/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 42, 15 juni 2000


Cultuur

Untitled Document E+, nieuw elan voor Eindhoven

Eindhoven moet anders, mooier, en samenhangender de nieuwe eeuw in. Een regio met aparte diensten die nergens anders te vinden zijn. Eindhoven mag niet zomaar een doorgangspost worden tussen de Randstad en het achterland. De wereldberoemde architecten Andrea Branzi, Alessandro Mendini en Peter Eisenman gingen aan de slag met het project E+. In een drietal workshops namen de toppers in samenwerking met jonge architecten, designers, beeldend kunstenaars en stedenbouwkundigen van de gemeente Eindhoven, drie delen van de gemeente onder handen. Het resultaat is afgelopen dinsdag in de Witte Dame gepresenteerd.


Foto: Bram Saeys

Peter Eisenman en zijn groep bogen zich over de spoorzone tussen de TUE en het centrum van de stad. Zij doen voorstellen om het universiteitsterrein en de binnenstad op een spannende manier aan elkaar te koppelen. Onder meer door het NS station te verplaatsen en uit te breiden, en door de oevers van de Dommel te verbreden tot parken. Het concept heeft al dermate inspirerend gewerkt, dat de TUE een vervolgopdracht verstrekte. Eisenman werkte samen met 16 studenten modellen uit voor het gebied. Eisenman wil laten zien dat de bestaande barrière tussen de TUE-campus en de binnenstad in één gebaar kan worden overbrugd. Maandag 19 juni presenteert Eisenman zijn project van half drie tot half vier in de Blauwe Zaal van het Auditorium.

De gebieden die in aanmerking zouden komen voor grondige verandering zijn niet willekeurig. Alessandro Mendini laat zijn gedachten gaan over de ringweg. De ring verscheen al in 1920 in de stadsplanning, maar pas in 1970 werd hij voltooid. Volgens Mendini kan de ringweg veel meer zijn dan de voorziening voor het autoverkeer die hij nu is. Er moeten bakens komen voor de zes dorpen waaruit Eindhoven is opgebouwd. De ringweg moet een bindende factor worden, in plaats van de barrière die hij nu is. Mendini ziet onder meer skeelermarathons en truckraces voor zich om de ringweg te laten leven.

Andrea Branzi richtte zich op het Philips-complex Strijp. Dit gebied komt de komende jaren langzaam vrij wanneer Philips-onderdelen verhuizen naar een nieuwe locatie. Branzi ziet mogelijkheden voor hergebruik van de gebouwen in de vorm van woningen, ateliers en bedrijfsruimten in een duurzame, groene omgeving.

E+ is een initiatief van het comité overheid-bedrijfsleven met als voorzitter burgemeester Welschen van Eindhoven. Het project is in opdracht van de gemeente Eindhoven, uitgevoerd door Philips Design, in samenwerking met de TUE, de Design Academy Eindhoven, MU Art Foundation, het Vormgeversoverleg Eindhoven, het Architectuur Centrum Eindhoven en het Van Abbemuseum./.

Untitled Document Grafiek in

het water

De grafiekcollectie van de TUE die op vloer –2 in het Auditorium staat, wordt al gekscherend de aquarelcollectie genoemd. De werken hebben schade opgelopen door het water dat afgelopen zaterdag en zondag op vloer –2 stond. Zo’n zestien werken zijn aangetast door het water wat tot vijftien centimeter hoog op de vloer van –2 stond afgelopen weekeinde.

Hoe hoog de schade is, wordt nog uitgezocht.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document /Levende geschiedenis

Allerlei oude Nederlandse folkloredisciplines zijn zondag 18 juni te zien in het dorp Moergestel bij Oisterwijk. Hier wordt voor het eerst het Nederlands Folklore Festival gehouden. Met optredens van onder meer de Wieringer Sangher, de Grunneger Daansers en Smos as Wal ear. Ook zijn er oude ambachten en spellen te zien; beugelen, vogelschieten, mastklimmen, mandenmaken, kraaltjes breien, waskaarsen gieten, paling roken enzovoorts. ‘s Middags is er een reuzenoptocht, die verwijst naar de reuzen die vroeger waren verbonden aan plaatsen. Voor meer info: 030-2319997.

/Nieuw cabarettalent

Het allernieuwste cabarettalent presenteert zich zaterdag 17 juni vanaf 20.30 uur in Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven. Zo brengt de Eindhovense acteur Wim de Winnen de monoloog ‘over de schadelijkheid van tak’ van Tsjechov. Floor van Berkestijn bezingt het grote, doch eenvoudige leed der liefde. Reina Bartelinkten speelt het openingsfragment van de solovoorstelling Echt, waarin de ontgoocheling van de liefde centraal staat. Cabaretduo Bolder en Plante tonen fragmenten uit hun succesvolle show Wanne Be.

/Verhalenpodium

Café Kraaij en Balder houdt vandaag een verhalenpodium. Dit is bedoeld voor regionale schrijvers die vanaf 20.30 uur hun eigen werk ten gehore brengen. In het café lezen ze hun verhaal voor. Wie mee wil doen, is van harte welkom. Café Kraaij en Balder is te vinden op Strijpsestraat 79 in Eindhoven.

/Komische fabel

De fabel Dwazen van Neil Simon wordt 18, 19 en 20 juni gespeeld in Plaza Futura vanaf 20.30 uur. Het verhaal speelt zich af in een dorp dat in de ban is van een oude vloek. Al 200 jaar veroordeelt deze vloek de inwoners zo dom te zijn als het achtereind van een varken. Met derde- en vierdejaarsstudenten van de Academie voor Drama. Voor reserveringen: 040-2605520.

/Fucking Amal

Amal is een saai dorp in Zweden, waar de zestienjarige pubers Agnes en Elin wonen. Terwijl Elin het populairste meisje op school is, weet Agnes zeker dat er niemand op haar verjaardagsfeestje komt dat haar ouders voor haar hebben georganiseerd. Groot is dan ook haar verbazing als Elin op komt dagen. De film herinnert je eraan hoe het was om zestien te zijn; de tijd van de eerste sigaret, de eerste brommer, de eerste dronkenschap en de eerste keer met iemand naar bed. De film draait tot en met 5 juli in Plaza Futura.

/Columnisten

De cursisten van het Centrum van de Kunsten laten dinsdag 20 juni van zich horen. In café Kraaij en Balder houdt de cursusgroep columnschrijven een presentatie van hun columns. Vanaf 20.30 uur.














Website Cursor