/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 42, 16 december 1999


Mensen

Untitled Document Hans Schippers

“TUE-studenten zijn tamelijk nuchter en pragmatisch”

Gerard Verhoogt

Foto: Bram Saeys

’De grootste verrassing kwam ik in het archief van de TUE tegen, waar ook veel te vinden was over de studentenprotesten bij de TUE, zoals beleidsplannen. Soms dacht ik ‘Hoe komen ze daar toch aan, die zullen ze toch niet van de SVB (Studentenvakbond) zelf hebben gekregen?” vertelt dr. Hans Schippers.

Hij is met Lucy Holl de auteur van het boek ‘Student in Eindhoven’, over de geschiedenis van het Eindhovense Studentenleven 1957 -2000, dat vorige week verscheen.

Schippers studeerde van 1968 tot 1974 sociale geschiedenis aan de Hogeschool Tilburg, de voorloper van de KUB. “Toen kon je daar eigenlijk van alles doen” vertelt Schippers. De Hogeschool Tilburg was bezet door studenten en heette zelfs een tijdje ‘Karl Marx Universiteit’. Schippers (1946, Schiedam) wilde geschiedenis studeren, waar toen gymnasium voor nodig was. “En ik had HBS. Dan kon je alleen geschiedenis doen in Groningen of Tilburg. Ik koos Tilburg.”

Na zijn promotie (1985) kwam hij in dienst bij de TUE, bij wat nu Technologie Management is. Hij had al meegewerkt aan een gezamenlijk project van de KUB en Studium Generale van de TUE voor het 750-jarig bestaan van Eindhoven. Bij TM werkt Schippers vooral aan het standaardwerk ‘Techniek in Nederland’ onder leiding van prof.dr.ir. Harry Lintsen. Het eerste deel, tot 1900, is klaar, nu werkt hij mee aan deel twee, dat tot 1970 loopt.

Tussendoor doet Schippers diverse projecten, zoals ‘Student in Eindhoven’. Hij begon daar zo’n twee jaar geleden aan. Waar vond hij zijn informatie? Schippers: “Je hebt allerlei officiële bronnen als gedenkboeken en bladen die de leden kregen. Archieven hielden de verenigingen slecht bij, behalve het corps. En je hebt het archief van de TUE zelf.”

Als hij terugkijkt, hoe hebben de verenigingen zich dan ontwikkeld? “Het gaat echt met golfbewegingen. Wat bijvoor-beeld steeds terugkomt is de mate waarin men zich richt op de Eindhovenaar. Bij Studium Generale merkte je dat goed. Op een gegeven moment constateert men dat de Eindhovenaren de studenten dreigen te verdringen. Dat zag je later ook bij de studentenkerk. Het levert een redelijk gematigd beeld op, er gebeurde eigenlijk nooit echt iets extreems. Bezettingen verliepen vrij gemoedelijk en het waren meestal kleine groepjes. De meeste TUE-studenten zijn toch tamelijk nuchter en pragmatisch ingesteld, zijn gericht op hun studie en tonen minder maatschappelijke betrokkenheid dan Alfa-studenten. Opvallend is dan dat cultuur, vooral muziek en toneel, het heel redelijk doet. Ik denk dat de kruisbestuiving met de hbo-studenten hier een grote rol speelt, vooral de vrouwelijke inbreng.”

Hier en daar had Schippers misschien wel dingen aan willen vullen, bijvoorbeeld meer aan-dacht voor de studentenvereniging Footloose en Ichtus. “Maar als je alles behandelt, wordt het een grote opsomming en geen verhaal.”

Wat vond hij het allerleukste om te onderzoeken? “Toen ik studeerde, in de jaren ’70 heb ik een tijdje bij toneelvereniging Asjera (de voorloper van het huidige Doppio) gezeten. Dan is het heel leuk om de geschiedenis daarvan te reconstrueren. Het toeval wil dat ik ook bij een aantal commissies betrokken ben, onder meer bij de bestuurscommissie Techniek en Ethiek van de TUE. De voorzitter daarvan is prof. Joop Doorman M.Sc. Die was van 1960 tot 1972 lector aan de faculteit Wijsbegeerte en Maatschappij, maar ook regisseur van Asjera. En daar hebben we het nu nog wel eens over.” /. /.

Untitled Document De week van/Lucas

Lucas Asselbergs is studentenadviseur bij het Studenten Service Centrum

Maandag: Dit is een dag van veel individuele gesprekken en advisering. Studenten komen met twijfels over hun studiekeuze, de aanpak, hun geschiktheid en met persoonlijk leed. Geen moment van verveling voor de studentenadviseur.

Dinsdag: Na de wekelijkse vergadering van de studentenadviseurs volgt een overleg over ‘My Personal Notebook’. Het note-book krijgt soms wel erg gemakkelijk de schuld van het ‘verval der normen’, studievertraging en vervlakking van de sociale contacten, terwijl het maar een instrument is. ’s Middags cursus gegeven gericht op het verminderen van negatieve cognities aan een vijftal studenten. Daarna naar de Grote Beek voor een project waarin gepoogd wordt studenten die psychotisch raken zoveel mogelijk te behouden voor het onderwijs.

Woensdag: Na de spreekuren en een individueel gesprek is het tijd voor de studiekeuzewerkgroep. Acht studenten krijgen veel werk te verzetten om in korte tijd tot goede afwegingen te komen. Sommigen maken heel radicale switches, anderen heroverwegen voortzetting van hun huidige studie. Daarna het Multi Disciplinair Project. Vierdejaars ST-studenten leren in een middag een aantal basisprincipes over leiderschap en besluitvorming. In het begin is er wat weerstand tegen onze oefeningen, maar gelukkig groeit het enthousiasme gedurende de middag flink.

Donderdag: Vergaderd over Professional Development (PD), een onderdeel van alle TWAIO-opleidingen. Het blijkt dat PD bij sommige faculteiten nog een beetje een losstaand iets is, terwijl andere opleidingen dit vak zoveel mogelijk in het onderwijs pogen te integreren. ’s Middags aan vier buitenlandse Twaio’s een vervolgcursus gegeven over stress manage-ment. Opvallend hoe universeel bepaalde angsten zijn: een gesprek voeren met een hoger geplaatste, een presentatie houden, of een vraag stellen in een groep. Daarna nemen we afscheid van een collega in de Trafalgar Pub. Goed om af en toe informeel met je collegae samen te zijn.

Vrijdag: Na de cursus Engels voor PD-coaches moet ik snel naar de crèche Merel (2) ophalen, bij haar oudere zus (15) brengen en dan door naar Amersfoort voor een repetitie met de Handsome Harry Company in verband met de theatertournee van ‘de Nacht van de Hartstocht’ (première op 6 januari in Tilburg). /.

Untitled Document /Afscheid

Na 37 jaar gaat Bonne de Bruin op 1 januari 2000 de TUE verlaten. Het facilitair bedrijf biedt hem op maandag 20 december 1999 om 16.30 uur in het PVOC een receptie aan om dit te vieren onder het genot van een borrel en een hapje. Graag nodigt hij u uit om deze receptie bij te wonen.

/Eindvoordracht

Neil Scully houdt op donderdag 16 december om 14.00 uur (SAI/ontwerpersopleiding Informatie- en Communicatietechniek) in EH 11.22 zijn eindvoordracht ‘An Impulse Response Model for Cordless Multimedia Systems: A Combined Deterministic and Statistical Approach’.

/Promoties

Op maandag 20 december om 16.00 uur promoveert ir. R. Ovink (W) in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Flamelet Modelling for Partially Premixed Turbulent Jet Diffusion Flames’.

Drs. I. Entrop (N) promoveert op maandag 20 december om 14.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium op haar proefschrift ‘Confinement of Relativistic Runaway Electrons in Tokamak Plasmas’.

Op dinsdag 21 december om 16.00 uur promoveert S.R. Tiourine (W&I) in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Decision Support by Combinatorial Optimization: case studies’.

Ir. G.H.P.M. Swinkels (N) promoveert op dinsdag 21 december om 16.00 uur in promotiezaal 5 van het Auditorium op zijn proefschrift ‘Optical Studies of Micron-Sized Particles Immersed in a Plasma’.

‘Dynamics of Vortices in a Stratified Fluid’. Dat is de titel van het proefschrift waarop M. Beckers (N) woensdag 22 december zal promoveren in promotiezaal 4 van het Auditorium. Aanvang: 16.00 uur. /.














Website