/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 0

jaargang 42, 11 november 1999


Mensen

Untitled Document Jos Bosman

“Architectuur is een culturele activiteit”

Door Maaike Slingerland

Foto: Bram Saeys

Na ongeveer tien jaar in Zwitserland te hebben gewerkt en twee jaar gastlessen te hebben gegeven aan verschillende Amerikaanse universiteiten, is ir. Jos Bosman nu ruim een jaar terug op Nederlandse bodem. Hij is in dienst bij de capaciteitsgroep Architectuur van de faculteit Bouwkunde. Deze functie wil hij maar voor twee jaar vervullen. Toch ziet het er naar uit dat hij hier iets langer zal blijven.

Bosman heeft altijd met veel plezier in het buitenland gewerkt en zit niet vast aan Nederland, ook niet wat een volgende baan betreft. Zijn loopbaan lijkt wel een zoektocht naar zichzelf, met steeds weer de wil om iets nieuws te leren. Zoveel mogelijk nieuwe impulsen zijn dan ook welkom. In (en uit) het buitenland lijkt hij deze te krijgen. Bosman: “Het is interessant als je vanuit verschillende culturen met een vak bezig kunt zijn. Inzichten en ideeën worden zo uitgewisseld.”

Het is een doelstelling van Bosman in twee jaar tijd een profiel op te bouwen voor onderwijs en onderzoek binnen de capaciteitsgroep Architectuur. Ook hier wil hij invloeden van buitenaf toelaten. Door workshops en lezingen te organiseren kan hij de buitenwereld naar de TUE halen. De workshops hebben vaak een internationaal karakter en bij de lezingen komen interessante mensen aan bod, vaak ook uit het buitenland. Bij de volgende reeks, die waarschijnlijk ‘transdisciplinair internationaal perspectief’ gaat heten, zullen een aantal samenwerkende mensen uit verschillende disciplines aan het woord komen. Zij werken samen omdat zij elkaar nodig hebben en omdat ze samen iets grensverleggends willen ondernemen. “Het is belangrijk voor de afdeling Bouwkunde om met activiteiten als lezingen naar buiten te treden”, aldus Bosman. “Architectuur is een culturele activiteit.”

Behalve dat hij verschillende activiteiten organiseert en lesgeeft in ontwerpen bij een afstudeeratelier aan de faculteit Bouwkunde, begeleidt Bosman ook studenten die hier zijn in het kader van een uitwisselingsprogramma. “Zo’ n programma draagt bij aan de internationalisering die de universiteit zo graag wil. Met het Internationaal Atelier heb ik dan ook van de nood een deugd gemaakt. De veelal buitenlandse studenten die via het Erasmus uitwisse-lingsprogramma aan de universiteit komen studeren, worden gezamenlijk opgevangen en een trimester lang wegwijs gemaakt op de TUE, zodat ze de plek leren kennen en mensen ontmoeten. Dit is ter kennismaking voor hen heel nuttig, maar levert ook wat op voor de capaciteitsgroep. De mogelijkheid ontstaat om hun ambities deel te laten worden van het eigen lesprogramma. Zo zijn er buitenlandse studenten met bepaalde vaardigheden, die als je deze mengt met die van Nederlandse studenten een soort trekpaardfunctie krijgen.”

“Ik leer altijd van projecten waar ik langer mee bezig ben. Doceren is sowieso leerzaam als je niet opwarmt wat er in de ijskast ligt, maar je inzet voor een nieuw en dus vraagop-roepend project. Het leuke is dat het onvoorspelbaar is waar mensen goed in zijn en het is verrassend hoe zij op vragen reageren.” De studenten vindt Bosman over het algemeen veelzijdig. “Zij hebben veelal getwijfeld tussen de kunstzinnige en de technische kant.”

“Tegen de tijd dat ik minder ambities heb voor onderzoek zal ik wel weer meer architect worden. Dit hoort echt bij het ouder worden. Het is toch veel leuker om in plaats van met pensioen te gaan af en toe een gebouwtje neer te zetten.”/. /.

Untitled Document De week van/Willemien

Willemien Fraaije, humanistisch

studentenraadsvrouw TUE

Als humanistisch studentenraadsvrouw heb ik een aanstelling voor tien uur per week. Mijn vaste ochtenden zijn op maandag en donderdag.

Maandag: De dag begint met een bij-

eenkomst van de groep STILTE 2000 bij SG. Het brainstormen over een stilteruimte op de TUE wordt voortgezet. De studentengemeenschap op de TUE heeft anno 1999 een multi-cultureel karakter. Een stilteruimte zou kunnen voorzien in een behoefte aan reflectie in de hectiek van alledag, ongeacht religie of levensovertuiging. Een centraal gelegen ruimte zou de voorkeur genieten vanwege de bereikbaarheid en omdat stilte alleen werkt in contrast met drukte en herrie. Hierna naar mijn werkplek (kamer 0.10) in de Traverse. Aan mijn vaste inloopochtenden torn ik zelden omdat er altijd wat gebeurt: telefoontjes, briefjes of bezoek van studenten die hun verhaal kwijt willen. Dit keer berichtjes in mijn mailbox van een zieke student en van een oud-student die net aan zijn eerste baan is begonnen. Gauw even gereageerd. Tot mijn verrassing stapt een student binnen die een tijd ernstig ziek is geweest. Tussendoor gewerkt aan de evaluatie van Studenten op Stap. Hierna de lunch van de 1 op TIENgroep bezocht.

Woensdag: ’s Middags naar Breda waar Bets recipieert vanwege haar 25-jarig jubileum als vrijwilligster in de Gerardus Majellawijk. Aan de hand van deze buurt maakten SG, studenten en oud-studenten van de faculteit Bouwkunde twee jaar geleden een mooie tentoonstelling over 25 jaar stadsvernieuwing. Omdat ik hier mijn loopbaan in het sociaal/culturele werk begon, kon ik bij dat project een rol vervullen als intermediair. Als altijd is het er warm en hartelijk.

Donderdag: Telefoontjes van studenten met vragen over humanisme en of ik een iman ken. Met een medewerker van Vastgoed en leden van de groep STILTE 2000 gesproken over onze wensen en ideeën. Hopelijk biedt het Masterplan daarvoor nog mogelijkheden. Tijdens de lunch bijgepraat met het bestuur van de 1 op TIENgroep. ‘s Middags voor het laatst naar de kwaliteitskring Stratumseind in het kader van het Studenten op Stapproject. Hierna naar de receptie van de voorzitter van de universiteitsraad. Ooit speelden we samen toneel bij Asjera. Nu delen we dezelfde gang in de Traverse.

/.

Untitled Document /Promotie

Drs. B.H.P. Dorren promoveert op vrijdag 19 november om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Polarization Independent Interferometric Switches based on III/V Quantum Wells’.

/Bedankt

Langs deze weg wil ik iedereen bedanken voor de vele felicitaties, kaarten, brieven en cadeaus bij mijn veertigjarig dienstjubileum. Het is voor mij een fijne dag geweest. Nogmaals bedankt.

Kees Hofkens

/Vacature

Laboratorium Assistent (1,0 fte), V37401, Faculteit Scheikundige Technologie, capaciteitsgroep Polymeerchemie en Coatingstechnologie, salaris: in schaal 7 (max. ƒ 4636,-), duur: 1 jaar + 3 jaar.

/College ethiek

Prof. dr. ir. E. Schuurman geeft donderdag 2 december van 10.45 tot 12.30 uur een college over Ethiek van wetenschap en techniek (0F730). Het wordt gegeven in zaal 004 van het Dommel-gebouw. De andere colleges vinden plaats in het Auditorium zaal 11. Het college is voor studenten van alle studierichtingen en geldt als keuzevak (2 studiepunten). Meer informatie op http://www.wxs.nl/~srw of bel professor Schuurman: 0346-262479.

/.














Website