/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 43, 15 februari 2001


Cultuur

Untitled Document

Sedate FM is een wereld op zich
Vreemde objecten, draadloze koptelefoons en een verdwaalde stereo-installatie. Niet iedere voorbijganger leek het in de gaten te hebben, maar van donderdag tot en met zondag was in het Hoofdgebouw van de TU/e het werk te zien van twee innovatieve jonge kunstenaars. De Brabander Dirk van Lieshout en de Britse Grace Ndiritu werken samen onder de naam D & G en zij exposeerden, in het kader van het Cementfestival, met een installatie van mobiele objecten en vreemde geluiden. "Het is niet te vergelijken met de gang naar het museum. Deze installatie, genaamd 'Sedate FM', is een wereld op zich."

Het enthousiasme is van de gezichten van Van Lieshout (27) en Ndiritu (24) af te lezen. Ze volgen dezelfde artistieke opleiding in Amsterdam en samen werken ze op steeds wisselende locaties aan dit project. In de toekomst hopen ze te exposeren in steden als London en New York. Zover is het echter nog niet, maar het begin is zeker veelbelovend. Voorafgaand aan het Cementfestival was het duo te bewonderen in het Van Abbe museum en nu behoort de eerste verdieping van het Hoofdgebouw van de TU/e tot hun werkterrein. "We hebben specifiek voor deze ruimte gekozen omdat het voor dit project cruciaal is dat er veel mensen voorbij lopen." De kunstenaars maken gebruik van koptelefoons die de voorbijgangers dienen op te zetten. Via de draadloze koptelefoon horen ze een scala van de meest uiteenlopende geluiden. Voetstappen van voorbijgangers, een hamster in een kooi, een radiozender, geluidsfragmenten uit een pornofilm, een druppende kraan en nog veel meer. Al die geluiden combineren Van Lieshout en Ndiritu tot een totaal geluid: Sedate FM. 'To sedate' is het Engelse werkwoord voor kalmeren. En de titel verwijst dan ook naar de kalmerende werking die de installatie op de toeschouwer hoort te hebben. "Het is de bedoeling dat de toeschouwers de voorwerpen verschuiven, erop gaan zitten, liggen en relaxen. We geven ze de kans bij te komen van een drukke dag." De installatie bestaat verder uit een opstelling van verschillende mobiele objecten. De objecten die ze gebruiken, kunnen variëren en aangepast worden aan de omgeving. Het belangrijkste is de interactie tussen de installatie en de toeschouwer. "Het is, in tegenstelling tot schilderijen en dergelijke, niet de bedoeling dat je er alleen naar kijkt. Je moet het voelen, horen en zien. In principe is het 3D-kunst. En het bijzondere is dat wij de toeschouwer ook zien. Deze weet dat hij vanuit de kleine cabine bekeken wordt. Het is tweerichtingsverkeer." Het idee dat achter de installatie schuilgaat is vernieuwend en goed doordacht. Jammer alleen dat niet iedereen de installatie op de juiste manier wist te interpreteren. Verbaasde blikken en verontwaardigde gezichten van voorbijgangers wiens doorgang werd geblokkeerd, vielen beide kunstenaars ten deel. De TU/e bevolking is dan ook niet gewend aan het ongevraagd betasten van andermans werk, maar gelukkig waren er ook vele positieve reacties op dit bijzondere interactieve kunstwerk. /.
Dirk van Lieshout (op de voorgrond) en Grace Ndiritu geven het goede voorbeeld
Foto:Bram Saeys

Inloggen op de minister-president
Tijdens de eerste bijeenkomst in een nieuwe serie van vier publieke debatten kruisten zondagmiddag drie gasten de degens met als gespreksthema 'de computer beslist'. Is onze minister-president te vervangen door een computer? En kan diezelfde machine beter rechtspreken dan de mens?

Volgens Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica aan de Universiteit van Maastricht, is het bovenstaande ons voorland. Beslissingsondersteunende systemen zullen de macht overnemen en op den duur kan de toga in de kast en spreekt een computer recht. "Beslissingssystemen kunnen betere oordelen vellen dan de mens", stelt Van den Herik. "Ik denk dat die verandering sluipend gaat. Een rechter zal een systeem in eerste instantie ter ondersteuning gebruiken. Na drie weken denkt hij, ik zal het eens aan die computer vragen, want die heeft het de afgelopen tijd goed gedaan en hij neemt de conclusie over. In feite blijft een mens altijd beslissen, maar defacto is dat niet meer het geval."

Verkokering
Jos Baeten, hoogleraar Informatica aan de TU/e, geeft twee redenen waarom computers het land niet zullen gaan besturen. Op de eerste plaats is de software simpelweg niet te maken. Hij voorziet dat de rekenkracht van computers nog wel even blijft groeien, maar met betrekking tot software wordt al dertig jaar gesproken van een crisis. Baeten: "Zulke complexe systemen zijn gewoonweg niet te maken en de bestaande bevatten fouten. Iedereen kent voorbeelden van falende software. We zullen steeds meer met de computer doen, maar nog meer dingen zullen we nooit doen."
Ook moet volgens Baeten het probleemdomein erbij betrokken worden. Schaken kan met een computer, zo zegt hij, omdat de regels vastliggen, omdat het probleem duidelijk is en omdat gedefinieerd is wanneer een goede uitslag is bereikt. In het recht zijn er, volgens hem, te veel factoren waarvan niet is te zeggen wanneer de uitslag goed is.
De derde gast was Trude Maas, oud-senator en nu werkzaam bij Hay Management Consultants. Zij pleit op de eerste plaats voor meer samenwerking tussen technologen en wetenschappers op andere terreinen. Ze ziet op universiteiten 'verkokering', zowel in- als extern. "Waterdichte schotten zijn opgetrokken tussen studierichtingen, faculteiten en universiteiten." Het lijkt haar een mooie opdracht voor het hoger onderwijs om tijdens de verbouwing van de opleidingen naar de bachelor/master-structuur een inhoudelijke verbreding mee te pakken en de buitenwacht te verrassen met fusies tussen faculteiten en universiteiten.
Maas: "Natuurlijk mogen we techneuten niet verwijten dat ze geen psychologen, marketeers, ergonomen, ondernemers of politici zijn, maar we mogen ze wel verwijten dat ze niet meer interacteren met die anderen. Net zoals we de niet-techneuten mogen verwijten dat ze er niet dieper induiken, en dat ze soms gewoon aan de kant blijven staan en in een lui cynisme staan af te wachten. Wordt het niet tijd dat we meer verbindingen leggen tussen verschillende domeinen?"
Of computers mensen gaan vervangen, hangt volgens Maas af van andere factoren dan alleen de software. Het gaat erom of mensen er geld in willen steken, hoe lang het duurt voordat mensen aan een systeem wennen - de intrinsieke menselijke traagheid - en wat cultureel als prettig wordt ervaren.

De Senaatszaal zat afgelopen zondag vol, maar slechts enkele studenten hadden de weg naar de TU/e gevonden. Terwijl de discussie in volle gang is, trekt een bonte stoet van in oranje gehulde studenten voorbij in de richting van Sporthal Zuid. Het is deze dag vooral het tennis dat beslist./.
Vlnr: dagvoorzitter Maarten Pieterson (hoofd Studium Generale), Jos Baeten, Trude Maas en Jaap van den Herik. Foto: Patrick Kaas

Untitled Document

/Eindhoven Rockcity 4
De Effenaar biedt je rock van de bovenste plank. Optredens van de bands Monstertrucking, Shirtlifter en 69 Charger. De band Monstertrucking heeft de pretentie wereldberoemd te worden en staat garant voor een onvergetelijke rockshow. Net als de formatie Shirtlifter. Zij verdedigden onlangs nog de eer van Eindhoven Rockcity op het World Wide Web. Als laatste zullen de zwaar chemische klanken van 69 Charger de Effenaar vullen, een onverantwoorde cocktail van onder andere Zeke en Elvis Presley. Eindhoven Rockcity 4 is te zien op vrijdag 16 februari vanaf 20.30 uur.

/Finale Festival CabareteSKE
Op zondag 18 februari vindt in Grand Café Berlage de finale plaats van dit eerste grote cabaretfestival onder de rivieren. Vier finalisten strijden om de Gouden, de Zilveren en de Bronzen Kabouter en niet te vergeten de Publieksprijs. De finalisten zijn: Pieter Jouke, Leon van der Zanden en DJ Michiel van Kampen, De Graaf en Vriends en als laatste Primaire Behoeften. De presentatie is in handen van Guido Weijers, winnaar van de Publieksprijs van Cameretten 2000. Aanvang 20.30 uur. De deuren zijn vanaf 19.30 uur geopend en er geldt een beperkte toegang, dus vol=vol.

/De Bloeiende Maagden
De nieuwe show van dit brutale, dynamische en spraakmakende meidenduo heet '...Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen'. In deze voorstelling spelen de maagden mee in 'The Game of Live'. Ze krijgen zeven levens en een onmogelijke opdracht: Zoek de Verlossing. '...Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen' is op dinsdag 20 en woensdag 21 februari te zien in het Globetheater. Aanvang 20.30 uur.

/5000 Vingers
Een veelbelovende coproductie van het ro theater in samenwerking met Theatergroep Vis à Vis. 5000 vingers is gebaseerd op de surrealistische vijftiger jaren filmmusical 'De 5000 vingers van Dr. T'. Het resultaat is een sciencefiction-achtige familievoorstelling vol technische stunts, spanning en niet te vergeten een flinke dosis humor. Te zien op woensdag 21 en donderdag 22 februari in de grote zaal van de Stadsschouwburg te Eindhoven. Aanvang 19.00 uur.

/Tussen realisme en impressionisme
Deze tentoonstelling van meesters van de Haagse School is vanwerge het succes verlengd tot en met 11 maart. Een absolute aanrader voor liefhebbers van aquarellen en/of de Haagse School. Deze expositie in het Museum Kempenland Eindhoven toont werken van onder andere Jozef Israëls, Anton Mauve en Albert Neuhuijs. Alle dagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor