/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Opinie

Untitled Document

En ik vind...

De budgettaire strop

De TU/e investeert, het zal niemand ontgaan zijn; grootscheepse renovaties, nieuwe opleidingen, masterplan, kortom een omgeving waar de aankomend ingenieur zich ten volste zou moeten kunnen ontplooien. Het is duidelijk dat dat het allerhoogste doel is dat een universiteit na moet streven. Liquiditeiten zijn echter een must en ik, als modaal student, en met mij vele anderen zijn bereid hieraan ons steentje, dat afgelopen paar jaar uit aan het groeien is tot een heuse kei, bij te dragen. Het is dan ook frappant te noemen dat het college van bestuur slechts veinst dit steentje om te zetten naar de door ons zo begeerde omgeving; geld innen is één, geld beheren is een ander.
Zo heeft bijvoorbeeld de faculteit Natuurkunde drie jaar geleden een ingenieus accountingsysteem ingevoerd met als doel de verschillende geld-stromen binnen te faculteit te reguleren en te controleren. Vervelend is het dat het systeem tot twee maanden geleden niet naar behoren heeft gefunctioneerd, maar veel erger is het nog dat op grond van zo'n malafide systeem besluitvorming wordt bedreven. Naïef is het te noemen dat het college van bestuur ervan uitgaat dat zo'n structureel probleem het reilen en zeilen van de student niet beïnvloedt. De faculteit Natuurkunde heeft sinds een maand een onverwachte budgettaire stop, gelden voor studentassistentschappen kunnen
- wanneer ze überhaupt al ingewilligd worden - door vakgroepen niet worden uitbetaald; ze hebben het in de komende maanden maar te rooien zonder geld voor bestellingen, reizen, magazijnartikelen, repro, externe telefoongesprekken, stadsbonnen, en ga zo maar verder. Zie daar, een ideale omgeving voor een student of promovendus om zich te ontplooien.
Begrijpt u mij niet verkeerd, het is inderdaad nodig het probleem te onderkennen en de gepaste acties te ondernemen. De vraag blijft echter hoe het mogelijk is dat een faculteit zich al die tijd heeft kunnen verantwoorden voor haar uitgaven en inkomsten. Het is klaarblijkelijk van essentieel belang om eerst de schijn op te houden van het voeren van een legitiem budgettair beleid, waarna vervolgens de situatie, bijna in een vlaag van paniek, zonder pardon getransformeerd kan worden tot iets waaraan geen faculteitsbestuur, laat staan een vakgroep, geoorloofd is te toornen.
Het is jammer om te moeten concluderen dat op deze manier elk initiatief, elke creatieve gedachte vanuit de student tot januari 2001 kosteloos zal stranden op grond van een argumentatie die, tot voor drie maanden geleden althans, noch wal noch schip raakte. 'De situatie was destijds niet wezenlijk anders, zij was slechts niet onderkend.' Een volkomen logische redenatie en juiste gevolgtrekking; de geschiedenis leert immers dat men zich in roerige tijden altijd kan beroepen op het eeuwenoude argument van de onwetendheid. Bravo!

Steven Grijseels,
Zevendejaars student Natuurkunde.

Untitled Document

Verkiezingen U-raad

Wie zullen de studenten het komende jaar vertegenwoordigen in de universiteitsraad? Vandaag vinden de verkiezingen plaats. Cursor stelde studenten de vraag of ze eigenlijk wel gaan stemmen.

Dave van Exel
Zesdejaars Bouwkunde

Of ik ga stemmen? Nee, en volgens mij heeft het ook echt geen zin. Ik geloof dat er toch niets verandert en over een paar maanden ben ik hier al weg. Het heeft voor mij dus dubbel geen zin. In al die jaren dat ik hier rondloop, heb ik nog nooit gestemd. Maar ik heb ook nog nooit gehoord dat de universiteitsraad door de jaren heen iets concreets heeft bereikt. Als ze vandaag nog in rook op zou gaan, is de kans zeer groot dat ik het niet eens zou merken.

Pieter Kolbeek
Eerstejaars Bedrijfskunde

Nee, ik ga niet stemmen, want ik weet echt niet waar het goed voor is. Ik ken de campagnes ook niet, dus op wie zou ik moeten stemmen? Daar komt nog eens bij dat ik helemaal geen punten heb waar ik ontevreden over ben. Voor mij heeft het dus geen enkel nut.

Femke Kuppens en Alide Klein Elshorst
Verkorte opleiding Bouwkunde

We zeiden net nog tegen elkaar dat we geen enkel idee hebben op wie we moeten gaan stemmen. Je kunt uit zo veel kandidaten kiezen, dus dan moet je wel weten waar ze nu eigenlijk voor staan en dat is ons niet duidelijk. We hebben wel een brief thuis gekregen met de kieslijst, maar geen verdere toelichting.

Rogier Baert
Tweedejaars Informatietechniek

Ik denk dat ik wel ga stemmen. Op wie weet ik niet, want ik heb me er eigenlijk nog niet in verdiept. Ik kijk van tevoren wel even op internet voor wat informatie over beide fracties. Maar als zowel Groep Eén als de Progressieve Fractie bijna hetzelfde verkiezingsprogramma heeft, zie ik het nut van stemmen niet echt in.

Joris Bierkens
Vierdejaars Bouwkunde
Ik ben zelf één van de kandidaten, ik sta derde op de lijst van Groep Eén en ga dus zeker stemmen. Dat zouden alle studenten moeten doen, want hoe hoger de opkomst, hoe sterker je staat als universiteitsraad. Ik snap niet waarom zo velen wél gaan stemmen voor de Tweede Kamer en niet voor de U-raad. De U-raad raakt de studenten toch veel directer en de invloed van hun stem is vele malen groter.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor