/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 4

jaargang 42, 30 september 1999


Ruis

Verborgen boodschappen

Een paar jaar geleden waren ze erg in: illustraties die voor de oppervlakkig kijkende mens vooral deden denken aan een omgevallen verfbus of Victory Boogie Woogie, maar die bij nader toezien allerlei verborgen boodschappen en illustraties bleken te bevatten. De techniek van kijken naar dat soort plaatjes was nogal speciaal: je moest ontspannen zijn en door de oogharen loeren. Bij veel mensen komen er dan vanzelf al allerlei beelden op het netvlies. Wie dat niet had kon evenwel toch het nodige ontdekken in deze speciale illustraties.

Trouwens, al eens aan de binnenkant van de nieuwe enveloppen van de TUE gekeken? Niet doen als je last van duizelingen hebt. In het andere geval: je moet zoín envelop eens netjes uitknippen en aan de muur tegenover je hangen. Het beste neem je daarvoor zoín grote envelop (jawel, ze zijn er nu toch eindelijk). Wie niet de beschikking heeft over een envelop kan deze Cursor nemen.

Vervolgens plaatst men de voeten op het bureaublad, leunt achterover en luikt de ogen (nee, dit wordt geen grapje over ambtenaren). Nu kijk je naar de binnenzijde van de envelop. Wat zie je? Een slash, heel goed. Wie dat niet ziet, kan nu beter stoppen. Maar verder? Dolfijnen? Blauwe olifanten? Gewoon een zooitje?Bill Clinton? Wij bij de redactie zagen telegraafpalen en zo ongeveer alle letters van het alfabet. /.

Bits

Bij hun betekent KLM Koninklijke Luchtmacht Moordenaars en ze zuiveren Nederland van eekhoorns en ander ongedierte. Maxima is de nieuwe vriendin van Willem-Alexander, al ziet de mooie Argentijnse er iets anders uit dan gedacht en weegt ze 205 kilo. Zoek je iets? Dan moet je zeker niet bij Schroot zijn, want wat jij zoekt vindt Schroot zeker niet. De site van Lise is een parodie op internet en de rest van de wereld. Bedrijven of personen die denken dat deze paginaís inbreuk maken op zijn of haar rechten kunnen contact opnemen met Lise, maar volgens de makers, enkele webdesigners die wat tijd over hebben, is dat nog nooit gebeurd. Terwijl ze toch niet altijd even vriendelijk zijn voor de betreffende bedrijven of instellingen. De parodie op de Bond tegen het Vloeken, hier dus de Bond voor het Vloeken, begint met : ìWelkom op deze kut site.î Verder een interview met een heuse vloekprofessor, waaruit het volgende fragment: ìWat is precies uw werk? Ik doe zoín klote onderzoek naar vl oeken en de gevolgen van vloeken enzo. Niet erg interessant, maar ja. Heeft u al iets ontdekt ? Ja, dat vloek....verdomme, stoot ik die kutteen alweer...Ik wou dus zeggen dat vloeken goed was voor de gezondheid....godver, kutzooi !î Ook te vinden op http://parodie.nl/ zijn persiflages op Marco Borsato (Afzetter van de eeuw), Sex voor de Spuug en een mogelijheid om dreigmailtjes te sturen naar Slobodan Milosevic. /.

Platvloers

In de afgelopen jaren heeft de faculteit bouwkunde een eigen expliciete huisstijl gehad binnen de TUE-huisstijl. Nu, met de intrede van de nieuwe huisstijl, moet Bouwkunde haar eigen logo echter

vaarwel zeggen. Prof.dr.ir. Jan Kerstens mocht het oude teken ten grave dragen. Dat oude teken was in een driedimensionale vorm gegoten, waarmee het de ëplatvloersheid van de TUEí ontsteeg. Kerstens sloot symbolisch het deurtje van een kastje dat het driedimensionale Bouwkunde-logo voorstelde. Foto: Bram Saeys /.

/Mark van Stiphout

Laatst hoorde ik het mannetje van de radio met droeve stem verkondigen dat het Nederlands zijn beste tijd gehad heeft. Ik zonk ineen, terwijl een dikke traan zich via mijn lijkbleke wang wanhopig een weg naar de zwarte aarde zocht.

Toch moest ik toegeven dat het mannetje gelijk had. Het Nederlands is doordrongen van buitenlandse termen. Nu is dat altijd al zo geweest, we zijn immers een koopmansnatie, die zelfs met dieren leert praten om handelswaar te verkopen (o.a. Martin Gausí overgrootopa + overgroothond bij de VOC), maar de laatste jaren wordt het steeds erger.

Vooral Engelse termen zijn ruim vertegenwoordigd in de Nederlandse taal. Het lijkt wel of elke nieuwe term in het Engels is. Dit komt natuurlijk omdat het vooral woorden uit de computerhoek zijn, maar waarom kunnen we hier geen Nederlandse woorden van maken?

Zoals meneer Merk, TUís vaandeldrager van Franse cultuur en kaasjes, al wist te vertellen, moeten we een voorbeeld nemen aan zijn moedertaal, die

tenminste het lef heeft om iedereen te

verbieden e-mail te gebruiken. ìCourrielî is het nieuwe woord, afgeleid van ìcourrier electroniqueî. Dat Martin Gausí hondenkennel op Mururoa hier weinig van heeft genoten doet nu niet ter zake.

Een nog mooier voorbeeld is IJsland, waar men elk nieuw Engels woord bij de douane in de kraag grijpt en vervangt door een eigen variant. Hiervoor put men dan uit haar zeven eeuwen oude en nagenoeg onveranderde taal, door verouderde woorden opnieuw in te zetten voor hedendaagse begrippen. Tot in de twintigste eeuw leefden de IJslanders in lemen hutten, zonder echte deuren of ramen. Om niet in een helemaal donker hol te zitten, maakte men gaten in de wand en hing daar een dun hondenvel (grapje Martin, schapenvel) in. Aangezien tegenwoordig iedereen netjes in een huis woont, gebruikt men het IJslandse woord voor dit schapenvel tegenwoordig bij aanduiding van een computerbeeldscherm.

Ik hoop dat u vanaf nu dus Nederlands en ook volledig Nederlands spreekt. /.














Website