/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Ruis

Untitled Document Bits
Slecht nieuws brengen is niet leuk. 'Don´t shoot the messenger' was in het Oude Rome niet van toepassing, in tegendeel: de boodschapper werd vaak een kopje kleiner gemaakt. En nu, eeuwen later, hebben we het nog steeds moeilijk met minder leuke zaken te melden aan onze medemens. Zoals je weet is geen thema onbezongen, als ook dit niet. Met de woorden 'Hoe vertel ik jou dat de aarde niet meer rond is'is zelfs Marco Borsato zich ervan bewust. Bijvoorbeeld: hoe vertel je je vriendje dat zijn seksprestaties die van een oude, batterijloze vibrator niet overstijgen, of hoe vertel je je vriendin dat haar IQ dat van een gemiddelde komkommer niet evenaart? Je begrijpt het al: ligt vrij gevoelig. Tuurlijk kun je zelf actie ondernemen, duw bijvoorbeeld met bruut geweld een rolletje Mentos in je partner zijn mond om duidelijk te maken dat je het beu bent met een asbak te zoenen. Maar de gevolgen van een dergelijke actie zijn niet altijd te voorspellen. Misschien stikt hij in deze overload van frisgeurend snoepgoed of misschien laat hij je daarna proeven hoe een échte asbak smaakt. Wel, vanaf vandaag is er een oplossing om dergelijke 'onsmaakvolle' toestanden te vermijden. Via een e-mailtje krijgt hij of zij een anonieme tip over zijn seksprestaties, intelligentieniveau, kapsel, smaak, geur,je kan het zo gek niet bedenken of je kunt er anoniem over berichten. Werk je bijvoorbeeld voor een universiteitskrant in het Eindhovense en ben je contractueel verplicht wekelijks een vierhonderdtal woorden tellend artikel te schrijven: hoe vertel je ze dan dat je dit deze week niet redt? Op geen enkele manier kan de geadresseerde te weten komen wie de afzender is. Let wel dat het soms op basis van gebeurtenissen niet zo moeilijk is om te bedenken wie de criticaster is. Surf naar www.justatip.com en uiten die gevoeligheden!! Voor tips op opmerkingen, liefst niet anoniem, mail naar Bitshotline@hotmail.com
Untitled Document

Effe zeuren

/Michiel van der Velden
Dat academische plechtigheden aan onze instelling niet meer zo serieus worden genomen, was al bekend. Daarbij verwijs ik naar de opinies van prof.dr. Frans Sluijter in de Cursor van 4 mei 2000 (m.b.t. de viering van de dies natalis en de opening van het academisch jaar) en prof.dr. Fred Steutel achterop de Cursor van 25 oktober 2000 (met betrekking tot promoties).
Ook het afstuderen wordt hier nu al niet meer altijd serieus genomen. Dat blijkt uit het stukje 'Afstudeerstriptease' in de vorige Cursor. Ter gelegenheid van het afstuderen van een werktuigbouwkundige hadden diens vrienden striptease danseres Natasja (met slagroom) ingehuurd voor bij de borrel. Ze vertoonde haar kunsten in een collegezaal. Er gebeuren rare dingen in het Auditorium, onze 'tempel van de wijsheid'.
Dankzij de weinig journalistieke, om niet te zeggen puberale, wijze van verslaggeving wordt de lezer tot in het detail geïnformeerd. Het niveau is nog net niet zo erbarmelijk als dat van de rubriek 'Bits', maar het komt in de buurt.
Het artikel was geïllustreerd met een foto.

