/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 1

jaargang 42, 18 november 1999


Studentenleven

Untitled Document Zwarte pieten in de touwen

De zes leden van ESAC, de Eindhovense Studenten Alpen Club, waren zondag 14 november zo deskundig geschminkt als zwarte pieten, dat ze moeite hadden elkaar te herkennen. “ Alleen aan de bergschoenen kon ik zien wie mijn collega’s waren”, zegt Chaim Zax, secretaris van ESAC en student aan de TUE. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Geldrop zorgden de zes ESAC-leden voor een sportieve noot: aan vier touwen daalden zij van de Brigidakerk af. “Het was een groot succes, iedereen was heel positief. We waren er overigens niet alleen om te abseilen. We hielden ook kinderen bezig en deelden pepernoten uit.”

Foto: Bram Saeys /.

Untitled Document Boreas maakt geslaagde oversteek

Vorig jaar november moesten ze twintig mijl buitengaats de oversteek al afblazen. Maar afgelopen weekend was het moment van de revanche daar. Weliswaar niet met een catamaran, maar met twee jachten waagden dertien leden van studentenzeilvereniging Boreas de oversteek van Oostende naar Harwich.

”Ja, degenen die nog nooit op zee gevaren hadden, sloeg de schrik soms wel eens om het hart”, zegt Boreas-voorzitter Robert Hoogland. Laveren tussen mammoettankers van twintig meter hoog en tweehonderd meter lang in het midden van de nacht is dan ook geen alledaagse bezigheid voor de doorsnee student.

Vorig jaar had Boreas al met een catamaran willen oversteken, maar een zware storm noopten de studentzeilers al vrij snel om rechtsomkeer te maken. Die catamaran was dit jaar, vanwege zware averij, niet te huren, dus werd gekozen voor twee jachten van elk 12,3 meter. Beide boten werden bemand čn bevrouwd (onder de dertien deelnemers bevonden zich drie vrouwen) met vier ploegen van drie personen. Drie mensen zijn minimaal nodig om een boot van die lengte te kunnen besturen, aldus Hoogland. De andere ploeg kan dan slapen. In elke ploeg zat een ervaren zeezeiler. “Dat is bij een oversteek van het Kanaal absoluut van levensbelang”, aldus de Boreas-voorzitter. “Zo iemand is in staat om in te schatten of je net wel of net niet voor een containerschip of een tanker kunt langsvaren.”

Volgens Hoogland staat het ‘s nachts varen op het Kanaal bij een flinke windkracht garant voor een echte kick. “Daarom gaan we ook in dit seizoen. Niet alleen zijn boten dan te huur voor een bodemprijs, maar je hebt ook een gerede kans op ‘zwaar weer.” Wat dat betreft zijn de Boreas-leden aan hun trekken gekomen. Tijdens de 28 uur die zij op zee hebben doorgebracht, was de gemiddelde windkracht vijf, met uitschieters naar zeven en acht. Niet iedereen bleek over stalen zeebenen te beschikken en de reling werd dan ook geregeld opgezocht./. /.

Untitled Document FAGO meet en berekent klimaat van onze cultuur

In Nederlandse musea zijn unieke en kostbare (kunst)collecties ondergebracht. Willen de volgende generaties ook nog hiervan kunnen genieten, dan moet het binnenklimaat zo optimaal mogelijk zijn. De capaciteitsgroep Fysische Aspecten van de Gebouwde Omgeving (FAGO) van de faculteit Bouwkunde houdt zich hier al meer dan vijftien jaar mee bezig. Zo loopt er een onderzoek in het Fort in Hoek van Holland en is onlangs een project afgerond in het Rembrandthuis.

Voor miljoenen aan schilderijen komt er te hangen in het verbouwde Rembrandthuis in Amsterdam. Werken van de grote meester zelf. Dan is het niet verwonderlijk dat musea die bereid zijn hun kostbare stukken uit te lenen aan het Rembrandthuis, hoge eisen stellen aan het binnenklimaat. Dat was de reden dat het Centrum Bouwonderzoek TNO-TUE, een samenwerkingsverband van TNO en FAGO, werd geraadpleegd.

Ir. Henk Schellen, docent bij FAGO: “Aan het Rembrandthuis is een stuk bijgebouwd en het eeuwenoude pand is teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Zo zijn bijvoorbeeld de radiatoren en lambrizering weggehaald. ”

Een in de arm genomen technisch bureau stelde voor om museaal geconditioneerde lucht via de schouwen in de kamers te blazen. Leidingen of buizen van het nieuwe klimaatsysteem mogen namelijk niet zichtbaar zijn, die waren er immers ook niet toen Rembrandt er woonde. “De buitenwanden worden daardoor niet meer direct opgewarmd door de radia-toren en de lucht wordt onder winterse omstandigheden veel vochtiger dan voorheen. Onze taak was om te kijken welke gevolgen het nieuwe klimaatsysteem heeft voor de bouwkundige constructie en de tentoongestelde werken”, zegt Schellen.

Als het klimaat en de wandcondities niet in overeenstemming zijn vormen schimmels, rotting en condens een bedreiging voor het pand en de collectie. Hoe pakt FAGO dat probleem aan? “Wij onderzoeken de wisselwerking tussen het klimaat en het gebouw. Op basis van gegevens over temperatuur, vochtigheid, stralingsintensiteit en klimaatbeheersing maken wij simulaties. Daarbij maken we ook gebruik van gegevens van het KNMI. Die hebben betrekking op een lange periode, zodat we ook rekening houden met strenge winters en warme zomers”, legt Schellen uit.

Zo zal wie het Rembrandthuis bezoekt merken dat er geen schilderijen op de buitenmuren hangen, omdat in de verwarmde kamers op die wanden condensvorming optreedt. De binnenmuren werden in overleg met FAGO voorzien van een plintsysteem met een verwarmingselement.

Oorlogsmuseum

Een ander project is het Fort (circa 1890) in Hoek van Holland. Tot de Tweede Wereldoorlog was het onderdeel van de verdedigingswaterlinie. Van hieruit moest de haven van Rotterdam worden beschermd. Nu is het Fort ingericht als oorlogsmuseum en daarbij werd de hulp van FAGO ingeroepen. Vooral de hoge vochtigheid is een probleem in de diarama’s: kamertjes waarin met poppen oorlogstaferelen worden uitgebeeld. Bij een regenbui sijpelt het water via kokers in de wanden naar beneden waar het terecht komt in een bassin dat vroeger diende als drinkwaterreservoir Ook de drie meter dikke muren en de aarde en het gras op het dak dragen bij aan een hoge vochtigheidsgraad en zoutuitslag.

“Het vocht te lijf gaan door de temperatuur te verhogen is een riskante oplossing in een gebouw dat zo lang niet verwarmd is geweest. Je moet rekening houden met de specifieke eigenschappen van het gebouw”, vertelt Schellen. “Student Hugo Verboven heeft sinds september 1998 metingen verricht, zodat we nu een goed beeld hebben van de omstandigheden in elk

jaargetijde. Vervolgens gaan we simulaties maken. Door bijvoorbeeld de temperatuur te veranderen, ontstaat er een nieuw evenwicht. Dan bekijken we hoe het gebouw daarop reageert en stellen modellen op. Daarna geven we advies over een klimaatbeheersingssysteem en hoe om te gaan met de ventilatie van de diarama’s.”

Specialiteit

Het behoud van collecties en gebouwen waaraan een nieuwe functie wordt gegeven, is zo langzamerhand een specialiteit van FAGO. Een reeks kerken, onder meer in Dordrecht, Beusichem, Bemmel en Weert, en andere monumentale gebouwen zoals de kloosterbibliotheek in Wittem, heeft de capaciteitsgroep al onder handen genomen. Nieuwe projecten in het Nationale Rijtuigmuseum in Leek, de Sint Liduďna Basiliek in Schiedam en mogelijk het Dordrechts Museum staan op stapel. Hoe verschillend de gebouwen ook zijn, de problemen zijn meestal zeer herkenbaar. Hoge ruimten, slechte ventilatie, oude dakconstructies met kieren en gaten, dikke muren, stenen vloeren tot zo’n twintig centimeter dikte en conflicterende eisen van gebouw en collectie.

Schellen ziet het onder meer als zijn taak om de kennis die de TUE over bouwfysica van monumenten heeft, beschikbaar te stellen. “De universiteit is er niet alleen voor onderwijs en onderzoek. Wij zijn er ook voor een stukje maatschappelijke dienstverlening.”/. /.

Untitled Document Unihockey

nieuwe sport

Sportcentrum

Unihockey is een nieuwe sport in Nederland die je bij het Sportcentrum kunt beoefenen. Het lijkt op ijshockey in een gym-zaal.

Met een team speel je op een klein veld met

boarding, waardoor de bal altijd in het spel blijft. De bal mag je met je hele lichaam aanraken, maar alleen met je stick wegspelen. Verder is ‘afhouden’ wel toegestaan, maar mag je geen ‘body check’ uitdelen.

Tijdens de Van Lint Studenten Sportweek kun je op woensdag 15 december deze sport uitproberen. Meer informatie bij het ESSF op het Sportcentrum.

Faculteiten

Het college Radioisotopentechniek (6z090, deel I) van prof.dr. J.J.M. de Goeij, wordt gedurende het wintertrimester aan T- studenten gegeven op woensdag het 3e uur in collegezaal 1.06 van het cyclotrongebouw. Het eerste college is op 1 december 1999.

/.














Website