/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 44, 13 september 2001


Nieuws

Untitled Document

Studenten studeren trager
Commissie ingesteld voor onderzoek

Studenten aan de TU/e doen langer over het halen van hun propedeuse in vergelijking met voorgaande jaren. Het zogeheten P-rendement is in 2000 teruggelopen met 12,1 procent naar 21,2 procent. Er is een werkgroep ingesteld die moet uitzoeken wat de reden is voor het teruglopende resultaat.

De P-rendementen zijn in het jaar 2000 plotseling afgenomen, na jaren van stijging. In 2000 lag het rendement voor de hele TU/e op 21,2 procent. Een jaar eerder was dat nog 33,3 procent. Een verklaring voor het langzamer studeren heeft het College van Bestuur niet voor handen. "Je ziet het ook aan andere universiteiten, waar minder studiepunten per jaar worden gehaald. Wij zijn hier niet uniek in, maar waar het precies aan ligt, weten we niet. De systematiek van het regi-streren van de rendementscijfers is niet veranderd. Het is een fenomeen dat we nog niet begrijpen", aldus prof.dr. Martin Rem, inmiddels oud-rector magnificus van de universiteit. "Waarschijnlijk ligt er een aantal oorzaken aan ten grondslag zoals bijvoorbeeld het moeten werken voor extra inkomsten door studenten. Het teruglopen van het P-rendement is geen dramatisch effect, maar we hebben hiervoor toch een commissie ingesteld om dit te onderzoeken."

Model
Deze commissie bestaat uit de opleidingsdirecteuren van Biomedische Technologie, Elektrotechniek, iemand van het Studenten Service Centrum en ir. Annemiek Kamp van de Dienst Algemene Zaken.
De werkgroep is nog niet officieel van start gegaan, maar heeft de opdracht gekregen tot een betrouwbaar model te komen voor meting van studiepunten, wat ook informatie geeft over rendementen./.

Untitled Document

Orgel and friends

In een reeks van vier concerten werd vorige week vrijdag in het Auditorium een eerste concert gegeven met de titel 'Up There Extended'. Op deze manier wil de universiteit in haar negende lustrumjaar een extra interessant cultureel aanbod mogelijk maken. De concerten zijn samen met de stichting Axes georganiseerd door de orgelcommissie van de TU/e en hebben als doel het orgel te confronteren met hedendaagse muziekgenres. Bij dit eerste concert ging het om het orgel en improvisatiemuziek. Het 3745 pijpen tellende orgel werd bespeeld door John Terwal onder muzikale leiding van Alan Laurillard. Verder was er begeleiding van zangeres Jodi Gilbert, trompettiste en zangeres Felicity Provan en voor de compositie maakten Arno Peeters en Kees van Zelst het 'Up There Extended' kwartet compleet. Verder zullen er concerten plaats hebben op 21 september, 14 oktober en 2 november. Deze concerten zullen het orgel combineren met respectievelijk heden-daags gecomponeerd werk, geluidskunst en techno.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document

Eerste studenten LUC halen diploma TU/e
De eerste twee studenten die via het Limburgs Universitair Centrum (LUC) zijn afgestudeerd aan de TU/e hebben vorige week woensdag hun diploma ontvangen. Bart Smeets en Steve Stoffels behaalden hun kandidaatsdiploma Natuurkunde aan het LUC en studeerden daarna in drie jaar af aan de TU/e.

Begin 1998 sloot het LUC een overeenkomst met de TU/e, waarin bepaald werd dat studenten van het LUC hun studie kunnen voortzetten aan de faculteit Technische Natuurkunde. In deze eerste overeenkomst ging de helft van de studenten van het LUC door naar de TU/e, in de tweede lichting zijn dat er acht van de twaalf.
"Het grote voordeel voor zowel het LUC als de studenten", zo zegt prof.dr. Herman Callaert van het LUC, "is dat in het laatste ingenieursjaar het eindwerk in een van ónze onderzoeksinstituten gemaakt kan worden".

Uitgebreid
Ondertussen is de overeenkomst vanwege het succes van Technische Natuurkunde uitgebreid met de Eindhovense faculteiten Scheikundige Technologie en Wiskunde en Informatica. De TU/e probeert de terugval van het aantal eerstejaars op te vangen door het rekruteringsveld uit te breiden tot Vlaanderen. Prof.dr.ir. Frans Blom, opleidingsdirecteur van Technische Natuurkunde van de TU/e, is blij met de studenten die volgens hem 'gewend zijn hard te werken, meer zelfdiscipline hebben en zichzelf een strak studieschema opleggen'. /.

Untitled Document

Bestuurscommissie voor ontwikkelingskunde
Er wordt een bestuurscommissie opgericht die zich bezig gaat houden met de rol van ontwikkelingsproblematiek op de TU/e. Dit is het gevolg van de handtekeningen-actie die studenten voor de zomer op hebben gezet om meer aandacht te krijgen hiervoor.

Voor de zomervakantie kreeg het College van Bestuur 1500 handtekeningen aangeboden van studenten en medewerkers van de universiteit die vinden dat aandacht voor ontwikkelingsproblematiek niet mag verdwijnen hier. Op het verzoek het onderwerp een formele plaats te geven binnen de TU/e, stelde het CvB voor een bestuurscommissie op te richten. Over de taken en de invulling van deze commissie wordt in november een werkconferentie gehouden. Hiervoor worden mensen met ervaring op het gebied van ontwikkelingskunde uitgenodigd.
Itok-student en één van de initiatiefnemers Petra Hofman is tevreden met deze uitkomst: "We willen dat ontwikkelingsproblematiek aandacht blijft krijgen en met de komst van een bestuurscommissie lukt dat." Wat voor vorm de commissie krijgt en wie er zitting in gaan nemen, is nog niet bekend. "Het College van Bestuur heeft ons gevraagd daar verder vorm aan te geven."
Het CvB legt onderwijs op dit gebied niet aan banden, maar laat elke faculteit vrij hierin. Over een eventueel certificaatprogramma wordt onderhandeld met het faculteitsbestuur van Technologie Management.
Voor meer informatie kan worden gemaild naar: ontwikkelingssamenwerking@yahoo.com./.

Untitled Document

Fietsenruim-actie van start
De gemeente Eindhoven start vandaag met het ruimen van wrakken van fietsen en bromfietsen rond het station. De gemeente hoopt hiermee meer vrije plaatsen te creëren voor treinreizigers die met de fiets naar het station gaan. Het gaat waarschijnlijk om ongeveer vierhonderd wrakken. Vanaf volgende week verschuift de opruimactie naar de Eindhovense binnenstad. Mensen die hun fiets kwijt zijn, kunnen hem na betaling van een boete, ophalen bij het politiebureau.

Tas gevonden
Een groene canvas tas is gevonden buiten bij de ingang van Traverse. In het voorvakje zit een pasje van De Parade met daarop de naam Sander en een kopie van een foto. De tas bevat verder een walkman, kleding en een handdoek. De eigenaar kan bellen naar: 2237, de receptie van Traverse.

Symposium PMT
De stichting Platform Medische Technologie (PMT) organiseert het symposium 'Senior 'bouwt' voor zelfstandigheid'. Dit wordt op woensdag 17 oktober gehouden in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Het symposium draait om moderne technologie die kan helpen bij het zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen van ouderen en gehandicapten. Sprekers op deze dag zijn onder andere dr. Rein Welschen, burgemeester van Eindhoven en Prof. dr. Annelies van Bronswijk, hoogleraar Bouwkunde. Het precieze programma kunt u vinden op www.tue.nl/pmt onder het kopje 'actueel'. PMT vraagt geïnteresseerden zich voor 1 oktober aan te melden via de website of via e-mail: secretariaat.pmt@tue.nl.

Jaar van de vrijwilliger
Op de Katholieke Universiteit Brabant (KUB) wordt morgen een studiedag gehouden die in het teken staat van het jaar van de vrijwilliger. Wetenschappers en vrijwilligers discussiëren over zaken als 'vrijheid en professionalisering' en 'onbegrensde solidariteit'. De dag is voor iedereen gratis toegankelijk. Het programma duurt van 14.00 tot 17.30 uur en vindt plaats in zaal QZ 105. Aanmelden voor de studiedag kan via e-mail: cwl@kub.nl.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor