/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 5

jaargang 43, 7 juni 2001


Cultuur

Untitled Document

"Hoe beter je wordt, hoe serieuzer mensen je gaan nemen"
Eerder waren de kunstwerken van student Bouwkunde Arnoud Rigter ook in de stationsrestauratie van Leeuwarden te bewonderen. Tijdens de laatste editie van het Virus-festival konden de bezoekers enkele van zijn schilderijen bezichtigen en eventueel opmerkingen schrijven in het gastenboek.

Rigter is al zijn hele leven bezig met tekenen. Na zijn Havo-examen is hij er als hobby mee doorgegaan. "Naast tekenen en schilderen houd ik me ook bezig met fotografie, video en keramiek. Af en toe zijn mijn werken combinaties van al deze kunstvormen. Zo heb ik laatst van een voorwerp eerst een foto gemaakt, vervolgens de foto ingescand op de computer en daar weer video-opnames van gemaakt terwijl ik het beeld bewoog. Van het televisiescherm met de videobeelden heb ik uiteindelijk weer een foto gemaakt. De ideeën voor een kunstwerk ontstaan steeds anders. Meestal begin ik met het maken van schetsen en al doende kom ik tot het eindresultaat. Het duurt vaak heel lang totdat dat eindresultaat er is, daar kunnen soms maanden overheen gaan. Vaak is het zo dat ik dan helemaal niet meer voel wat ik voelde toen ik de schets maakte en alweer iets anders maak, gebaseerd op mijn nieuwe gevoelens. Ik pruts meestal maar wat aan; ik bedenk het niet van te voren. Zo houd je jezelf aan de gang." De kunstwerken die Rigter maakt, zijn precies het tegenovergestelde van zijn studie. "Bij architectuur ben ik heel erg rationeel en bouwkundig bezig. Schilderen gaat experimenteel en op gevoel."
De kunstenaar hoopt dat zijn schilderijen vragen bij mensen oproepen, het zijn immers abstracte werken. "Ik houd niet zo van concrete schilderijen met een huis en een koe op de voorgrond. Bij abstracte schilderijen moeten mensen zelf nadenken over wat het is; ze moeten hun eigen fantasie gebruiken. Toeschouwers zijn net zo belangrijk als het schilderij, zij kijken er met andere ogen naar dan ik. Ik ben namelijk de enige die er niet objectief naar kan kijken."
Rigter is net begonnen met exposeren, want zo zegt hij: "Hoe beter je wordt, hoe serieuzer mensen je nemen. Virus was dan ook heel erg leuk om te doen. De schilderijen die ik toen liet zien, waren om drie redenen uitgekozen: Ten eerste waren het werken waar ik heel erg tevreden over ben, daarnaast waren deze allemaal aanwezig in Eindhoven en dat was eigenlijk het belangrijkste. Tot slot waren ze makkelijk mee te nemen op de fiets. Ik kan moeilijk met hele zware en grote kunstwerken door de stad fietsen."/.
Rigter met een van de kunstwerken die op Virus te zien was. In het gastenboek werd over het schilderij geschreven: "Deze vind ik het gaafst, erg mooi! Misschien kun je er nog een titel aan geven/ bijzetten... Al je werken hebben wel iets mysterieus...leuk!" Foto: Bram Saeys

Untitled Document Skatebowl Bouwkundestudenten later naar hangar
De skatebowl waar een groep Bouwkunde studenten de laatste maanden aan gewerkt heeft, kan voorlopig niet in de hangar in de Eindhovense wijk Meerhoven worden geplaatst. Reden hiervoor is dat de grond bij de hangar vervuild is en eerst gereinigd moet worden. De hangar wordt nu waarschijnlijk begin oktober geopend. Naast de bowl worden verschillenden andere toestellen in de hangar geplaatst waarop skaters zich kunnen uitleven. Het initiatief voor de skatebowl is genomen door kunststichting MU; zij wil architectuur en skaten combineren.
De studenten van Bouwkunde zijn al enige tijd bezig met het ontwerp van de bowl. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de maquette door de groep van ongeveer vijftien studenten. Net als de echte bowl wordt deze helemaal van hout gemaakt. "We zijn nu ongeveer zeven dagen bezig met het maken van de bowl", vertelt Sjoerd Tollenaar, een van de bouwers van de maquette. "De maquette is binnenkort te zien op de tentoonstelling van MU in de Witte Dame. Zo kan iedereen zien hoe de constructie van de bowl er uit gaat zien. Er waren eerst plannen om de binnenkant van de maquette te bedekken, dan zouden we de grootste vingerskatebaan van de wereld hebben! Wij verwachten dat de skaters helemaal enthousiast worden als ze de bowl zien en niet kunnen wachten op de 'echte' versie."
Deze wordt twintig bij vijftien meter groot en bestaat uit twee ronde bowls en één rechte. De bowl wordt drie meter hoog, maar hoe de skaters er op moeten komen, is nog niet helemaal duidelijk. "Er is een plan om een ladder te maken, maar de ladder die daarvoor in gedachte is, is wel ontzettend prijzig. Verder is er nog het idee om een soort ramp tegen de bowl te maken, zodat de skaters er op kunnen springen." De vloer van de bowl zal uit drie lagen multiplex van negen millimeter dik bestaan; de eerste twee lagen voor stevig- en stijfheid en de laatste om op te skaten. De bovenste laag wordt niet bewerkt: "De skatevloer mag niet gelakt worden, omdat de ondergrond dan te glad wordt voor de wieltjes. Ook mag hij niet te ruw zijn, omdat je dan niet meer kunt skaten. Een idee dat helaas niet mogelijk is, was het gebruik van perspex voor de skatevloer, zodat je aan de onderkant van de bowl de skaters kunt zien skaten. Perspex is echter te glad om op te skaten en als dat al mogelijk zou zijn, dan was de vloer al heel snel beschadigd door de skateboarden. Je kunt er dan niet doorheen kijken; het effect is helemaal weg."
In juni wordt door MU de tentoonstelling 'ZONE' georganiseerd over de skatecultuur, kunst en architectuur. Tijdens 'ZONE' zal Iain Borden, directeur van de afdeling Architectural History en Theory van het Bartlett College in Londen een lezing geven. In zijn boek 'Skateboarding, Space and the City: Architecture en the Body' beschrijft hij de geschiedenis van het skateboarden en de relatie met de openbare ruimte en de stad./.
Studenten bezig met de maquette. Foto: Bram Saeys
Untitled Document

/Koning UBU
Een spectaculaire, wonderlijke mix van levensecht poppentheater, objectheater, acteerwerk van vlees en bloed. Dat is het familiespektakel 'Koning Ubu' van het Vlaamse theatergezelschap Froe Froe. Hebzucht, macht en corruptie worden aan de kaak gesteld in een sfeer en taal die doet denken aan South Park en The Simpsons.
Koning Ubu vertelt het verhaal van pa Ubu, sergeant van de dra-gonders bij de Koning van Polonge. Ma Ubu vindt dat het tijd is om een stapje hogerop te komen en samen beramen ze een plan om de koning te vermoorden en diens plaats in te nemen. Ze vragen hulp aan kapitein Excrement, die voor enkele vage beloftes de klus klaart. Pa Ubu wordt koning en vergeet al zijn beloftes. Excrement en de zoon van de dode koning zweren wraak waardoor de Ubu's het hazenpad kiezen.
'Koning Ubu' wordt gespeeld in de oude Philipsfabriek, op complex S aan de Gaslaan. De voorstellingen zijn van 7 tot en met 10 juni om 20.00 uur. De extra middagvoorstellingen op zaterdag en zondag starten om 15.00 uur. De kaartverkoop gaat via Plaza Futura en de prijs varieert van 10 tot 20 gulden.

/Open Zangpodium
Alle stijlen zijn welkom: van Ierse folk tot Mozart, van Brel tot soul. Voorafgegaan door een try-out van Jean de Nooyer, bekend van de uitspraak 'Gatverpielekes, das pas lekker' weer volop vocaal genot voor deelnemers en toeschouwers. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Lizzie
Kean en de presentatie is handen van Cathy. De avond begint zondag 10 juni om 21.00 uur en is in Grand Café Berlage.

/Central do Boso
Wanneer Josué zijn moeder verliest, neemt de verbitterde brievenschrijfster Dora hem onder haar hoede. Samen gaan ze op zoek naar zijn familie. Hun reis voert tot in het hart van Brazilië, maar vormt tevens een speurtocht naar culturele en persoonlijke identiteiten. Deze kleurrijke roadmovie werd in Brazilië de best bezochte film aller tijden. De regisseur, Walter Salles, ontving een Gouden Beer in Berlijn, een Golden Globe en een Oscarnominatie. De film is op vrijdag 8 en 15 juni te zien in Plaza Futura, aanvang 16.15 uur.

/Dropkick Murphy's
Engelse Oi!, Ierse roots en keiharde hardcore vormen de ingrediënten voor het album 'Sing Loud, Sing Proud' van de Dropkick Murphy's. Naast deze band staan ook de uit Boston afkomstige Reach The Sky en Thug Murders op het podium van de Effenaar. De eerste combineert snelle punk met hardcorebreaks en emo-zang. Thug Murders is de speciale verrassing van de avond, een Japanse all-girl punkband! De drie bands zijn op maandag 11 juni om 20.30 uur te zien in de Effenaar, kaarten kosten 25 gulden.














Website Cursor