/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 5

jaargang 42, 16 december 1999


Voorpagina

Untitled Document Kantine TM dicht wegens wangedrag studenten

De kantine in het Paviljoen bij TM ging dinsdag voor één dag dicht. De sluiting was van te voren aangekondigd. Onderwijsdirecteur dr. Paul LaPerre besloot tot deze maatregel over te gaan, omdat hij genoeg had van het onbeschofte gedrag van studenten tegenover het kantinepersoneel. Daarbij gaat het om minachtende opmerkingen. Bovendien wordt na het eten het gebruikte serviesgoed niet opgeruimd, terwijl dat wel de bedoeling is. LaPerre had al eerder studenten in de kantine toegesproken, maar dat mocht niet baten.

De maatregel is bedoeld als waarschuwing, als het “wangedrag” een vervolg krijgt, gaat de kantine weer dicht.

Paul Vrin, van Van Hecke, het bedrijf dat alle kantines op de TUE beheert: “We staan helemaal achter het besluit om de kantine te sluiten. De kantinedames die al vele jaren bij ons werken, verdienen geen minachtende opmerkingen. De we omzet mislopen, maakt ons in dit geval niets uit. Ik heb gehoord dat dit probleem al langer bij TM speelt, één à twee keer per jaar steekt het de kop op.” Twee disputen reageerden snel op de sluiting en verkochten in de lunchpauze broodjes en tosti’s.

Bij de ESVB (Eindhovense Studenten Vakbond) hadden ze liever gezien dat alleen de studenten die zich misdragen, worden aangepakt. “De studenten die zich wel normaal gedragen worden hier de dupe van. Zij moeten gewoon in de kantine kunnen eten. Wie zich misdraagt, moet op een soort zwarte lijst gezet worden.”

Petra Hofman, van studievereniging Intermate, vindt dat de maatregel niet van te voren aangekondigd had moeten worden, omdat het effect nu minder is. “Het is allemaal zo kinderachtig, het niet opruimen van serviesgoed en het uitvallen tegen personeel. Maar zo heeft deze maatregel weinig zin.” /. /.

Untitled Document Privacy W&I in het geding bij stemmen

Binnen de faculteit Wiskunde en Informatica is vorige week tijdens de verkiezingen geëxperimenteerd met een elektronisch kiessysteem. In tegenstelling tot wat het faculteitsbestuur beloofd had, is de privacy van de kiezers tijdens de stemming wel degelijk in het geding geweest.

Het was voor kiezers eenvoudig na te gaan door wie en op wie er al gestemd was. De stemprocedure voor de verkiezingen van de Faculteitsraad van W&I verliep geheel geautomatiseerd. Via pc’s konden de stemgerechtigden met behulp van een webbrowser via het netwerk hun stem uitbrengen. Omdat er binnen de faculteit vragen waren over de veiligheid van deze procedure, controleerde hoogleraar databases prof.dr. Paul de Bra de veiligheid van de database. De Bra kwam tot de conclusie dat, wat de database betreft, het verkiezingssysteem waterdicht was. Toch bleek het stemgedrag van alle voorgangers te bekijken door maar vaak genoeg op de terug-knop van de browser te klikken. De Bra, behalve hoogleraar databases ook secretaris van de Faculteitsraad: “Het systeem wordt benaderd via een webbrowser. De kiezer vult een formulier in dat opgeslagen wordt in het databassysteem. Daar wordt de identiteit van de kiezer gescheiden van zijn stem. Het formulier verdwijnt wanneer je de browser afsluit. Donderdag werd de browser echter niet afgesloten tussen twee kiezers waardoor ze in het geheugen van de computer bleven staan.” In een verslag van dit probleem aan mr.drs. Ben Donders, voorzitter van het Centraal Stembureau, schrijft De Bra: “Het is dus een spijtig gevolg van onze angst voor beveiligingsproblemen dat juist de gekozen “veilige” setup de minst veilige blijkt te zijn.” Donders: “Het probleem ligt niet aan de software maar aan de opstelling. Wanneer mensen, zoals in de toekomst de bedoeling is, van achter hun eigen computer stemmen treedt dit probleem niet meer op.” Overigens is volgens Donders niet gebleken dat het mogelijk was om de verkiezing te beïnvloeden./. /.

Untitled Document Snelle internetverbinding voor studentenhuizen

De TUE is met kabelbedrijf UPC in gesprek over een snelle internetverbinding met studentenhuizen in Eindhoven. Voor het nieuwe studiejaar worden de meeste studentenhuizen aangesloten op een nieuw glasvezelnet. Op deze binnenring (met een capaciteit van 522 megabit) worden elf grote studentenhuizen aangesloten (met een capaciteit van 155 megabit). Later krijgen 29 kleinere studentenhuizen een aansluiting op het net van UPC en worden ook individuele aansluitingen gerealiseerd. Op de TUE lopen twee nieuwe casussen voor draadloos communiceren met note-books. Het eerste project betreft draadloos communiceren op kleine afstanden, tot zo’n 20 meter, waarvoor gebruik zal worden gemaakt van het programma Blue Tooth. Voor draadloze communicatie op grotere afstanden, zodat studenten ook in de trein op hun note-books kunnen werken, zal gebruik worden gemaakt van GPRS (General Packet Radio Service). Daarmee kunnen studenten hun

notebook gebruiken tegen mobiele telefoontarieven./. /.

Untitled Document Directeur VDT

hoogleraar

aan TUE

Ir. Nort Liebrand, algemeen directeur van het Tilburgse Van Doorne’s Transmissie (VDT) is door het College van Bestuur van de TUE benoemd tot hoogleraar voor de Dr. Hub van Doorne-leerstoel. Hij gaat onderwijs geven en onderzoek verrichten op het gebied van continu variabele transmissietechniek (CVT). De 57-jarige Liebrand legt zijn huidige functie van algemeen directeur bij VDT eind dit jaar neer. Hij zal begin januari zijn deeltijd leerstoel aan de TU Eindhoven bezetten.

De Dr. Hub van Doorne-leerstoel is enkele maanden geleden ingesteld en wordt financieel gesteund door de familie Van Doorne. De leerstoel is een uitbreiding binnen het vakgebied aandrijf- en tribotechniek bij de faculteit Werktuigbouwkunde. De instelling van de Dr. Hub van Doorne-leer-stoel past in de herdenking van de honderdste geboortedag (1 januari 2000) van Hub van Doorne. Van Doorne is de ontwerper van de Variomatic, een CVT met rubber V-snaren zoals toegepast in DAF-personenwagens vanaf eind jaren vijftig. /.














Website