/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 3

jaargang 43, 21 september 2000


Opinie

Naamloos document Cursief

Voor het eerst in vijftig jaar levert het kabinet een begroting in met een overschot. Een historisch moment dus, helemaal als je je bedenkt dat de belastingen volgens deze begroting omlaag gaan en de uitgaven omhoog. Van die extra uitgavenprofiteren de zorgsector en de onderwijssector het meest.

De nieuwe begroting zou dus alleen maar blije gezichten te zien moeten geven, zou je denken. Niets is echter minder waar. De VSNU reageert redelijk gematigd op de begroting: tevreden en toch ook ontevreden. Het wetenschappelijk onderwijs krijgt extra geld, maar kan dit weer wegstrepen tegen de bezuinigingen, die nog zijn overgebleven uit vorige kabinetten. De Algemene Onderwijsbond gaat wat verder: de bewering dat de minister extra geld in de sector stopt is ëonwaar.í Hermans zou, zo stelt de bond, met ëomvangrijke nieuwe investeringení komen. Die zijn er niet. Resteert voor de bond de conclusie dat de inspanningen om de problemen in de onderwijssector op te lossen ëtotaal onvoldoendeí zijn. Ook uit de zorgsector en van de Raad van State komen ontevreden geluiden.

De nieuwe begroting valt voor velen dus helemaal niet mee, ondanks de meevallers. Voor de universiteiten rest de schrale troost dat er eens een jaartje niet bezuinigd wordt. Wie naar de toekomst kijkt hoeft er niet op te rekenen dat het wetenschappelijk onderwijs in de komende jaren enorm sommen gelds deelachtig wordt. Daarom lijkt het verstandiger om te kijken of het geld onderling niet op een andere wijze herverdeeld kan worden, zoals ook CvB-voorzitter De Wilt in dit nummer van Cursor voorstelt.

Fred Gaasendam

Naamloos document To Virus or not to Virus?

Een nijpend tekort aan kandidaten voor bestuursfuncties dreigt de organisatie van het culturele festival Virus 2001 al in vroeg stadium in de kiem te smoren. Wat is precies de waarde van dit multiculturele evenement? Waarom zou het volgend jaar op 20 mei toch weer moeten plaatsvinden?

Drs. Maarten Pieterson

Hoofd Studium Generale

Er zijn drie redenen die er nadrukkelijk voor pleiten dat het festival doorgang moet vinden. Allereerst bewijst het grote aantal bezoekers, al diverse jaren achter elkaar, dat het programma kwalitatief van een uitstekend niveau is. Het spreekt grote groepen mensen aan. Daarnaast is het voor Nederlandse begrippen uniek dat dit evenement geheel georganiseerd wordt door studenten. En als derde punt wijs ik erop dat de culturele ambities van deze universiteit het vereisen dat zoveel mogelijk culturele evenementen zich op het TU/e-terrein dienen af te spelen. Ook aan deze eis voldoet Virus. In mijn ogen zou het doodzonde zijn als het festival in 2001 niet door zou kunnen gaan.

Peter van Dam

Hoofd In- en Externe Betrekkingen

Met het niet doorgaan van Virus in 2001 zouden we als universiteit een verkeerd signaal afgeven naar de buitenwacht. Een universiteit wil zich namelijk juist onderscheiden van bijvoorbeeld een hogeschool door de academische vorming van de studenten. Dat betekent op een andere manier naar de werkelijkheid kijken dan alleen via het ingeperkte blikveld van je eigen vakgebied. Virus, cultuur in het algemeen, leent zich daar uitstekend voor. Daarbij komt dat de voorzieningen die de TU/e biedt om nadelige gevolgen met betrekking tot het studietempo financieel op te vangen, ruimschoots voorhanden zijn. Ook de student zelf doet bij het organiseren van een dergelijk evenement een schat aan ervaring op, die buiten het reguliere studieprogramma valt.

Fons van Roij

U-raadslid Progressieve Fractie

Als U-raadslid voor de PF wil ik op persoonlijke titel wel zeggen dat ik het jammer vind dat er vanuit de studentengemeenschap maar zo weinig actieve aandacht is voor het organiseren van dit evenement. Maar dat heeft mijns inziens te maken met de tijdgeest. Het gaat Nederland economisch goed en studenten zijn er daarom op gebrand om zo snel mogelijk af te studeren. Wat het festival zelf betreft vind ik dat het zeer goed past op de TU/e. Het is al enige jaren achtereen een succes en heeft zich wat dat betreft duidelijk bewezen.

Mieke Lindhout-Das

Wethouder sociale en economische zaken

Als wethouder voor sociale en economische zaken ben ik ook verantwoordelijk voor het evenementenbeleid van de gemeente. Eindhoven wil graag als universiteitsstad bekend staan en binnen dat streven past Virus uitstekend. Dit festival trekt studenten van zowel de universiteit als van de hogeschool aan en daarnaast nog vele andere jongeren. Zelfs van ver buiten de regio. De gemeente zou het betreuren als het niet door zou gaan, want dit festival zouden we zelf nooit op deze specifieke wijze kunnen organiseren.

Ir. Harry Roumen

Secretaris van het CvB

Volgens mijn laatste informatie hebben zich naar aanleiding van het artikel in de Cursor van vorige week studenten gemeld die geÔnteresseerd zijn in het organiseren van Virus 2001. Dat vindt het College van Bestuur verheugend nieuws, want men draagt dit festival een zeer warm hart toe. Het CvB heeft zich destijds ook sterk gemaakt om dit evenement weer naar het TU/e-terrein toe te krijgen.














Website Cursor