/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 0

jaargang 43, 1 februari 2001


Cultuur

Untitled Document

Carmina Burana op TU/e
Het koor van het Eindhovens Studenten Muziek Gezelschap Quadrivium brengt samen met het Tilburgs studentenkoor Contrast de Carmina Burana ten gehore in een aantal voorstellingen. Hiervoor is een koor van 120 personen nodig, waarvoor nog leden worden gezocht.

De Carmina Burana is een klassiek stuk van componist Carl Orff dat bij het grote publiek vooral bekendheid heeft gekregen doordat het in verschillende reclamefilms is gebruikt als muziek. Ook is er halverwege de jaren negentig een houseversie geweest van het klassieke stuk, maar dat is uit de markt gehaald, omdat de erven van Carl Orff het hier niet meer eens waren.
Het opzwepende eerste deel van de Carmina is bekend bij vrijwel iedereen. Maar de Carmina Burana ­letterlijk vertaald Beierse liederen- is meer, veel meer en moeilijk om uit te voeren. Het Tilburgse studentenkoor Contrast wilde zich toch aan het zesstemmige stuk wagen. Zij hadden met zestig leden al de helft van het benodigd aantal koorleden en vroegen het koor van Quadrivium mee te doen aan de uitvoering.
Marjan Nieuwenhuizen, voorzitter van Quadrivium: "Wij zijn zelf te klein om het uit te voeren, omdat ons koor maar 22 leden heeft. Daarom zijn we nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om mee te zingen." Wie het in Latijn geschreven stuk mee wil zingen op deze data, kan zich nog melden bij Quadrivium. "Koorervaring is niet verplicht", zegt Nieuwenhuizen. "Maar het is wel handig als je noten kunt lezen. We houden geen audities, maar je moet wel kunnen zingen. Het hoeft niet perfect te zijn, want we blijven een amateurkoor. Als het maar niet vals is."
Sinds deze maand is het Eindhovense studentenkoor bezig met repeteren, Contrast is al sinds november vorig jaar bezig. "Al onze leden wilden het stuk graag mee uitvoeren, maar we hebben wel gezegd dat ze ook echt allemaal naar de repetitie moeten komen en er achter moeten staan. Het is echt heel leuk om met 120 man een koor te vormen en dit stuk uit te voeren."
De uitvoering van het hele stuk
-wat 63 minuten duurt- staat gepland op 9, 17 en 22 juni. De eerste uitvoering is in de Blauwe Zaal van de TU/e, deze valt samen met het zomerconcert van Quadrivium. Hierbij worden delen van het stuk uitgevoerd. De complete uitvoering is op 17 juni in Oosterhout en op 22 juni in de concertzaal in Tilburg. Dit is inclusief twee piano's en slagwerk. In de aanloop hiernaar wordt wekelijks gerepeteerd in Scala en er zijn repetitiedagen en -weekeinden samen met het Tilburgse koor.
De lijvige partituur en de teksten zijn zowel in het Latijn als in het Nederlands weergegeven, er wordt echter gezongen in Latijn. Door de vertaling weet je tenminste wat je precies zingt. En wie dacht dat het hier om kerkelijke gezangen gaat; even een korte impressie: 'want ik dobbel, dus nu hobbel ik je piemelnaakt voorbij'. Het stuk bezingt onder meer het noodloot dat zijn slag heeft geslagen.
Wie mee wil doen, kan contact opnemen met Quadrivium via 040-2432808 en vragen naar Marjan of Erik, of mailen naar esmgq@stack.nl./.
Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

De culturele top 5 van Elma Buskens
Tweedejaars studente Bouwkunde

Carnaval
Als echte Limburgse staat carnaval natuurlijk op nummer èèn in mijn culturele top 5. Met carnaval is het altijd hartstikke gezellig en er heerst een gevoel van saamhorigheid dat hartverwarmend is. De oorspronkelijke gedachte achter carnaval is misschien wel bijna helemaal verdwenen. Maar ik vind dat er niet echt een goede reden hoeft te zijn om zo'n geweldig feest te geven. Carnaval is echt iets speciaals en ik denk dat iedereen het een keertje mee moet maken. Ik hoop dan ook dat dit Limburgs/Brabants cultureel stukje erfgoed nog lang zal blijven bestaan.

Pinkpop
Na carnaval staat Pinkpop op de tweede plaats. Met veel plezier denk ik terug aan vorig jaar. Het is alleen al leuk om te zien hoe het gedrag van mensen kan veranderen als ze zich in een totaal andere omgeving bevinden (net zoals met carnaval). Het is geweldig om tussen 10.000 andere mensen te staan en allemaal met hetzelfde liedje mee te zingen. De bands die komen zijn natuurlijk goed, maar de sfeer is ook zeker de moeite waard.

The Scream
Edward Munch maakte dit schilderij in 1893. Hij was net als van Gogh een van de eerste schilders die zich bezig hield met het Expressionisme. Hij probeerde een soort gevoel te schilderen en niet zozeer een landschap of een voorwerp. "The Scream" heb ik altijd al heel speciaal gevonden. Ooit heb ik nog geprobeerd het na te schilderen op de muur van mijn oude kamer. Maar helaas bleek ik niet zo'n talent te zijn (tot grote opluchting van mijn moeder) .
Fragment uit het dagboek van Munch "I was walking along the road with two friends. The sun was setting I felt a breath of melancholy, Suddenly the sky turned blood-red. I stopped, and leaned against the railing, deathly tired-Looking out across the flaming clouds that hung like blood and a sword Over the blue-black fjord and town.
My friends walked on - I stood there, trembling with fear.
And I sensed a great, infinite scream pass through nature"

The Celestine prophecy
James Redfield heeft dit boek geschreven in 1993. Het boek is vertaald in ongeveer 20 talen en een enorme bestseller geworden. Het is ook enorm in de publiciteit gekomen. Ik denk dat hier ook wel een goede reden voor is. Het boek past helemaal bij een nieuw tijdperk van omgaan met het geloof wat eigenlijk pas net is aangebroken. Het verhaal gaat over een man die op zoek is naar de zin van zijn leven. Er staan dan ook een hoop wijze lessen in, die zeker bruikbaar zijn voor het creëren van je eigen levensbeschouwing. Lees het boek wel op een kritische manier, want er staat naar mijn mening ook een hoop onzin in. Het boek geeft je een nieuwe kijk op het leven en is daarom zeker de moeite waard.

Guggenheim-museum in Bilbao
Als bouwkundestudent zet ik natuurlijk ook een gebouw in mijn culturele top 5. Ik heb gekozen voor het Guggenheim-museum in Bilbao gebouwd door Frank O Gehry. Heel erg mooi, maar vooral ook erg uniek. Het is meer een kunstobject dan een gebouw en ik hoop dat ik later met mijn medestudenten ook zulke mooie dingen kan en mag maken./.

Untitled Document

/Honger
Sara Kroos is een jonge, maar zelfverzekerde cabaretier. Ze zingt, rapt, struikelt, dicht, verlangt, vertelt en speelt piano in haar stuk 'Honger'. Kroos won in 2000 de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival en staat nu in de Blauwe Zaal van de TU/e. Vandaag van 20.30 uur tot 21.15 uur.

 

/Fucking Amål
De Zweedse film Fucking Amål is nu al hard op weg een klassieker te worden. Fucking Amål vertelt het verhaal van twee pubermeiden in het dorp Amål. Agnes wordt zestien jaar, maar heeft niet echt reden voor feesten. Ze is verliefd op het populairste meisje uit haar klas, Elin, maar die ziet haar niet staan. Ze durft haar geheim aan niemand te vertellen, alleen aan de computer waarop ze liefdesgedichten schrijft. Op het verjaardagsfeest van Agnes komt Elin opeens opdagen, samen met haar zus. Ze kus de jarige heftig op haar mond en vertrekt daarna gierend van de lach weer. Ze had gehoord dat Agnes lesbisch is en had een weddenschap afgesloten dat ze haar vol op de mond zou kussen. De film is vandaag te zien van 21.30 tot 23.00 uur in de Blauwe Zaal in het Auditorium, na het optreden van Sara Kroos.

 

/Open Podium
Klassieke werken zijn dinsdag 6 februari te beluisteren in de Blauwe Zaal vanaf 20.00 uur. Dan houdt Studium Generale haar Open Podium klassieke muziek. Met onder meer een koor vanuit het IPO dat werken van Carl Orff en Mozart laat horen. Docent wiskunde Rik Kaasschieter laat van zich horen met Trio Belmonte, bestaande uit piano, viool en violoncello. Er wordt werk gespeeld van Hadyn, Beethoven en Schubert. Student Ferdy van Assche speelt piano, evenals Joris Bierkens, die een pianosolo van Beethoven laat horen. Trombonekwartet Q-bone speelt ook op deze avond.

 

/VIRtue
Hoe staat het met het VIRtue project dat vorig jaar is ingezet om een digitale campus en gemeenschap op de TU/e te maken? Professor Ton Veth, actief betrokken bij het project, vertelt woensdag 7 februari hoe ver men is met het project en hoe het allemaal in elkaar steekt. Van 11.45 tot 13.00 uur in de Blauwe Zaal van de TU/e.

 

/Vertical Limit
De superactie film Vertical Limit gaat deze week in première in de Nederlandse bioscopen en zo ook in Eindhoven. Een groepje bergbeklimmers wil de meest beruchte berg van de wereld -de K2- bedwingen, wat natuurlijk tot de nodige problemen en gevaarlijke -en dus spectaculaire- situaties leidt. Vandaag gaat de film in première in het Rembrandt theater. Hij draait om 13.30, 18.45 en 21.30 uur van donderdag tot en met zondag. Van maandag tot en met woensdag om 13.30 en 20.00 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor