/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 0

jaargang 42, 11 november 1999


Opinie

Untitled Document Cum laude promoveren

Cum laude promoveren aan de TUE kan weer. Wat voegt het toe en is een goede beoordeling van proefschriften hierbij mogelijk?

Martijn Klabbers

Voorzitter AiO Overleg Eindhoven

Het AiOOE is zeer positief gestemd over de herinvoering van het cum laude promoveren. De laatste jaren is het aantal promoties aanzienlijk gestegen. Deze nieuwe regeling maakt het mogelijk in die grote hoeveelheid toch nog onderscheid aan te brengen. De beoordeling zal toch voor een groot deel aan de kant van de promotor liggen. Die doet de voordracht bij de cum laude-commissie. Hierin zitten de rector, vijf TUE-hoogleraren en een extern lid. Inhoudelijk zullen die weinig kunnen zeggen over het proefschrift en zullen zij moeten blindvaren op het oordeel van de promotor. Zij kunnen wel kijken of het proefschrift van uitzonderlijke kwaliteit is. Iets wat vaak blijkt uit de hoeveelheid publicaties die er rond het proefschrift zijn uitgebracht.

Dr.ir. Frans Blommaert

Copromotor van cum laude-

promovendus Ruud Janssen

Zo’n extra toevoeging aan een promotie geeft een steuntje in de rug aan mensen die zo’n steuntje eigenlijk niet echt nodig hebben. Het is te zien als een bonus van de universiteit. Het helpt ze bij het opbouwen van hun carrière. De beoordeling lijkt me goed te doen, zij het met een flinke marge. De mensen die in de cum laude commissie zitten, hebben zelf veel ervaring met het begeleiden van promovendi. Maar het zal af en toe moeilijk zijn om verschillende vakgebieden te vergelijken. Er wordt echter ook gekeken naar zaken als originaliteit en de zelfstandige inbreng van de promovendus.

Prof.dr. Han Meijer

Lid van de cum laude commissie

In eerste instantie was ik niet voor herinvoering van het cum laude promoveren. Bij promoties in België gaat altijd twee uur van mijn tijd verloren aan het vaststellen van de graad die een proefschrift moet krijgen. Maar veel van mijn collega’s hier op de TUE drongen toch aan op herinvoering. Ik vind wel dat vooral de promovendus er beter van moet worden.

De beoordeling vergt ontzettend veel tijd en werk. Twee leden van de commissie lezen het proefschrift helemaal. Vaak kun je al bladerend vanuit de ervaring die je hebt, kwaliteit onderkennen. Het is wel heel leuk om - naar je mag aannemen - kwalitatief hoogstaand wetenschappelijk werk van andere disciplines te lezen. Een promotor moet zich wel goed realiseren welke proefschriften hij voordraagt. Er zullen er namelijk maar zes per jaar een cum laude toevoeging krijgen. En niet tien zoals vorige week in Cursor stond.

Prof.dr. Thijs Michels

Lid van de cum laude commissie

De toegevoegde waarde is er voor zowel de promovendus, de promotor als de universiteit. Voor de promovendus is het een erkenning van een uitzonderlijke prestatie. Voor de promotor is het goed voor de uitstraling van zijn capaciteitsgroep. De universiteit stelt het in staat om zich met wetenschappelijk werk van topniveau beter te profileren naar buiten toe.

De cum laude commissie be-

oordeelt het door de kerncommissie voorgedragen proefschrift op drie punten. Is er een helder gesteld doel en hoe wordt dat doel al dan niet bereikt? Wat is de nieuwe bijdrage van de promovendus in het proefschrift, dus indirect aan zijn vakgebied? En welke impact heeft het proefschrift op het vakgebied? De kerncommissie moet deze drie punten met duidelijke argumenten onderbouwen. De cum laude commissie focusseert op deze punten en zorgt daarbij ook voor benchmarking. Ze bestaat uit een brede wetenschappelijke vertegenwoordiging. Bovendien hebben hoogleraren tegenwoordig ruime ervaring met het jureren van onderzoek buiten hun directe specialisme. Het eindoordeel wordt daarna geveld door de promotiecommissie, die inhoudelijk uiteraard zeer deskundig is.

Ir. Marcel F. Heertjes

Promoveert op 25 november

Heertjes studeerde Werktuigbouwkunde en verdedigt binnenkort zijn proefschrift ‘Controlled Stabilization of Long-Term Solutions in a Piecewise Linear Beam System’. “Ik vind de mogelijkheid om cum laude te promoveren een leuk iets. Het is een mooi extraatje. Ik weet alleen niet hoe dat zal uitpakken, want ik heb begrepen dat het destijds is afgeschaft omdat iedere hoogleraar zijn eigen AIO erg hoog achtte. Ik ben dan ook benieuwd hoe ze dat nu gaan doen. Mij zou het overigens weinig uitmaken. Het idee dat ik cum laude kan promoveren, maakt mijn promotie ook niet spannender. Als ik daarvoor in aanmerking zou zijn gekomen, had ik er toch al wat van gehoord, lijkt mij.”

Ir.ing. Rudi Bekkers

AIO bij de sectie Recht en Techniek van TeMa

Bekkers doet onderzoek bij de sectie Technologie en Beleid van de TeMa-capaciteitsgroep Recht en Techniek.Hij is voor vier dagen in de week aangesteld op het promotie-onderzoek ‘Mobiele telecommunicatie: adoptie van standaarden en Europees-rechtelijke consequenties’. Bekkers: “Ik ben niet zo goed op de hoogte van die nieuwe regeling. Het wordt bij andere universiteiten ook gedaan en daar hebben ze er goede ervaringen mee. Mijn eerste reactie is ook positief. Het geeft een promovendus een extra zetje in de rug. Zo’n titel geeft duidelijk aan dat iemand een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft op het wetenschappelijke vlak. Nadelen kan ik niet noemen. Het zou hoogstens kunnen betekenen dat er een bepaalde hiërarchie onder promovendi ontstaat.” /.














Website