/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 4

jaargang 42, 30 september 1999


Nieuws

Een kanteloven voor de opening

Niko de Wit, beeldend kunstenaar en begeleider van bronsgieterij Beeldenstorm, geeft uitleg over de miniatuurafbeelding van een oude kanteloven, zoals die vroeger veel gebruikt werden. De Wit goot de beeldjes speciaal voor de officiÎle opening van de nieuwe werkplaats van Beeldenstorm, die 24 september geopend werd. De gelukkige eigenaars zijn wethouder Nico van der Spek (links), de wethouder van Cultuur en Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Eindhoven en CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt (midden). Noblesse obligeî stelde De Wilt in zijn korte toespraak, ìen dat vereist het maken van scherpe keuzes.î Daarbij doelde hij op het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch dat als voorbeeld geldt voor Beeldenstorm. Het Werkcentrum is uitgegroeid tot een internationale werkplek, waar ook gerenommeerde kunstenaars hun werk maken. Zowel De wilt als Van der Spek waren optimistisch dat ook het Grafisch Atelier Daglicht en enkele gastateliers op het TUE terrein gevestigd w orden, waardoor er een kunstencentrum zou kunnen ontstaan.

Foto: Bram Saeys. /.

Wortels sorteren in modelleringweek

Hoe kun je steeds energiezuiniger kopiÎren? Bedenk een manier waarop wortels door een machine gesorteerd kunnen worden op grootte en dikte. Hoe moet een metro onder Utrecht worden aangelegd? Hoe ga je krimp tegen van de mallen waarin cdís worden gemaakt? Een greep uit de opdrachten die studenten afgelopen week moesten oplossen tijdens de internationale modellering-week die aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de TUE werd gehouden. Veertig cursisten uit RoemeniÎ, Duitsland, Polen, Rusland, Hongarije, Oostenrijk, Zweden, KroatiÎ, Spanje, IndonesiÎ, ItaliÎ, Montenegro en Nederland zetten hier in groepsverband hun tanden in om een oplossing te bieden voor het probleem. In een week tijd moesten zij met een oplossing of mogelijke oplossing voor verschillende bedrijven komen en dit presenteren.

In de tot zenuwcentrum omgebouwde lokalen op de achtste verdieping van het hoofdgebouw kun je de hersens bijna horen werken. Geconcentreerd werken de deelnemers in groepjes van vijf aan de hen toebedeelde opdracht. De computers draaien overuren en schrijfblokken staan vol met formules.

Verschillende bedrijven kwamen op verzoek met een probleem dat bij hen speelt en dat met wiskunde opgelost kan worden. De deelnemers hoeven in dit korte tijdsbestek niet met een definitieve oplossing te komen, belangrijker is het denkproces over een probleem.

Na de evaluatie van de week, wordt besloten of de week jaarlijks wordt gehouden aan de TUE. Organisator dr. ir. Stef van Eijndhoven ziet dit wel zitten. ìMaar dan alleen met eigen aioís en sollicitanten in een kleinere groep van 25. /.

TUE partner in kenniscentrum voor duurzaamheid

ìToekomst Brabant veilig stellenî

Het onlangs opgerichte Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraagstukken is virtueel, maar dat moeten de daden niet blijven. De partners in dit kenniscentrum zijn de provincie Noord-Brabant, de TUE, de KU Brabant, en onderzoeksinstituten ETIN en PON. Deze vijf willen Brabant leefbaar houden voor volgende generaties. ìAls we nu niets doen, is het te laatî, stelt dr. ir. Lex Lemmens, hoofd van het centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (TDO) van de TUE.

ëBrabant moet kunnen blijven leven van de natuur. Nu, maar ook volgende generaties.í Dit was een belangrijk uitgangspunt om het Brabants Centrum voor Duurzaamheidsvraag-stukken op te richten. In dit centrum, een initiatief van de provincie en vier Brabantse kennisinstituten, wordt gekeken hoe de situatie nu is in Brabant. ìWe willen dat Brabant in 2050 een duurzame provincie is, maar dat moeten we wel kunnen metenî, zegt dr. ir. Lex Lemmens, hoofd TDO. Daarvoor is het kenniscentrum opgericht dat data gaat registreren. Verder moet het centrum de maatschappelijke discussie over duurzaamheid in Brabant aanzwengelen. ìHet kenniscentrum moet openstaan voor vragen over duurzaamheid en hierover discussiÎren met allerlei instanties.î In het jaar 2050 wordt bekeken hoe duurzaam Brabant is, ten opzichte van 1999. ìOnder duurzaamheid versta ik dat je gebruik kunt maken van middelen die er zijn. We moeten kunnen leven van de rente van het kapitaal dat aanwezig is. Dat betekent niet dat we met geitenwollensokken vroeg ond er de wol moeten gaan. We moeten energie kunnen gebruiken, maar de volgende generatie ook.î

Het kapitaal bestaat uit vier onderdelen: het natuurlijk kapitaal, wat onder andere bestaat uit grondstoffen en de bodemvruchtbaarheid in de provincie. Daarnaast is er het sociaal kapitaal, zoals eigendom en organisaties. Met menselijk kapitaal wordt kennis, ervaring en onder meer gezondheid bedoeld. Onder geproduceerd kapitaal verstaat men transportmiddelen, landgebruik, infrastructuur en machines. De eerste stap van het kenniscentrum is om van deze vier factoren in kaart te krijgen, om een referentiekader te hebben voor de toekomst.

Virtueel

Duurzaamheid is een speerpunt voor het College van Bestuur van de TUE. Het was dan ook geen moeilijke beslissing om mee te doen aan het kenniscentrum voor duurzaamheid. ìHiermee kunnen we de kennis die we in huis hebben door onderzoek in de praktijk gebruikenî, zegt Lemmens. ìBij nieuwbouw wordt rekening gehouden met duurzaamheid van materialen en energiebronnen.î Groene Stroom, die wordt opgewekt uit milieuvriendelijke bronnen, is er echter nog niet op de TUE. ìBlijkbaar vindt het College dat niet belangrijk genoeg, dat is wel jammerî vindt Lemmens. ìJe moet prioriteiten stellen, maar het ene drukt het andere natuurlijk niet weg, al doen we het aardig qua duur-zaamheid.î

Het kenniscentrum voor duurzaamheid is virtueel; er is geen ruimte voor ingericht. Wel is er een directeur aangesteld, die vanuit de Katholieke Universiteit Brabant werkt. Er wordt een team gevormd met mensen uit de verschillende kennisinstituten. Ook vanuit TDO moet een afgevaardigde komen, maar het is nog niet duidelijk wie dat wordt. ìDe mensen werken vanaf hun eigen werkplek.î De TUE brengt vooral kennis in, die er al is, maar er worden ook onderzoeken verricht naar oplossingen voor de duur-zaamheidsvraagstukken. Zoals het Bio-massa-pro-ject, waarbij een postdoc en zes aioís onderzoek doen naar de mogelijkheid om op grote schaal energie te winnen uit afval. /.

ESVB deelt deksels milieumok uit

De Eindhovense Stu-denten Vakbond (ESVB) gaat deksels voor milieumokken uitdelen. Een beetje milieumok is immers uitgerust met een handig plastic dekseltje. Dit om te voorkomen dat dure studieboeken beschadigd raken en college-aantekeningen onleesbaar worden door koffie- en theeresten.

Tijdens de introductiedagen zijn een kleine duizend milieumokkenuitgedeeld aan eerstejaars. De handige dekseltjes kregen de eerstejaars er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, echter niet bij.

Om toch het gebruik van de milieumok te stimuleren, heeft de ESVB vijfhonderd deksels besteld.

In de toekomst hoopt de studentenvakbond te bewerkstelligen dat studenten met een milieumok een dubbeltje korting krijgen op hun koffie of thee. Wie een deksel wil kan dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur terecht bij het ESVB-kantoor, Whal 1.37c. /.

Kastje

geleegd

Een bouwkundestudent is vorige week woensdag het slachtoffer geworden van diefstal. Zijn eigendommen zijn uit een kastje van het Hoofdgebouw weggenomen door een onbekende dader. De beveiliging geeft als advies geen waardevolle spullen in kastjes op te bergen.

