/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 42, 16 december 1999


Achtergrond

Untitled Document

Kinderen en werken aan de TUE is dat te combineren?

Kinderopvang/Brigit Span

Kinderopvang. In vacatures van de TUE in de media staat dit vermeld als een van de arbeidsvoorwaarden. Hiermee worden vooral vrouwen gestimuleerd te solliciteren naar een baan bij de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds enige tijd is er echter een wachtlijst bij kinderdagverblijf de TUimelaar. Uitbreiding van de accommodatie staat hoog op het verlanglijstje, maar wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Daarom de vraag: is de combinatie werken aan de TUE en kinderen mogelijk?

De Dommel stroomt vredig langs het onderkomen van kinderdagverblijf de TUimelaar op het TUE-terrein achter Bedrijfskunde. De vele bomen en struiken hebben de meeste bladeren verloren en staan er wat troosteloos bij. In de zomer echter, is de omgeving waar de TUimelaar staat een groene oase met veel bloemen in de bermen die de kinderen kunnen plukken. “Een ideale omgeving”, stelt Joyce Janssen, adjunct-directeur van het kinderdagverblijf, tevreden vast. “Tien jaar geleden zijn we begonnen in een klein houten gebouwtje vooraan bij de Dorgelolaan. Toen hadden we vijftien kindplaatsen en nu 72, wat neerkomt op 130 kinderen.” Vijf jaar geleden brandde dat onderkomen af en werd een gedeelte van het Paviljoen verbouwd waarin de TUimelaar een nieuw onderkomen vond. “De ruimte is open en licht en we hebben een speelhal. We zijn er heel gelukkig mee, en de ouders en kinderen ook.” De TUimelaar is nu echter alweer uit zijn jasje gegroeid. De discussie over uitbreiding is in gang gezet.

Het laatste halfjaar is een wachtlijst ontstaan. De lijst omvat zo’n twintig namen. De eerste gesprekken over uitbreiding van de TUimelaar zijn al voorzichtig gevoerd met het College van Bestuur van de TUE, maar duidelijkheid is daar nog niet over. “We zouden er twee groepen bij willen, dat betekent 24 kindplaatsen. En liever vandaag dan morgen. We zitten nu in ieder geval bomvol. We hebben nog wel eens een gaatje op bepaalde dagen bij de oudere groepen, maar dat is het. En dat is vaak incidenteel.”

Wie zijn of haar kind wil inschrijven voor opvang in de TUimelaar doet er goed aan er vroeg bij te zijn. “Als een kind hier wordt aangemeld, kijken we vier jaar voor uit of er plaats is op de gewenste dagdelen. En dat kan maandelijks wisselen. Op de wachtlijst staan ook mensen die hun kind meer dagdelen hier willen brengen. We willen iedereen graag tevreden stellen en ze hier houden, maar kunnen niet veel meer doen.” Na de inschrijving volgt een rondleiding door de TUimelaar. “Voordat het kind geboren is, geven wij uitsluitsel of het kan worden geplaatst. De TUimelaar vindt het vervelend om mensen ‘nee’ te moeten verkopen, maar we kunnen nu niet anders.” Daarom hoopt Janssen ook dat er snel uitbreiding komt van het aantal groepen en de beschikbare ruimte.

Babyboom

“Mensen kiezen er heel bewust voor hun baan te behouden en op zoek te gaan naar goede opvang voor hun kind”, zo verklaart Joyce Janssen de stijging van het aantal kinderen dat moet worden opgevangen. “Het laatste halfjaar zie je trouwens een babyboom in heel Nederland. Alle dagverblijven zitten nagenoeg vol. Sinds die tijd hebben wij ook een wachtlijst.” Overigens zijn er maar weinig kinderen die tien dagdelen per week naar de TUimelaar komen. “De meesten komen twee tot vier dagen. Kinderen die wel elke dag hier zijn, hebben meestal buitenlandse ouders.” Zij blijven meer dagen werken dan Nederlandse vrouwen, omdat dat in hun cultuur zit. In Italië bijvoorbeeld is het heel normaal dat vrouwen na de geboorte van hun kind fulltime blijft werken. De familie zorgt dan voor de baby.

De kinderen die naar de TUimelaar gaan, zijn voornamelijk van medewerkers van de TUE en van mensen die bij de bedrijven werken op het TUE-terrein, zoals het Eutechpark, het Multimediapaviljoen of personeel van Fontys. Er zijn een paar AIO’s die hun kroost naar de TUimelaar brengen en in het verleden deden ook enkele studenten dat. Op dit moment is dat niet het geval. Van de 70 kindplaatsen zijn er 55 voor TUE-medewerkers en 15 voor bedrijven en particulieren. Die 55 TUE-plaatsen zijn goedkoper dan de particuliere, omdat de TUE bijdraagt in de kosten. Op volgorde van binnenkomst worden de plaatsen vergeven. “Ouders die al een kind hier hebben zitten, krijgen wel voorrang.” Er zijn zes groepen. Vier met baby’s van tien weken oud tot twee of tweeënhalf jaar en twee groepen van kinderen van twee tot vier jaar. De planning van het plaatsen van kinderen en het personeel in de groepen is een dagtaak, en zeker geen gemakkelijke, verzekert Joyce.

Betrokken

De honderddertig baby’s en peuters worden verzorgd door dertig veelal parttime personeelsleden en zes stagiaires. “Het is een gemengd gezelschap, qua leeftijd en ervaring. Behalve een groep begeleiden, moet je ook vergaderen, contacten met ouders onderhouden. Iedereen is heel erg betrokken. We vergaderen elke dinsdagochtend onder andere over het pedagogisch beleid dat we hier voeren en één keer per maand is er een thema-avond voor het personeel. Daarin worden onderwerpen zoals EHBO en de Reggio-methode behandeld.” Personeel vinden wordt in de toekomst een probleem, vreest Joyce Janssen, ondanks de invalpoule die onlangs is opgezet samen met een uitzendbureau. “Je hebt in eerste instantie vooral invallers nodig en dat willen niet veel mensen. Veel van onze invallers zijn in de loop der tijd doorgestroomd naar vaste functies. Het is moeilijk nieuwe invallers te vinden. En de meeste mensen willen liever parttime werken. Die krapte op de arbeidsmarkt vind ik eng.”

De TUimelaar werkt volgens de Reggio Emilia-methode. “Die gaat er van uit dat elk kind honderd talen heeft om zich te ontwikkelen”, legt Janssen uit. Anderhalf jaar geleden is deze werkwijze ingevoerd en is nog steeds in ontwikkeling binnen de TUimelaar. De grote spiegels in de speelhal en de foto’s van de kinderen boven hun eigen kapstok zijn daar uitvloeisels van. “Hieraan kunnen kinderen zichzelf herkennen en krijgen ze een eigen identiteit. Baby’s spelen bijvoor-beeld echt met spiegels, dat is heel leuk om te zien. Bij oudere kinderen komt er natuurlijk wel iets meer uit.” In het gebouw zijn twee ruimtes waar kinderen zich creatief kunnen bezighouden volgens de Reggio-gedachte: het Teejatur en Tatteljee. In de toekomst, als de Reggio-methode verder wordt ingevoerd, mogen kinderen zelf uitmaken wanneer en waar ze gaan spelen, zonder dat ze afhankelijk zijn van de groep waarin ze zitten. Dit noemt men het ‘open deuren beleid’. Met onderwijs houdt men de kinderen niet bewust bezig. “De missie van de TUimela ar is, dat we een speelplek willen zijn waar het goed toeven is voor kinderen en waar ouders vertrouwen kunnen hebben in de kwaliteit van opvang.” /.

Untitled Document Gert-Jan van der Gulik

30 jaar, AIO

vader van Joanne, 1 jaar en 5 maanden

“werk en gezin combineren is mogelijk”

Joanne, zo heet de dochter van Gert-Jan van der Gulik en zijn vrouw Arina. Met de TUE heeft het meisje weinig van doen, behalve dat haar vader er werkt als AIO bij Scheikundige Technologie. “We wonen in Weert en onze dochter gaat naar een oppas toe. Ik reis met de trein naar de TUE, dat is niet ideaal met een kind. Als ik met de auto zou zijn, zou het kunnen, maar om daar nou een tweede auto voor aan te schaffen.” Dus brengt Gert-Jan zijn dochter drie keer per week op de fiets naar de oppas toe. “Ik heb een jaar lang één dag in de week thuis kunnen werken”, zegt de AIO. Zijn vrouw werkt nu drie dagen in de week, hijzelf fulltime. “Ik zou wel minder kunnen werken en in vijf jaar promoveren in plaats van vier, maar dat gaat allemaal van je tijd als AIO af. Ik heb ook geen ouderschapsverlof genomen. Als ik een vaste baan had, had ik het anders gedaan.”

Hun dochter inschrijven bij de TUimelaar is nooit bij Gert-Jan opgekomen. “We zijn wel gaan kijken bij de TUimelaar, maar het is niet echt handig, omdat we niet in Eindhoven wonen. Bovendien hebben we een perfecte oppas.” Een nadeel van opvang buiten de TUE vindt de Van der Gullik dat ze geen voorrang kregen bij crèches in Weert.

Werken aan de TUE en kinderen vindt hij goed te combineren: “Maar dat komt omdat mijn vrouw het meeste werk doet. Als ik thuis ben, kan ik ‘s avonds nog veel schrijven.” /.

Untitled Document Dr. Giovanna Cacciola

onderzoekster, 30 jaar

29 februari uitgeteld

“werken aan TUE en gezin niet goed te combineren”

Het leek allemaal perfect voor Giovanna Cacciola en haar man. Zij doet onderzoek naar hartklepprotheses op de TUE en hij werkt bij Philips in Nijmegen. In juni van dit jaar raakte de Italiaanse zwanger. Na de geboorte van hun kind, eind februari, wil Giovanna fulltime blijven werken op de TUE. “Heel normaal in Italië, maar ik heb gemerkt dat daar in Nederland anders over wordt gedacht.”

Ze informeerde in augustus naar de mogelijkheid van opvang op het terrein van de TUE bij de TUimelaar. “Het is een goed georganiseerde crèche. Bovendien is het voor mij gemakkelijk dat het op het TUE-terrein is, dan kan ik de baby borstvoeding geven. Ik ben zo op en neer in de pauze.” Zo gemakkelijk als Giovanna het zich had voorgesteld, bleek het niet te zijn. In de TUimelaar is op korte termijn geen plaats voor haar kind en ook kinderdagverblijven in Eindhoven geven nul op het rekest. “De TUimelaar wil uitbreiden, maar krijgt maar geen antwoord van het College van Bestuur op dit verzoek.“

“In Italië is het normaal dat de familie voor de kinderen zorgt en dat vader en moeder fulltime werken. Maar Italië is iets te ver weg en de familie van mijn man woont in Groningen.” Cacciola is op zoek naar iemand die bij haar thuis op haar baby wil passen, maar durft geen advertentie te zetten. “Je weet niet wie daar op afkomt. Het liefst regel ik dat via-via, maar we kennen niet zoveel mensen hier.” Op het werk van haar man is wel kinderopvang, maar alleen voor vrouwen.

Ze baalt ervan dat ze haar kind straks niet op de TUE kan laten opvangen. “De TUE profileert zich als een werkgever die meer vrouwen in dienst wil nemen en die ook kinderopvang heeft. Dat staat in personeelsadvertenties, ook nu er geen plek is in de TUimelaar.”

Voor de Italiaanse is het een onzekere tijd. “Het zijn steeds dezelfde berichten: alles zit vol. Ik ben daar heel bezorgd over, maar kan nu alleen maar wachten.” /.

Untitled Document Het College van Bestuur is absoluut niet tegen uitbreiding van de TUimelaar, zo laat drs. Willem te Beest desgevraagd weten. “Het probleem is niet het geld, maar de beschikbare ruimte. Het moet wel passen binnen het Masterplan. Voor zover ik weet, is de stafafdeling Vastgoed samen met de directie van de TUimelaar aan het kijken waar kan worden uitgebreid.” Wanneer daar uitsluitsel over komt, kan Te Beest niet zeggen.

Van de wachtlijst voor kinderopvang op het TUE-terrein, heeft Te Beest nog niet eerder gehoord. “Zo erg is het volgens mij niet.”

Een buitenlandse AIO vroeg zich af of de TUE mensen verkeerd voorlicht in de personeelsadvertenties in de media. “Er staat onder de arbeidsvoorwaarden dat er kinderopvang mogelijk is, maar voor mijn baby is straks waarschijnlijk geen plaats”, aldus de zwangere Giovanna Cacciola. “Liegt de TUE dan in de advertenties?” Te Beest bestrijdt deze gedachte: “Ik vind dat we de mogelijkheid van kinderopvang wel in de advertenties kunnen zetten, want die is er ook. Wij hebben wel degelijk uitgebreide mogelijkheden hier op de campus. Wij zien de kinderopvang op de TUE als uitmuntend.”

Het College vindt het “prettig als er meer vrouwen worden aangenomen op de TUE, vooral in de wetenschappelijke hoek. Dat is als Technische Universiteit echter niet zo eenvoudig te realiseren. Nu hebben we de eerste fulltime, vrouwelijke hoogleraar in dienst, maar we zouden ook graag enkele vrouwen hebben op de faculteit Natuurkunde. De decaan is hard op zoek naar vrouwelijke talenten, maar ze liggen niet voor het oprapen in de technische sector.”

De cijfers illustreren deze woorden: de TUE heeft het laagste aantal vrouwelijke hoogleraren in dienst van alle Nederlandse universiteiten. Ook de andere technische universiteiten scoren slecht wat dat betreft. /.

Untitled Document Ria en Willem-Jan Okkerse

AIO in Delft en aan TUE, 28 en 29 jaar

ouders van Jan, tien maanden

“werk en gezin is te combineren”

“Promoveren en kinderen is een prima combinatie”, vinden Ria en Willem-Jan Okkerse. Ria is AIO aan de universiteit van Delft en Willem-Jan promoveert aan de TUE. Tien maanden geleden werd hun zoon Jan geboren. Toen hij drie maanden oud was, ging hij drie dagen in de week naar de TUimelaar en ging Ria weer aan de slag met haar onderzoek dat ze doet op zowel de universiteit van Delft als Eindhoven.

De ouders van Jan werken beiden vier dagen per week op de universiteit aan hun proefschrift. “Je kunt zelf je tijd indelen en thuis werken als het nodig is. Wat dat betreft is het echt ideaal om aan kinderen te beginnen als je AIO bent. Als we allebei al bij een bedrijf hadden gewerkt, was het niet zo gemakkelijk geweest”, denkt Ria.

Drie dagen per week gaat Jan naar de kinderopvang bij de TUimelaar. “Hij vindt het heel leuk daar, heeft veel afleiding door andere kinderen. Er gebeurt daar van alles en hij leert er veel dingen. Bovendien leer ik er zelf ook van hoe ze daar met kinderen omgaan. Dit is mijn eerste kind.”

Ze had er geen moeite mee Jan de eerste keer weg te brengen. “Ik heb hem tot zes maanden borstvoeding gegeven, dus zag hem elke vier uur.”Jan kon zonder problemen terecht bij de TUimelaar, zegt Ria. En als de twee zijn gepromoveerd –ze zijn nu allebei in de schrijffase- blijft Jan voorlopig naar de TUE-opvang gaan. “Het wordt wel duurder, omdat we dan een particuliere plaats hebben. Ik heb geen flauw idee hoe onze situatie over drie maanden zal zijn, als we allebei gaan solliciteren. We moeten bekijken wat de mogelijkheden zijn voor opvang bij bedrijven waar we gaan werken. Wat dat betreft ben je goed uit als je bij de overheid werkt.” /.

Untitled Document Mariëlle Dirks-Smit

Medewerkster GTD, 33 jaar

10 december moeder geworden van tweeling Iris en Teun en moeder van zoon Rick (18 maanden)

“combinatie werken aan TUE en kinderen is mogelijk”

De tweede en derde baby van Mariëlle Dirks zagen afgelopen vrijdag het levenslicht. Dirks is medewerkster op de technische werkplaats van de Gemeenschappelijke Technische Dienst. Dochter Iris en zoon Teun werden met een keizersnede ter wereld geholpen in het Diaconessenhuis in Eindhoven. Zes weken te vroeg, maar ze zijn beiden goed op gewicht, laat moeder Mariëlle weten vanuit het ziekenhuisbed. “Iris woog vier pond en Teun vijf. Ze liggen nu in de couveuse en het gaat elke dag een stukje beter met ze.”

De tweeling gaat straks naar de TUimelaar als Mariëlle weer aan het werk gaat, net als zoon Rick van 18 maanden. Hij gaat al een dik jaar naar de TUimelaar. “Het eerste waar je aan denkt als je zwanger bent, is naar de TUimelaar gaan. Je moet er snel bij zijn. De tweeling kan per augustus worden geplaatst, over de drie maanden daarvoor is nog geen zekerheid. In januari hoor ik hier meer over”, zegt Mariëlle. Volgens haar is het nu zo druk bij het kinderdagverblijf van de TUE, omdat er een grote groep jongere mensen werkt die nu de leeftijd heeft om aan kinderen te beginnen.

“Ik vind de Tuimelaar ideaal. Als ik Rick ophaal, wil hij vaak niet mee naar huis.” De combinatie werken aan de TUE en kinderen kan prima, vindt Mariëlle. “Voorafgaand aan mijn eerste zwangerschap werkte ik onder andere met lijm. Toen ik aangaf dat we dachten aan kinderen, heeft een collega het lijmen overgenomen. De overige werkzaamheden heb ik kunnen afmaken. Inmiddels heb ik al ruim een half jaar een andere functie binnen GTD; ik sta achter de draadvonkers in de W-hal.” Mariëlle wil minstens 2,5 dag blijven werken, wat ze nu ook doet. Het liefst wil ze drie of vier dagen werken, en haar man één of twee dagen minder, zodat ze samen voor de kinderen kunnen zorgen. “Hij werkt bij Philips en voor hem zit er geen ouderschapsverlof in. De werkgever is verplicht dit te geven tenzij men onmisbaar is. Begin er maar niet over, ze maken het je alleen maar onmogelijk hogerop te komen. Wat dat betreft vind ik de TUE heel flexibel. Ik vind het ook een verademing om te kunnen gaan werken.” /.














Website