/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 0

jaargang 43, 1 februari 2001


Voorpagina

Untitled Document

Adviescommissie Onderwijsaanbod accoord met Industrial Design
De Adviescommissie Onderwijsaanbod (ACO) heeft positief geoordeeld over de doelmatigheid van de nieuwe opleiding Industrial Design die vanaf september aan de TU/e gevolgd kan worden. "We zijn weer een horde gepasseerd", aldus een blije prof.dr.ir. Jeu Schouten, decaan van de faculteit Werktuigbouwkunde.

Hoewel de ACO volgend jaar opgeheven wordt, was het accoord van de commissie een niet onbelangrijke stap in de vorming van de nieuwe faculteit. Het komt het aanzien van de nieuwe faculteit zeker ten goede, erkent decaan Schouten.
De ACO vindt dat de universiteit aannemelijk heeft gemaakt dat de noodzakelijke deskundigheid en infrastructuur voor de nieuwe opleiding aanwezig is. De ACO vindt de aanwezige deskundigheid en onderzoeksexpertise een waarborg vormen voor de garantie van de kwaliteit van de opleiding.
Met het ACO-accoord op zak kan de TU/e rustig doorwerken aan de opbouw van de nieuwe faculteit. De deadline is glashelder. Schouten: "Op 3 september om half negen 's ochtends beginnen de eerste studenten en moet alles klaar zijn." De volgende stap die nu genomen dient te worden is de invulling van de opleiding. "In februari geven we verdere invulling aan het eerstejaars curriculum."
De studenten zullen vanaf het begin van de studie in groepen aan de slag gaan met ontwerpopdrachten. Collegezalen zullen ze niet vaak van binnen zien: de groepen worden ondergebracht in zogenaamde 'studio-labs'. Daar wordt met inzet van geavanceerde ICT-middelen gestudeerd, gewerkt en geëxperimenteerd onder begeleiding van docenten uit universiteit en bedrijfsleven. De nieuwe opleiding komt tegemoet aan de behoefte van het bedrijfsleven aan een nieuw type ontwerp-ingenieur, die in staat is om grondige technologische kennis te verbinden met kennis van menselijk gedrag. /.

Untitled Document Veel belangstelling voor nieuwe TU/e-opleiding
Met een ruime uitstalling van allerlei 'intelligente' producten presenteerde de nieuwe opleiding Industrial Design zich afgelopen zaterdag in het Auditorium aan nieuwsgierige scholieren en hun ouders. Naast onder meer een zelfdenkend schuifdak voor de auto en een jas van Philips met geïntegreerde MP3-speler en telefoon, konden de scholieren ook dit Phantom-apparaat uitproberen. Hiermee konden zij niet enkel driedimensionale beelden zien, maar ze via een pen ook aanwijzen en voelen. Zie ook pagina 3.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

TU Delft wil fuseren met Leiden
De Technische Universiteit Delft wil fuseren met de Universiteit Leiden. Dat zegt de Delftse voorzitter van het College van Bestuur Nico de Voogd deze week in het Technisch Weekblad.

De Voogd zegt de positie van de universiteit te willen versterken door meer te investeren in nanotechnologie en samenwerking in de medische hoek. "Ik vind dat we daarvoor als universiteit een ziekenhuis nodig hebben. Mede daarom zijn we de banden met de Universiteit Leiden aan het intensiveren." Delft en Leiden hebben al een gezamenlijke opleiding Life Sciences and Technology opgericht.
"Er kan zelfs sprake zijn van een fusie", aldus De Voogd. Als het aan de Delfste bestuursvoorzitter ligt, gebeurt een dergelijke fusie binnen vijf tot tien jaar. De Voogd sluit overigens niet uit dat ook de Eurasmus Universiteit zich hierbij aansluit/.

Untitled Document

Gerommel binnen BHV-organisatie
'Ernstig verstoorde arbeidsrelatie'
Binnen de Beveiliging en Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) organisatie van de TU/e moet het nodige veranderen. Er is sprake van een 'ernstig verstoorde arbeidsrelatie', liet drs. Willem te Beest de U-raad maandag weten.

"Vorig jaar was er al gerommel binnen de organisatie, waarop we een analyse hebben laten maken van de situatie", zo legde Te Beest de situatie uit aan de U-raad. Er werd een interim aangesteld en er moest worden gezocht naar de oorzaken binnen de organisatie, door een onafhankelijk bureau. Dit bureau heeft nu een rapport uitgebracht met de nodige voorstellen tot verbetering van de situatie. "Er moeten maatregelen in de personele sfeer worden genomen en er komen wijzigingen in de formatie", aldus Te Beest. "Dit staat los van AVA, maar er moet wel snel iets gebeuren, want de arbeidssituatie daar is ernstig verstoord." In de praktijk betekent dit dat er een of twee functies worden gewijzigd, de organisatie van de Beveiliging en BHV zal nauwelijks veranderen.
Vandaag krijgen de personeelsleden en vrijwilligers van de Beveiliging en BHV de uitkomst van het onderzoek te horen en wat de gevolgen hiervan zijn.
De U-raad bespreekt de problemen in de reguliere vergadering van 19 februari./.

Untitled Document

Sportkaartvrije week
De sportkaartvrije week zit er weer aan tekomen voor de studenten. Van 12 tot en met 16 februari kan er worden gesport in het Studenten Sport Centrum zonder de sportkaart. Er kunnen allerlei trainingen worden gevolgd, maar er kan ook gewoon worden gesport bij de verenigingen. Voorafgaand aan de sportkaartvrije week is op maandag 12 februari de jaarlijkse Sportmarkt in het Auditorium. De verschillende sportverenigingen presenteren zich hierop van 9.00 tot 13.30 uur.

Zalen Traverse op slot
De vergaderzalen in de Traverse zijn tegenwoordig niet meer zomaar toegankelijk. In overleg met de beveiliging worden de deuren niet meer voorafgaand aan een vergadering opengemaakt door de receptioniste, omdat er zoveel werd gestolen uit de ruimtes. Er is onder meer een laptop verdwenen. Wie de ruimtes nu in wil, kan de sleutel ophalen bij de receptie.

Prijsvraag ICT
Wie een goed idee heeft hoe ict in het onderwijs aan de TU/e kan worden gebruikt, of wie al een toepassing heeft gemaakt, kan hier geld mee verdienen. Studenten en medewerkers van de TU/e worden opgeroepen met hun ideeën hiervoor mee te doen aan een prijsvraag. Hiermee zijn twee beurzen van 7500 gulden te winnen voor verdere ontwikkeling op het betreffende gebied. De prijs wordt ter beschikking gesteld door Fujitsu Siemens Computers. De twee beste inzendingen worden gepresenteerd op het congres 'De invloed van ict op onderwijs' dat op 11 april wordt gehouden in het Auditorium. Voor meer informatie kan worden gekeken op www.nsc.tue.nl/congres/congresapril2001.htm. Hier staan onder meer alle wedstrijdvoorwaarden en een elektronisch inschrijfformulier.


Website Cursor