/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 42, 15 juni 2000


Nieuws

Untitled Document Eerstejaars Bouwkunde maken Eindhovense grachtengordel

Een grachtengordel met grachtenpanden à la Amsterdam in Eindhoven? Dat kan, volgens eerstejaars studenten Bouwkunde. Voor een ogo-opdracht werkten ze het plan uit om een aantrekkelijk woongebied met grachten te maken voor jonge ict’ers rondom het Eindhovens Kanaal.

Een snelweg of de Dommel verleggen om een mooie woonomgeving met grachten te maken? Geen probleem voor de eerstejaars studenten Bouwkunde van Atelier 8. Als ogo-opdracht moesten zij een grachtengordel ontwerpen voor Eindhoven in de omgeving van het Eindhovens kanaal. Door een hoogwaardig leefgebied dicht bij het centrum met uitstraling te maken, moeten jonge mensen die in de ict-wereld werken, naar Eindhoven worden getrokken en er ook blijven.

Voor het uitvoeren van dit plan, moet echter wel een industrieterrein worden verplaatst en het probleem rond de bereikbaarheid van Eindhoven, waar de wegen elke morgen potdicht zitten, worden opgelost.


De presentatie met professor Riek Bakker. Foto: Bart van Overbeeke

Vier groepen presenteerden twee keer hun plannen: een keer aan professor ir. W. Keeris van ABP, het adviesbureau van de staatssecretaris. Een dag later werden de uitgewerkte projecten voorgelegd aan TUE hoogleraar en directeur Stedenbouwkundig Bureau BVR, Riek Bakker en ir. Jan Smeekens, directeur van NV Rede. “Als jullie eerstejaars zijn, vind ik dat jullie er wonderbaarlijk snel inschieten”, zo luidde het eerste commentaar van professor Bakker na de presentaties. “Eindhoven kan volgens jullie wel een slagje gebruiken en het idee van grachten is leuk. Ik mis alleen een verdere uitwerking. Er moet nog een ontwerpslag overheen”, vond Bakker. Ook miste ze de interactie met het water in de grachten. “Hoe geef je de panden die aan het water komen te staan hier binding mee.” Een student: “We zijn nu bezig met een tweede project hierover en daar werken we dingen verder in uit.”

De tweede deskundige die was uitgenodigd om een oordeel te geven over de praktijkgerichte opdrachten van de studenten, is ir. Jan Smeekens. Hij verbaasde zich er enigszins over dat de studenten niet hadden gekeken naar de omgeving waar de wijk met 7.000 woningen in moet komen te liggen. “Water is een fantastisch rustelement, maar je moet oppassen dat je geen overkill krijgt. Je moet van een droge stad geen enorme waterplas maken.”/.

Untitled Document Adrenaline, endorfine en één terabyte bij Takeover 2000

Alle remmen gaan los in het weekend van 16, 17 en 18 juni. Dan vindt namelijk de vierde editie van Takeover plaats.

Takeover is een demo-party waar gamers, hackers, computer-artiesten en ander cyber-volk elkaar ontmoeten en met elkaar wedijveren in verschillende disciplines. Veertig, vijftig uur lang gaan alle remmen non stop los en wordt het anders zo bezadigde auditorium veranderd in een zinderende computertempel. Dit jaar voorziet de organisatie in een supersnel netwerk en algemeen toegankelijke fileserver van immense omvang die voor de hele wereld openstaat.

Eén terabyte. Deze bijna niet voor te stellen hoeveelheid schijfruimte staat tijdens Takeover 2000 ter beschikking van de multimedia-freaks die op dit evenement afkomen. Wie inlogt op de server kan er zijn materiaal opslaan en uitwisselen met de andere deelnemers. Of met de rest van de wereld want de fileserver wordt aan het internet gekoppeld. Het is één van de weetjes van Takeover die organisator Pim van Pelt met veel smaak en enthousiasme deelt met iedereen die het weten wil.

Insomnisch

Andere weetjes? Achthonderd gasten, voor een half miljoen aan apparatuur, supersnelle dataverbindingen voor alle deelnemers, ruim honderd webcams, zeshonderd netwerkaansluitingen, vele giga’s dataverkeer en vijftig uur geen slaap. De sfeer: energetisch, druk. “Insomnisch zou ik bijna zeggen”, lacht Van Pelt. Hij organiseert Takeover voor de vierde keer en ziet het inmiddels als zijn eigen feestje. Zijn gasten komen uit alle hoeken van Europa in auto’s die bijkans door hun assen zakken door het gewicht van alle apparatuur die ze meeslepen. De basis van het multimedia-evenement Takeover zijn de vijftien wedstrijden waar de gasten aan deel kunnen nemen. Dat varieert van het maken van muziek, animaties en videoclips tot het schrijven van programma’s en het hacken van een speciaal voor dat doel geprepareerde Unix-server.

Tent

Takeover valt dit jaar samen met de Europese Voetbalkampioenschap-pen. Eigenlijk had het feestje geen doorgang kunnen vinden vanwege de EK. De gemeente Eindhoven wil liever niet dat er andere evenementen plaatsvinden tijdens de kampioenschappen. Om die reden kreeg de organisatie ook geen toestemming om een tent op te zetten naast het Auditorium. /.

Wie meer info wil over Takeover kan terecht op www.takeover.nl.

Untitled Document Studenten in finale

New Venture 2000

Bedrijfskundestuden-ten Roel Meewis en Paul van den Berg hebben de finale gehaald van de businessplan-wedstrijd New Venture 2000. De twee studenten maken kans op een hoofdprijs van 50.000 gulden. Meewis en Van den Berg hebben een deel van hun studie aan de University of Manitoba in Canada doorgebracht. In Canada werkte het tweetal in het kader van een opdracht aan een businessplan voor een nieuwe medische vinding van een Canadese promovendus. In de USA en Canada gooiden de studenten bij diverse businessplan wedstrijden hoge ogen. Meewis en Van den Berg zijn sinds enkele weken terug in Nederland. Ze besloten hun plan ook voor New Venture 2000 in te zenden. Uit de vijftig business-plannen die doorgegaan zijn naar de finale van deze wedstrijd, zijn er tien geselecteerd die meedingen naar de hoofdprijzen. Vandaag wordt New Venture 2000 afgesloten. Dan zal ook blijken of het tweetal naar huis gaat met een van de drie hoofdprijzen van 50.000 gulden.

Untitled Document Voicelogger actief op TUE

Vanaf volgende week worden alle telefoongesprekken die in de Centrale Meld Post (CMP) binnenkomen op de alarmnummers digitaal opgenomen. Dit gebeurt met een zogenoemde voicelogger die op vloer –1 van het Hoofdgebouw staat bij de nieuwe CMP. Alle gesprekken naar de nummers 2020, 2222 en 3260 worden opgenomen.

“We moeten op een snelle en adequate manier juiste hulp op zien te starten bij calamiteiten”, legt Ad van Veen, hoofd BHV, de noodzaak uit. “Een melding van een calamiteit is niet altijd even duidelijk, bijvoorbeeld door paniek of achtergrondgeluiden. Als er paniek is, hangt de beller vaak snel op terwijl stukjes belangrijke informatie kunnen ontbreken. Niet alle telefoons hebben nummermelding, dus terugbellen is ook niet altijd mogelijk.

Met de voicelogger kan het gesprek terug worden geluisterd, zodat wij zo snel mogelijk de juiste hulp in kunnen schakelen.”

Overigens benadrukt Van Veen dat de telefoongesprekken niet zomaar kunnen worden teruggespeeld door de BHV: “Als extra veiligheid voor de TUE-bewoners, hebben we een extra stap ingebouwd. Als de centralist de voicelogger wil afluisteren, moet hij eerst een brandglaasje inslaan en daar de envelop met wachtwoord uit halen. Daarna moet rapport worden opgemaakt.

Gesprekken beluisteren kan dus niet zomaar. Het is ook puur bedoeld voor calamiteiten.”

Van Veen schat dat de voicelogger een keer per maand af wordt geluisterd. “Dat was het gemiddelde toen het apparaat werd gebruikt in de oude meldpost.

Maar dat valt van tevoren nooit te zeggen.” /.

Untitled Document Trop verslaat Pathfinder en Fustfinder

Dat de presentatie van een ontwerp en onderzoeksopdracht bijzonder spannend en vermakelijk kan zijn, blijkt elk jaar tijdens de afsluiting van het Elektrotechniek-vak OP6. Vorig jaar moesten de tweedejaars studenten een marslander ontwerpen die stenen kon verzamelen en afleveren. Dit jaar kozen de bedenkers van het vak voor een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht. Een autonoom rijdend voertuig moet een traject afleggen dat is afgebakend met witte lijnen terwijl het hier en daar nog wat obstakels uit de weg ruimt. ‘Eitje’ zou je denken. Niets is minder waar. Van de vijf ontwerpen was er welgeteld één die vrijdag 9 juni de finish haalde.


De Trop wist als enige de weg te vinden naar de eindstreep. Foto: Bram Saeys

Ten overstaan van een volle tribune, gevuld met vrienden, vriendinnen en ouders mochten de vijf groepen hun bouwsels aan de deskundige jury laten zien. Speciaal voor de presentatie was op de vloer van de kantine met witte tape een parcours uitgezet met een tiental haakse bochten. Aan het begin en het eind van het parcours werden twee obstakels, een bekertje en een kartonnetje, neergezet. De obstakels moesten buiten de lijnen geschoven worden. In totaal hebben vijf groepen het afgelopen trimester gewerkt aan hun voertuigje dat dat parcours vlekkeloos af zou moeten leggen. De studenten moesten creatief gebruik maken van sensoren, motoren, microcontrollers en wat er al niet meer van pas komt bij het bouwen van een autonoom rijdend voertuig. Voorafgaand aan de demonstratie moesten de studenten een presentatie houden.

Het eerste ontwerp dat het mocht proberen, heel passend ‘Pathfinder’ genaamd, lijkt tijdens de presentatie erg veelbelovend. De makers noemden het apparaat gebruiksvriendelijk, robuust en bedrijfszeker. Helaas sterft de Pathfinder in schoonheid. Al vlak na de start kon de machine zich niet meer oriënteren en zwalkt het apparaat dronken over de wedstrijdvloer. De ‘Fustfinder’, een ander ontwerp, komt ook niet ver. Eén dag hadden de ontwerpers naar eigen zeggen nog nodig gehad om hun machine te perfectioneren. Nu bleef het bij wat twijfelend gewaggel.

Ook nummer drie komt niet ver. Tijdens de presentatie vertellen de ontwerpers dat de afzonderlijke delen van hun machine prima werken. Toen deze week echter alles in elkaar geklust werd, liet de techniek het afweten en kreeg de machine een eigen willetje. De jury, drie deskundigen op het gebied van vervoerssystemen, gniffelt. Gezamenlijk goed voor enkele tientallen jaren praktijkervaring herkennen ze het probleem maar al te goed. “Dat gebeurt ons regelmatig”, lacht juryvoorzitter Robert Jan Gorter.

Als het publiek bijna denkt dat het helemaal niets meer wordt is het de beurt aan ‘Trop’, een imposant vormgegeven apparaat dat veel weg heeft van een Amerikaanse Stealth bommenwerper. Het motto van de ontwerpers: niet moeilijk doen als het ook eenvoudig kan. Een tactiek die blijkt te werken. De Trop zoekt zijn weg langzaam maar trefzeker tussen de witte lijnen. En bij elke bocht klinkt een elektronisch piepje. Na drie bochten lijkt de machine de kluts kwijt en blijft hij akelig lang stil staan. Om vervolgens weer op gang te komen en tot groot enthousiasme van het publiek de rest van het parcours vlekkeloos af te leggen. Bij de finish klinkt een triomfantelijk elektronisch riedeltje. Waarmee waarschijnlijk tot opluchting van de begeleidende docenten aangetoond was dat de opdracht moeilijk maar niet ondoenlijk was. /.

Untitled Document “Schaf de papieren

dictaten af”

Hoe kan ICT op een creatieve manier ingezet worden binnen het onderwijs en wat heeft dit voor invloed? Op die vraag werd donderdagmiddag 8 juni antwoord gegeven tijdens het congres ‘Invloed van ICT op onderwijs’. Zes TUE’ers gaven lezingen over de verschillende manieren waarop zij informatie- en communicatietechnologie inzetten binnen het onderwijs. Aan het eind van het congres werden twee prijzen van 7500 gulden uitgereikt aan student Arjan Teerhuis en dr. Hans Cuypers. Wat rest is de vraag hoe ICT het snelst over de hele breedte van het onderwijs ingevoerd kan worden. Ir. Han Smits, onderwijsdirecteur van Werktuigbouwkunde, heeft er een duidelijke mening over: “Schaf alle papieren dictaten af.”

Nu vrijwel iedere TUE-student een notebook heeft, hebben docenten tal van nieuwe mogelijkheden gekregen om hun leerlingen stof bij te brengen. Op tal van plekken binnen de universiteit wordt gepionierd met projecten waar het notebook een grote rol bij speelt. En hoewel er prachtige applicaties gemaakt werden en ingenieuze projecten van de grond kwamen, wordt er binnen de universiteit maar weinig moeite gedaan om de pioniers met elkaars werk kennis te laten maken. Sterker nog, een duidelijk overzicht van de projecten ontbrak volledig. Niet alleen intern bleven de projecten onderbelicht. Ook naar buiten toe profileert de TUE zich amper met de verworvenheden die het notebookproject met zich meebrengt.

Digitaal portfolio

Het Notebook Service Centrum, en dan vooral NSC-hoofd ir. Herman van de Kuit, besloot dat daar verandering in moest komen. Het NSC schreef een wedstrijd uit waaraan iedereen kon deelnemen die op de een of andere manier gebruik maakt van ICT in zijn onderwijs of een goed idee had waarop ICT ingezet zou kunnen worden. In totaal werden 23 projecten ingestuurd, 16 daadwerkelijke projecten en 7 ideeën. Uit de inzendingen werden de zes beste geselecteerd door een jury onder voorzitterschap van rector Rem. Onder de genomineerden bevond zich bijvoorbeeld het project van Jos van Leeuwen die met behulp van tal van ICT-middelen zijn studenten leert ontwerpen en presenteren. Studenten krijgen de mogelijkheid een digitaal portfolio te maken. Bovendien worden de ontwerpen op het net gezet waardoor er langzaam maar zeker een digitaal museum ontstaat.

ir. Han Smits, onderwijsdirecteur van de faculteit Werktuigbouwkunde presenteerde een interuniversitair samenwerkingsproject met de National University of Singapore dat alleen dankzij ICT te realiseren is.

Metingen

De twee prijzen van 7500 gulden gingen naar dr. Hans Cuypers die samen met prof.dr. Arjeh Cohen aan de basis stond van Algebra Interactive, een succesvol interactief algebra-boek-met-cd-rom. Cohen en Cuypers combineren een helder leerboek met een attractieve cd-rom. Student Werktuigbouwkunde Arjen Teerhuis ging eveneens met een cheque van 7500 gulden naar huis. Hij had een manier bedacht waarop je met een notebook heel goedkoop metingen kunt verrichten door slim gebruik te maken van de ingebouwde geluidskaart.

Tijdens de afsluitende forumdiscussie ging het even over de vraag hoe de TUE haar voorsprong op ICT-gebied kan behouden. Volgens onderwijsdirecteur Smits moet het notebook nog veel meer ingezet worden dan nu het geval is. Veel docenten staan daar nog wat huiverig tegenover of wijzen ICT als onderwijsgereedschap zelfs helemaal af. Smits pleitte er daarom voor om alle papieren dictaten maar helemaal af te schaffen zodat elke docent gedwongen wordt na te gaan denken over een digitale variant./.

Untitled Document Dekate Mousa in prijzen

Fotografie vereniging Dekate Mousa is in de prijzen gevallen tijdens de Pythische Spelen in Enschede. Joren Hoogeboom werd tweede met zijn foto’s over het van tevoren vastgestelde thema retro. De voorzitter van Dekate Mousa, Coen de Jongh, kreeg een eervolle vermelding voor zijn fotografie. “De jury vond het niveau van de foto’s vrij hoog. “Dat is toch mooi meegenomen”, vindt De Jongh.

Lichtshow langer te zien

Het lichtkunstwerk ‘Lux Agitat Molem’ in het gestripte gebouw T-hoog op het TUE terrein zal ook de komende week nog iedere avond tussen 22.00 en 04.00 uur te zien zijn. Dat betekent dat de bezoekers die naar aanleiding van de Europese voetbalkampioenschappen de stad aandoen niet alleen kennis kunnen nemen van de ‘Flying Pins’ op de Kennedylaan, maar zich ook kunnen vergapen aan het bijzondere project dat lichtarchitect Harry Hollands op verzoek van Studium Generale van de TUE inrichtte. De verlenging van het project vindt plaats op verzoek en met steun van de Gemeente Eindhoven.














Website Cursor