/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 4

jaargang 42, 30 september 1999


Academie

Vijftigduizend gulden voor beste ondernemingsplan

Een prijs van 50.000 gulden wacht de starter die het beste, meest vernieuwende ondernemingsplan indient bij New Venture. Deze landelijke wedstrijd die beginnende ondernemers wil stimuleren een innovatief bedrijf op poten te zetten, start komende week. Dinsdag 5 oktober is de aftrap van de wedstrijd tijdens een bijeenkomst in het Multi Media Paviljoen op het TUE-terrein. Het programma begint om 16.30 uur en duurt tot 18.00 uur.

New Venture is, ondanks het

jaarlijks stijgend aantal startende ondernemers, hard nodig, vindt hoogleraar ëOndernemerschap in het midden- en kleinbedrijfí prof. dr. Leo Verhoef. ìElk jaar zijn er zoín 50.000 starters in Nederland. Hiervan zijn er maar 500 innovatief en gericht op de maakindustrie. De meeste starters zitten in de sfeer van zakelijke dienstverlening. Wat we nodig hebben, zijn vernieuwende bedrijven en die komen er te weinig.î. New Venture springt hier op in. Iedereen die een goed idee heeft om een eigen bedrijf op te starten, kan meedoen aan de wedstrijd. Verhoef roept dan ook iedereen binnen de TUE op om mee te doen als ze een goed plan hebben. ìDat kunnen medewerkers zijn, studenten, afgestudeerden of aioís. ì Deelnemers krijgen gedurende de wedstrijd ondersteuning vanuit de TUE. ìAls ze willen, krijgen ze assistentie van studenten die het vak ondernemerschap volgen. Die kunnen dan helpen bij het schrijven van het plan, want dat vinden de meesten vaak het moeilijkst.î

New Venture eindigt niet bij de prijsuitreiking, zegt professor Verhoef. ìHet wordt ingebed in andere initiatieven op de TUE, zoals het Eutechpark bedrijvencentrum, het Universitair Technologisch Instituut, het Twinning Centre en TOP-plaatsen.î Het laatste staat voor Tijdelijke Ondernemings Plaatsen, die de TUE overweegt weer in te stellen. Een TOP-

plaats betekent een jaar lang ondersteuning voor een beginnende ondernemer. Er wordt een ruimte beschikbaar gesteld binnen een faculteit, er is begeleiding voor de starter en hij of zij mag gebruik maken van allerlei faciliteiten. Bovendien is er een renteloze lening van 30.000 gulden beschikbaar. ìHet gaat dus niet alleen over de wedstrijd, vindt Verhoef. ìIk hoop dat iedereen die met een goed idee rondloopt, bij ons langskomt om er eens over te praten. Want er is veel potentieel hier op de universiteit, alleen maken de meeste techneuten niet meteen de vertaalslag naar een eigen bedrijf en dat is jammer.î

Wie meer wil weten over de wedstrijd kan informatie vinden op de website van New Venture: www.newventure.nl./. /.

De Wilt voorzitter Telematica Instituut

Dr.ir. H.G.J. (Henk) de Wilt, voorzitter van het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, wordt met ingang van 1 oktober 1999 tevens onafhankelijk voorzitter van het bestuur van het Telematica Instituut, een van de vier technologische topinstituten in ons land. Hij volgt in deze functie dr. Egbert van Spiegel op, die het voorzitterschap vervulde sinds de oprichting van het instituut in 1997.

Het Telematica Instituut is ontstaan uit een krachtenbundeling van bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Kerntaak is de snelle vertaling van resultaten van fundamenteel onderzoek naar marktgerichte toepassingen op het gebied van telematica ten behoeve van het Nederlandse bedrijfsleven. Het instituut is onder meer actief op de volgende terreinen: multimedia, electronic commerce, mobiele communicatie en netwerktechnologie, bedrijfsoverschrijdende samenwerking, tele-leren, computer-ondersteund samenwerken en kennismanagement. Het Telematica Instituut verenigt toonaangevende onderzoekers uit verschillende instellingen en disciplines en wordt geleid vanuit Enschede, waar management, bedrijfsvoering, acquisitie en een deel van het onderzoek zijn geconcentreerd.

Het Telematica-instituut is niet het enige waar De Wilt lid van is. Hij vervult diverse bestuurlijke functies. Zo is hij lid van de raden van bestuur van het Dutch Polymer Institute en het Netherlands Institute for Metal Research, beide net als het Telematica Instituut technologische topinstituten. Verder is hij vice-voorzitter van het bestuur van het Europese onderzoeksinstituut Eurandom, lid van de Raad van Toezicht van de toponderzoekschool NRSC-Catalysis (National Research School Combination Catalysis Controlled bij Chemical Design), lid van de Adviescommissie van het bestuur van de onderzoekschool Cobra (Inter-university Institute on Communication Technology, Basic Research and Applications), waarnemer van het bestuur van de Stichting KLICT (Ketennetwerken, Logistiek & ICT) en lid van het Platform Stichting KLICT.

De Wilt was van 1995 tot 1999 voorzitter van Ediforum. In verband met zijn benoeming tot voorzitter van het Telematica Instituut zal De Wilt het voorzitterschap van het Electronic Commerce Platform NL per 1 oktober neerleggen. Hij bekleedde dit voorzitterschap sinds de oprichting van het platform in 1998./. /.

/TUE-hoogleraar Hans Nie-mantsverdriet president EFCATS

Prof.dr. J.W. Niemantsverdriet,

hoogleraar bij de faculteit Scheikundige Technologie aan de TU Eindhoven, is tot president gekozen van de European Federation of Catalysis Societies (EFCATS). In deze federatie zijn alle Europese katalyseverenigingen vertegenwoordigd.

EFCATS co–rdineert allerlei activiteiten in Europa op het gebied van katalyse , zoals de bevordering van wetenschappelijke en technische vooruitgang in zowel fundamenteel onderzoek als in toepassingen van katalyse. EFCATS organiseert

tweejaarlijks een congres. Onlangs werd het EFCATS-congres gehouden in Rimini (ItaliÎ) dat ruim duizend deelnemers trok. Het volgende congres is in 2001 in Limerick (Ierland).

De 47-jarige Hans Niemantsverdriet is tien jaar werkzaam aan de TUE en werd dit voorjaar benoemd tot

hoogleraar fysische chemie van oppervlakken.

/Alle faculteiten

IPO Colloqiua

Drs. G. Hollemans (Philips Research Laboratories Eindhoven)(ëMeasuring Usersí Satisfaction with Consumer Electronics: The User Satisfaction Questionnaire (USQ)í) vrijdag 1 oktober, 11.00 uur, IPO-colloqiumzaal.

Dr. I.M.L.C. Vogels (IPO)(ëHaptic after-effect of curved surfacesí) vrijdag 8 oktober, 11.00 uur, IPO-colloqiumzaal.

Drs. S.M.M. te Riele (IPO)(ëEarly context effects in spoken-word perceptioní) vrijdag 15 oktober, 11.00 uur, IPO-colloqiumzaal.

Dr.F v. Westrenen (IPO)(ëThe maritime pilot at work: evaluation and use of a time-to-boundary model of mental workload in human machine systemsí) vrijdag 22 oktober, 11.00 uur, IPO-colloqiumzaal.

Aan de dagstudenten en deeltijdstudenten die het tentamen 0L100/0A230 Inleiding Wetenschapsfilosofie niet hebben gehaald, wordt een herkansingsronde gegeven en wel op dinsdag 12 oktober, 19.00-22.00 uur, lokatie PAV U46.

Berichten over de Opleiding Technische Bedrijfskunde zijn te vinden op:

http://www.tm.tue.nl/actueel/

bericht.htm

/Promoties

Op maandag 4 oktober om 16.00 uur promoveert ir. M. Verschueren (N) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ëA Diffuse-Interface Model for Structure Development in Flowí.

Op maandag 4 oktober om 16.00 uur promoveert drs. S.A. Brands (WSK/I) in promotiezaal 5 van het auditorium op zijn proefschrift ëRethinking Public-Key Infrastructures and Digital Certificates ñ Building in Privacyí.

/.














Website