spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB

In de tango kan ik alles kwijt

Spelen met licht

Cao op komst voor studenten in de horeca
Cursor in PDF formaatCursor als PDF

Philips patenteert energie-terugleversysteem promovendus

16 januari 2008 - Onderzoeker Haimin Tao, die maandag 21 januari op de TU/e promoveert, heeft een systeem ontwikkeld waarmee extern opgewekte energie (van windmolens, zonnecellen) beter kan worden opgeslagen en overgedragen. Philips heeft patent op een onderdeel hiervan verkregen.

Lees meer »
CO2 vervangt giftige organische oplosmiddelen
15 januari 2008 - Bij het fabriceren van chemische producten als verf en lijm zijn vaak milieuvervuilende en brandgevaarlijke organische oplosmiddelen nodig. Chemisch technoloog ir. Ard Koeken toont met zijn promotieonderzoek aan dat kooldioxide (CO2) deze stoffen kan vervangen. Donderdag 17 januari verdedigt hij zijn proefschrift. x5_s.jpg
CO2 kan milieuvervuilende en brandgevaarlijke organische oplosmiddelen vervangen.
 
Lees meer »
‘Bouw startersgebouw Catalyst begin 2009 van start’
14 januari 2008 - Ir. Wim Bens, directeur van het TU/e-Innovation Lab, hoopt dat de bouw van startersgebouw Catalyst begin 2009 van start kan gaan. De haalbaarheidsstudie is klaar, afgelopen week was de aftrap van de volgende fase: het maken van een business plan. x4_s.jpg
Een eerste impressie van hoe Catalyst eruit zou kunnen gaan zien.
 
Lees meer »
Promotie één week voor de verdediging opgeschort
11 januari 2008 - De promotie van ir. Marcoen Cabbolet, die gepland stond voor woensdag 16 januari, is op het laatste moment opgeschort. Zijn werk bevat een theorie die ingaat tegen de wet van de kwantummechanica en tegen de algemene relativiteitstheorie. Binnen de promotiecommissie zou de noodzakelijke expertise ontbreken om zijn proefschrift in zijn geheel goed te kunnen beoordelen. x3_s.jpg
Ir. Marcoen Cabbolet. Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
De Alpe d’Huez op in het sportcentrum
11 januari 2008 - Het sportcentrum gaat een ruimte inrichten voor ‘video cycling’. Acht spinfietsen voor een kingsize beeldscherm, waarop een beamer beelden afspeelt van befaamde Alpencols. Vanaf 7 februari kunnen ‘spinners’, onder begeleiding van een instructeur, zo de bergen door rijden. x2_s.jpg
Lees meer »
Oud-PvdA-coryfee Van Dam ‘kraakt’ plan Tichelaar
10 januari 2008 - Het plan om studenten in de toekomst zelf hun studie te laten betalen, dat PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar vorige week in het weekblad Vrij Nederland presenteerde, is door oud-PvdA-coryfee Marcel van Dam afgeschoten. In de Volkskrant van vandaag, 10 januari, ziet Van Dam het als het wederom op de schroothoop gooien van een sociaal-democratisch beginsel. x1_s.jpg
PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar
Lees meer »
‘Geen kernwapenkennis in Eindhoven’
10 januari 2008 - De TU/e voert een extra procedure in om aspirant-studenten uit Iran te screenen. Dit naar aanleiding van VN-resolutie 1737, waarin staat dat er geen nucleaire technologie naar Iran mag die dit land zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van kernwapens. Volgens emeritus hoogleraar Kernfysische Technieken prof.dr. Martien de Voigt valt die kennis hier echter helemaal niet te halen.
Lees meer »
Nieuwjaarsrede bestrijkt breed spectrum
10 januari 2008 - Nog meer maatwerk in het onderwijs, het buitenland dat steeds belangrijker wordt voor het aanleveren van gekwalificeerde wetenschappers en studenten, extra ondersteuningsmaatregelen voor de excellente onderzoeksgebieden en –groepen van de TU/e en in samenwerking met vele andere hightech instellingen in de omgeving nog actiever aan de slag met kennisvalorisatie.
Foto: Bart van Overbeeke
Lees meer »
Martinus Tels overleden
10 januari 2008 - Emeritus hoogleraar prof. ir. Martinus (Tinus) Tels overleed 2 januari op 81-jarige leeftijd. De voormalige Rector Magnificus van de TU/e stond bekend als een unieke en getalenteerde docent. Na zijn afscheid bleef hij tot op het laatst betrokken bij het wel en wee van de universiteit. Zie hier een In Memoriam.
Lees meer »
Opzet nieuw topinstituut nog vaag
10 januari 2008 - Op het vakgebied van complexe moleculaire systemen wil de TU/e in 2008 een instituut van de grond trekken dat op mondiaal niveau tot de absolute top moet gaan behoren. Diverse wetenschappers van drie faculteiten gaan erin participeren en collegevoorzitter Amandus Lundqvist beloofde maandag tijdens zijn nieuwjaarsrede dit initiatief gericht te gaan ondersteunen.
Lees meer »
Burgemeesterskandidaten presenteren zich op TU/e
Lees meer »
TU/e in beeld als parkeerhaven voor PSV
10 januari 2008 - Het terrein van de TU/e wordt mogelijk een parkeerhaven bij thuiswedstrijden van PSV. Seizoenskaarthouders van de club kunnen binnenkort tegen gereduceerd tarief hun auto stallen op het universiteitsterrein als het aan de gemeente ligt. De TU/e is bereid mee te werken, maar wil eerst meer duidelijkheid voordat het akkoord gaat.
Lees meer »
Voortijdige streep door Saoedische samenwerking
10 januari 2008 - Er komt voorlopig geen ‘Eindhoven-KAUST Polymer Center’. Het voorstel dat eind oktober 2007 door de TU/e werd ingediend bij de King Abdullah University of Science and Technology in Saoedi-Arabië heeft de laatste selectieronde niet gehaald. Een succesvolle samenwerking had een bedrag van 25 miljoen dollar kunnen opleveren. Dit jaar kan men het echter weer proberen.
Lees meer »
Boudewijn Verhaar benoemd tot fellow
Lees meer »
Kantines verhogen hun prijzen
10 januari 2008 - Dienst Interne Zaken (DIZ) ontkwam er niet aan om de prijs van het basisassortiment in de kantines per 1 januari 2008 met twee procent te verhogen. Volgens de contractafspraken met Albron en Sodexho worden de prijzen alleen aan het begin van een nieuw collegejaar verhoogd. Maar door het explosief stijgen van de prijzen voor zuivel- en graanproducten op de wereldmarkt kunnen de cateraars deze tussentijdse verhoging afdwingen.
Lees meer »
Al schietend schrap in de stoel
10 januari 2008 - Vanuit een donker hoekje van de schaars verlichte ruimte neemt een zombie mij hevig onder vuur. Ik zet mij schrap in mijn stoel en beantwoord zijn aanval met een regen van muisklikken. De tegenstander valt dood neer. Voldaan glimlach ik.
Nee, Halflife 2 is zeker niet de meest gevoelige game. Maar in het Game Experience Lab dat sinds kort draait in het IPO-gebouw, kunnen ze er veel van leren.

Foto: Peter Spijker
Lees meer »
Meer aanmeldingen
Lees meer »
Rechtgezet
Lees meer »
In memoriam
Lees meer »