolen, en andere tekens nemen nog eens een flinke hap uit de tekenset. De wiskunde kent helaas veel meer symbolen dan in de resterende verzameling van ASCII past.

Met Mathpad kunnen wetenschappers niet alleen nette formules op papier zetten, maar wordt de genoteerde berekening ook nog eens gecontroleerd op juistheid. Het belangrijkste voordeel is dat gebruikers tijdens het werken precies het resultaat kunnen zien van wat ze doen, en eenvoudig kunnen corrigeren.

Het systeem draait op UNIX-computers en maakt gebruik van LATEX, een taal die paginalayouts op een cryptische manier beschrijft maar bij het afdrukken een bijzonder hoge kwaliteit levert. Mathpad omzeilt gelukkig LATEX en biedt de gebruiker een vriendelijke interface. Mathpad ondervangt het gebrek aan tekens door gebruik te maken van de veel ruimere unicode tekenset. Verhoeven verdedigt op 21 juni zijn proefschrift over het ontwerp van Mathpad.














Website Cursor