Workshop software-demonstratie

Op maandagmiddag 25 oktober wordt door het Onderwijs Service Centrum (OSC) de workshop ìHet verzorgen van een software-demonstratieî gegeven.

Docenten aan de TUE maken steeds vaker gebruik van de Notebook in hun onderwijs. In deze workshop staat ÈÈn van de mogelijke manieren om de Notebook in het onderwijs te gebruiken centraal: het verzorgen van een softwaredemonstratie. De workshop is bedoeld voor alle medewerkers van de TUE die studenten of andere medewerkers wel eens de werking van een computerprogramma moeten uitleggen.

Een softwaredemonstratie is iets anders dan een ëgewoneí presentatie. Bij zoín demonstratie is een systematische uitleg erg belangrijk, omdat instructies aan een computer nou eenmaal precies moeten worden uitgevoerd. Verder komen er meer audiovisuele middelen bij te pas. In de workshop wordt geoefend in het systematisch uitleggen en demonstreren met behulp van een Notebook en andere audiovisuele middelen. Iedere deelnemer geeft een korte voorbereidende demonstratie. Deze wordt nabesproken aan de hand van een lijst met aandachtspunten.

Neem voor meer informatie contact op met Toine Andernach (tst. 3478 of e-mail:

j.a.andernach@tue.nl). Aanmelden kan per telefoon (tst. 5060),

per e-mail (w.p.v.d.einde @tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). De uiterste aanmelddatum is 11 oktober. Het aantal deelnemers is beperkt. De workshop wordt herhaald op 10 april 2000.

/.

Europa: onmacht der hopeloze verdeeldheid

ìLaat ik u herinneren aan de feiten: bij de oorlog in JoegoslaviÎ zijn tienduizend Kosovaren ver-moord, tweeduizend burgerslachtoffers gevallen als gevolg van bombardementen, ongeveer vijfduizend militairen gesneuveld en is er onnoemelijk veel menselijk leed aangedaan.î Weinig positieve woorden bij het begin van Willy Claes zijn toespraak. De ex-NAVO-topman kwam vorige week woensdag op uitnodiging van Studium Generale spreken rond het thema ëNAVO: krijgsmacht of vredesmachtí.

ìWe praten vandaag over ex-JoegoslaviÎ en we gaan lessen trekkenî. Met deze woorden sloot Claes zijn inleiding af. Daarin had hij aangetoond dat waar vroeger een conflict altijd tussen twee landen ging, je deze nu hebt binnen ÈÈn land. Voorbeelden zijn er meer dan genoeg: Rwanda, TsjetsjeniÎ, BosniÎ en Kosovo. ìAl die conflicten ontstaan op een achtergrond van armoede. Als je dan ziet dat we de 21ste eeuw ingaan met twee miljard verpauperden is er dus nog stof genoeg voor dit soort conflicten.î

Militaire kloof

Voor Claes is vooral tijdens het conflict in BosniÎ meer dan duidelijk gebleken dat Europa onmachtig is. ìDe uiteindelijke militaire ingreep zou niet mogelijk geweest zijn zonder enorme Amerikaanse inzet. Er is gewoon een technische militaire kloof tussen de twee werelddelen. Maar het extreme conflict en voorbeeld van de Europese onmacht was het vredesakkoord. Er was een conflict aan onze grenzen en waar werd het vredesakkoord getekend? Niet in Brussel, GenËve of Maastricht. Nee, op Dayton, een Amerikaan-se legerbasis, symbolischer kon het niet. Daar heeft Europa zijn onmacht nog maar eens bewezen.î

Toch heeft de voormalige NAVO secretaris-generaal wel wat bedenkingen bij de afronding van het militaire ingrijpen. ìIk geef toe dat Dayton een succes was: de wapens zwijgen en kinderen spelen er terug op straat, maar heeft iemand iets gemerkt van de terugkeer van vluchtelingen, verloopt de heropbouw gesmeerd? Ook was het de bedoeling dat de blauwhelmen na een tijdje terug zouden treden...nu, op dit moment, zitten er nog altijd 25000 blauwhelmen in dat gebied.î

Geboren stalinist

Toen enige tijd later de oorlog in Kosovo losbarstte was men bij de NAVO niet verbaasd. Volgens Claes bereidde Milosevic de etnische zuiveringen al lang voor. In januari van dit jaar kreeg de felbelaagde president een publieke vermaning van Ogata, hoofd van de wereldvluchtelingenorganisatie, dat hij de mensenrechten in zijn land moest respecteren. Dat Milosevic niet toegaf aan de NAVO toen de bombardementen werkelijk begonnen waren, was tegen Claesí verwachtingen in. ìWe hebben Milosevic onderschat, een paar bommen op weloverwogen plaatsen en we dachten dat hij dan wel zou inbinden. Maar hij is een geboren stalinist en dus enkel en alleen belust op macht.î

Over al de kritiek op de NAVO-bombardementen wilde de Belgische ex-politicus toch ook een woordje kwijt. ìOp de televisie zijn beelden getoond van burgerslachtoffers in ServiÎ en Kosovo. Beste mensen, een militaire operatie is geen videogame. Als je het statistisch bekijkt zijn er vijftien vergissingen gemaakt op achttienduizend luchtbombardementen...dat is toch bijzonder klein!î

Waarom Milosevic uiteindelijk toch door de knieÎn is gegaan, is volgens Claes te danken aan verschillende oorzaken. ìTen eerste omdat de NAVO ÈÈn bleef ondanks interne ruzie, ten tweede omdat Milosevic geloofde in de valse dreiging van grondtroepen en ten derde omdat Rusland hem in de steek liet.

Volgens mij deed deze laatste dat omdat ze geld nodig hadden. Rusland liet Milosevic in de steek omdat het IMF zei: ëals je geld wilt, zing dan maar geen toon, maar een octaaf lager.í En weg waren ze...î

Bij wijze van slot wees de Belg op het feit dat er voor West-Europa nog een grote taak ligt in het bedaren van de Oost-Europese onrust. ìLaat mij dit aantonen met een citaat van de Tsjechische president Havel: ëAls het westen van Europa het oosten niet stabiliseert, komt het oosten het westen destabiliseren.í Laat de illegalenstroom die we nu onder andere in BelgiÎ en Nederland mee-maken, een kleine waarschuwing zijn van Havelís woorden. /.

Nadruk op veiligheid bij renovatie hoofdgebouw

Je kunt er haast niet omheen: er wordt gewerkt in het hoofdgebouw. Dit in het kader van het Masterplan Huisvesting van de TUE.

Belangrijk tijdens dergelijke werken is dat de medewerkers en bezoekers zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de werkzaamheden Èn indien nodig, alles snel en veilig ontruimd kan worden. ìVeiligheid is bij dit soort projecten erg belangrijkî, aldus projectleider Jan Dekkers van Stafafdeling Vastgoed. Het vernieuwde hoofdgebouw zou bij aanvang van het nieuwe academische jaar gereed moeten zijn. Om de overlast voor de bewoners zo minimaal mogelijk te houden zullen werkzaamheden die veel lawaai produceren zoveel mogelijk buiten de onderwijstijden gehouden worden. Bovendien zullen de bewoners binnenkort via een brief persoonlijk geÔnformeerd worden over de renovatie.

Op drie verdiepingen van het hoofdgebouw zullen de komende maanden renovatiewerken plaatsvinden. Het gaat hier om de kelder, de begane grond en de eerste verdieping. De liften en trappenhuizen in het

hoofdgebouw blijven gewoon in gebruik. In geval van calamiteit zal de trap gebruikt moeten worden.

In de kelder zal de fietsenstalling bereikbaar blijven via de zuid- en westzijde van het hoofdgebouw. De toegang met de trap aan de westzijde naar de begane grond is afgesloten. Ook de universiteitsdrukkerij en het centraal magazijn van de bibliotheek (openingstijden van het centraal magazijn: van 11.00-12.00 uur en van 15.00-16.00 uur) blijven er toegankelijk, maar dan via de zuid- en noordingang.

Ook de begane grond wordt in een nieuw jasje gestoken. De portiers blijven gedeeltelijk nog op hun huidige post zitten tot ze naar de Centrale Meldpost in de kelder kunnen verhuizen. De receptiepost aan de zuidingang wordt binnenkort al bemand. Het CvB zal gewoon bereikbaar blijven via de zuidingang. Verder worden alle ruimtes op de begane grond afgesloten.

Op de eerste verdieping komt een tijdelijke loopbrug van het Auditorium naar de W-Hal met een aftakking naar de vleugel waar het CvB gevestigd is. In deze loopbrug richting het Auditorium komen de cijferlijsten te hangen. Hans Dings van AMSO en Ad van Veen van BHV-Beveiligingsdienst zien erop toe dat het veiligheids en vluchtplan wordt gerespecteerd.

Om de TUE-bewoners en studenten niet verloren te laten lopen, komen er binnenkort op alle verdiepingen plattegronden van de nieuwe situatie te hangen. Ook is er een internetsite waar je voor informatie, commentaar en vragen terecht kunt. (www.tue.nl/

vastgoed) Wil je er wel meer van weten maar liever niet via de digitale weg, dan kun je voor een mondelinge toelichting altijd terecht bij Simone Mutsaers, PR & Communicatie van Stafafdeling Vastgoed. (tel: 4137). /.

Regeling TOP terug op TUE

De TUE gaat waarschijnlijk de TOP-regeling voor startende ondernemers weer invoeren. TOP staat voor tijdelijke ondernemings plaatsen en houdt in dat startende ondernemers een steuntje in de rug krijgen in het eerste jaar van hun bedrijf. Ze krijgen een ruimte aangeboden op de TUE, een renteloze lening van 30.000 gulden, krijgen begeleiding en mogen diverse faciliteiten, zoals laboratoria en werkplaatsen gebruiken. De TUE stelde eind jaren í70 als eerste universiteit de TOP-regeling in, maar die ging midden jaren í80 ten onder vanwege geldgebrek. Nu wil het College van Bestuur deze regeling weer voor het eind van dit jaar instellen. /.

ICT-project TUE en UM krijgt subsidie

De Universiteit Maastricht en de TUE krijgen van het SURF-Educatiefonds subsidie voor het ICT-project POLARIS2. In dit project wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een generieke elektronische leeromgeving voor probleemge-stuurd onderwijs. Van de TUE nemen twee faculteiten deel aan het project, te weten Werktuigbouwkun-de en Elektrotechniek.

/.

Loopbaan-advisering

Bij het Studenten Service Centrum (STU) kunnen studenten, ontwerpers en promovendi onder andere terecht voor loopbaanadvisering. In het kader hiervan wordt er dit najaar een workshop assessment center verzorgd op maandagmiddag 4 oktober van 13.30 uur tot 16.30 uur. Tevens wordt er een voorlichting gehouden over psychologisch onderzoek op woensdagmiddag 10 november van 13.30 uur tot 15.30 uur. Voor meer informatie of aanmelding kun je terecht bij de Service Desk van STU in De Hal 1.45, tst. 8015. Je kunt je ook aanmelden door je gegevens door te mailen naar STU@tue.nl. Vermeld er dan even bij voor welke workshop of

voorlichting je je aanmeldt.

Onderwijs met webpaginaís

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op dinsdagmiddag 26 oktober a.s. een workshop ëWeb-paginaís voor onderwijsdoeleindení. Docenten leren in deze workshop de mogelijkheden kennen van Webpaginaís voor onderwijsdoeleinden. Ze leren ook een oordeel te vormen over didactische, esthetische en ergonomische aspecten.

Webpaginaís gaan in het onderwijs een steeds grotere rol spelen bij het toegankelijk maken van studiemateriaal. Men kan ze gebruiken als studiewijzer, discussiepagina en downloadsite; verder zijn diverse andere toepassingen mogelijk. De workshop is bedoeld om een webpaginastructuur te ontwerpen voor het eigen onderwijs. Veel docenten zullen het tijdrovende maken van Webpagi-naís ook vaak aan anderen overlaten. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij enigszins thuis zijn in een Windows 95-omgeving en een Internet-browser kunnen bedienen. Meer informatie over de workshop is te krijgen bij Ruud van Vliet (tst. 2459). Aanmelding kan gebeuren per telefoon (tst. 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www. osc.tue.nl). /.














Website