/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 8

jaargang 42, 15 juni 2000


Studentenleven

Untitled Document Sepp Koster op tweede plaats

Autocoureur en TUE- student Sepp Koster staat momenteel op de tweede plaats voor het kampioenschap in de Barber Dodge Pro Series in Amerika.


Tijdens de laatste race in Connecticut eindigde de coureur op het circuit van Lime Rock op de zesde plaats. De belangrijke concurrenten van Koster, lieten steken vallen tijdens deze race, zodat Koster flink steeg in het algemene klassement.

Tijdens de training reed Koster de derde tijd en tijdens de eerste kwalificatie de tweede plek. Deze behield hij uiteindelijk bij de start. Deze was prima voor Koster, maar hij raakte licht de wagen van Fogarty en raakte van de baan. Hij kon de race vervolgen op de twaalfde positie en werkte zich terug tot de zevende plek, achter concurrent Rossoni. Koster zette de aanval in op de zesde plaats, de Braziliaan blokte de Nederlander en raakte daarbij zelf van de baan. Zo eindigde Koster op de zesde plaats.

De volgende wedstrijd is op 18 juni in Detroit. De TUE’er gaat met vol vertrouwen deze race in. “Ik weet nu zeker dat ik een superauto heb en de volgende race op het stratencircuit van Detroit is een van mijn favorieten. Ik heb echt het gevoel dat het kampioenschap erin zit.”/.

Untitled Document Voetbalgekte bij OGO

Er is echt geen ontkomen aan de voetbalgekte. Zelfs de voor de buitenwereld wat introvert aandoende informaticus aan de TUE vindt geen uitweg. In het kader van OGO (Ontwerpgericht Onderwijs) hebben elf groepen tweedejaars studenten Technische Informatica het spel Netbal ontwikkeld. Een digitale variant op voetbal met meerdere spelers over een computernetwerk, waarbij iedere groep een eigen draai aan de opdracht gaf en met een eigen spel op de proppen kwam.

Alle betrokkenen zijn positief over het project. Bijna alle elf groepen van ongeveer vijf studenten zijn erin geslaagd een spel op te leveren. Coördinator Jack van Wijk: “De opdracht was zeer globaal gesteld, en de studenten hebben deze ruimte benut om met zeer creatieve en sterk verschillende oplossingen te komen.” Tweedejaars Irene Vanderfeesten over het Netbalproject: “Dit is hartstikke leuk om te doen. Normaal volgen we alleen maar colleges maken we een paar sommen, dit was veel leuker, vooral de samenwerking in een groep.” Voor Netbal krijgen de deelnemers twee studiepunten, wat gelijk staat aan tachtig uur werk. Vanderfeesten: “De meesten gaan daar wel overheen met vergaderen en overleg. Bij het vorige project hebben we daarover dan ook geklaagd, maar daar is niet echt gehoor aan gegeven. Dit project is wel minder zwaar dan het vorige. Er worden minder eisen aan de kwaliteit van het product gesteld.”

OGO is bedoeld om studenten praktijkervaring en communicatieve vaardigheden aan te leren. Het bedrijfsleven vond dat TUE-ingenieurs wel een gedegen vakkennis hadden, maar vaak praktijkervaring en de vaardigheid om binnen een team te werken, misten. OGO moet hierin verandering brengen door studenten in groepen te laten samenwerken aan een ontwerpopdracht. Netbal wordt vanmiddag vanaf 12.00 uur gepresenteerd in vak D van het Auditorium. Iedereen is welkom om een spelletje te spelen. /.

Untitled Document Succes Thęta bij NK

Vier roeiers van studentenroeivereniging Thęta zijn afgelopen weekeinde Nationaal Kampioen geworden tijdens het NK roeien op de Amsterdamse Bosbaan.

