/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 43, 15 februari 2001


Nieuws

Untitled Document

"Profiel komt niet zomaar uit de lucht vallen"
Vervolg van voorpagina

Dat het Bestuurlijk Overleg en het CvB op deze wijze samenwerken heeft overigens ook alles te maken met de toenemende horizontale verwevenheid van technologiegebieden, zowel bij onderzoek als onderwijs.

Collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt benadrukt dat het zeer belangrijk is dat de nieuwe rector magnificus de ruimte krijgt om meer te doen dan alleen de zaken die het rectoraat betreffen. "Zo'n nieuw profiel komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar heeft te maken met de doelen die we ons de komende jaren gesteld hebben", zegt hij. "We willen allereerst onze positie in Europa versterken. Wetenschappers hebben in Europa, maar ook in de rest van de wereld altijd een goede entree door het onderzoek dat ze verrichten. Als we ervoor zorgen dat de nieuwe rector magnificus actief kan blijven op een vooraanstaand wetenschapsgebied, dan zal hij ook gemakkelijker in de wereld entree hebben bij andere universiteiten." Het gaat bij het nieuwe profiel met andere woorden minder om bestuurlijke vaardigheden als om professionele, wetenschappelijke vaardigheden. Het is verder, aldus De Wilt, met het oog op de nieuwe taken voor de rector magnificus ook van groot belang dat hij deskundig is op een van die wetenschapsgebieden waarop de universiteit in de toekomst wil focusseren. /.

Untitled Document

Onderzoek studentenverkrachter op laag pitje
De politie heeft het onderzoek naar de studentenverkrachter die in oktober rondwaarde in Eindhoven, op een laag pitje gezet. Er wordt niet meer actief gezocht naar de man, maar de zaak is niet gesloten.

Sinds oktober zijn er geen zaken meer gemeld bij de politie die zouden kunnen wijzen op de studentenverkrachter. De politie heeft alle slachtoffers bij elkaar geroepen en alles met hen doorgesproken. Omdat er geen enkele aanwijzing meer is om de man op te sporen, wordt de zaak met rust gelaten. Zo gauw als er weer een voorval is die op de studentenverkrachter zou kunnen wijzen, wordt het team weer actief, zegt een woordvoerder van de politie.
De man heeft de naam 'studentenverkrachter' meegekregen, omdat hij veelal insloop in studentenhuizen via balkondeuren en studenten verkrachtte of dat probeerde./.

Untitled Document

Gezocht: student voor reis ESK naar India

De Eindhovense Studenten Kerk (ESK) is op zoek naar een student die in juli twee weken voor ESK naar India wil.

In India wordt een bijeenkomst gehouden met zo'n vijftig studenten uit Azië, Australië, Nieuw Zeeland en twee studenten van de TU/e. Bouwkunde studente Rinske de Waard is nog op zoek naar een tweede Eindhovense student die mee wil. De kosten van de reis worden grotendeels betaald door ESK. "Ik denk dat het een heel leuke ervaring is om zoveel mensen en andere culturen te leren kennen. En India is natuurlijk heel mooi", zegt De Waard. De persoon die de ESK zoekt, moet iemand zijn met interesse in andere culturen en levensovertuigingen, maar hoeft niet per se gelovig te zijn.
Tijdens de twee weken in India worden de studenten de Indiaase maatschappij ingestuurd om problemen en projecten te bekijken. Later bespreken ze aan welk project geld wordt gegeven. Wie interesse heeft om mee te gaan op 9 juli aanstaande, kan mailen: r.j.d.waard@
student.tue.nl./.

Untitled Document Informele start WKO-installatie
Het boren en leggen van leidingen onder de Dommel bij het Studentensportcentrum door, was maandag officieus de start van het WKO-installatie project aan de TU/e. Onder de gehele campus komen leidingen te liggen voor een zogeheten Warmte Koude Opslag-installatie. Dit moet de hele waterhuishouding voor koeling en verwarming op de campus regelen. Het eerste gebouw dat leidingen kreeg (een voor koud en een voor warm water), was het zwembad in aanbouw bij het sportcentrum. Met een gestuurde boor werd met water onder de Dommel door gespoten, waarna meteen de leidingen er doorheen werden gehaald. De installatie van het zwembad wordt tijdelijk gekoeld met bronwater en de afvoer gaat zolang via de riolering, maar als straks de WKO klaar is, wordt alles een gesloten
systeem. /.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Faculteit Elektrotechniek luistert beter
De faculteit Elektrotechniek kwam niet bepaald ongeschonden uit de satisfactie-peiling die bureau Beteor eind '99 presenteerde. Vorig jaar is het nodige in het werk gesteld om het tij te keren. Zo wordt er bij functioneringsgesprekken beter geluisterd. Decaam Wim van Bokhoven heeft goede hoop dat zijn faculteit er bij een volgende evaluatie een stuk beter uit zal springen.

Het onderzoek van Beteor loog er niet om. Uit de anoniem ingevulde enquête die het bureau door medewerkers van de hele universiteit in had laten vullen, bleek dat vooral de faculteit Elektrotechniek met de nodige problemen te kampen had. De interne communicatie liet te wensen over. Het werkplezier van veel E-medewerkers lag onder het vriespunt en de werkdruk was te hoog. En een groot aantal medewerkers, 65 procent, gaf aan zich regelmatig ongerust te maken over de gang van zaken binnen de faculteit.

Dat de sfeer bij Elektro honderdtachtig graden omgekeerd is, wil decaan Wim van Bokhoven niet zeggen. "Er heerst een bepaalde cultuur bij Elektrotechniek die je niet zomaar verandert. Dat is een proces dat jaren in beslag neemt", verduidelijkt hij. Waar dat wel mogelijk was, zijn de knelpunten stevig aangepakt.
Het faculteitsbestuur inventariseerde de grieven en kwam tot de conclusie dat met name de communicatie en werkdruk problemen opleverden. "Zelf merkte ik dat ook. Bij overleg met hoogleraren kwam eigenlijk maar zelden iets van de werkvloer bij ons terecht. We kregen dus ook geen signalen als er iets mis was." Andersom hoorden werknemers niets van wat er op bestuursniveau besloten werd, omdat de informatie halverwege stokte. Besloten werd om de lijnen korter te maken. Van Bokhoven: "De onderlaag was als het ware geïsoleerd van de bestuurslaag. We hebben besloten de vergadering van het managementplatform te bemannen met alle hoogleraren. Op die manier is iedereen altijd overal van op de hoogte. De hoogleraren kunnen zich op die vergaderingen niet laten vertegenwoordigen door iemand anders. Dat doen we sinds november en lijkt iedereen goed te bevallen."

Financiën
De nieuwe efficiëntie uit zich ook in de boekhouding. Om meer grip te krijgen op de financiële situatie van de faculteit gaat Elektrotechniek over op een efficiëntere planning en control-cyclus.
Ook op het gebied van functioneringsgesprekken wil Van Bokhoven het beter aan gaan pakken. "We hielden wel gesprekken maar in praktijk kreeg je daar maar heel weinig mee boven tafel. Dat willen we gaan verbeteren door op meer facetten van het werk te gaan letten en problemen beter bespreekbaar te maken." Een deel van de info die boven water komt in de gesprekken wil hij anoniem in een centrale database opslaan. "Dat is waardevolle managementinformatie."
Tot slot is ook de communicatie tussen de werkvloer, de capaciteitsgroepen en het faculteitsbestuur grondig verbeterd. Er staat meer informatie op de webpagina's, er gaat meer informatie naar de leerstoelen en de bestuurlijke agenda wordt openbaar gemaakt. Betere communicatie zit ook in kleine dingen. Van Bokhoven: "Als we een berichtje sturen naar onze medewerkers doen we dat tegenwoordig ook in het Engels."

De decaan denkt dat de verbeteracties wel degelijk zin hebben."Ik hoop dat E er in de volgende satisfactie-peiling een stuk beter afkomt." Of zijn medewerkers ook trotser worden op hun werkplek is nog maar de vraag. "Dit is een prachtige faculteit waar heel veel gebeurt. Dat zouden we meer moeten uitdragen en sommige mensen beginnen dat toch te beseffen." /.

Untitled Document

Studentengala
Het Evoluon is op 21 april het decor voor een groots studentengala dat in het kader van het TU/e-lustrum georganiseerd wordt. Volgens de organisatie belooft het een groots feest te worden waaraan maximaal tweeduizend studenten deel kunnen nemen. Het gala is toegangkelijk voor studenten van de TU/e. Per persoon mag één introducé mee. De feestgangers kunnen zich vermaken met een band, een DJ en een casino. De entree voor het feest bedraag 65 gulden per persoon. Kledingvoorschrift: black tie en white tie. De voorverkoop begint eind maart. Meer informatie over voorverkooppunten volgt nog.

Schoorstenen op gebouw ST
De werkzaamheden voor de uitbreiding van de ventilatiecapaciteit in het scheikundegebouw ST zijn in volle gang. Afgelopen woensdag zijn extra schoorstenen op het dak van de gebouwen geplaatst hiervoor. Onder andere door de komst van de nieuwe onderzoeksgroepen van de hoogleraren Dieter Vogt en Ulrich Schubert is deze uitbreiding noodzakelijk geweest. In de loop van deze week worden de luchtbehandelingskasten aangesloten. Midden maart moet de faculteit hierdoor voldoende luchtcapaciteit hebben.

Amnesty International
De Amnesty International groep aan de TU/e houdt woensdag 21 februari een informatie avond voor belangstellenden. Deze heeft plaats in zaal 11 van het Auditorium vanaf 19.45 uur. De voorzitter van de Amnesty groep Eindhoven en de regiocoördinator Brabant/Limburg zijn de sprekers op deze avond. De TU/e groep in oprichting heeft inmiddels tien aanmeldingen gekregen voor leden.

Geen Cursor in carnavalsweek
In week negen, de week van Carnaval, verschijnt er geen Cursor. De kopij voor Cursor 24 (8 maart) moet voor donderdagmiddag 1 maart om 15.00 uur op de redactie binnen zijn.

Klachtenlijn stages
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft afgelopen vrijdag een speciaal telefoonnummer (030-2304050) geopend, waar studenten klachten kunnen melden met betrekking tot stages. Opleidingen vragen namelijk regelmatig geld aan bedrijven die een stagiair willen. De LSVb vindt het onterecht dat onderwijsinstellingen winst maken door studenten op stage te sturen. Bovendien blijkt de financiële bijdrage van bedrijven studenten te beperken in hun keuze voor een stageplek. Kleine, niet-commerciële bedrijven kunnen of willen de bijdrage niet betalen en vallen zo af.

Heineken Student Music Award
Wordt jouw band de opvolger van de Groningse Band Karakter? Die band won vorig jaar de Heineken Student Music Award. In juli moeten zij de titel 'Studentenband van het jaar' overdragen aan nieuw studententalent. Als je denkt dat jouw band voor deze titel in aanmerking komt, kun je je tot 15 maart inschrijven. Studentenbands kunnen zich opgeven voor een voorselectie in Groningen, Leiden, Wageningen, Tilburg of Utrecht. De finalisten strijden uiteindelijk op 4 juli in het Amsterdamse Paradiso om de Heineken Student Music Award 2001. Meer informatie kun je vinden op www.studentenservice.nl.

Studentenbandfestival 2001
Leeuwarden HBO-stad organiseert dit jaar voor de tweede keer het studentenbandfestival. Tijdens dit festival, dat op 31 mei 2001 gehouden wordt op het Wilhelminaplein in Leeuwarden, strijden acht studentenbands uit heel Nederland om 'de nationale prijs voor studentenbands 2001'. Bands kunnen zich inschrijven door middel van een inschrijfformulier dat op de communicatieafdeling van alle hogescholen en universiteiten verkrijgbaar is. Samen met een foto, biografie en demo moet dit inschrijfformulier naar Leeuwarden HBO-stad opgestuurd worden. Meer informatie: Ymie Tjallingii: 058-2846124 of 06-21810251.

Untitled Document

Decentrale BHV'ers ongerust
De decentrale BHV'ers van de TU/e zijn ongerust dat de ingezette koers van kwaliteitsverbetering van hun organisatie verloren gaat met het ontslag van het hoofd van de BHV-beveiliging.

"Ik vraag me af of ik me nu zorgen moet maken om de veiligheid van de mensen op de TU/e", zegt Suzanne Cosijns, AIO bij Werktuigbouwkunde en lid van de decentrale BHV. Cosijns vreest, en met haar meer BHV'ers, zoals Bastiaan Knarren, eveneens AIO bij Werktuigbouwkunde en coördinator Piet de Waal van hun faculteit, dat ze dadelijk weer terug zijn bij af. "Hoe garandeer je dat de koers hetzelfde blijft? Je moet niet weer de hele organisatie omgooien", is hun mening. "Sinds drie jaar is er een lijn getrokken hoe we het doen bij de decentrale BHV, het voelt alsof die nu weer is doorgezaagd." Drs. Willem te Beest, lid van het College van Bestuur, gaf eerder al aan dat ervoor wordt gezorgd dat de organisatie blijft lopen zoals ie nu doet. Het voorstel voor de reorganisatie van de BHV, komt deze week binnen bij de U-raad, die het in de eerstvolgende vergadering zal bespreken.

Inhaalslag
Dr.ir. Ronald Waterham, ploegleider van het Laplace-gebouw, ziet op korte termijn geen gevaar. "Qua trainingen zijn we nu op peil, omdat we afgelopen jaar een kwalitatieve inhaalslag hebben gehad met cursussen en voor het eerst diploma's kregen van de landelijk erkende BHV-organisatie. We hebben nu weer iets goeds op de rails staan en het zou gruwelijk jammer zijn als dat nu zou stoppen." Waterham vreest niet voor de directe toekomst, want de benodigde cursussen zijn gevolgd. "Maar als je het nu weer een aantal jaar niet doet, zakt het weer helemaal in. Je kunt je niet permitteren dit lang te laten liggen."
Twan Aarts, ploegleider bij het IPO, ziet wel oplossingen voor het mogelijk wegvallen van trainingen en cursussen. "Voorheen deden we dat samen met de brandweer en dat draaide heel goed. Beter dan de laatste tijd. Dat kunnen we nu gewoon weer doen."

Afwachten
De BHV'ers in W-hoog en W-laag zijn vorige week bij elkaar gekomen om te praten over de situatie, vertelt ploegleider Willie ter Elst. "Op faculteitsniveau zal het wel meevallen, maar op centraal niveau vrezen we toch voor problemen. Want wie regelt nu de cursussen, oefeningen en wie houdt lijsten bij? We kunnen veel zelf, maar niet alles en je hebt dan kans dat mensen dingen dubbel gaan doen. Het leeft wel degelijk onder onze mensen, ze waren ook ongerust, maar we hebben geprobeerd ze gerust te stellen. Nu is het even afwachten tot het wat rustiger wordt."
Ook bij Natuurkunde is men ongerust over de ontstane situatie, laat Marius Bogers weten. "Officieel hebben we niets gehoord over dit alles, wat we zeer vreemd vinden. We maken ons er wel een beetje zorgen over."
"De afgelopen tijd heeft het hoofd BHV geprobeerd één organisatie neer te zetten, in plaats van allemaal kleine groepjes die van elkaar niet weten waar ze mee bezig zijn. Ik schrok wel van het nieuws", zegt Wieb Kingma van Scheikundige Technologie. "Er was structureel iets goeds neergezet, ik ben benieuwd hoe het verder gaat, zeker de eerstkomende tijd."

Vanwege 'ernstig verstoorde arbeidsverhoudingen' heeft het College van Bestuur het hoofd van de BHV-beveiliging ontslagen, moeten twee werknemers van de beveiliging een andere baan zoeken binnen de TU/e en krijgt er een een aantekening op zijn dossier./.

Untitled Document

Tv-opnames bij BMT en Cyclotron-gebouw
Goedbeterbest.nu, zo heet het nieuwste televisieprogramma van Omroep Brabant dat innovatie wil stimuleren op allerlei gebieden. De TU/e heeft haar medewerking verleend aan het totstandkomen van dit programma. Vorige week werden er opnames gemaakt op de campus, bij de faculteit Biomedische Technologie en in het Cyclotron.

Vezelversterkte hartkleppen die meegroeien was een van de onderwerpen die werden gefilmd door Omroep Brabant. Presentatrice Valerie van Unen interviewde hiervoor prof.dr.ir. Frank Baaijens van Biomedische Technologie. Ook in het Cyclotron werden opnames gemaakt, bij het bedrijfs Amersham Cygne, dat zich bezighoudt met het produceren van radio-isotopen voor onder meer ziekenhuizen. Deze beelden zijn te zien in de eerste aflevering van Goedbeterbest.nu op woensdag 7 maart bij Omroep Brabant.
In de programmareeks wordt de Brabantse Innovatie Award uitgereikt, voor de beste innovatieve ontwikkeling in het midden- of kleinbedrijf in de provincie. Het moet gaan om een nieuw product of idee dat maatschappelijk relevant is. Elke week wordt er een nominatie in beeld gebracht. De jury en kijkers bepalen uiteindelijk wie de award krijgt. Een van de juryleden is prof.dr.ir. Mathieu Weggeman, hoogleraar innovatiemanagement aan de faculteit Technologie Management.
De uitzendingen staan gepland om 19.00, 21.00 en 22.00 uur en donderdag overdag elk uur./.

Untitled Document

Racen als publiekstrekker


Waan je voor enige minuten de coureur van een Formule 1-racewagen. Deze in Australië ontworpen racesimulator werd door het comité Wervingsdagen ingezet als publiekstrekker. Een ritje hierin geeft je het gevoel te rijden in een levensechte Formule 1-bolide. Oud-coureur John Crooke ontwierp de simulator voor thuisgebruik en niet zonder succes. Zowel Jacques Villeneuve als Heinz-Harald Frentzen traint met deze exacte kopie van een Formule 1-racewagen. Detail: deze racesimulator is eenvoudig aan te sluiten op je pc en is te koop vanaf 2500 gulden.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document Cursussen OSC
'Optimaliseren van hoorcolleges' is de cursus die op 21 en 28 maart door het Onderwijs Service Centrum (OSC) georganiseerd wordt. Omdat studenten niet altijd tevreden zijn over hoorcolleges, kunnen docenten tijdens deze cursus leren hun presentaties afwisselender en aantrekkelijker te maken. De deelnemers zijn actief bezig met presentaties en het uitwisselen van ervaringen. De cursus duurt beide dagen van 9.00 tot 17.00 uur en is voor TU/e-docenten gratis.
Het zelfstudiegedrag van studenten kan positief beïnvloed worden door verbetering van het schriftelijk studiemateriaal. OSC houdt 20 maart van 13.30 tot 17.00 uur een workshop met dat thema. Deelnemers krijgen die middag een methode tot hun beschikking voor het toetsen van bestaand schriftelijk studiemateriaal aan onderwijskundige criteria. Aanmelden voor beide cursussen kan via tel. 5060 of internet: www.osc.tue.nl./.
Untitled Document

Fiets kopen kan vanaf 1 april

TU/e-personeel dat de aanschaf van een nieuwe fiets overweegt, moet nog heel even geduld hebben. In navolging van het succesvolle PC-privé project krijgt universiteitspersoneel vanaf 1 april ook de mogelijkheid om op een fiscaal aantrekkelijke manier een fiets aan te schaffen.

Het 'Fietsenplan', zoals het de afgelopen tijd is gaan heten, zit al een hele tijd in de pijpleiding. Al in oktober 1999 kondigde het College van Bestuur aan dat het voornemen bestond om deze regeling in te voeren. Het project werd echter verschillende keren uitgesteld. Allereerst namen de onderhandelingen met de Belastingdienst de nodige tijd in beslag. De belangrijkste oorzaak van het uitstel was echter de AVA-operatie. Door het opheffen van het Front Office, de afdeling die zorg zou dragen voor de uitvoering, werd er een tijdelijke streep door het fietsenplan gezet.
Bijna anderhalf jaar na dato is het dan toch zover. Drs.ing. Jos Hermus, voormalig hoofd van de stafafdeling Personeel en Organisatie is nog steeds betrokken bij het project. Volgens Hermus was het de bedoeling al deze maand te beginnen. "We wilden aanvankelijk 1 februari starten. Dat hebben we niet gehaald. Nu hebben we 1 april als startdatum genomen. Het probleem is dat we, nu het Front Office er niet meer is, een andere manier moeten bedenken om de logistiek te regelen." Waarschijnlijk gaan de decentrale personeelsfunctionarissen van de verschillende diensten en faculteiten zorgdragen voor de afhandeling van de papierwinkel.

Regeling
De regeling staat open voor iedereen die in dienst is van de TU/e, met uitzondering van studenten, stagiaires, student-assistenten, en medewerkers van holding-maatschappijen. Het fietsenplan is een doorlopend project. De fiets kan eens per drie jaar aangeschaft worden. Wel moet de resterende looptijd van het dienstverband na aanschaf van de fiets nog minimaal zes maanden bedragen.
Om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo dient de aan te schaffen fiets voor meer dan de helft van het aantal werkdagen te worden gebruikt voor het woon-werkverkeer. Dat heeft wel tot consequentie dat mensen met een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, daar geen recht meer op hebben. Wie zijn fiets echter gebruikt om naar een bushalte, een station of een carpoolplaats te rijden, behoudt de reiskostenvergoeding wel.
Verder mag de fiets maximaal 1650 gulden kosten. Daarnaast kan een eenmalig bedrag van maximaal 550 gulden met het loon worden verrekend voor zaken die met de fiets verband houden. Onderhoudsbeurten bijvoorbeeld. Of regenkleding en een slot. Wie de fiets koopt, krijgt het aankoopbedrag terug van de universiteit. Vervolgens wordt het geld in maximaal zes maandelijkse termijnen verrekend met het bruto-loon./.

PC-privé project gecontinueerd

Hoewel aanvankelijk aangekondigd was dat het pc-privé project zou eindigen per 1 april 2001, blijkt nu dat het project toch gecontinueerd zal worden. TU/e-personeel dat nog geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om een fiscaal aantrekkelijke computer aan te schaffen, hoeft daar dus geen haast mee te maken./.














Website Cursor