/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 42, 15 juni 2000


Mensen

Untitled Document ”Het publiek moet mee-sterven”

Ir. Jean Ritzerfeld

Brigit Span


Foto:Bram Saeys

Toneel is begonnen als hobby voor ir. Jean Ritzerfeld, universitair docent signaalverwerking bij de faculteit Elektrotechniek. Hobby is het inmiddels al lang niet meer: vier jaar geleden ging Ritzerfeld parttime werken om meer tijd te kunnen besteden aan toneel en een opleiding regie. Vanavond is voor de derde en laatste keer zijn regiedebuut ‘De koning sterft’ te zien in Plaza Futura.

Toeval. Zo betitelt Jean Ritzerfeld de manier waarop hij bij het toneel terecht is gekomen. In zijn studententijd aan de TUE ging hij een keer mee naar een repetitie naar studententoneelvereniging Doppio. “Daarna ben ik gebleven.” Hij moest de toneelclub verlaten toen hij niet langer studeerde. Met een groepje van zes personen werd tien jaar geleden amateurtoneelvereniging Basta opgericht. Inmiddels is Basta uitgegroeid tot een club met ruim dertig leden waar Ritzerfeld toneelspeelt. Nu mocht hij voor de eerste keer een stuk regisseren. “Het beleid is dat spelers geen regie mogen doen. Onze regisseurs hebben een opleiding daartoe gehad, of zijn daar mee bezig.” Ritzerfeld volgde een cursus regie. Toen hij die had gehaald, kreeg hij de kans om een keer de regie op zich te nemen. “Een van de mooie aspecten van regie is dat je de dingen kloppend moet maken. Je houdt je niet alleen bezig met het regisseren van de spelers, maar ook met het decor, het licht en geluid en hoe alles in elkaar past.” De spanning voor het regiedebuut begint al te komen bij Ritzerfeld: “Op het moment dat het begint, is het uit je handen, je kunt er niets meer aan doen. Dat zijn andere zenuwen dan die van een speler. Het is wel fijn dat je nu zelf eens het stuk kunt bekijken, dat kun je als speler niet.”

De kersverse regisseur gaat na zijn debuut op zoek naar een andere toneelvereniging om daar regie te gaan doen. “Ik blijf zelf wel spelen bij Basta, maar de regie hier doen, was eenmalig. Ik vond het fijn dat ik deze kans heb gekregen in de boezem van mijn eigen club, maar het is toch een beetje incest.”

Basta maakt elk jaar vijf groepen met evenveel regisseurs. Overigens is een van de andere regisseurs ir. Mark van der Zwan, die werkt bij de faculteit TM van de TUE. De regisseurs kiezen een stuk uit.” Het stuk dat de groep van Ritzerfeld op de planken zet in Plaza Futura heet ‘De koning sterft’, geschreven door de Roemeense schrijver Eugène Ionesco. “Het is een vrij klassiek, maar ook absurdistisch stuk.” Het verhaal wordt gespeeld door vier personen; een koning, twee koninginnen en een dubbelrol van wacht en dokter. “De drie begeleiden de koning in zijn sterven. Dat klinkt treurig, maar het is ook wel grappig.”

Ritzerfeld heeft als regisseur lang gezocht naar de essentie van het stuk voor zichzelf: “Het thema is sterven en ik wil dat het publiek dat meemaakt door de ogen van de koning. Met het aftakelen van de koning, brokkelt zijn rijk ook langzaam af. Dat staat voor het gevoel dat je hele wereld instort als een naaste overlijdt. Als het lukt moet het publiek eigenlijk mee-sterven met de koning. Daar hoop ik op. Dat klinkt dramatisch, maar kan ook heel mooi zijn.”

De voorstelling begint 15 juni om 20.30 uur in Plaza Futura aan de Leenderweg 65 in Eindhoven. Entree is 12,50 gulden./.

Untitled Document De week van/Rosita

Rosita Steltenpool, voorzitter van de Eindhovense Studenten Sport Federatie en derdejaars Bouwkunde.

Maandag: Ik ben al vroeg op het sportcentrum. Dan is het lekker rustig in het ESSF-hok. Ik neem de aanvragen voor de bestuursbeurzen door en schrijf een aantal brieven. Na het avondeten ga ik terug naar het sportcentrum om te trainen. All Terrain wordt wel eens apenkooivereniging genoemd. Het parcours van vandaag heeft er iets van weg.

Dinsdag: Onder het genot van een kop thee neem ik de post door. Met een glimlach lees ik de brief van een trotse voorzitter wiens vereniging tien medailles heeft gewonnen op het NSK badminton. Vandaag eet ik vroeg want ik ga sla-lomvaren in Waalre.

Woensdag: Vanmiddag de wekelijkse vergadering. Na de vergadering spelen we een partijtje knotsbal tegen Cursor. Gelukkig kan ik jullie vertellen dat wij de wedstrijd in de verlenging winnen. ’s Avonds ga ik met All Terrain op HOLHOW. HOLHOW staat voor Het Ontzettend Lange Hemelvaart Outdoor Weekend.

Donderdag: Om 1.00 uur komen we aan in Dillingen (Luxemburg). We gaan kanoën! Even later zakken elf lichtjes de rivier af. Na een korte nacht worden we gewekt door de orga: “Opstaan luie donders!” Bepakt en bezakt starten we in kleine groepjes aan de 26-uurs tocht. We stappen stevig door. Ons leven is even vereenvoudigd tot lopen en eten. ’s Nachts slapen we onder de sterren.

Vrijdag: Nog zes uur lopen. We denken een stuk af te snijden. Een haag brandnetels verhindert de doorgang. Ik sta tot mijn hoofd in de brandnetels. Toch doorgaan. De tocht eindigt bij een meer. Lekker zwemmen en kanoën. Daarna barbecuen we op een stuk kippengaas. Wat kan het leven toch simpel zijn.

Zaterdag: Als afsluiting van HOLHOW gaan we klimmen in Berdorf. Het is druk. Aan het eind van de dag heb ik slechts twee routes geklommen. Als we terug in Eindhoven komen staan de straten blank en zijn de tunnels ondergelopen.

Zondag: Ik reis voor een training en oefenwedstrijd kanopolo naar Alkmaar. Kanopolo is mijn favoriete sport. Zondagavond ben ik te gast bij mijn ouders in Broek op Langedijk. Terwijl ik daar dit stukje schijf denk ik aan het AT-motto “Je bent wat je beleeft!”

Untitled Document /Benoemd

Prof. dr. ir. Peter de With is door het College van Bestuur met ingang van vandaag benoemd tot hoogleraar in de Informatie- en Communicatiesystemen. Deze nieuwe deeltijdleerstoel is mogelijk gemaakt door CMG. De With treedt in dienst van CMG als se-nior adviseur op het gebied van embedded systemen en architecturen en vervult binnen dit dienstverband ook zijn taken als hoogleraar. De TU Eindhoven draagt zorg voor de overige faciliteiten voor de leerstoel. De With gaat twee dagen per week college geven en onderzoek verrichten op het gebied van videosystemen en videoarchitecturen.

Vóór zijn benoeming aan de TUE was De With hoogleraar aan de faculteit Technische Informatica van de Universiteit Mannheim en werkzaam bij het Philips Natuurkundig Laboratorium als lid van de Magnetic Recording Systems Group. Van 1985-1993 was hij betrokken bij verschillende Europese projecten op het gebied van digital video recording. Van 1994 tot 1997 werkte hij bij het Philips Research Center binnen de TV-systems groep aan “advanced television architectures”. Hij ontving in 1995 de IEEE CES Transactions Paper Award en in 1996 de Philips Research Invention Award.

Prof.dr. Eric Bleumink (65) zal vanaf 1 augustus het voorzitterschap van de Vereniging van Universiteiten waarnemen. Vanaf die datum vertrekt de huidige voorzitter, Rien Meijerink. Bleumink was tot voor kort voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Van 1988 tot aan zijn pensionering in juni 2000 was Bleumink collegevoorzitter in Groningen. Bovendien is hij als universiteitsvoorzitter van 1996 tot 1998 plaatsvervangend voorzitter van de VSNU geweest. Ook nam Bleumink al eerder het voorzitterschap van de VSNU waar. Naast zijn bestuurlijke functies is Bleumink sinds 1980 als hoogleraar Dermatologie aan de medische faculteit van de RUG verbonden geweest. Bleumink is op voordracht van het algemeen bestuur van de VSNU benaderd voor de functie van voorzitter.














Website Cursor