/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 3

jaargang 43, 21 september 2000


Nieuws

Naamloos document TU/e blijft op vijfde plaats in Keuzegids
Naamloos document De TU/e staat in de nieuwe Keuzegids Hoger Onderwijs op de vijfde plek van alle universiteiten in Nederland. De eerste plaats is voor de Katholieke Universiteit Brabant, die de Universiteit Maastricht van deze plek heeft verdrongen.

Op een gedeelde derde plek staan de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente, met precies evenveel punten (7,22).

In de vorige editie van de Keuzegids was de TU/e ook de vijfde universiteit van Nederland. Vooral de opleiding Biomedische Technologie (BMT) scoort goed. De faculteit behoort tot de beste van soortgelijke opleidingen in Nederland. Op welke plek BMT precies staat, wordt volgende week pas bekend bij het verschijnen van de gids. Bouwkunde en Natuurkunde merken de studenten aan als bovengemiddelde opleidingen.

Uit de Keuzegids blijkt verder dat universitaire studenten tevredener zijn over hun opleiding dan HBO-studenten. Op HBOís neemt de onvrede over de onderwijsfaciliteiten en de beschikbaarheid van docenten toe. Bijna driekwart van de HBO-opleidingen krijgt een rapportcijfer beneden de zeven, terwijl driekwart van de universitaire studies hoger dan een zeven scoort. Studenten aan een universiteit hebben meer waardering voor docenten en het niveau van het onderwijs. In totaal scoort het wetenschappelijk onderwijs eentiende punt hoger dan twee jaar geleden. Studenten vinden het onderwijs boeiender en uitdagender dan voorheen, wat volgens de samenstellers van de Keuzegids vooral komt door de onderwijsvernieuwingen op de universiteiten.

De lijst in de Keuzegids wordt samengesteld aan de hand van enquÍtes die in twee jaar tijd onder 27.000 studenten zijn gehouden. De Keuzegids is een soort kwaliteitstest voor opleidingen in het hoger en wetenschappelijk onderwijs./.

Naamloos document Sixmaprijs voor studenten ST
Naamloos document Derdejaars studenten Scheikundige Technologie (ST) Kelly van den Hout en Erik Otto hebben onlangs de Sixmaprijs ontvangen. Het is een aanmoedigingsprijs voor chemici aan de TU/e en bestaat sinds 1992/í93.

Twee achten en een negen. Dat was de score voor Kelly van den Hout en Erik Otto voor de vakken Inleiding Organische Chemie en Organische Chemie 1 en het practicum Maken en Meten. Deze hoge cijfers waren aanleiding om de twee de Sixmaprijs toe te kennen. ìHet is altijd leuk om zoiets te krijgenî, vindt Otto. De prijs bestond uit een oorkonde, een naslagwerk en VVV-bonnen ter waarde van 250 gulden. ìNiet slechtî, vinden de twee. Beiden werden in de zomervakantie verrast door een brief waarin stond dat ze de prijs zouden krijgen. ìIk had nog nooit gehoord van deze prijsî, zegt Van den Hout. ìWe zijn waarschijnlijk voorgedragen door de docenten.î Ze vinden zichzelf geen echte bollebozen. ìIk moet er gewoon voor leren, maar daar hoef ik minder moeite voor te doen dan anderenî, aldus Van den Hout.

De prijs werd uitgereikt door de weduwe van professor Sixma. De stichting ter nagedachtenis aan Sixma financiert de prijs./.

Naamloos document Confereren over beter bouwen

Vandaag vindt in het Auditorium de afsluiting plaats van de International Building Physics Conference 2000. Een internationaal gezelschap van onderzoekers kreeg de afgelopen week bijna honderd lezingen voorgeschoteld, waarin op velerlei gebieden ñ akoestiek, licht, vocht en lucht ñ werd ingegaan op het ontwerpen en construeren van bouwfysisch betere gebouwen en steden. Ook werden er computerprogrammaís gedemonstreerd voor het bouwfysisch juist ontwerpen en berekenen van gebouwen. Op de foto is Karl Gertis, voorzitter van het International Scientific Committee, aan het woord. De capaciteitsgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) van de faculteit Bouwkunde is de organisator van deze vierdaagse conferentie.


Foto: Bram Saeys

Naamloos document Twee miljoen voor onderzoek naar

slurry-bellenkolom

Naamloos document De technologiestichting STW heeft een subsidie van twee miljoen gulden toegekend aan een gemeenschappelijk onderzoeksproject van de TU/e, de TU Delft en de UvA. Het gaat om een onderzoek naar het hechtingsgedrag van katalysatordeeltjes in een slurry-bellenkolom.

Het Eindhovense deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door de capaciteitsgroep Chemische Reactortechnologie van de faculteit Technische Scheikunde die onder leiding staat van prof.dr.ir. Jaap Schouten.

Slurry-bellenkolommen worden veel toegepast in de chemische industrie als chemische reactor voor reacties tussen gassen en vloeistoffen. De gassen worden onder in een kolom met vloeistof (slurry) binnengelaten en borrelen vervolgens naar boven. Dit soort reactoren is goedkoop en makkelijk te produceren. Er wordt al enkele tientallen jaren onderzoek gedaan naar de verschillende aspecten van de bellenkolom en de manier waarop het gas en de vloeistoffen in de kolom met elkaar reageren. Schouten: ìHet is een ingewikkeld systeem waar we nog steeds niet alles van weten. Het gedrag laat zich nooit goed voorspellen.î De drie universiteiten gaan zich bezighouden met een deelaspect van de installatie: de wijze waarop katalysatordeeltjes zich gedragen in de kolom. Achtergebleven katalysatordeeltjes hebben namelijk veel invloed op het proces, bijvoorbeeld omdat ze klonteringen veroorzaken of zich vasthechten aan de gasbellen.

De doelstelling is dan ook de prestaties van de slurry-bellenkolom te verbeteren. Vandaar ook dat het bedrijfsleven het onderzoek toejuicht. Schouten en consorten krijgen steun van chemie-giganten DSM, Akzo-Nobel en Shell. Ook katalysatorfabrikant Engelhard draagt bij. DSM stelt gedurende twee jaar een laboratorium in Geleen ter beschikking. Het bedrijfsleven draagt een kleine drie ton bij. Volgens Schouten is op deze manier een unieke samenwerking tussen de drie universiteiten en het bedrijfsleven tot stand gekomen. Schouten: ìDit is potentieel een heel krachtige combinatie.î/.

Naamloos document Twee aanmeldingen voor Virus 2001

Twee TU/e-studentes hebben zich aangemeld voor de functies van voorzitter en penningmeester van Virus 2001. Daarmee stijgt het aantal beschikbare bestuursleden van 1 naar 3. Virus luidde vorige week de noodklok, omdat er niet genoeg nieuwe bestuursleden zijn om Virus 2001 te organiseren. Het festival is nog niet veiliggesteld, want er zijn nog een programma-co–rdinator en een pr-man of vrouw nodig. Als het bestuur voor half oktober niet volledig is, wordt het festival afgeblazen.

Debat milieu en technologie

In de Senaatzaal in het Auditorium wordt zondag een lezing en een debat gehouden over de vraag ëLost technologie alle milieuproblemen op?í Sprekers zijn onder meer burgemeester Welschen van Eindhoven, prof.dr.ir. Cees Daey Ouwens (TU/e), dr.Johan Schot (TU/e) en Jan Rotmans (UM), Gert Spaargaren (KUB) en Pieter van Driel (VROM-Raad). De bijeenkomst is van 11.00 tot 13.00 uur en wordt georganiseerd door Telos, het Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken. Aanmelden via telos@kub.nl.

Symposium

De groep ICT voor O&O van de faculteit Wiskunde en Informatica en het Centre for Quantitative Methods (CQM) houdt op donderdag 12 oktober een symposium over ëBeheersing van variabiliteit bij productieprocessení. Er zullen diverse lezingen gegeven worden. Meer informatie is te vinden op de website: http://www.win.tue.nl/evenementen/symposiumbvp. Het symposium begint om 9.30 uur in het Auditorium van de TU/e en duurt tot 17.00 uur. Het programma wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Zestig procent van eerstejaars woont thuis

Zes op de tien eerstejaars studenten wonen nog bij hun ouders. Dit blijkt uit een enquÍte van onderzoeksbureau Nipo in opdracht van Mikro Gids. Vooral eerstejaars aan hogescholen wonen thuis, omdat hogescholen in vergelijking met universiteiten meer verspreid liggen over het land. 68 procent van de HBOíers woont nog thuis, tegen veertig procent van de eerstejaars in het wetenschappelijk onderwijs.

Naamloos document Studieweb TM van start gegaan
Naamloos document De faculteit Technologie Management introduceerde op 1 september Studieweb TM, een digitale leeromgeving. Met dit project kunnen studenten onderwijs op afstand volgen. Maar het is ook mogelijk om met elkaar te communiceren en gezamelijk aan projecten te werken.

ìHet is nog te vroeg om reacties te krijgen, het project is net van start gegaanî, zegt de co–rdinator van het Studiewebproject, Frank Vercoulen. In februari van dit jaar zijn de voorbereidingen al begonnen.

Alle TM-studenten kunnen nu gebruik maken van Outlook via de Exchange-server. ìWe hebben pas een website met een handleiding over het Studieweb gemaakt en een helpdesk opgezet.î De meeste problemen doen zich voor bij het starten. ìStudenten hebben problemen met inloggen en kunnen geen toegang tot het programma krijgen. Maar die probleempjes zijn zo opgelostî, aldus Vercoulen.

Het doel is om docenten, studenten, het projectteam en het management van de faculteit ervaring op te laten doen met ICT-onderwijs.

Het Studieweb is geen vervanging van het bestaande onderwijs, het heeft een aanvullende functie. In het Studieweb zijn Internet en Microsoft Outlook samengevoegd waardoor alle onderwijsinformatie beschikbaar is. Studenten kunnen digitaal colleges volgen en zich on-line inschrijven voor vakken. Docenten kunnen meteen zien wie zich heeft ingeschreven en kunnen studenten on-line begeleiden./.

Naamloos document AOb: ìmaatregelen zijn totaal

onvoldoendeî

Naamloos document Ook de 40 miljoen die de universiteiten extra krijgen om jonge onderzoekers aan de universiteit te binden is niet genoeg. Over ongeveer acht jaar gaat een derde van de wetenschappelijke staf met pensioen. Om die plaatsen op te vullen zal er in de komende tien jaar 140 miljoen per jaar beschikbaar moeten komen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is aanzienlijk negatiever over de begroting dan de VSNU. De kabinetsmaatregelen die de crisis in het onderwijs moeten bezweren zijn ëtotaal onvoldoendeí. Het totaalbedrag van 1,4 miljard dat minister Hermans voor het gehele onderwijs in petto heeft klopt niet, volgens de AOb en is ëzonder meer onwaarí. De bond hanteert daarbij dezelfde rekensommetjes als de VSNU: ëbijna de helft van het bedrag moeten worden uitgegeven vanwege de toenemende aantallen leerlingen, studenten en cursisten.í Volgens de bond gaapt er een diepe kloof tussen de ambities van de minister en de praktijk. ìHermans schrijft in de toelichting bij de begroting dat Nederland de meest dynamische en welvarende regio in Europa moet worden, terwijl honderden basisscholen de AOb de afgelopen weken lieten weten dat ze geen geld hebben om de wcís schoon te houden.î /.

Naamloos document Communicatie over de drempel

Deelnemers aan het symposium van communicatiedispuut Odin staan bij een stand van het Eindhovense Embedded Sytsem Institute (EESI). De informatiemarkt was een onderdeel van het congres dat vorige week donderdag werd gehouden onder de naam ëCommunicatie over de drempelí. Ook waren er veel lezingen van vertegenwoordigers van allerlei communicatiebedrijven, zoals KPN, Lucent Technologies, Alcatal, Philips en Ericsson. Onderwerpen waren onder meer Bluetooth, diensten en netwerken, interconnectiviteit en de maatschappelijke aspecten van dit alles.


Foto: Bram Saeys

Naamloos document Studenten gezocht voor

virtuele campus

Naamloos document De eerste versie van het VirTU/e-project, de virtuele campus van de TU/e, had begin september operationeel moeten zijn. Dat wordt, zoals het er nu naar uitziet, eind december.

Bovendien zijn er dringend ten minste zeven afstudeerders nodig voor het project.

Cebra en VirTU/e, wat is dat ook alweer? De TU/e heeft het Cebra in het leven heeft geroepen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van e-commerce. EÈn van de projecten van deze BV is de bouw van de virtuele campus: VirTU/e. Dat project bestaat uit drie takken: TU/e Plaza, het Bunkerproject en het E-community Services Project.

De Plaza is een winkelplein op internet waar onder meer uitzendbureau Unique, de Rabobank en enkele andere ondernemers te vinden zijn. Daarnaast bouwt Cebra samen met acht studentenorganisaties aan een virtuele bunker; een 3D-omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar vanalles te doen is. De E-community Services omvat de introductie van een multifunctionele chipcard en alles wat daarmee te maken heeft.

Door het voortschrijdend inzicht over de manier waarop de campus moet worden ingericht verloopt het project niet helemaal volgens planning. Het E-community deel is bijvoorbeeld veel uitgebreider geworden dan aanvankelijk gepland was. Er vallen overigens ook ideeÎn af. Zo gaat het online-winkel-idee van Edah niet door, omdat diverse andere winkels een dergelijke service al bieden. Verder heeft Cebra lang moeten zoeken naar geschikte software om de virtuele bunker vorm te geven.

Zoals elke onderneming die zich op het gebied van e-commerce begeeft, heeft ook Cebra (Centre for Electronic Business Research en Application) moeite om de juiste mensen te vinden. Cebra klopte te laat aan bij Fontys en had daardoor niet de beschikking over een klasje afstudeerders. Ook vanuit de faculteiten loopt het nog niet storm. Voor het Plaza-project zoekt het bedrijf zeven afstudeerders van Informatica en Bedrijfskunde. ìAls we die niet vindenî, zegt ir. Bas Vermeer, die als programmamanager van Cebra de bouwmeester van de virtuele campus is, ìheb ik een probleem. Dan zullen we op de markt moeten gaan zoeken.î/.

Naamloos document Duizendste diploma SAI

Het Stan Ackermans Instituut reikt woensdag 27 september het duizendste ontwerpersdiploma uit tijdens een feestelijke bijeenkomst. De zitting wordt om 15.30 uur geopend door rector Martin Rem. Daarna zal gastspreker Aad van der Velden, voorzitter van de commissie technologiebeleid van VNO/NCW het woord nemen. De eigenlijke diploma-uitreiking begint om 16.00 uur. Omstreeks 16.45 uur wordt bekendgemaakt wie de duizendste ontwerper is. De gelukkige ontvangt een sculptuur uit handen van de rector. De bijeenkomst wordt afgesloten met een receptie.

SUTO-Award voor TeMa ingenieur

Maurice Mevissen, ingenieur Techniek & Maatschappij, heeft van de Stichting Uitbesteding Technologisch Onderhoud (SUTO) vijfduizend gulden gekregen voor de beste scriptie.

Het afstudeeronderwerp van Mevissen gaat over de mate waarin kennis van leveranciers door de toepassing van Early Supplier Involvement beter gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van nieuwe machines bij Philips EMT. Doel hiervan is de time to market te verkorten, de kwaliteit te verbeteren en de integrale kosten te verlagen./.

Naamloos document Cursus time management

Hoe kun je efficiÎnt met je tijd omgaan? Deze vraag staat vrijdag 13 oktober centraal tijdens de cursus Time Management, georganiseerd door de afdeling Jonge Leden van het KivI. Tijdens deze cursus leer je doelen en prioriteiten te stellen en beter met je tijd om te gaan. De cursus wordt gehouden in zalencentrum de Ambassadeur, Lodewijk Napoleonplein 2 in Eindhoven. De kosten bedragen honderd gulden voor KivI studentenleden, niet studentleden betalen vijftig gulden meer. Overige KivIleden betalen 125 gulden en niet leden tweehonderd gulden. Opgeven kan bij de KivI-kamer Zuid bij Marianne Lombarts, te bereiken via telefoonnummer 040-2472949 of via mail kivi.zuid@tue.nl.

Colloquia ëOnderwijs en ICTí

In het kader van de colloquiumserie ëOnderwijs en ICTí van het Notebook Service Center zal Peter Koets (Scheikundige Technologie) woendag 4 oktober van 15.00 tot 15.45 uur spreken over ëCd-rom voor elke student met als doel de interactieve verduidelijking van de collegestofí. Van 16.00 tot 16.45 spreekt Frank Verkoelen (Technologie Management) over ëStudieweg TM: Toegangspoort tot webgebaseerd onderwijsí. Sinds 1 september wordt bij de faculteit TM een eerste serie van tien vakken voor het deeltijdonderwijs via Studieweg TM beschikbaargesteld. Beide colloquia vinden plaats in collegezaal 2 van het Laplace-gebouw.

ëBegeleiden van Zelfstandig Lerení

Het Onderwijs Service Centrum biedt de cursus ëBegeleiden van Zelfstandig Lerení aan. Deze cursus is bedoeld voor docenten die studenten begeleiden die tijdens instructies, werkcolleges of begeleide zelfstudie zelfstandig aan het werk zijn. Deelname is voor TU/e-docenten kosteloos.De cursus vindt plaats op 12 oktober (hele dag) en 26 oktober (van 9.00 tot 16.00 uur). Nadere informatie geeft Harry van de Wouw (tst. 3126). Aanmelden kan tot 28 september via tst. 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (http://www.osc.tue.nl).














Website Cursor