Dubbel succes was er voor de lichte vier-zonder-stuurman Euros-Thęta (Twentevier) met daarin de Eindhovense roeier Jeroen Spaans. Zaterdag won de ploeg in het zware veld en werd de nationale kampioen. Zondag startte de vier in hun eigen lichte veld en behaalden de nationale titel in een tijd van 5m56,74s.

Op zaterdag was het duo Joeri de Groot en Karel Dormans succesvol in de lichte twee-zonder-stuurman. De nationale titel werd behaald in een nieuw nationaal Bosbaanrecord van 6m38,76s.

Dirk Lippits startte samen met Michiel Bartman. De twee roeiers behaalden de nationale titel in de dubbeltwee in een tijd van 6m12,06s.

Skiffeur Gerard Egelmeers kwam zaterdag in de finale net iets tekort om er met de winst vandoor te gaan. Egelmeers eindigde in een tijd van 7m03,44 net achter de Groningse roeier Munneke die won in een tijd van 7m02,88s./.

Untitled Document Simon Stevin houdt het hoog en droog

Bij gebrek aan een originele naam kreeg het voertuig de naam Weeghconst 2 mee, als opvolger van het eerste vehikel dat werktuigbouwkunde vereniging Simon Stevin maakte voor deelname aan Ter land, ter zee en in de lucht. De constructie is echter flink verbeterd. Goed genoeg voor een plaats in de top 5 bij het onderdeel Hoog en droog, schatten de makers in.

Rijd met een voertuig over twee stalen kabels die over water zijn gespannen en haal zo snel mogelijk de overkant, zonder in het water te vallen. Dat is de opdracht voor de veertig deelnemers van Hoog en droog, het onderdeel van Trosprogramma Ter land, ter zee en in de lucht. Vorig jaar deed Simon Stevin voor het eerst mee aan deze ludieke wedstrijd die op tv wordt uitgezonden. Dit jaar zijn ze weer van de partij met een nieuwe commissie, die enorm enthousiast is. Bij de vierwielige fiets die ze de afgelopen drie maanden in elkaar hebben gezet, strijden de leden om het hoogste woord om de slimmigheidjes in de constructie uit te leggen. “Dit voertuig heeft een hoog Mc Gyver gehalte”, constateert er een, erop wijzend dat allerlei onderdelen van bijvoorbeeld ligfietsen en zeilwagens zijn gebruikt.

Maar het meest interessante vinden de werktuigbouwers toch wel de constructie waarbij het mobiel niet meer kan doorzakken. “We hebben gebruik gemaakt van trekstaven die de gelaste balkenconstructie bij elkaar houdt. Zo krijg je een stijve en lichte constructie.”

Het zwaartepunt ligt zo laag mogelijk en de vierwielers heeft vierwielaandrijving, om slippen tegen te gaan. In de fietsvelgen moet nog schuurpapier komen voor extra grip. De ketting zit er strak op: “Vorig jaar liep ie er af, dat gaat nou dus echt niet gebeuren”, verwacht Arend Beune, de begeleider van de groep.

Martijn Houben is uitverkoren om in het mobiel plaats te nemen terwijl het over de stalen kabels boven het water balanceert. “Hij is 100 procent gebouwd op snelheid. Als we de overkant halen, zijn we snel”, zo luidt de verwachting.

De opnames waren in Spakenburg in Flevoland. De aflevering wordt 22 juni uitgezonden om 19.55 uur bij de Tros op tv 2./.


Voor de gelegenheid mocht begeleider Arend Beune even plaats nemen in de Weeghconst 2 en werd omhooggehouden door de commissieleden. Foto: Bram Saeys

Voor wie dan niet kan kijken hier alvast de uitslag: Simon Stevin werd zevende met een tijd van 5,70 seconden. Degene die de eerste plaats kreeg had een tijd van 5,02 seconden. Het frame van de constructie bleek degelijk. De wielen braken echter op het einde tegen het stootkussen af, gelukkig na het luiden van de bel.














Website Cursor