/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 2

jaargang 44, 13 september 2001


Voorpagina

Untitled Document

'Gewicht Boeings cruciaal bij ramp WTC'
Je kunt een wolkenkrabber niet zodanig ontwerpen dat die bestand is tegen de klap van een inkomend vliegtuig van Boeing-formaat. Dat is de mening van prof.ir. Cees Kleinman, hoogleraar
betonconstructies aan de Technische Universiteit Eindhoven.

De twee Boeings die dinsdag met een tijdsverschil van achttien minuten tegen de Twin Towers van het World Trade Center (WTC) in New York aanvlogen, hebben voor een van de grootste tragedies gezorgd in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zijn wolkenkrabbers bestand of bestand te maken tegen een terroristische aanslag zoals die nu heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten?
In de media kwam deze vraag, tussen de berichtgeving over de catastrofe in Manhattan, met enige regelmaat terug. Het gebouw zou volgens de ontwerper van de Twin Towers, Leslie E. Robertson, bestand moeten zijn tegen een groot inkomend vliegtuig.
Prof.ir. Cees Kleinman van de faculteit Bouwkunde liet in een korte reactie weten dat het zijns inziens niet mogelijk is om te voorkomen dat een gebouw bij een dergelijk ongeluk instort. Hij is het dan ook niet eens met de uitspraak van Robertson. Volgens Kleinman zijn de twee torens naar alle waarschijnlijkheid ingestort door de enorme oververhitting als gevolg van de brandende kerosine en het enorme gewicht van de Boeing dat opeens op de constructies van de torens kwam te rusten. Hierdoor heeft zowel het staal in de kolommen als de stalen wapening in de vloer het waarschijnlijk begeven./.

Untitled Document

Kunst en techniek


Onder de weinig vrolijke titel 'De vorm van een verschrikking' staat dit gevaarte in het Hoofdgebouw als onderdeel van de overzichtstentoonstelling van Gerrit van Bakel, die van 14 september tot 14 oktober te bezichtigen is. De tentoonstelling is ingericht ter gelegenheid van het afscheid van Leopold Manche, die in 36 jaar 350 tentoonstellingen opzette voor Studium Generale. Gerrit van Bakel is één van de favoriete kunstenaars van Manche. Van Bakel (1943-1984) bouwde de 'machines' tussen 1976 en 1981, waarin de natuurlijke ritmen van dag en nacht, warmte en koude, vocht en droogte en met name de contrasten hiertussen terugkomen. De
expositie omvat tekenbladen, schilderijen, meubelontwerpen en een twintigtal
'machines' .
Foto: Bart van Overbeeke
Untitled Document

Satisfactiepeiling personeel
De tweede satisfactiepeiling onder het personeel van de TU/e komt eraan. In oktober wordt medewerkers een lijst voorgelegd met vragen wat zij van de universiteit als werkgever vinden.

Het College van Bestuur wil elke twee jaar een satisfactiepeiling laten uitvoeren onder het personeel om te weten te komen wat er speelt op de werkvloer. In 1999 werd de eerste peiling uitgevoerd en de uitkomsten daarvan worden gebruikt als nulmeting voor de nieuwe ronde die volgende maand start. CvB-lid drs. Willem te Beest vindt de vraag of in de AVA-periode zorgvuldig met personeel is omgegaan een belangrijke. De vragenlijst ligt momenteel bij de U-raad die eind deze maand hierop een reactie moet geven. Er werd al aangegeven dat één vraag over AVA wel erg weinig is.
Op 1 oktober wil Te Beest de lijsten uitzetten onder het personeel./.

Untitled Document

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan de kruising Den Dolech met De Zaale (bij het Auditorium) zijn naar verwachting eind deze week afgerond en verplaatsen zich naar De Zaale. De weg blijft open voor verkeer, maar uit veiligheidsoverwegingen geldt er een parkeerverbod. Vanaf aanstaande dinsdag zijn de parkeerplaatsen bij E-laag en E-hoog een aantal dagen niet via De Zaale bereikbaar. De parkeerplaats bij E-hoog is dan toegankelijk via De Lismortel. De parkeerplaats bij W-hoog is vanaf deze week weer toegankelijk via de toerit bij Ceres. Vanaf daar is De Wielen dan afgesloten tot de toegang van de parkeerplaats bij N-laag. De parkeerplaats bij N-laag blijft vanaf de rotonde bereikbaar.

BEST zoekt mensen
Board of European Students of Technology (BEST) is op zoek naar studenten die mee willen helpen met de organisatie van de Summer Course van volgend jaar. BEST is een vereniging voor technische studenten die zich internationaal oriënteert. De bedoeling van de Summer Course van dit jaar was dat buitenlandse studenten het in groepjes tegen elkaar opnamen in een management game. Studenten die plaats willen nemen in de Summer Course commissie van BEST, kunnen dat melden bij HG ­1.24 of een e-mail sturen naar best@urc.tue.nl.

Rijksbegroting onderwijs
Minister Loek Hermans, staatssecretaris Karin Adelmund en minister Rik van der Ploeg presenteren morgen het hoofdstuk Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen van de rijksbegroting 2002 aan de pers. De persconferentie wordt in perscentrum Nieuwspoort gehouden van 15.00 tot 16.30 uur.

[an error occurred while processing this directive]

Website Cursor