/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 43, 15 februari 2001


Opinie

Untitled Document

Universitaire vrouwenlokkers

De KU Brabant straft de faculteit die ze wegjaagt, de VU in Amsterdam wil er bij de rechtenfaculteit in één keer zeven tegelijk aanstellen. Zijn voor de TU/e, met in totaal vier vrouwelijke hoogleraren, ook extra maatregelen nodig om meer vrouwen op een leerstoel te krijgen? Zo ja, hebben dergelijke maatregelen kans van slagen?

Prof. Riek Bakker
Hoogleraar Bouwkunde
Ik vind het ingewikkeld liggen. Er moeten geen vrouwen tot hoogleraar benoemd worden in het kader van de positieve discriminatie. Ze moeten natuurlijk wel werkelijk iets toevoegen. En er zijn genoeg knappe vrouwen. Het probleem is alleen dat ze hun functie vaak moeten combineren met het huiselijk leven, met kinderen. Het is dus de kunst ze zover te krijgen dat ze blijven. Daarbij denk ik vooral aan betere kinderopvang en dergelijke. Ikzelf ben nooit getrouwd. Ik woon als het ware nog op kamers. Maar dat kun je natuurlijk niet van alle vrouwen verlangen. Ik vind het hartstikke goed als er meer vrouwelijke hoogleraren komen. Dat zou het typische haantjesgedrag binnen de universiteit misschien wat verminderen.

Bas Diemer
Hoofd DPO
Persoonlijk ben ik van mening dat het een goed streven is. Een gemengde bezetting op het niveau van hoogleraren, zou de instelling alleen ten goede komen. Maar het mogen geen geforceerde acties zijn. Het uiteindelijke doel mag nooit voorbij worden gestreefd. Een kwalitatieve verbetering moet dus altijd voorop staan. Maar een toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren past zeker binnen de cultuur van de universiteit. En het zou ook bij kunnen dragen aan een andere doelstelling van deze universiteit: een toename van het aantal vrouwelijke studenten.

Prof.dr.ir. Bert Brouwers
Hoogleraar Werktuigbouwkunde
Ik sta achter het streven naar meer vrouwelijke hoogleraren. Het gebrek aan vrouwelijke interesse in de exacte richtingen heeft tot gevolg dat bijna de helft van het potentieel op dit gebied niet wordt gebruikt. Indien je voor een benoeming moet kiezen tussen een man en vrouw, dan ben ik dan ook een voorstander van het voorrang geven aan de vrouw. Zolang de invulling natuurlijk niet ten koste gaat van de ontwikkeling. Het forceren van dit proces blijkt namelijk noodzakelijk te zijn. Een toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren zal een culturele verandering en een andere aanpak met zich meebrengen. En deze andere aanpak is noodzakelijk want, zoals ik al zei, de helft van het potentieel wordt niet benut en dat is doodzonde.

Dr.ir.Karin Overdijk
Hoofd Vastgoed
Ik vind de maatregel die de KUB heeft bedacht een slecht idee. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je personen die niet goed functioneren tegen wil en dank aanhoudt. Ik geloof eerder in een positieve benadering. Bijvoorbeeld het geven van een financiële bijdrage aan faculteiten die vrouwelijke hoogleraren weten aan te trekken. Een toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren zou zeer goed zijn voor de TU/e. Sowieso zou het een betere afspiegeling zijn van de maatschappij en het kan een culturele verandering met zich meebrengen. Want de TU/e is een mannenbolwerk en daar mag eindelijk wel eens verandering in komen.

Prof.dr. Christel Rutte
Hoogleraar Technologie Management
Mag ik dit onderwerp aan me voorbij laten gaan. Ik heb nu geen tijd.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor