/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Cultuur

Untitled Document

Beeldenstorm probeert nieuwe techniek uit
Achter op het TU/e-terrein is de kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm gehuisvest. Dit najaar is daar het project 'De huid van brons' van start gegaan. In de vorm van lezingen en workshops komen hierbij drie bewerkingstechnieken van (bronzen) sculpturen aan bod: patineren, emailleren en thermisch spuiten. Met name het gebruik van die laatste techniek is in de kunstwereld uniek.

Beeldenstorm is een werkplaats waar kunstenaars uit heel Nederland facilitair en met vakkennis ondersteund worden. Wat volgens coördinator Bas Veldhuizen ook hoog op het
prioriteitenlijstje staat, is het zoeken en uittesten van nieuwe technieken, die kunstenaars mogelijk op nieuwe ideeën kunnen brengen. Wat Beeldenstorm daarbij wel vraagt, is dat de deelnemende kunstenaars zelf met die nieuwe technieken aan het experimenteren slaan. Veldhuizen heeft bij zijn zoektocht naar nieuwe technieken ook binnen de Eindhovense universiteit zijn licht opgestoken. Daarbij liep hij enige tijd geleden bij de faculteit Scheikundige Technologie aan tegen de techniek van het thermisch spuiten. Deze techniek maakt het kunstenaars mogelijk om metalen en keramische materialen en kunststoffen in een laagje, variërend van een paar micron tot enkele millimeters, aan te brengen op brons en vele andere materialen.
In eerste instantie wilde Veldhuizen graag met de faculteit Scheikundige Technologie verder gaan, maar helaas werd net rond die tijd het oude gebouw van ST ontmanteld. Contacten met Philips die op dit gebied bestonden, boden echter uitkomst. Veldhuizen: "Op industrieel gebied is dit een veel toegepaste techniek om materialen te verduurzamen, of om ze bijvoorbeeld van elkaar te isoleren. Het is een procédé dat snel en op locatie uitgevoerd kan worden. Bij Philips was men direct enthousiast om deze specifieke techniek eens op een totaal ander gebied in te zetten."

Barbecue
Thermisch spuiten is volgens Veldhuizen een zeer specialistische bezigheid. Sommige Philips-medewerkers worden voor bijscholing speciaal naar de VS gestuurd. Het te verspuiten materiaal wordt in draad- of poedervorm met hoge snelheid door een zeer hete vlam gespoten. De gesmolten metaal-, oxide- of kunststofdeeltjes gaan een mechanische verbinding aan met het oppervlak. Het oppervlak blijft ondanks de hoge vlamtemperatuur relatief koud, zodat bijvoorbeeld ook karton, plastic of papier van een metalen of keramische laag kan worden voorzien. Door delen af te plakken, kunnen ook patronen gespoten worden. Nabewerking van het metalen toplaagje, zoals bijvoorbeeld polijsten, is ook mogelijk. Deze spuittechniek gaat gepaard met veel lawaai en een goede afzuigingsinstallatie is een absolute must.
Bij Philips heeft Beeldenstorm nu een dag de beschikking gehad over een spuitruimte en een spuiter van het bedrijf. Daarbij konden de kunstenaars een inventarisatie maken van de mogelijkheden van deze techniek. Zink wordt vanwege het lage smeltpunt van dit materiaal veel toegepast. Volgens Veldhuizen levert het ook een goede hechtingslaag op voor andere metalen, zoals koper en brons. Als voorbeeld van wat mogelijk is, laat Veldhuizen een verzinkte paprika zien. "Toen we deze behandelden, begon het in de werkruimte zelfs een beetje te ruiken naar barbecue."
In januari zullen de kunstenaars nog een dag te gast zijn bij Philips, om hun eindproducten te laten spuiten. Volgens Veldhuizen biedt deze techniek hen de mogelijkheid om flexibeler om te gaan met vormen en ze kunnen er snel een zichtmodel mee maken. Beeldenstorm gaat nu bekijken of de techniek ook op termijn binnen de eigen werkplaats is aan te bieden./.

Untitled Document

De culturele top vijf van Paul Bezembinder
Beleidsmedewerker onderwijs en onderzoek faculteit Technische Natuurkunde

Cultuur is de urine, zo lees ik Joep Huiskamp in zijn bijdrage aan deze rubriek, waarmee de reu in het publieke domein zijn terrein afbakent. Cultuur is het wondvocht, zo stel ik daar tegenover, dat als verborgen bijkomstigheid ontstaat op plaatsen waar het leven pijn doet. Maar met mijn wondvocht loop ik niet te koop: onderstaande top vijf is natuurlijk onderdeel van mijn zorgvuldig georkestreerde imago. Of toch niet?

Finnegans Wake van James Joyce. Dit is een droomboek vol slaapafval van angsten en verlangens. De eerste indruk is die van een bak lettergrepen die tegen het doek is gekwakt, maar gaandeweg wordt in de streken van de meester een duister en verontrustend verhaal zichtbaar. De figuren lichten op in de tekst, om meteen daarna weer terug te vallen in het niets; zij zijn en zijn niet, en veranderen bij elke lezing. Nuttig tegengif voor mijn natuurkundige gedagdroom over een wereld die uit dingen bestaat die men kan aanwijzen, benoemen en beschrijven.

L'être et le Néant van Sartre. Natuurlijk, ik weet ook wel dat Sartre in zijn werk vooral een Heidegger-kloon is, en dat hij in zijn gedrag vooral een inconsistente, hebberige kleuter was. Maar dat neemt niet weg dat ik telkens toch weer op dit in moordend tempo in oorlogskroegen geschreven boek uitkom.

Aantekeningen uit het Ondergrondse van Dostojevski. Een man in een kelder gaat als een hond tekeer tegen het maakbaarheids- en vooruitgangsdenken. In woedend, compact en bijtend Russisch veegt hij de vloer aan met alle bedrijfskundigen en systeembouwers van zijn tijd. Contrasteert prettig met de blije onoprechtheid die het dagelijks leven soms van ons vraagt.

Mulamadhyamakakarika van Nagarjuna. Eigenlijk is de enige filosofisch echt interessante vraag de vraag wat een 'ding' is, met andere woorden, de vraag hoe het mogelijk is dat je van gebeurtenistalen op voorwerptalen kunt overstappen, dat je van het losse zand van de tijd kunt komen tot het glooien van de duinen van een Ik en een wereld. Nagarjuna geeft het klassieke boeddhistische antwoord: dingen zijn ondingen, het Ik en de wereld zijn lege producten van mijn bewustzijn, en als ik ze nou maar zou kunnen loslaten, dan zou ik de verlichting bereiken.

Vysotski, tekst en muziek. De goelag bleef hem bespaard, het was de drank die hem velde. Zo zou je het leven van deze Russische bard in één zin kunnen samenvatten. Jacques Brel maar dan rauwer en wanhopiger, huiveringwekkend in al zijn eenvoud. /.

Untitled Document

/American Beauty
Zonder twijfel één van de meest opzienbarende films, die sinds lange tijd de filmfabriek van Hollywood verlaten heeft. Overlopend van zwarte humor en cynisme, met stuk voor stuk eerste klas acteerprestaties. Anti-held Lester Burnham, een Oscar-winnende rol van Kevin Spacey, is het leven moe en alle dagen zat. Tot hij aanloopt tegen Angela, het 16-jarige vriendinnetje van zijn dochter. In een feeërieke entourage hangt ze vanaf die dag vastgeplakt tegen het plafond van zijn slaapkamer en zet ongewild de wezensverandering van Lester in werking. Onvergetelijk is op het einde van de film de blik van de afgewezen militante buurman van Lester. Zelfs voor wie vanavond, 14 december, iets beters te doen heeft; zeg het af en gaat dat zien! Blauwe Zaal, Auditorium, 20.30-22.30 uur.

/Lies
Première van de Zuid-Koreaanse film 'Lies'. Dit expliciet seksuele liefdesverhaal gaat over een storm-achtige relatie tussen een minderjarig schoolmeisje en een twintig jaar oudere, getrouwde kunstenaar. Morele en sociale kwesties komen ook ruimschoots aan bod. Plaza Futura, 14 t/m 27 december, 22.00 uur.

/Kerstzang in Berlage
Misschien dat sommige mensen 17 december wat aan de vroege kant vinden om al een avondvullend programma met kerstnummers te moeten verteren. Winkeliers in Londen lieten onlangs weten een aantal 'kerstklassiekers' die voortdurend in hun winkels gedraaid werden, op een zwarte lijst te plaatsen. Het al vroegtijdig en langdurig terroriseren van klanten en personeel met deze 'muzak' werkte averechts, had men gemerkt. Klanten bleven weg en het personeel raakte afgestompt en geïrriteerd. Café Berlage waagt het er zondag aanstaande toch op. De Nederlandse a capella groep Just Us brengt vanaf 21.00 uur Amerikaanse en Engelse kerstliederen, maar ook wat Spaans en Frans werk. Vanzelfsprekend is er ook een CD van uitgekomen: 'An A Cappella Christmas'. Voor de echte diehards.

/Beeldende kunst uit Noord-Brabant
In het tijdelijk onderkomen van het Van Abbemuseum aan de Vonderweg is op dit moment een selectie te zien van de jongste beeldende kunst uit Noord-Brabant onder de titel 'Buren'. Het gaat hierbij om kunstenaars jonger dan 35 jaar, die hier zijn geboren en getogen, of die hier geruime tijd hebben gewoond en gewerkt of dat nog steeds doen. De term beeldende kunst wordt in dit verband ruim opgevat: fotografie, grafisch ontwerpen en zelfs het schrijven van teksten valt eronder. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 februari 2001.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor