/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 0

jaargang 43, 1 februari 2001


Opinie

Untitled Document

Belrondje

Studiepunten voor symposia?

Prof.dr. Annelies van Bronswijk wil dat studenten in de toekomst studiepunten krijgen voor het bijwonen van bepaalde symposia. Het bijwonen van deze symposia zal niet verplicht worden gesteld maar wel worden opgenomen in Capita Selecta vakken. De meningen over de wenselijkheid van een dergelijke doorvoering zijn zeer verdeeld.


Dr. Paul Lapperre
Opleidingsdirecteur Techniek en Maatschappij
Ik bezoek regelmatig symposia en ik steun het plan van Van Bronswijk niet. De reden hiervoor is dat de helft van de symposia het bijwonen niet waard zijn. Ze zijn oppervlakkig en niet nuttig. Ik zit er passief bij en ik kan vaak niets beginnen met de informatie die ik krijg. Met nieuwe kennis wil ik ook werkelijk wat kunnen doen en dat hoort voor studenten ook het geval te zijn. Na het bijwonen van de helft van de symposia kom ik ronduit teleurgesteld thuis. Ik zeg echter niet dat het in individuele gevallen niet zinvol kan zijn.

Linda Meijers
Onderwijscommisaris Protagoras
Ik kan me niet voorstellen dat de faculteit BioMedische Technologie in een dergelijk voorstel zal meegaan. Voor een studiepunt staat officieel een studiebelasting van veertig uur. Het lijkt me dan ook een vreemd plan dat erg makkelijk klinkt.

Prof.dr. Martin Rem
Rector Magnificus
Het plan van Van Bronswijk is realiseerbaar mits er ruimte voor wordt gecreëerd. Het moet namelijk wel passen in het studieprogramma en hiermee heeft men bepaalde doelstellingen. Voordat haar plan verwezenlijkt kan worden zal het dus nog een behoorlijk traject moeten afleggen.

Ramona Prickaerts
Coördinator Onderwijs Japie
Ik zou het vreemd vinden als studiepunten toegekend gaan worden voor het bijwonen van symposia. Als je besluit een symposia bij te wonen dan doe je dat op grond van persoonlijke interesse en daarvoor hoef je geen beloning te krijgen. Ik ben van mening dat je dan beter studiepunten kunt geven voor het organiseren van symposia.

Corine Fabrie
PF-lid in de Universiteitsraad
Kijk, als je naar een college gaat dan wordt uiteindelijk getoetst of je de materie beheerst. Toetsing is dan ook zeer belangrijk. Bij een symposium hoef je slechts op een stoel te zitten en het einde af te wachten. Er vindt geen toetsing plaats die uitwijst of je het vertelde nu werkelijk begrijpt of niet. En ook al vindt er een toetsing plaats dan lijkt het me nog een te gemakkelijk verdiend studiepunt.

Prof. dr. Annelies van Bronswijk
Hoogleraar Bouwkunde
Capita Selecta vakken vragen erom ieder jaar een andere invulling te krijgen. Een invulling met bijvoorbeeld symposia, congressen, semesterbijeenkomsten en gastcolleges voldoet daar aan en geeft bovendien de mogelijkheid in te spelen op de politieke, wetenschappelijke en technologische actualiteit. Capita Selecta vakken behoren bij voorkeur niet tot de verplichte vakken maar tot het keuze arsenaal. Dit sluit echter niet uit dat het volgen van minstens één Capita Selecta vak verplicht kan worden gesteld. Er zijn op de TU/e immers voldoende symposia en dergelijke om meerdere Capita Selecta vakken te vullen. Er moet alleen nog wel een geschikte toetsingswijze gekozen worden.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor