spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

Eerste editie
Kinderuniversiteit

Wetenschap op TV

GLOW 2007
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Bert Meijer in top-100 meest geciteerde chemici
14 november 2007 - TU/e-hoogleraar prof.dr. Bert Meijer staat op plaats 39 in de lijst van 100 meeste geciteerde chemici ter wereld van de laatste 10 jaar. De lijst is deze maand opgesteld door de website in-cites.com, die statistieken bijhoudt over wetenschappelijke publicaties. 9.085 citaten verwijzen naar werk van Bert Meijer. x6_s.jpg
Bert Meijer. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Direct op de hoogte van nieuwe Cursorberichten
13 november 2007 - De website van de Cursor heeft sinds deze week een RSS-feed. Wie zich via een RSS-lezer op deze feed ‘abonneert’, kan direct op de hoogte blijven van nieuwe berichten op de Cursorsite. Het is dan niet meer nodig om naar de Cursorsite te surfen om te zien of er nieuwe berichten zijn. x5_s.jpg
Lees meer »
TU/e tuimelt naar beneden in Times top-200
12 november 2007 - Volgens het Britse dagblad The Times horen elf Nederlandse universiteiten bij de tweehonderd beste ter wereld. Vier staan er in de top-100, één meer dan vorig jaar. De TU/e was vorig jaar nog de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op plaats 67, maar tuimelde dit jaar naar positie 130. Harvard University voert de ranglijst zoals gebruikelijk aan.
Lees meer »
Voor de derde keer naar Internationale Wiskunde Olympiade
12 november 2007 - Wouter Berkelmans (16) uit Amstelveen heeft de Nederlandse Wiskunde Olympiade gewonnen, een wedstrijd voor havo- en vwo-leerlingen. Afgelopen vrijdag was in het Auditorium de prijsuitreiking. Hoogstwaarschijnlijk gaat hij, met vijf anderen, ook naar de Internationale Wiskunde Olympiade in Spanje. Voor Berkelmans zou dat de derde deelname worden; de eerste keer dat hij aan de internationale wedstrijd deelnam, zat hij nog in derde klas van het gymnasium.
x3_s.jpg
De prijswinnaars van de Wiskunde Olympiade. Wouter Berkelmans is de derde van achteren. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Universiteit scherpt parkeerbeleid aan

9 november 2007 - Een wielklem voor foutparkeerders, die pas wordt verwijderd na betaling van een boete. Dit is een van de maatregelen die de TU/e neemt om hinderlijke of onveilige situaties door foutparkeren tegen te gaan. De besluiten van het College van Bestuur hierover moeten nog uitgewerkt worden, maar gaan zo spoedig mogelijk in.

x2_s.jpg
Lees meer »
Snijden, vouwen, lijmen en bouwen
8 november 2007 - Maak een eenpersoons noodwoning van karton. Met die opdracht gingen dik tweehonderd eerstejaars Bouwkunde vandaag in groepjes aan de slag in de W-hal. De naam van de workshop: Pop-up House. De studenten waren daarbij wel gebonden aan een aantal beperkingen. Ze moesten het doen met zeven grote stukken golfkarton, een rol tape en zes meter touw. Dat leidde tot de meeste uiteenlopende bouwsels, van traditionele tentvormen tot prachtige harmonicastructuren. x1_s.jpg
Foto: Bart van Overbeeke.
Lees meer »
Personeelsfractie U-raad over reorganisatie TM:
“Opportunisme lijkt een te grote rol gespeeld te hebben”
8 november 2007 - Het bestuur van de faculteit Technologie Management kan na een voorbereidingsfase van ruim twee jaar aan de slag met het reorganiseren van de faculteit. Op woensdag 31 oktober stemde de universiteitsraad in met het reorganisatieplan. Gelukkig was men er echter niet mee, getuige de stevige kritiek die aan het eind van de zitting werd geuit door met name de personeelsfractie.
Lees meer »
Eerste promotie buiten Eindhoven
8 november 2007 - Ir. Theo Hofman was dinsdag 6 november de eerste TU/e-promovendus die buiten Eindhoven, in Kasteel Helmond, zijn proefschrift verdedigde. Hofman heeft aan de faculteit Werktuigbouwkunde onderzoek gedaan naar de zuinigste aandrijflijn voor hybride auto’s.
Foto’s: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Studentenkapel trekt geen studenten
8 november 2007 - De Studentenkapel aan de Kanaalstraat, die gerund wordt door de Eindhovense Studenten Kerk (ESK), trekt vrijwel geen studenten. Op de zondagse diensten komt hooguit een handvol studenten af, vertelt studentenpastor Elisabeth Fricker, en dat is volgens haar al zo’n tien jaar zo. Het studentenpastoraat streeft er niet naar om meer studenten in de kerk te krijgen. “Het gaat ons om de leefwereld van studenten, en niet om de kerk”, aldus Fricker.
Lees meer »
Eerste ‘kindercollege’ zeer enthousiast ontvangen
8 november 2007 - Basisschoolleerlingen bevolkten maandag 5 november de collegebanken in het Auditorium voor het bijwonen van een college over robots. Dit in het kader van de Kinderuniversiteit, een gezamenlijk initiatief van de TU/e en de Universiteit van Tilburg. Tot eind van het jaar vinden er over en weer nog vier colleges plaats.
Foto: Rien Meulman
Lees meer »
TU/e-prof Van Bronswijk in Wetenschapsquiz
Lees meer »
Meest geciteerde wiskundige geeft Holstlezing op 22 november
8 november 2007 - ‘Men and Computers: an Upward Spiral’ is de titel van de Holstlezing die op donderdag 22 november wordt uitgesproken door prof.dr. Henk van der Vorst. De Utrechtse wiskundige, sinds 2005 met emeritaat, is een autoriteit op het gebied van toegepast wetenschappelijk computeronderzoek.
Lees meer »
ESK haalt kapel en studentenwerk uit elkaar én knoopt ze aan elkaar vast
8 november 2007 - Sinds kort is rond de campus een nieuw, oranje-wit logo te zien, met de letters TINT. Onder deze noemer vallen de activiteiten die de Eindhovense Studenten Kerk (ESK) tot voor kort onder de vlag ESKafé organiseerde. De ESK wil potentiële bezoekers niet meer afschrikken met de term ‘kerk’. Tegelijk gaat ze de bezoekers van de vieringen in de studentenkapel -niet-studenten- inzetten om de TINT-activiteiten te ondersteunen.
Lees meer »
Award voor Jack van Wijk
Lees meer »
Nieuwsquiz gaat niet door
Lees meer »
Scooter tegen slagboom
Lees meer »