spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


“Piëzomateriaal heeft de bijzondere eigenschap dat het uitzet als je er een spanning op aanbrengt”, zegt Van Leeuwen.
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Inzicht in de zuinigste aandrijflijn voor hybride auto’s
8 november 2007 - In een aandrijflijn voor hybride auto’s heeft elk onderdeel en elke keuze voor de opbouw van de lijn effect op het totale rendement. Het is voor fabrikanten echter moeilijk inzicht te krijgen in deze complexe samenhang. Daarom ontwikkelde werktuigbouwkundige ir. Theo Hofman een model om snel en eenvoudig te berekenen welke invloed specificaties van onderdelen, de plaats in de aandrijflijn en het regelproces op elkaar hebben.
Lees meer »
Kleine druppeltjes met een grote toekomst
8 november 2007 - Veel mensen hebben thuis een simpele inkjetprinter staan. De techniek die daarin zit, is voor veel meer doeleinden bruikbaar dan enkel het printen van tekst. Voor het maken van polymere beeldschermen bijvoorbeeld. Of voor het ontwikkelen van betere medicijnen. Daarvoor is wél steeds meer begrip nodig van het printproces zelf. Scheikundige Emine Tekin werkte hieraan tijdens haar promotieonderzoek. Ze bestudeerde enerzijds de vorming en het wegschieten van de druppels. Maar ook de belangrijke tweede stap onderzocht ze: hoe droogt een geprinte druppel precies op en geeft dat een goed resultaat? Maandag 12 november hoopt ze op haar onderzoek te promoveren.
Een druppel ‘inkt’ vlak na het verlaten van de printkop. Achter de hoofddruppel is zich een ongewenste satelliet-druppel aan het vormen.
Lees meer »