/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 43, 15 februari 2001


Mensen

Untitled Document

Ton Kalker
"Het IEEE Fellowship associeerde ik altijd met anderen"
Chantal Louwers
Foto: Bram Saeys


"Ik had nooit gedacht deze beloning te krijgen", zegt prof.dr. Ton Kalker over zijn benoeming tot IEEE Fellow. Begin december verkreeg de deeltijdhoogleraar Elektrotechniek en onderzoeker bij het Philips Natuurkundig Laboratorium deze hoogst haalbare graad van lidmaatschap van IEEE, de grootste ingenieursvereniging ter wereld. "Ik associeerde het Fellowship altijd met andere mensen. Ik vergelijk het met zoiets als het WK Schaatsen. Daarvan verwacht je ook niet dat je het zelf ooit zult winnen."
Kalker kreeg het IEEE Fellowship voor zijn belangrijke bijdragen in de watermerktechnologie. "Tot nu toe is het mogelijk een DVD af te spelen en er via een ouderwetse analoge verbinding een kopie van te maken. Daardoor zat de filmindustrie lange tijd met de handen in het haar", vertelt Kalker over wat vooraf ging aan zijn onderzoek. Samen met een team van het Philips Natlab heeft hij onderzocht of het mogelijk is een watermerk aan te brengen in de videostroom, waardoor het kopiëren zelfs via de analoge verbindingen (televisie) niet meer mogelijk is. "Technisch heeft dit veel voeten in aarde gehad. De mensen in de filmindustrie noemen zichzelf artiesten en er mogen dus geen zichtbare veranderingen in hun werk aangebracht worden. Na het aanbrengen van een watermerk, mag er geen degradatie te zien zijn in het beeld. Verder zijn consumenten niet geïnteresseerd in kopieerbeveiliging. Ze willen er zeker niks extra voor betalen. De watermerken moesten dus veilig, onzichtbaar en goedkoop zijn, iets wat uiteindelijk gelukt is." Kalker denkt dat hij de prijs in de wacht heeft gesleept omdat hij theoretisch onderzoek om heeft weten te zetten in iets praktisch. "Ik zit in de unieke positie dat ik de innovatieve snufjes uit de academische wereld meepik en door mijn praktijkervaring in kan schatten hoe relevant iets is."
Kalker werkt sinds 1999 één dag in de week als hoogleraar op de TU/e. "Ik doe veel managementwerk op het Natlab en ik wilde meer tijd om research te doen. Doordat ik één dag in de week op de TU/e werk, kom ik aan andere dingen toe." Kalker hoopt door het verkrijgen van het IEEE Fellowship meer TU/e-studenten geïnteresseerd te krijgen in zijn vakgebied. De laatste tijd wordt het combineren van de twee banen volgens Kalker steeds moeilijker. "Er is ontzettend veel vraag naar watermerken, daardoor is het soms moeilijk om het werk op het Natlab aan de kant te zetten." Het grootste gedeelte van de filmindustrie zit in de Verenigde Staten, daarom is veel reizen een onontkoombaar onderdeel van het werk geworden.Toch probeert hij zo veel mogelijk tijd te besteden aan zijn hobby's hardlopen, schaatsen en skaten en zijn gezin..
Wat betreft digitale watermerktechnologie heeft Kalker nog heel wat toekomstdromen: "Op dit moment zijn we bezig met Connected Audio. Het verbinden van audio met extra informatie is iets waar de klant plezier van heeft. Het werk dat ik tot nu toe heb gedaan was veel op de industrie gericht, nu wil ik iets voor de consument doen." Een voorbeeld van Connected Audio: "Stel je luistert naar je autoradio en hoort een leuk liedje. Je hebt alleen niet gehoord wie het zingt en hoe het liedje heet. Zou het dan niet handig zijn als je met het drukken op één knop op je mobiele telefoon, een berichtje toegezonden krijgt waarin die informatie staat?" Met het ontwikkelen hiervan is Kalker momenteel druk bezig en hij denkt het binnen een jaar te kunnen realiseren./.

Untitled Document

De week van/Pauline
Pauline Jansen is office manager van het Twinning Center Eindhoven.

Maandag: De week gestart met een bezoek aan één van onze Twinning bedrijven, Not a number, voor een zogenaamd monitoring gesprek. Alhier geïnventariseerd waar Twinning mogelijk ondersteuning kan verlenen. Vervolgens terug naar kantoor en lopende zaken doorgenomen met Jan Uylings -de directeur van het Eindhovense Twinning Center- alvorens hij met vakantie gaat.

Dinsdag: Eerste cursusdag Access. Leuke cursus waar ik nog wat ontbrekende kennis heb opgedaan. 's Avonds mijn dochter opgehaald bij een vriendje waar ze moest repeteren voor een uitvoering van de miniplaybackshow voor school. Thuis snel wat gegeten en terug naar kantoor voor First Tuesday, hetgeen dit keer door Twinning gesponsord is. Interessant verhaal gehoord van United Consumers wat mij voordeel kan opleveren omdat ik een eigen auto rijd.

Woensdag: Mijn e-mail van dinsdag doorgenomen en nog wat zaakjes geregeld. 's Middags mijn dochter van school gehaald en nadat ik mijn auto naar de garage had gebracht bij een vriendin koffie gedronken. 's Avonds naar de sporthal en me een uurtje uitgeleefd op fitness apparatuur.

Donderdag: 's Ochtends achterstallig werk ingehaald, daar zo'n cursus het nodige aan achterstand oplevert. Tussen de middag naar de school van mijn dochter geweest voor een optreden van de mini-playback show. Haar groepje is door de eerste kwalificatieronde heen, wat betekent dat ik volgende week weer mag komen kijken.
Na haar optreden terug naar kantoor waar er onder andere voorbereidingen moesten worden getroffen voor de wekelijkse Twinn-Inn borrel. Dit keer hadden wij een presentatie, georganiseerd door een delegatie van 'Smart cities' Helsinki.

Vrijdag: Tweede deel van de Access cursus. Na deze cursus lekker naar huis gegaan om weekend te vieren.

Zaterdag: 's Ochtends mijn dochter naar paardrijden gebracht en aansluitend boodschappen gedaan. 's Middags voorbereidingen getroffen voor verjaardagsfeestje. 's Avonds veel bezoek gehad.

Zondag: Administratie bijgewerkt en 's middags nog even bezoek gehad. Daarna even niets om toch nog even bij te kunnen komen van de week.

Untitled Document

/Afscheid
Op vrijdag 16 februari om 16.00 uur houdt prof.ir. Mihály Antal in de Blauwe Zaal van het Auditorium zijn afscheidsrede 'Twintig jaar later'.
Prof. Antal is hoogleraar op het vakgebied Beheersaspecten van Energievoorziening en Telecommunicatienetten.

 

/Promotie
Op donderdag 22 februari verdedigt drs.ir. Guus Pijpers in Promotiezaal 4 van het Auditorium zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt om 16.00 uur. De titel van zijn proefschrift luidt 'Senior Executives Use of Information Technology'. Pijpers promoveert bij de faculteit Technologie Management.

 

/OOTI Award
De eerste OOTI Design Achievement Award is eind januari uitgereikt aan Natalia Belousova. Belousova heeft de aanmoedigingsprijs gekregen voor haar technisch rapport 'In-Home Netwerk Simulation Framework', wat ze heeft geschreven in het kader van een industrieel ontwerp- en ontwikkelproject dat zij van december 1999 tot augustus 2000 heeft uitgevoerd bij Philips TASS in Eindhoven.

 

/Vacature
Secretaresse/management-assistente (1,0 fte)( V34222), Stralingsbeschermingsdienst van de faculteit Technische Natuurkunde; salaris: afhankelijk van kennis en ervaring, maximaal fl. 4.447, 00 (schaal 6) bruto per maand bij volledige werktijd; uitbreiding van de functie-inhoud en bijbehorende schaal behoort tot de mogelijkheden; parttime functie en werktijden zijn bespreekbaar; sluiting: 1 maart; info: www.academictransfer.nl/tue,
www.tue.nl/dpo/mc/vacature/fac_n.htm.














Website Cursor