Je kunt je afvragen of er foto's van naakte vrouwen in ons 'informatie en opinieblad' (schoolkrantje?) thuishoren. Ik moet echter toegeven dat de striptease danseres, doordat ze schuin achterover hangt, wel enigszins in de op de slash gebaseerde TU/e-huisstijl past.
De TU/e heeft al een eigen bank, reisbureau en (sinds kort) kapsalon. Er wordt gebouwd aan een eigen zwembad. De universiteit lijkt zich steeds losser te maken van de stad. (Is dat de reden waarom de E in de afkorting van Technische Universiteit Eindhoven een e is geworden?)
Als we echt een apart stadje binnen Eindhoven willen worden, kan het wellicht geen kwaad om voor de nieuwe rector uit te kijken naar een universitair opgeleide oud-burgemeester. Met het oog op de internationalisatie - in combinatie met de vercommercialisering - zou het misschien het beste iemand uit Amerika kunnen zijn. Als we er ook nog de stripteases bijhalen, doemt er al een naam op Ladies and gentlemen, live from the Auditorium Theatre in Eindhoven, professor Jerry Springer
Jerry! Jerry! Jerry!
Jerry Springer (jurist en oud-burgemeester van Cincinnati) is nog geen hoogleraar. Hoewel het eigenlijk niet hoort om iemand alleen tot hoogleraar te benoemen, omdat je een nieuwe rector nodig hebt, zou voor deze ene keer een uitzondering gemaakt kunnen worden. Het zou kunnen leiden tot de eerste inaugurele rede waar met stoelen gegooid wordt. Je kunt eraan twijfelen of dat wenselijk is. De redactie van de achterpagina van de Cursor zal er in ieder geval van smullen.

Misschien wordt het tijd om ons nog eens af te vragen wat het betekent om een universiteit te zijn. Die bezinning zou gesymboliseerd kunnen worden door een nieuw logo: TU?E. Op de hier gebruikelijke toetsenborden zit het vraagteken overigens op dezelfde toets als de slash. De rector zou dat logo bij de opening van het volgende academisch jaar kunnen presenteren. Natasja zou hem daarbij kunnen assisteren. Ze zou haar lichaam in de vorm van een vraagteken kunnen buigen. Van de volgende dies natalis zouden we een dies natasja kunnen maken. Dat kost maar 350 gulden, inclusief slagroom.

Untitled Document

Werelden van verschil
Twee werelden die in wezen niets met elkaar te maken hebben, werden maandag jongstleden toch kortstondig samengebracht: de wereld van de techniek en die van het hoogstaand culinair genieten. De Alliance Gastronomique Néerlan-daise, een belangenvereniging waar ruim veertig Nederlandse en Belgische toprestaurants bij zijn aangesloten, had de Blauwe Zaal van het Auditorium uitgekozen om vier nieuwe leden te presenteren.
De wereld van deze culinaire zwaargewichten is er een van uiterst formele omgangsvormen. De leden van dit koksgilde gaan dan ook keurig gekleed. Veel jasjes-dasjes en zelfs een dame in echt bont gaven acte de presence. Uitstraling en ambiance is immers voor driekwart de bepalende factor in deze branche. De vier filmpjes waarin de kersverse leden werden voorgesteld, waren dan ook vergeven van knapperende haardvuren, met veel zorg gearrangeerde tafels en artistiek opgemaakte couverts. En, last but not least, de onvermijdelijke duik in de rijk voorziene wijnkelders. Ook de namen van de etablissementen mochten er zijn: Het Koetshuis, Kasteel Diependaal, Hermitage en De Roggebot. Maar liefst drie burgemeesters waren aanwezig om de toprestaurants in hun woonplaats te promoten.
Deze persvoorstelling werd na afloop vanzelfsprekend opgeluisterd met een amuse-lunch in onze eigen University Club. Daar konden de nieuwe Alliance-leden, die allemaal naar huis mochten met de officiële Alliance-vlag, een proeve van hun kunnen geven. Enige liflafjes die daar de tongen moesten strelen, willen we u niet onthouden: terrine van ganzenlever gevuld met kalfszwezerik, grijze garnalen en kingcrab, crème van geitenkaas en chutney van komkommer met kreeftencaramel, gegrild eekhoorntjesbrood met Parmezaanse kaas en olijfolie, of een blini met een tartaar van coquille en rucola, daarbovenop een quenelle van inktviskwark. Dit alles weg te spoelen met een niet onverdienstelijke Moët & Chandon Réserve Impériale.
Ja, dat is nog eens iets anders dan boerenkoolstamp met spekjes. Maar om dat gerecht te kunnen bereiden, hoef je dan ook geen lid van de Alliance Gastronomique Néerlandaise te zijn./.

Foto: Bram Saeys
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor