/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 1

jaargang 43, 7 september 2000


Nieuws

Naamloos document Vooral in zomermaanden tekort aan kamers

De vraag naar studentenkamers in Eindhoven neemt toe. Door de instroom van nieuwe studenten is vooral in de zomermaanden de vraag aanzienlijk groter dan het aanbod.


In de zomermaanden is de kamernood zo hoog dat studenten soms genoegen moeten nemen met een heel kleine kamer. Foto Bram Saeys Bij studentenhuisvestingsbureau Vestide in Eindhoven staan ongeveer tweeduizend mensen ingeschreven. De wachttijd is gemiddeld een jaar. ìHet verschilt nogal, maar we komen uit op ongeveer elf maandenî, zegt Frank Huijink van Vestide. ìSinds vorig jaar zijn er meer eerstejaars doordat er meer HBO-opleidingen zijn in Eindhoven.î Terwijl de vraag toeneemt, neemt het aanbod van kamers af. ìDe gemeente wordt steeds strenger voor huisbazen. Het is niet meer zo makkelijk om kamers te verhuren. Vooral huisbazen die illegaal kamers verhuren, stoppen ermeeî, zegt Huijink.

Bij de Huisvester in Eindhoven is de gemiddelde wachttijd ongeveer twee maanden. ìStudenten die een kamer zoeken hebben een bepaalde voorkeur, ze zijn best kieskeurigî, vertelt Rolf van Hertroys, directeur van de Huisvester. ìToch raad ik hun altijd aan elke kamer die ze kunnen krijgen te nemen, vooral als ze van ver komen.

Van Hertroys denkt niet dat de nieuwe koppelingswet veel invloed zal hebben op het aanbod van kamers in Eindhoven. Deze wet houdt in dat de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) gekoppeld wordt aan bestanden van de Informatie Beheer Groep (IBG). Volgens deze wet is een student met een uitwonende beurs verplicht zich in te schrijven bij de gemeente waar hij woont, anders ontvangt hij een beurs voor thuiswonenden. Dat betekent een verschil van 300 gulden per maand.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) denkt echter dat deze nieuwe koppelingswet wel degelijk invloed zal hebben op het landelijke kameraanbod. Volgens het ISO zal de wet het aanbod van kamers nog verder verlagen. Huisbazen zien namelijk liever niet dat studenten zich inschrijven bij de gemeente, omdat dat voor hen financieel nadelig kan zijn.

Volgens Van Hertroys is er geen reden tot paniek. ìOver vier maanden komen er weer volop kamers vrij van mensen die afhaken of afstuderen, dat gaat elk jaar zo. Dan hebben we zelfs moeite met het vullen van kijkavonden.î/.

Naamloos document U-raad in problemen door vertrek leden

Het vertrek van de U-raadsleden ir. Jan Pellegrino en Rob van Zutphen heeft de universiteitsraad in een lastig parket gebracht. Voor de plaatsen die het tweetal achterlaat zijn geen opvolgers. Daardoor daalt het aantal personeelsleden in de U-raad van negen naar zeven.

Rob van Zutphen (PUR) heeft een baan buiten de TU/e gevonden. Jan Pellegrino (Groep-ÈÈn) verruilt zijn zetel in de raad voor een functie als secretaris van de U-raad. Volgens Petra Gadellaa, plaatsvervangend secretaris van de U-raad, had Groep-ÈÈn twee reserve leden die echter niet zonder meer in te zetten zijn. De

ÈÈn trok zich terug na de verkiezingen, de ander heeft met ziekte te kampen. Gadellaa: ìDe eerstvolgende verkiezingen die plaatsvinden, zijn voor de studentengeleding. Dat betekent dat er, zoals het er nu naar uitziet, pas over een jaar nieuwe leden voor de personeelsgeleding van de raad gekozen kunnen worden. We hebben geen idee hoe we dit moeten oplossen. Je zou kunnen denken aan tussentijdse verkiezingen. Maar we weten niet of dat mogelijk is.î

De universiteitsraad heeft het College van Bestuur om advies gevraagd en overlegde gistermiddag met CvB-secretaris Harry Roumen over mogelijke oplossingen. De uitkomst van dat overleg was bij het ter perse gaan van dit nummer nog niet bekend. /.

Naamloos document Meer vrouwen op seniorposities

Universiteiten gaan dertig vrouwen bevorderen van universitair docent (UD) tot universitair hoofddocent (UHD). Dat is de uitkomst van de eerste ronde van het stimuleringsprogramma ASPASIA, dat op initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de universiteiten en het ministerie van OC en W vorig jaar tot stand kwam. Het ASPASIA-programma moet er voor zorgen dat de man/vrouw-verhouding binnen de universiteiten structueel veranderen. Er moet meer vrouwelijk talent doorstromen naar seniorposities binnen de universiteit. De stap van UD- naar UHD-positie blijkt cruciaal voor de vertegenwoordiging van vrouwen in seniorposities aan de universiteit. Op alle vakgebieden is gemiddeld ÈÈn op de vijf universitair docenten vrouw. Bij universitair hoofddocenten is dat gemiddelde een op de dertien. In 2002 zal er een tweede selectieronde plaatsvinden./.

Naamloos document Vernieuwde website online

In maximaal drie klikken bij de gewenste informatie en invoering van de huisstijl op nogal wat paginaís. Dat zijn de grote verbeteringen van de geheel vernieuwde website van de TU/e die maandag online gegaan is.

In razend tempo heeft de zeskoppige webredactie onder leiding van webmanager Marcel van Buijtenen de afgelopen maanden gewerkt aan de restyling en herstructurering van het TU/e-web. De webredactie werd in januari van dit jaar geformeerd. ìWat we aantroffenî, zegt Van Buijtenen, ìwas een ongelofelijke verscheidenheid aan paginaís en variaties op de huisstijl. Wij moesten op zoek naar een manier om eenheid in het geheel te brengen.î De oplossing vond het team in een webfilter dat de bestaande webpaginaís door een zeef haalt en transformeert naar de huisstijl. Frames en menuknoppen worden automatisch gegenereerd. Met behulp van dit filter is het voor de verschillende webmanagers van de faculteiten en diensten een stuk makkelijker geworden hun site te vertalen naar de nieuwe huisstijl.

Behalve aan de harmonisering van de paginaís, heeft de webredactie ook gewerkt aan een nieuwe structuur van het web. De nieuwe structuur maakt het navigeren binnen de site een stuk makkelijker. De toppagina, de algemene TU/e-pagina, is voorzien van een handig menu dat het mogelijk maakt snel door te surfen naar paginaís variÎrend van ëAIO-overlegí tot de ëWetenschapswinkelsí ìWe streven er naar dat je zoveel mogelijk binnen drie klikken bij de informatie bent die je zoektî, zegt Van Buijtenen. Wie meer informatie wil over het TU/eWeb kan terecht opwww.tue.nl /tueweb./.

Naamloos document

BIA zoekt kamers

Het Bureau for International Activities verwacht bij aanvang van het academisch jaar 2000/2001 wederom een groot aantal buitenlandse gasten. Om al deze mensen te kunnen huisvesten heeft het bureau dringend gemeubileerde woonruimte nodig voor de periode van 1 september tot eind december, eventueel korter of langer. Meer info bij H. Keuker, BIA, tel. 247 4908, e-mail: h.c.keuker@tue.nlOok studenten die hun gemeubileerde kamer in onderhuur willen doen kunnen zich melden.

Advisering over

loopbaan

Bij het Studenten Service Centrum (STU) kunnen studenten, ontwerpers en promovendi tot een half jaar na afstuderen of promoveren terecht voor onder meer loopbaanadvisering. Dit najaar worden er diverse trainingen en workshops gegeven omtrent loopbaanoriÎntatie, solliciteren en assessment center. Heb je belangstelling of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de Service Desk van het STU. Interesse in een training? Meld je dan aan voor een oriÎnterend gesprek met een studentenadviseur. Het nieuwe programmaboekje met de activiteiten omtrent loopbaanadvisering is eveneens op te vragen bij de Service Desk van het STU in De Hal 1.45, tel: 040 - 247 8015.

Veertig miljoen voor jong onderzoekstalent

Minister Hermans van Onderwijs stelt veertig miljoen gulden ter beschikking om universiteiten jong onderzoekstalent te laten behouden. Een gedeelte van dit geld zal dit jaar worden toegekend. Universiteiten verliezen hun jonge talenten omdat zij niet kunnen concurreren met de hoge startsalarissen die het bedrijfsleven afgestudeerden biedt. Het extra geld wordt ook gebruikt om loopbaanbemiddeling op te zetten.

Naamloos document Laatste Neways Award voor prof.ir. Mario Stevens

Tijdens de zitting ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar 2000-2001 kreeg prof.ir. Mario Stevens van Gerard Meulensteen, oprichter van Neways, de Neways Award uitgereikt.

De prijs, die dit jaar voor de vijfde en laatste keer is uitgereikt, is ingesteld door dit bedrijf en is bedoeld om medewerkers aan de TU/e te stimuleren kennis over te dragen aan middelgrote en kleine bedrijven. Stevens heeft een lange staat van dienst in onderwijs en onderzoek op het gebied van digitale systemen en communicatienetwerken. Zo was hij betrokken bij geavanceerd onderzoek in computerprogrammatuur en ñapparatuur voor verkeerstoepassingen, zoals het regelen van verkeerslichten en het plannen van een groene golf. In samenwerking met IBM en de gemeente Eindhoven heeft dit geleid tot een standaardsysteem voor verkeerstoewijzing in grote steden. Een aantal van deze ontwerpen is overgenomen door het bedrijfsleven en dergelijke systemen worden nu op ruime schaal toegepast.

Systematisch ontwerpen staat bij Stevens hoog in het vaandel. ìHij is een van de stuwende krachten op de TU/e die tot een sterke verspreiding en toepassing van deze discipline geleid heeft. Hij weet daarbij als geen ander te communiceren met een breed palet van ontwerpers en die tot een productieve samenwerking te brengen, waarbij hij door zijn vriendelijke en geduldige wijze van optreden vele bruggen heeft weten te slaanî, aldus de jury van de Neways Award.

Stevens hield het op een kort dankwoord na de uitreiking van de Neways Award. ìIk heb geluk gehadî, zo vatte hij een en ander kernachtig samen. /.

Naamloos document Opening academisch jaar in teken van bachelor-master

Omlijst door de jazzy klanken van studentenbigband Studentproof sprak rector magnificus prof.dr. Martin Rem tijdens de opening van het academisch jaar afgelopen maandag over de invoering van het bachelor-mastersysteem. Dr. Reinder van Duinen, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) sprak over de verantwoordelijkheden van de ingenieur.

Van Duinen constateerde in zijn rede dat de relatie tussen wetenschap en samenleving niet best is. Van het op de zegeningen van de techniek gerichte vooruitgangsgeloof van weleer is weinig meer over; het is zelfs omgeslagen in twijfel en wantrouwen. Men mag dan het menselijk genoom ontcijferd hebben, de maatschappij reageert toch met enige zorg op het bereiken van deze wetenschappelijke mijlpaal. Men is bijvoorbeeld niet gerust over de ethische en morele aspecten van de toepassing van kennis en technologie die op genetische informatie rust. Milieurampen als Chernobyl dragen niet bij tot het vertrouwen van de mens in techniek.

Daarbij is het gezag van zij die gestudeerd hebben nogal afgekalfd. ìWat de professor schreef was ëwaarí, totdat bleek dat voor het verkondigen van een tegengestelde opvatting ook een professor kon worden ingehuurd.î

In dit klimaat van gegroeide argwaan moet de ingenieur zijn werk doen. Een en ander heeft tot gevolg dat bij bijvoorbeeld een ontwerp niet uitsluitend meer de technische opvatting van functionaliteit telt, maar vele andere factoren bepalen of de ingenieur zijn werk goed gedaan heeft.

Het is deze toegevoegde dimensie aan het werk van de hedendaagse en toekomstige technicus die veel beter voor het voetlicht gebracht moet worden. En dan niet alleen, aldus Van Duinen, omdat het vak werkelijk veranderd is, maar ook om er in te slagen het vak voor de huidige generatie, en met name voor vrouwen, aantrekkelijk te maken.

Kandidaatsexamen

Rector magnificus Rem memoreerde in zijn rede hoe de Tu/e eerder dan andere universiteiten begonnen is met het invoeren van een bachelor-masterstructuur. Verder wees hij op het feit dat in het nieuwe opleidingsmodel de structuur er op gericht is dat alle studenten na hun kandidaatsexamen doorgaan voor het ingenieursexamen. Er zijn universiteiten in Nederland die in het nieuwe stelsel de selectie in de propedeuse willen beperken tot de vraag of een student het kandidaatsexamen zal halen. Zo niet de TU/e. Ook blijft het TU/e-onderwijs sterk onderzoekgedreven. De TU/e zal niet, zoals andere universiteiten overwegen, zelfstandige kandidaatsopleidingen aanbieden die meer beroeps- dan onderzoekgericht zijn. /.

Naamloos document IPO-symposium in teken van Japanse samenwerking

Aan het eerste internationale symposium op het gebied van mens-systeem interactie dat aanstaande maandag begint, zullen enkele medewerkers van het Japanse onderzoeksinstituut ATR een bijdrage leveren. Het IPO, het TU/e-instituut voor mens-systeem interactie, onderhoudt al vijf jaar een band met Advanced Telecommunications Research (ATR) in Kyoto. Vergelijkbare projecten leidden onder meer tot uitwisseling van onderzoekers.

ìDe Japanse onderzoekers van ATR waren vijf jaar geleden zeer gecharmeerd van het samenwerkingsverband dat er binnen het IPO bestond tussen de academische wereld en het bedrijfsleven.î Aan het woord is prof.dr. Aad Houtsma, hoogleraar Psycho-akoestiek en programmaleider Multimodale Interactie. Houtsma is een van organisatoren van het eerste internationale symposium op het gebied van mens-systeem interactie. Met de terugtrekking van Philips uit het IPO kwam er overigens een einde aan die hooggeprezen samenwerking.

Bij ATR, de Japanse tegenhanger van het IPO, is het telecommunicatiebedrijf NTT de grootste opdrachtgever. Maar volgens Houtsma bestaan er daarnaast nog vele kleinere contacten met andere bedrijven, waaronder bijvoorbeeld Sony. Deze contacten zorgen voor zoín twintig procent van het financiÎle budget van ATR, dat ligt tussen de 35 en 40 miljoen gulden per jaar. De rest van het onderzoeksgeld is afkomstig uit het derde-geldstroomcircuit van de Kyoto University.

Een van de grote projecten waar een onderzoeksgroep bij ATR zich mee bezighoudt, is de ontwikkeling van een vertaalmachine. Het principe is simpel: je spreekt via de telefoon Nederlands met bijvoorbeeld een Japanner. Daar tussenin zit een vertaalmachine, die het Nederlands omzet in Japans. Op zijn beurt antwoordt de Japanner in zijn moerstaal en vertaalt de machine het weer in Nederlands. Volgens Houtsma is ATR het enige onderzoeksinstituut dat nog serieus werk maakt van het ontwikkelen van zoín vertaalmachine.

Lovable interfaces

Maandag gaat het symposium van start met een algemene lezingendag. Hiroshi Tamura, emeritus hoogleraar op het gebied van menselijke interfaces, zal spreken over zogeheten ëlovable interfacesí. Volgens Tamura moeten interfaces in de toekomst een essentieel onderdeel uitmaken van de omgeving. Ze moeten zowel gebruikers als niet-gebruikers aanspreken. Ook zal hij ingaan op de verandering in communicatie-gedrag. Vroeger gebruikte men de telefoon om over iets te communiceren. Tegenwoordig gebruiken jongeren hun mobieltje omdat ze niets anders te doen hebben.

Seiichi Yamamoto, een van de ATR-directeuren, zal ingaan op de stand van zaken rond de vertaalmachine. In hoeverre is men de experimenteer-fase voorbij en zijn er machines klaar voor praktisch gebruik?

Vanuit de TU/e zijn er onder meer bijdragen te verwachten van IPO-directeur prof.dr. Matthias Rauterberg, prof.dr. Emile Aarts en prof.dr. Don Bouwhuis. De laatste twee sprekers zullen ingaan op de techniek en toepassing van ëambient intelligenceí. Dit begrip omschrijft de toekomstige leefomstandigheden, waarbij de mens door tientallen computers omringd en geholpen zal worden./.

Naamloos document Elektrotechniek gaat onvrede te lijf

Elektrotechniek presenteerde vorige week woensdag een actieplan waarmee de onvrede die er op de faculteit heerst wordt aangepakt. Het plan komt voort uit de satisfactiepeiling die eind 1999 onder het TU/e-personeel werd gehouden. Niet iedereen voelt zich even prettig op zijn werkplek, zo bleek uit de peiling.

De satisfactiepeiling pakte voor de faculteit Elektrotechniek niet positief uit. Uit de enquÍte bleek dat 65 procent van het E-personeel regelmatig ongerust is over de ontwikkelingen binnen de TU/e. Een krappe meerderheid (51 procent) is tevreden over de TU/e als werkgever. ìDe algemene teneur was rampzalig en zwaar beneden de maatî, zei decaan Wim van Bokhoven woensdag. Bij E ligt de nadruk op twee punten. Enerzijds drukken hoge werkdruk en een niet optimale werksfeer op het functioneren van de werknemers. Anderzijds worden beleidszaken door bestuurders slecht gecommuniceerd.

Concrete stappen

De afgelopen maanden maakte het faculteitsbestuur een rondje langs alle leerstoelen om te inventariseren wat er leeft bij Elektrotechniek. Aan de hand van de grootste gemene delers, de knelpunten, werd een actieplan opgesteld voor de hele f

culteit. Dat plan omvat een groot aantal concrete stappen. Zo moet de informatievoorziening geÔntensiveerd worden. Maar ook het rondsturen van een besluitenlijstje kan er al voor zorgen dat een werknemer zich meer betrokken voelt bij de faculteit, zo bleek uit reacties uit de zaal. Verder wil het faculteitsbestuur af van het Management Platform, een bestuurlijke tussenlaag tussen hoogleraren en het faculteitsbestuur. Het afschaffen van deze tussenlaag zou de betrokkenheid van de hoogleraren bij de faculteit kunnen stimuleren, omdat ze meer betrokken worden bij het bepalen van het beleid. Het plan wordt afgesloten met het punt ëwetenschappelijke output, strategisch scorení. Daarin wordt de faculteit gestimuleerd om met weinig inspanning beter te scoren.

Met het lanceren van de plannen ter verbetering van de situatie is de actie niet afgelopen. In het najaar gaat het faculteitsbestuur opnieuw met iedereen praten om te kijken of er daadwerkelijk veranderingen zijn doorgevoerd. /.

Naamloos document TU/e studenten ontdekten vorig jaar al lek in systeem ABN Amro

Twee TU/e studenten Informatica hebben een jaar geleden al ontdekt dat het thuisbankiersysteem van de ABN Amro Bank, HomeNet, niet veilig is. Zij hebben daarover contact opgenomen met de bank, maar kregen geen reactie. Dat zou betekenen dat de bank al een jaar weet dat het programma onveilig is.

ìIn dat geval is de ABN Amro civielrechtelijk aansprakelijk, want ze hebben een jaar lang willens en wetens mensen dat programma laten gebruiken zonder er iets aan te doenî, zegt TU/e hoogleraar mr.dr. Jan Smits.

Smits was als juridisch adviseur al vroeg betrokken bij het tv programma Hackers dat het lek in HomeNet zondag blootlegde. Dit was echter niet de eerste keer dat het programma gehackt werd. Twee TU/e studenten, Barend de Lange en Oscar Reynhout, ontdekten bij toeval een jaar geleden dat HomeNet niet zo veilig is. Zij meldden dit aan de bank en gaven aan wat voor doemscenarioís zich zouden kunnen afspelen hierdoor. Ze kregen echter nul op het rekest. Ze stuurden zelfs een cd-rom met het door hen geschreven kraakprogramma naar ABN, en kregen daarop een mailtje dat er nog contact met hen zou worden opgenomen. Dat gebeurde echter niet meer.

De verbazing van de twee jongens was dan ook groot toen ze op tv zagen dat HomeNet werd gekraakt en dat ABN Amro verbaasd hierop reageerde. ìMijn mond viel open toen ik dat zagî, zegt De Lange. ìDat wisten ze al een jaar lang en nu doen ze net of ze nergens van af weten. Wij hebben geen programma geschreven voor het overschrijven van geld van andere rekeningen, maar hebben ABN wel aangegeven wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Het signaal geven dat er iets niet goed is, was voldoende naar onze mening.î

ìAls het om precies hetzelfde gaat, heeft ABN echt boter op zín hoofd. En is de bank civielrechtelijk aansprakelijk voor iedereen die schade heeft geleden hierdoor.î Als het niet om hetzelfde lek gaat, vindt Smits het nog steeds heel kwalijk: ìDat betekent dat er nÚg een lek zit in het programma.î

ABN Amro zegt nog geen commentaar te kunnen geven op deze situatie. ìEr wordt onderzoek naar gedaanî, aldus een woordvoerder. ìWe weten niet wie er precies contact met de jongens heeft gehad, dus kunnen we daar ook nog geen uitspraken over doen.î Op de vraag hoe moeilijk het is om uit te zoeken waar het precies over gaat als er een naam ligt en een brief en email, zegt de woordvoerder: ìWe krijgen elk jaar zoveel brieven en mailtjes van mensen, dat dat niet zomaar te achterhalen valt.î Overigens heeft ABN nu wel contact gezocht met de studenten van de TU/e. Vandaag praten ze met het hoofd Automatisering van de bank./.

Naamloos document

Theatervaardigheden

In de cursus ëTheatervaardigheden in het onderwijsí van het OSC komen tijdens praktische oefeningen zaken aan bod als vertelstijlen, het gebruik van stilte, mimiek, houding, gebaren, gebruik van de ruimte en gebruik van attributen. De cursus is zowel voor beginnende als gevorderde docenten. De training is op 4 en 11 oktober van 13.30 tot 17.00 uur. Nadere informatie tst.4237). Aanmelden kan per telefoon (tst. 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde @tue.nl) of via internet (http://www.osc.tue.nl).

Toelichting principe-akkoord CAO

Tijdens een openbare bijeenkomst op dinsdag 12 september zal Martin van Gessel, ÈÈn van de onderhandelaars in het overleg met de VSNU, het principe-akkoord CAO-universiteiten 2000-2002 toelichten De bijeen-komst is van 12.30 uur tot circa 13.30 uur in het Auditorium, collegezaal 6. De integrale tekst van het principe-akkoord is te vinden op de TU/e website onder ëBestuur en dienstverleningí, bij het onderwerp ëAVA-platformí.

Colloquium

In het kader van een nieuwe colloquiumreeks ëadvanced signal processing methods and applicationsí zal prof.dr. Sabine van Huffel op dinsdag 12 september een lezing houden. Van Huffel is verbonden aan de KU Leuven. De titel van de lezing luidt: Case Studies in Biomedical Data Processing. Aanvang 11.00 uur in zaal 12 van het Auditorium.














Website Cursor