/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 42, 18 november 1999


Mensen

Untitled Document Jan Donkers

“Wiskunde is een leuke, menselijke bezigheid”

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

De vraag wat zo leuk is aan wiskunde, beantwoordt drs. Jan Donkers met een tegenvraag. “Wat is er zo leuk aan voetballen? Een beetje achter een bal aan hollen. Is dat leuk?” Hij houdt van wiskunde, vindt het oplossen van wiskundige problemen een uitdaging.

Donkers organiseert al zo’n veertien jaar wiskundige wedstrijden voor middelbare scholieren namens het Wiskundig Genootschap. Afgelopen week-einde ging hij er op uit met tien leerlingen van het voortgezet onderwijs (zie foto) om te oefenen voor de internationale Wiskunde Olympiade, die in 2000 in Korea wordt gehouden.

De kamer van Jan Donkers op de negende verdieping van het

hoofdgebouw hangt vol met affiches van wiskundewedstrijden voor voortgezet onderwijs. Alle posters van de Europese Kangoeroe wiskunde wedstrijden hangen op de kasten en wanden van zijn vertrek. Donkers is een van de initiatiefnemers voor deze wedstrijd voor de onderbouw van het voort-gezet onderwijs, waaraan dit jaar 35.000 leerlingen hebben meegedaan, en dat aantal neemt jaarlijks toe. Dat hij deze wedstrijd een wel zeer warm hart toedraagt, is te zien aan zijn sokken. Daarop prijken kangoeroes in allerlei kleuren. “Toen ik ze vanmorgen aantrok, vroeg ik me al af of iemand het zou opmerken. Het is toeval hoor”, zegt hij. “Ik heb ze gekregen van mijn schoonzoon die in Australië is geweest.”

Feit blijft dat Donkers zeer begaan is met talentvolle kinderen. Die spoort hij op tijdens de wiskunde wedstrijden, zoals de Wiskunde Olympiade, bedoeld voor de hoogste klassen van het voort-gezet onderwijs. De TUE is hier actief bij betrokken; de tweede ronde wordt hier gehouden en de prijsuitreiking ook. Donkers organiseert ook het trainingskamp waar de leerlingen worden klaargestoomd om het op te nemen tegen internationale tegenstanders in Korea. Juni 2000 vertrekken zes van de tien kinderen met Donkers en andere begeleiders naar Korea voor een dag of twaalf. “Het niveau van de vragen die ze hier moeten beantwoorden, ligt flink hoger dan die in de eerste en tweede ronde. Daarom moet er geoefend worden in het trainingsweekeinde. En zo leer je elkaar ook beter kennen.”

Vele landen zijn al bezocht voor de Olympiade: Cuba, Australië, Rusland, Zweden, India, Taiwan, HongKong. En dan in 2000 Korea. “Ik mag niet klagen”, lacht Donkers.

“De bedoeling van de Olympiade is wiskunde-talenten ontdekken in de hoogste klassen en ze te begeleiden. Uiteindelijk hoop je dat ze wiskunde gaan studeren”, zegt Donkers.

“Ik vind het jammer dat er niet zoveel scholen meedoen met de Olympiade. Er zijn 550 scholen in het voortgezet onderwijs en er doen er slechts 200 mee. Zo blijven er een heleboel talenten verstopt en dat is pas jammer. Wat ook mee-speelt, is dat veel docenten denken dat ze geen wiskundetalenten in de klas hebben. Maar goed zijn in wiskunde op school en in de Olympiade zijn twee verschillende zaken. Het is zaak snel te kunnen werken en creatief te zijn. Af en toe komen ze met een oplossing voor een vraagstuk waar niemand aan heeft gedacht. Ik krijg ook regelmatig nieuwe oplossingen voor een vraag die ik al tien jaar gebruik. Dat is prachtig.”

Donkers wil ook afrekenen met het negatieve imago dat whizz-kids volgens hem hebben. “Als je goed bent in wiskunde, word je al gauw stuud of freak genoemd. Die discriminatie moet afgelopen zijn. De wedstrijden moeten laten zien dat wiskunde leuk is. Het is een leuke menselijke bezigheid, niet alleen voorbehouden aan robots en machines.”/.

/.

Untitled Document De week van/Simone

Simone Mutsaers is management trainee bij de stafafdeling Vastgoed en verantwoordelijk voor de PR en communicatie omtrent het Masterplan Huisvesting.

Maandag: De week begint goed; om 9:00 uur voortgangsoverleg met mijn collega’s en het CvB. Alle Masterplan-projecten worden maandelijks doorgesproken en dat zijn er nogal wat. Voor wat betreft de PR & Communicatie was het College erg ongelukkig met het artikel over het zwembad in Cursor nr. 6. Het zwembad zou niet vernieuwend zijn terwijl er door iedereen erg hard gewerkt wordt om nu én in de toekomst zoveel mogelijk innovaties te kunnen integreren.

Dinsdag: De internetsite van Vastgoed (www.tue.nl/vastgoed) bijgewerkt en geactualiseerd. Hierop staat allerlei informatie over het Masterplan en kun je tevens vragen stellen aan Vastgoed. Om meer bekendheid aan de site te geven heb ik vandaag 100 kleurenkopieën laten maken met het internetadres om binnenkort in alle gebouwen op de prikborden te hangen.

Woensdag: Een gesprek gehad met SPO over het managementtraineeship. In principe is het de bedoeling dat ik me 1 maart 2000 elders op de universiteit op een project ga storten voor de periode van een jaar. Tot nu toe heb ik geen project gevonden waar ik zo mijn ei in kwijt kan als het project wat ik nu doe, maar ik hou natuurlijk mijn ogen open!

Donderdag: Contact gehad met de gemeente over de aanvraag voor het plaatsen van drie projectborden bij de toegangswegen. Ik had gehoopt om met de opening van het academisch jaar alles rond te hebben maar helaas gaat het niet zo snel.

‘s Middags een stukje geschreven over de achtergrond van de bouw van Cascade. Dit als bijdrage van Vastgoed aan het openingsboekje voor de faculteit Natuurkunde. Medio januari geeft de faculteit een feestje in het kader van de officiële opening van het gebouw.

Vrijdag: Een bespreking gehad met een van mijn collega’s over de inrichting van De Wielen. Dit heeft in principe niets met PR & Communicatie te maken, maar het is wel een enorm interessant project. Belangrijk is om in een vroeg stadium een ‘programma van eisen’ te maken waarin alle aspecten uitgewerkt moeten worden, van ondergrondse infrastructuur tot verlichting en kunst. /.

Untitled Document /Promoties

Ir. C.A. Verschuren (N) promoveert op maandag 22 november om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Selective Area Chemical Beam Epitaxy of (Ga,In) (As,P) Structures’.

Op woensdag 24 november om 16.00 uur promoveert ir. B.J.E. van Rens (W) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Finite Element Simulation of the Aluminum Extrusion Process’.

In promotiezaal 5 van het auditorium zal ir. M.M.J.L. van de Kamp (E) op woensdag 24 november om 16.00 uur zijn proefschrift ‘Climatic Radiowave Propagation Models for the design of Satellite Communication Systems’ verdedigen.

Ir. M.F. Heertjes (W) promoveert op donderdag 25 november om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Controlled Stabilization of Long-Term Solutions in a Piecewise Linear Beam System’.

/Eindvoordracht

‘Reiniging van gas uit een Mee-stroom-Glijdendbed-vergasser’, is de titel van het eindcolloquium van F.C. Gielens (ontwerpersopleiding Proces- en Produktontwerp) op 24 november om 13.00 uur in STO 1.91.

/Intreerede

Prof.dr. J.W. Niemantsverdriet zal op vrijdag 26 november om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het auditoirum zijn intreerede houden: ‘Fysische Chemie van Oppervlakken – Over kleine en grote moleculen in een wereld van twee dimensies’ . Hij is benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Scheikundige Technologie op het vakgebied Fysische Chemie van Oppervlakken.

/Bedankt

De belangstelling die ik bij mijn ambtsjubileum heb ondervonden heeft mij een goed gevoel gegeven. Langs deze weg wil ik allen die op enigerlei wijze hebben gereageerd, hetzij in persoon tijdens de receptie, hetzij via scherm- of post, danken. Ook de vele geschenken die werden overhandigd, hebben mij deugd gedaan! Bob van Winkel /.














Website