/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Onderzoek

Untitled Document

Een tl-buis als sfeerlicht
Gasontladingen/Brigit Span
Foto/Bram Saeys

Een fluorescentielamp die in lichtintensiteit en kleur kan veranderen. Dat is in het kort het onderwerp waar natuurkundig ingenieur Leon Bakker vier jaar aan heeft gewerkt bij de groep Elementaire Processen in Gasontladingen (EPG) van professor Gerrit Kroesen. "De kleur van licht heeft een behoorlijke invloed op de gemoedstoestand van mensen", weet de promovendus. Doel van zijn onderzoek is het bestuderen van de gasontlading in een fluorescentielamp met twee knoppen: een voor intensiteit en een voor de kleurtemperatuur, de tint wit. "De kleur van een tl-buis of spaarlamp moet van hard wit naar oranje-geel veranderd kunnen worden en de sfeer van kaarslicht evenaren."

De nuance in wit van verlichting heeft een psychologisch effect op mensen. Een standaard fluorescentielamp (een tl- of spaarlamp) heeft een koude uitstraling. Een gloeilamp daarentegen geeft een warme indruk. Als je een gloeilamp aan hebt, kun je bij wijze van spreken de verwarming wat lager zetten, omdat mensen het gloeilamplicht als warm ervaren. Toch hebben beide tinten wit hun eigen voordeel. Daarom is een lamp die tijdens gebruik van kleur kan veranderen interessant. Leon Bakker heeft zo'n lamp wetenschappelijk onderzocht tijdens zijn promotie. Hij heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om fluorescentielicht van kleur te veranderen. Een onderwerp waar hij in 1997 op afstudeerde. "Na mijn afstuderen werd gevraagd of ik verder wilde werken aan het onderwerp. Het leuke aan dit onderwerp is dat je iedereen kunt uitleggen wat het uiteindelijke doel is. Bovendien kreeg ik veel vrijheid om zelf richting te geven aan het onderzoek", zegt Bakker, zittend in een laboratorium in N-laag. Deze ruimte, waar een Thomson-opstelling staat waarmee de snelheid van elektronen gemeten kan worden, is het laatste jaar eigenlijk verworden tot het kantoor van Bakker.

Sterke punt
De promotie van Bakker borduurde voort op een Japanse fluorescentielamp die van kleur kan veranderen. "Het principe van de lamp werkte wel, maar het kostte veel vermogen om de kleur van de lamp te veranderen. Dan is een tl-buis niet meer interessant, want het sterke punt van tl-buizen is juist de efficiëntie." Bakker onderzocht de lamp en de werking ervan. "In een fluorescentielamp wordt een plasma gecreëerd, dat is een gas met geladen deeltjes (ionen en elektronen). De elektronen worden versneld in een elektrisch veld en die botsen dan onder andere met de kwikatomen in de buis. Door deze botsingen worden de kwikatomen aangeslagen, waarna ze vervallen onder uitzending van UV- straling. Door het poeder dat op de binnenwand van de lamp zit, wordt die UV-straling omgezet tot zichtbaar licht. Naast kwik zit er ook een edelgas zoals neon in de lamp. Dit edelgas wordt niet aangeslagen omdat de elektronen daar te weinig energie voor hebben." Dit geldt voor een normale fluorescentielamp. Wat Bakker wilde, was het uitgezonden licht kunnen laten veranderen van kleur. "Een manier om de kleur te veranderen is het aanslaan van de neonatomen, maar daar heb je heel veel energie voor nodig. In mijn onderzoek is het plasma zo beïnvloed dat de neonatomen ook aangeslagen worden. Het aantal elektronen met hoge snelheid is verhoogd. Door selectief neon aan te slaan, kun je het karakteristieke rode licht van neon toevoegen aan het spectrum van de lamp."
Om de snelheid van elektronen te kunnen meten, bouwde Bakker Thomsonverstrooiingsopstelling in een laboratorium in N-laag. Met behulp van deze opstelling wordt een laserstraal door het plasma geschoten, en wordt het licht, dat door de vrije elektronen van richting wordt veranderd, gemeten. Dit licht is het zogenoemde Thomsonverstrooiingssignaal. "Dat signaal is zeer zwak." Om het signaal toch te kunnen meten, heeft Bakker samen met een groepstechnicus, de faculteitswerkplaats Natuurkunde en de Gemeenschappelijke Technische Dienst (GTD) enkele aanpassingen gemaakt aan de opstelling, zoals het toevoegen van een natrium-absorptiecel die ongewenst licht wegfiltert en het Thomsonsignaal doorlaat. Na tweeënhalf jaar bouwen is de eerste meting gedaan. "Ondertussen zocht ik verder naar andere opties om de kleur van de lamp te kunnen veranderen. In een normale fluorescentielamp slaan de elektronen alleen de kwikatomen aan, omdat daarvoor veel minder energie nodig is dan voor de aanslag van neon. Als je het kwik er echter uithaalt, krijgen de elektronen zoveel energie dat ze ook de neonatomen kunnen aanslaan. Voor het weghalen van kwik kan een oud gasontladingsprincipe gebruikt worden: radial kataforese. Zo kun je neonstraling toevoegen aan het uitgezonden licht."

Octrooi
Deze manier van neonstraling toevoegen was zo nieuw dat er octrooi op is aangevraagd. Dit octrooi is inmiddels overgenomen door Philips. "Naar wat ik heb begrepen, is het vrij bijzonder dat je tijdens een promotie een octrooi aanvraagt, maar veel geld heeft het niet opgebracht. De kosten van het onderzoek zijn in ieder geval veel hoger dan de opbrengsten.", zegt Bakker. Wat er met 'zijn' lamp gaat gebeuren, weet hij nog niet. "Hoe lang het duurt en of deze lamp daadwerkelijk op de markt komt, weet ik niet. Het is een heel speciale markt. Voor thuiswerkers is deze lamp bijvoorbeeld ideaal. Het harde tl-licht lijkt op zonlicht, daardoor blijf je beter wakker. En 's avonds verander je de kleur en zit je tenminste niet in het ongezellige licht van een normale tl-bak." Overigens is het zo dat mannen en vrouwen anders reageren op gekleurd licht. Het toepassen van gekleurd licht heeft een ander effect op de beide seksen. "Hoe het precies zit, daar heb ik me niet in verdiept."
De fluorescentielamp van Bakker is nu zover dat ie wetenschappelijk gezien af is. "Dit concept kan zo naar de ontwikkelafdeling van Philips, waar de resterende technische problemen opgelost kunnen worden. Ik heb in ieder geval een zo compleet mogelijk beeld van de gasontlading in de fluorescentielamp proberen te krijgen." Het onderzoek van Bakker is bekostigd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW) en Philips leverde de lampen en armaturen. De laatste is tevens de nieuwe werkgever van Bakker; op 1 januari begint hij bij Philips Research.

Kleuterschool
De stellingen van Bakker zijn, naast natuurlijk de stellingen over zijn onderzoek, actueel en breed maatschappelijk gericht. Naast zijn studie Natuurkunde heeft hij de propedeuse gehaald voor Psychologie aan de KUB in Tilburg. "Dat geeft een andere kijk op onderzoek en alles wat ik hier doe, daar heb ik veel van geleerd." Over deze studie gaat een stelling. Een andere zinspeelt op zijn functie van penningmeester die hij een jaar lang tijdens zijn studie heeft bekleed bij het Eindhovens Studenten Corps. Hij beschouwt dit bestuurswerk als een soort multidisciplinair project. "Ik wilde mijn stellingen zo persoonlijk mogelijk maken en ook wat breder dan alleen mijn vakgebied en studie. De stellingen waren echter een beetje het laatste werk, eigenlijk geef je er dan te weinig aandacht aan." Ook de invoering van de Euro en Big Brother ontkomen niet aan Bakkers 'stellingdrift'.
Op de voorkant van zijn proefschrift, dat de naam 'Plasma control of the emission spectrum of mercury-noble-gas discharges' draagt, staat een kinderlijke tekening van een kind met drie ballonnen in de hand. "Dat is een tekening die ik vroeger op de kleuterschool heb getekend. Ik vond het gewoon een leuke tekening en heb tot nu toe alleen maar positieve reacties er op gekregen. Een aantal mensen vond het wel gewaagd om een kindertekening op een proefschrift te zetten. Maar de inhoud is toch al serieus genoeg?" De boekenlegger (de uitnodiging voor de receptie) toont overigens dezelfde tekening, maar dan zijn de ballonnen losgelaten. "Dan is de verdediging voorbij en is het feest", zo luidt de verklaring van Bakker./.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor