/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 44, 13 september 2001


Cultuur

Untitled Document

Eindhoven in de ban van het licht

Lichtjesroute 2001 van start
Eindhoven is er zo goed als klaar voor. Vanaf 18 september kan de Lichtjesroute weer gereden of gelopen worden. Een route die langs vele verlichte objecten, gebouwen en installaties door de stad leidt. Tientallen vrijwilligers zijn het hele jaar door met voorbereidingen voor deze Eindhovense traditie bezig geweest.

"Toen ik in 1957 in Eindhoven aan de Technische Hogeschool Eindhoven (nu TU/e) ging studeren, kwam ik voor het eerst in aanraking met de Lichtjesroute. Ik fietste er wel drie avonden op", vertelt Ber Reijnen, secretaris van de Commissie Lichtjesroute. "Dat kwam omdat er in iedere wijk activiteiten georganiseerd werden door de bewoners. Het animo onder de bewoners werd minder na de viering van 25 jaar bevrijding in 1969. Pas in 1984 werd de Lichtjesroute nieuw leven in geblazen. De initiatiefnemers vormden de Commissie Lichtjesroute en die bestaat tegenwoordig uit zo'n vijftig vrijwilligers. Kantoorlieden, lassers, de groep bestaat uit allerlei verschillende mensen", aldus Reijnen. "Ik ben zelf werktuigbouwer, maar houd me bezig met de basisbewerking van de benodigde elektronica en het secretariaat van de Lichtjesroute."

Lampenmaakstertje
De Lichtjesroute is onderdeel van het 18 September Festival. Dit is bedoeld om de bevrijding van de stad Eindhoven op een bijzondere manier te herdenken. Op 18 september 1944 werd Eindhoven namelijk bevrijd van de Duitse bezetting. De stichting 18 September Festival organiseert ieder jaar een aantal activiteiten rond die dag, bijvoorbeeld de fakkeloptocht en het ophalen van het bevrijdingsvuur in het Franse Bayeux. Als met dit vuur de fakkel bij het oorlogsmonument op het Stadhuisplein ontstoken wordt, gaan de lampjes van de Lichtjesroute branden.
De Lichtjesroute staat symbool voor vrijheid na jaren van duistere onderdrukking. De inwoners van Eindhoven worden al sinds de eerste herdenking van de bevrijding aangespoord om lichtjes te laten branden. "Tegenwoordig beslaat de route zo'n 22 kilometer", vertelt Reijnen. "Ongeveer zestig procent daarvan is verlicht, maar we proberen nog voor 18 september de 'donkere' gaten te vullen. Op 16 september wordt er aan de achterzijde van Philips aan de Boschdijk een speciaal ornament onthuld dat geschonken is door Frits Philips. Het stelt het Lampenmaakstertje voor, het beeld dat ook op de hoek Mathildelaan-Emmasingel staat en een symbool is voor alle vrouwen die vroeger in de Philipsfabrieken hebben gewerkt."

Tegenvallers
De komst van kroonprins Willem Alexander en Máxima naar Eindhoven op 4 september bezorgde de organisatoren extra werk. "Alle ornamenten die tussen het station en de Witte Dame hingen, moesten tijdelijk afgebroken worden." Ook de regenval zorgt voor problemen. "Drie vrijwilligers zijn het hele jaar bezig geweest met de bouw van een sprookjeskasteel voor bij de Hendrik de Keijzervijver. Door de regen staan de onderste lampen nu in het water." Over een oplossing hiervoor en voor de stank die van de vijver afkomt, is Reijnen nu nog in gesprek met de gemeente.
Het is mogelijk om met een georganiseerde fietstocht de Lichtjesroute te rijden. Die vindt plaats op zaterdag 22 september vanaf 19.30 uur. De startplaatsen zijn Veelakker (Vlokhoven), Gelderlandplein (Drents Dorp) en het Gerardusplein (Stratum). De commissie verzoekt mensen die dag de route niet met de auto te rijden.

De Lichtjesroute is te zien vanaf aanstaande dinsdag tot en met zondag 14 oktober, dagelijks van 19.00 tot 23.15 uur. Op de site www.lichtjesroute.nl staat de route van dit evenement dat zeker de moeite van het fietsen of rijden waard is./.

Untitled Document

Culturele top vijf van drs. Petri van de Vorst
Medewerkster Bureau for International Activities (BIA)

Antwerpen Mode 2001 LANDED-GELAND.
Deze Modemanifestatie, georganiseerd door ontwerper Walter van Beirendonck is bijzonder omdat het thema Mode in de hele stad aanwezig is.
De tentoonstelling Mutilate?Vermink? in het Museum voor Hedendaagse Kunsten in Antwerpen (MUHKA) is de moeite waard. Er wordt getoond hoe mensen door de eeuwen heen, binnen zowel westerse als niet-westerse culturen, hun lichaam verminken om aan schoonheidsidealen te voldoen. Zelfs het Madonnabeeldje in de kerk van St.-Andries heeft ter gelegenheid van de manifestatie een speciaal 'kleedje' van modeontwerpster Ann Demeulemeester aan. De manifestatie loopt nog tot 7 oktober.

The In Sound from Way Out! van de Beastie Boys is een verzameling van hun instrumentale nummers met funk en jazz-invloeden. Hoewel de Beastie Boys bij het grote publiek met name bekend zijn als blanke rappers die een hoop herrie produceren, toont deze cd aan dat de 'boys' wel degelijk echte muzikanten zijn. Een lekkere cd om vaak te draaien, met name 's nachts in de auto. Tijdens hun concert in Ahoy in '99 speelden ze een groot aantal van deze instrumentale nummers, samen met hun band, en sindsdien ben ik ze nog meer gaan waarderen.

Meer cultuur dan op de Cimetière Père Lachaise in Parijs kan ik me bijna niet voorstellen. Op dit kerkhof liggen zoveel grootheden op het gebied van kunst en cultuur begraven dat je er zeker een halve dag kunt rondwandelen. Naast het wereldberoemde graf van Jim Morrison, dat een waar bedevaartsoord voor Doors-fans en hippies is geworden, kun je onder andere de graven van Chopin, Piaf, Oscar Wilde en Simone de Beauvoir bezoeken. Het is aan te raden om bij het bloemenwinkeltje tegenover de ingang een plattegrond te kopen met daarop aangegeven waar de beroemdheden liggen. Ik heb het kerkhof bezocht op een herfstachtige middag in november; dit is aan te raden, want dan is het niet zo druk met toeristen.

Van het Tate Modern in Londen was ik erg onder de indruk. Het gebouw, aan de oever van de Thames, is al een belevenis op zich. Het oude Power Station van Londen is verbouwd tot een enorm museum. Via de enorme hal (de voormalige turbine hal) kun je naar de etages waar de collecties per thema gepresenteerd worden. Bijvoorbeeld bij het thema Nude/Action/ Body waarin het menselijk lichaam centraal staat, is te zien hoe kunstenaars gedurende de laatste eeuwen met dit thema om zijn gegaan.

Andy Warhol mag niet op mijn lijstje ontbreken. De man was al een happening op zich, onder andere door zijn Factory en alle figuren die hij om zich heen verzamelde. Ik heb een tweetal overzichtstentoonstellingen gezien in Keulen en in Brussel en vond het heel mooi om de ontwikkeling in het werk van deze kunstenaar te zien. Daarnaast heb ik voor een paper dat ik ooit voor mijn studie heb geschreven, de dagboeken en biografieën van en over Warhol gelezen, waardoor ik het leven en de werken van deze man nog boeiender ben gaan vinden./.

Untitled Document

/Gaslab
Voorheen Boot is de nieuwe voorstelling van Gerrie Fiers en Marsel Pott, die vanavond van 20.30 tot 21.30 uur te zien is in het Gaslab. Dit is het vervolg op Boot, een voorstelling die de regisseuse en de beeldend kunstenaar maakten in kader van het Cementfestival eerder dit jaar. Voor wie één voorstelling per avond niet genoeg is, is het om 21.45 uur tijd voor Geschmacksverstärker, een Belgisch duo dat onder deze naam de eerste editie van Technomania won. Geschmacksverstärker is de smaakversterker in een cocktail die bestaat uit Belgisch bier, digitale computerbeats, een kerkorgel dat gejat is uit een kippenhok en nog veel meer. Ga zelf maar kijken, vanavond tot 22.45 uur in het Gaslab.

/ENNU
ENNU is een tentoonstelling van het Architectuur Centrum Eindhoven en de gemeente Eindhoven. Thema van de tentoonstelling is 'herbestemming van Eindhovense gebouwen'. 'Elk gebouw wordt ontworpen om op een bepaalde manier gebruikt te worden, bijvoorbeeld als fabriek, kantoor, school of woning. Soms is een gebouw nog het behouden waard, ook al heeft het zijn oorspronkelijke functie verloren. Dan moet er een antwoord komen op de vraag ENNU?', zegt de uitnodiging. ENNU richt zich vooral op het hergebruik van industrieel erfgoed, met name van oude Philipsgebouwen. De tentoonstelling is van 8 tot en met 28 september te bezichtigen in de Openbare Bibliotheek in de Witte Dame.

/Films in AOR
Het studentencafé, de AOR, draait weer iedere dinsdag en zondag een film. Voor aanstaande zondag 16 september staat de film Highlander: End Game op het programma. Een film over de onsterfelijken die het spel spelen dat niet gebonden is aan tijd of plaats. Aan het eind blijft er één over, die ontvangt de prijs.
Wie baalt van de Nederlandse regen en terugverlangt naar de zomervakantie, kan dinsdag 18 september kijken naar de luchtige feelgoodmovie Costa! Een nderlandstalige film die zich afspeelt op het strand van het Spaanse Salou. Proppers zijn daar iedere avond bezig zo veel mogelijk klanten naar hun discotheek te lokken. Een onmogelijke liefde en een danswedstrijd maakten deze film tot een kaskraker. Costa!: met Georgina Verbaan, Katja Schuurman en Daan Schuurmans.

/Levenskunst
'Geluk en welzijn gemeten' is de tweede lezing in de lezingencyclus Levenskunst. Professor Ruut Veenhoven houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar welzijn in verschillende samenlevingen en wordt ook wel de 'geluksprofessor' genoemd. Volgens Veenhoven zit geluk in de aard van de samenleving, omdat deze bepaalt in hoeverre mensen aan hun trekken komen. Veenhoven vertelt op maandag 17 september over factoren die van invloed zijn op geluk. Om 20.00 uur in de Senaatszaal van het Auditorium.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor