/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 4

jaargang 42, 30 september 1999


Bestuur

Regeling inzake uitvindingen TUE-personeel en -studenten

De nieuwe regeling inzake uitvindingen TUE-personeel en -studenten is goedgekeurd door het CvB. Maandag ondertekende de Wilt, voorzitter van het CvB, de overeenkomst. Op 1 oktober treedt de nieuwe regeling in werking.

Deze regeling geldt voor uitvindingen door studenten en personeel van de TUE buiten het kader van contract-research en vervangt de eerdere regeling uit 1995. Ten opzichte van deze maatregel zijn slechts een aantal zaken veranderd.

Het is al jaren zo dat degene die denkt een uitvinding te hebben gedaan waarvoor octrooi zou kunnen worden aangevraagd, verplicht is dit te melden aan het faculteitsbestuur of aan een beheerder van een beheerseenheid. Deze dient een verzoek in bij het CvB om een Nederlands octrooi aan te vragen voor de betreffende uitvinding. Het CvB kan hier mee instemmen of het verzoek afwijzen na hierover met de betrokken partijen te hebben gesproken.

Nu is het echter zo dat als het CvB hier mee akkoord gaat, de kosten voor rekening van de centrale middelen komen. Het CvB kan ook geen bezwaar hebben tegen een eventuele octrooi-

aanvraag, maar kan toch wensen hiervan af te zien. Dan zal het College alleen een Nederlandse octrooi-aanvraag indienen nadat uit overleg met de faculteit blijkt dat deze de kosten wil dragen.

Zodra het octrooi is ingediend, ontvangt het faculteitsbestuur een bevestiging hiervan. Waarna de faculteit zich in dient te spannen om een industriÎle partij te interesseren de rechten van de Nederlandse octrooi over te nemen. Ook dient de faculteit het mogelijk te maken dat er een proefmodel of -opstelling kan worden gerealiseerd. Hiervoor kan de faculteit ook een eventuele financiÎle tegemoetkoming voor verlenen. In de regeling uit 1995 was het nog zo dat deze kosten ten laste van de centrale algemene bedrijfsreserve kwamen.

Binnen een jaar, in plaats van binnen anderhalf jaar van de indiening van het Nederlandse octrooi beslist het CvB, die alle overeenkomsten aangaande de uitvinding sluit, of deze aanvraag zal worden omgezet in een internationale octrooi-aanvraag. Bijkomende kosten zijn voor rekening van de faculteit. Net zoals de kosten voor het instandhouden van het octrooi. /.

Onenigheid over organisatorische plaats van User-System Interaction

CvB en MR IPO hebben sterk tegengestelde meningen

Het IPO zal voorlopig niet gereorganiseerd worden. Het College van Bestuur meldde dit afgelopen maandag in de vergadering van de universiteitsraad. Het CvB verwacht dat het zeker een jaar tot twee jaar zal duren voor de reorganisatie weer op de agenda komt.

De stemming in de vergadering van de universiteitsraad van afgelopen maandag werd af en toe wrevelig. De reden daarvoor was gelegen in de reorganisatie van het IPO, of liever gezegd, het niet doorgaan van de reorganisatie van het IPO. Het College van Bestuur zint al sinds het voorjaar op bestuurlijke maatregelen ten aanzien van het IPO, Center for User-System Interaction. Naar het idee van het CvB kan het terrein van User-System Interaction (USI), waar de medewerkers van het instituut zich mee bezighouden, het best tot maximale ontplooiing komen wanneer de medewerkers van het instituut in organisatorisch opzicht verhuizen naar een aantal faculteiten. Anderen echter zijn een heel andere mening toegedaan, zoals de medezeggenschapsraad van het IPO.

De faculteiten die betrokken zijn bij de besprekingen over de reorganisatie zijn Technologie Management, Wiskunde en Informatica en Elektrotechniek. Over deze faculteiten zouden de medewerkers van IPO verdeeld moeten worden. Na een eerder plan in mei van dit jaar, dat niet positief werd ontvangen door de MR van IPO, deed het CvB begin deze maand een nieuw voorstel. Daarin meldde het CvB dat de overplaatsingen van de medewerkers geregeld zou worden met een financiÎle garantie van drie jaar voor de ëontvangendeí faculteiten, zodanig dat die geen financieel nadeel zouden ondervinden van het opnemen van IPO-personeel. Dat was in eerder plan nog niet aan de orde geweest.

Ondanks dat de medezeggenschapsraad van het IPO het nieuwe plan een verbetering vond, kleefden er de nodige bezwaren aan het plan. Zo was ten tijde van de brief nog steeds niet bekend welke capaciteitsgroepen van de betrokken faculteiten zich wilden binden aan het werkgebied User-System-Interaction. De medezeggenschapsraad zag nog een ander bezwaar, vorige week verwoord in een reactie op het nieuwe plan van het CvB: îWij zijn nog steeds van mening dat spreiding van de IPO-medewerkers over meerdere faculteiten het contact tussen de disciplines zal verminderen. Hierdoor wordt het multidisciplinaire karakter van het USI-onderzoek in gevaar gebracht,í aldus de medezeggenschapsraad IPO. Hiermee verkondigt de MR van IPO een totaal andere mening dan het CvB. De MR ziet daarentegen wel heil in het onderbrengen van het totale IPO bij ÈÈn bepaalde faculteit, bij voorkeur in de vorm van een capaciteitsgroep. En dat is iets wat het CvB weer niet wil. ìWe willen het nu juist niet laten afglijden naar een capaciteitsgroep, î aldus De Wilt, voorzitter van het CvB.

Onzin

De meningen over de reorganisatie liepen dus nogal uiteen, wat nog eens benadrukt werd door de opmerking van De Wilt dat hij het standpunt van de MR IPO ëteleurstellendí vond. Raadslid Jos Coenen gaf aan dat er bij de medezeggenschapsraad IPO het nodige wantrouwen heerste over het voornemen van het CvB om IPO te verankeren in de faculteiten. Het steeds maar benadrukken door het CvB dat het terrein User-System Interaction als zeer belangrijk werd ervaren, leidde in de MR kennelijk volgens Coenen alleen maar tot de conclusie dat dat dan wel niet het geval zou zijn. De Wilt kwalificeerde dit als ëonziní.De MR van IPO gaf in hun reactie uiteindelijk als advies aan de betrokken partijen, het CvB, de universiteitsraad en de faculteitsraden van Wiskunde en Informatica, Elektrotechniek en Technologie Management om de reorganisatie in de vorm die het CvB voor ogen stond niet door te laten gaan.

Het CvB zag hierdoor weinig heil in een reorganisatie en meldde dat maandagmiddag aan de u-raad. Waarschijnlijk zal het minstens een jaar duren voordat de reorganisatie van IPO weer op de agenda staat. Het CvB koppelt wijzigingen in de organisatie van IPO namelijk nu vast aan de besprekingen die vanaf deze week gevoerd gaan worden over een opleiding Industrieel Ontwerpen. Bij die besprekingen zijn de Technische Universiteit Delft betrokken en de Design Academy Eindhoven. De huidige directeur van het IPO Rauterberg is echter ook bij de gesprekken betrokken.

De universiteitsraad maakte verder geen opmerkingen over de keuze die het CvB ten aanzien van het IPO maakte. Alleen

raadslid Klaas Kopinga stelde dat een eventuele nieuwe bespreking van de reorganisatie van het IPO een stuk inhoudelijker mag zijn dan ze nu was. /.

/Sixma Organische Chemie Prijs 1999

Maar liefst 5 derdejaars studenten Scheikundige Technologie hebben de Sixma Organische Chemie Prijs 1999 gewonnen. Deze prijs, bestaande uit een oorkonde en een kleine verrijking van geest en lichaam, werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op 20 september uitgereikt door Dr. Jef Vekemans.

Met ingang van het studiejaar 1992-1993 heeft de capaciteitsgroep Macromoleculaire en Organische Chemie van de Technische Universiteit Eindhoven een aanmoedigingsprijs voor chemici ingesteld. Deze Sixma Organische Chemie prijs wordt toegekend aan die studenten die een uitmuntende prestatie hebben geleverd in de Organische Chemie. Zowel Inleiding Organische Chemie en Organische Chemie 1, alsmede het organische deel van het practicum Maken en Meten moeten alledrie op meer dan voortreffelijke wijze afgerond zijn.

/Duck Loop

De ëDuck Loopí, een multimedia-installatie van Marc Maurer wordt voor het eerst in Eindhoven ten-toongesteld bij Klein Multimedia Festival. Maurer is AIO bij Bouwkunde, was vorig jaar genomineerd voor de NPS-Cultuurprijs en kreeg van de landelijke jury van de Archiprix in 1996 een eervolle vermelding met zijn toenmalige partner Tom Frantzen.

De installatie ëDuck Loopí bestaat uit een videocamera, een televisie, een videorecorder met negatief-beeldschakeling en bijbehorende kabels, die de elektronische apparatuur met elkaar ëkortsluitení (de loop). De kortsluiting genereert een interactief beeld: op het beeldscherm verschijnt een zwartwit-verdeling, die een tunnelverloop suggereert. Als men de hand tussen camera en televisie beweegt, wordt het zichzelf filmende beeld op het scherm ingrijpend beÔnvloed. Het beeld van de hand wordt negatief geschakeld en verschaald op de beeldbuis zichtbaar; het wordt bij wijze van spreken ëin een tunnel gegooidí. Het minifestival is vrijdag op 1 oktober in theater Het Klein (Paradijslaan 4A in Eindhoven), vanaf 20.00 uur en de toegang is gratis.

/Geen invoering huur

Het CvB ziet af van de doorbelasting van huisvestingskosten. Dat bleek uit de vergadering van de u-raad van afgelopen maandag. Het idee van het CvB was om voor de beheerseenheden inzichtelijk te maken wat de ëwoonkostení zijn per vierkante meter van kantoorruimtes en andere ruimtes. Door inzicht in de kosten zouden be-

heerseenheden zuiniger omspringen met hun vierkante meters. In de praktijk blijkt dat echter niet zo uit te pakken. Aangezien de maatregel ook in administratief opzicht meer werk met zich mee zou brengen, heeft het CvB besloten af te zien van de doorbelasting. /.














Website