/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Studentenleven

Untitled Document

Piramide van Cheops
Cheops, de studievereniging van Bouwkunde, bestaat 15-jaar en dit derde lustrum gaat niet onopgemerkt aan de TU/e campus voorbij. Op maandag is de lustrumweek van Cheops van start gegaan. Onder de noemer 'Stapelgek' staat de hele week bol van feestelijke activiteiten. Aan iedereen is gedacht; van oud-bestuursleden tot bevriende studieverenigingen en van studenten tot sponsoren.

Bouwkunde is een van de sterkst groeiende faculteiten aan de TU/e. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Cheops maar liefst 1658 leden telt. Daarmee is het een van de grootste studieverenigingen van Eindhoven. De lustrumweek ging maandag van start. Om negen uur in de ochtend begon Cheops met de bouw van een aluminium piramide. Deze piramide kan gezien worden als een knipoog naar de piramide van Cheops in Egypte. Het thema 'Stapelgek' is dan ook niet zomaar gekozen maar verwijst naar de Egyptenaren die langgeleden al bezig waren met het stapelen van stenen. De bouw van de piramide op het TU/e terrein nam wel een stuk minder tijd in beslag. Het bouwwerk bereikte uiteindelijk na een halve werkdag intensieve arbeid een hoogte van twaalf meter. Dit was enkele meters minder dan was voorzien. De stevige wind speelde parten waarna uit veiligheidsoverwegingen werd besloten af te zien van de beoogde hoogte van zestien meter. Het ontwerp werd gemaakt door studenten Bouwkunde in samenwerking met Instant Holland Rotterdam, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van steigers en hoogwerkers. Dit bedrijf nam de kosten voor de opbouw en het transport voor haar rekening.

Hekwerk
De piramide is omgeven door een hekwerk dat moet voorkomen dat onverlaten op gekke ideeën komen. "De materiaalkosten bedragen meer dan een ton. We hebben dus eerst maar eens geïnformeerd hoe het met de verzekeringen zit. En gelukkig zit het daar wel goed mee", aldus een van de organisatoren. De piramide is de hele week nog te zien op het terrein voor het Auditorium.
Ook de dinsdag en woensdag waren er nog tal van activiteiten: Een reunie, een gala-avond, een praktijkdag en een excursie. Vanavond wordt het lustrum afgesloten met een slotfeest in discotheek Hollywood aan de Dommelstraat. Onder de muzikale begeleiding van de Eindhovense band '88 zal het einde van het lustrumfeest worden ingeleid. Entree is gratis en de deuren gaan om 21.00 uur open./.

De aluminium piramide op het terrein voor het Auditorium. Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Band Midnight Run is na tien jaar nog niet uitgerend
De Eindhovense formatie Midnight Run bestaat deze maand precies tien jaar. Wat begon met een workshop bij PopEye mondde uit in een band die zijn sporen in het Eindhovense studentenleven heeft nagelaten. Tijd om terug te kijken hebben ze niet want de toekomst lacht hen toe. Een gesprek met zanger Ger Savelkoul en bassist Lambèr Royakkers. "Misschien zijn we geen topmuzikanten maar qua band doen we zeker niet onder voor bepaalde topbands in Nederland".

Midnight Run omschrijft zichzelf als een 'studentenpoprockcoverband'. Een vage betiteling voor een band met een duidelijk streven: "Muziek maken waar we zelf achterstaan, het is een combinatie tussen wat wij willen en wat het publiek wil. Dus geen clichés maar verrassende overgangen, muzikale geintjes en vooral veel dynamisch podiumgeweld."
Van de oorspronkelijke bezetting is slechts gitarist Pascal Lindelauf nog over. De anderen zijn in de loop van de jaren vervangen. De band bestaat nu verder uit Joris de Bont op drums en toetsenist Thomas de Groot. Begin 1995 kwam Ger Savelkoul erbij, notabene na een advertentie in Cursor. Alle bandleden, op de drummer na, hebben een technische scholing. Is techniek en muziek dan toch nauwer met elkaar verbonden dan wordt aangenomen? "Het is wel zo dat bij beide aspecten de logica een belangrijke rol speelt. Zo is in het verleden wiskunde aan de klassieke muziek van ondermeer Bach gekoppeld, hele boeken zijn hierover vol geschreven. Maar dat dit nu op ons van toepassing is? Nee, niet direct. Wel hebben we een sterke band met de TU/e. Niet alleen doordat Lambèr Royakkers daar docent Filosofie en Ethiek is en twee verdere bandleden hier zijn afgestudeerd. Maar vooral ook omdat je als Eindhovense studentenband wat naamsbekendheid betreft voor een groot deel afhankelijk bent van de feesten van de TU/e."

Mond tot mond
Na tien jaar Midnight Run is het einde nog lang niet in zicht. Tijdens de laatste repetitie hebben ze besloten meer gebruik te gaan maken van Public Relations. Want ze willen absoluut verder komen in de muziek en de mond tot mond reclame is niet meer toereikend. "We treden nu niet vaak genoeg op. Dit komt voornamelijk doordat we geen deal hebben bij een artiestenbureau. Het klinkt misschien ontzettend arrogant maar ik heb het idee dat als we doorgaan, met een meer commerciële inslag, we binnen een jaar of twee van de muziek kunnen leven. Maar willen we dat ook? Ik ben en blijf natuurlijk een wetenschapper en ik kan niet zonder het geven van college. Maar vijftig procent van mijn werktijd zou ik er wel voor willen opofferen", licht een zelfverzekerde Lambèr Royakkers toe.
Op de vraag wanneer ze weer in Eindhoven te zien zijn, volgt bij beide bandleden een aarzeling. "Studievereniging Intermate heeft ons benaderd voor een galafeest. Ze schrokken echter van onze prijs. Veel mensen denken dat we nog steeds voor hetzelfde bedrag optreden van jaren terug. Maar wat we leveren, is een compleet product. We hebben een vaste geluidsman en we willen altijd een show met licht en rook. En echt duur zijn we nog steeds niet, want we hoeven er niet van te leven. Maar voor een brood moet je ook betalen, en laten we eerlijk zijn er is een groot verschil tussen een brood van de Aldi of een brood van de warme bakker. We hebben naar mijn mening een prima prijs/kwaliteitsverhouding", zegt Ger Savelkoul glunderend./.

Untitled Document KPN schaft telefoontikker af
Studentenhuizen die gebruik maken van een telefoontikker moeten een nieuwe methode bedenken om ruzies over de telefoonrekening te voorkomen. KPN heeft namelijk besloten de 'tikkerpulse' af te schaffen. Het Interstedelijk Studenten Overleg maakt zich zorgen over de gevolgen van de afschaffing. Alternatieven zijn er namelijk nauwelijks. Een ISDN-lijn aanleggen betekent verdubbeling van de kosten. De tweede optie is volgens KPN het gebruiken van mobiele telefoons. Een laatste mogelijkheid is het aanvragen van een gespecificeerde rekening. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met extra kosten en ruzies met huisgenoten tijdens het uitpluizen van de rekening.
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor