/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 43, 14 december 2000


Voorpagina

Untitled Document

Winterconcert Quadrivium

Quadrivium kijkt terug op een bijzonder geslaagd winterconcert. Afgelopen zondag speelde het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap voor een volle Blauwe Zaal een aantal muziekstukken. "We zijn ontzettend blij met de grote opkomst", vertelt voorzitter van Quadrivium, Marjan Nieuwenhuizen. Voor de pauze waren er uitvoeringen van het strijkersensemble en het harmonieorkest. "Bijzonder was dat het harmonieorkest het stuk 'Bart' speelde dat door Steven Henry geschreven is. Hij is zelf lid van het harmonieorkest van Quadrivium." Ook speelde het harmonieorkest het stuk 'Hobbits', één van de symfonieën uit de cyclus 'Lord of the Rings'. Het koor heeft na de pauze kerstliederen gezongen en samen met het blokfluitensemble nog een afsluitend stuk gezongen en gespeeld.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Vier TU/e winnaars bij New Venture
Eerste ronde innovatieve ideeën-wedstrijd


Vier TU/e studenten hebben samen tweeduizend gulden gewonnen in de eerste ronde van New Venture, de wedstrijd voor innovatieve ideeën. In totaal werden tien voorstellen ingediend vanuit de TU/e.

Werktuigbouwkunde studenten Joep Keij en Harold Peeters bedachten een nieuwe methode om akoestiek van een ruimte te bepalen. Werktuigbouwkunde student Olaf Bressers en Maarten Hoenders (Scheikundige Technologie) wonnen met hun idee van een sensor tegen doorligwonden. Beide plannen eindigden in de eerste ronde bij de eerste tien en kregen duizend gulden.

Keuzevak
Het inschrijven voor de wedstrijd volgde op het bijwonen van een keuzevak bij professor Leo Verhoef over ondernemerschap. Daarin moet een ondernemingsplan worden geschreven. Er werden groepjes gevormd van twee. "In het tweede of derde college moesten we het onderwerp bepalen. We wilden het liefst een eigen idee verzinnen en hebben daarna eigenlijk een combinatie gemaakt van mijn scriptie en die van Harold Peeters", zegt Joep Keij. Daar kwam het idee uit voor een nieuwe methode om akoestiek van ruimtes te bepalen. De twee blijven bewust op de vlakte over hun onderwerp, want ze zijn bezig met het aanvragen van een octrooi voor hun idee. "We willen een BV oprichten met de naam Virtual Sound Check, dezelfde naam als ons idee." De twee zijn al ver met hun plan. Harold Peeters: "We zitten nu in de fase voor het maken van de demo-versie. De koppeling tussen theorie en de software moet nog worden gemaakt. Binnen een half jaar moet de demo er zijn." De twee hebben al gesprekken gehad met mogelijke financierders.
"Het winnen van duizend gulden is voor ons alleen maar een aanmoediging om door te gaan", zegt Keij. De twee gaan zeker door voor de tweede ronde van de wedstrijd.

Decubitus
Hetzelfde geldt voor Bressers en Hoenders. De eerste loopt stage bij Werktuigbouwkunde, waar men bezig is met decubitus, oftewel doorliggen. Daar kwam hij op het idee van de sensor die een signaal geeft als mensen doorligwonden dreigen te krijgen. Bij het vrijkomen van een bepaalde stof, reageert de sensor, die onder de molton op het matras moet worden bevestigd, is het plan. "Wij zijn alleen nog niet zo ver met de plannen. Er moet eerst nog gedegen onderzoek worden gedaan naar ons idee. Ook moet de sensor zo klein mogelijk worden."

In de tweede ronde van de wedstrijd voor starters is tien keer 2.500 gulden te winnen. De drie beste plannen in de derde ronde staat 50.000 gulden te wachten, plus twee keer 10.000 gulden voor plannen van studenten. In maart komt de uitslag van de tweede ronde. De prijsuitreiking van de derde ronde staat gepland op 21 juni 2001. /.

Untitled Document

Front Office dicht
Medewerkers van de TU/e kunnen per 1 januari niet meer terecht bij het Front Office. Deze centrale servicedesk is opgeheven vanwege AVA en komt niet meer terug in de nieuwe organisatie. De vier overgebleven medewerkers van het Front Office worden in de nieuwe personeelskolom ingezet.

De deuren gaan op slot op 1 januari. De medewerkers van Front Office werken een maand lang de p-assistenten van de verschillende faculteiten en diensten in om hun taken over te nemen. "Voor ons is het Front Office iets waar we nog steeds heilig in geloven", zegt Angela Stevens, hoofd Front Office en Auditorium. "Het is een unieke werkwijze en wij snappen eigenlijk niet dat we er niet mee door mogen gaan."
Vanaf 1 januari kan iedereen met vragen terecht bij de p&o-medewerkers van de faculteit of dienst. De formulierensite van
FO, www.fb.tue.nl, blijft voorlopig nog actueel. Andere formulieren, brochures en informatiemateriaal is op te vragen bij de p&o-medewerkers. Stevens blijft het 'doodjammer' vinden dat FO verdwijnt. "Voor de TU/e, voor ons, maar ook voor de p-assistent die onze taken nu moet overnemen. Bij ons was alles gebundeld en we hadden alle informatie voor handen. Nu moet een p-assistent bij weinig voorkomende vragen, zich er helemaal in verdiepen, terwijl wij die informatie zo hadden."/.

Untitled Document

Nieuw samenwerkingsverband TNO-TU/e
De Technische Universiteit Eindhoven heeft samen met de onafhankelijke kennisorganisatie TNO het Kenniscentrum Buildings and Systems TNO-TU/e opgericht Het initiatief is een vervolg op het succesvolle Centrum Bouwonderzoek TNO-TU/e. In vergelijking met zijn voorganger is het kenniscentrum op een breder werkterrein actief. Het geeft onderdak aan zes technologische onderzoeksgroepen: Licht, Gezonde Gebouwen, Geluid, Warmte & Vocht, Duurzame Energie Installaties en Strategisch Ontwerpgereedschap. Doel van het kenniscentrum is het bundelen van de kennis op de bovengenoemde terreinen en het hierdoor verwerven van een toonaangevende positie op de internationale bouw- en installatiemarkt. Voor de periode 2000-2005 bedraagt het budget 25,7 miljoen gulden. Gedurende deze periode zullen ruim twintig AIO's in het kenniscentrum werkzaam zijn.

Meer studiefinanciering
De bedragen van de studiefinanciering gaan per 1 januari 2001 omhoog. De basisbeurs voor een uitwonende student in het hoger onderwijs gaat bijvoorbeeld van 444,25 naar 453,89. Thuiswonenden in dezelfde categorie gaan er ongeveer drie gulden per maand op vooruit. Zij krijgen vanaf januari 2001 147,38.

[an error occurred while processing this directive]

Website Cursor