/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 42, 10 februari 2000


Cultuur

Untitled Document Fokke en Sukke springen van de hak op de tak

Striptekenaar Jean-Marc van Tol hield vorige week op de TUE een lezing met als titel ‘haalt de strip het volgende millennium?’ Een eenduidig antwoord kregen zijn toehoorders niet, wel kon er smakelijk gelachen worden. Van Tol maakt samen met Bastiaan Geleijnse en John Reid de po-pulaire strip Fokke en Sukke. Vooral onder studenten zijn de eend en kanarie geliefd om hun onderbroeken-humor.


Jean-Marc van Tol voorziet zijn cartoons van commentaar. Foto: Bart van Overbeeke

Studententijd

Fokke en Sukke ontstonden tijdens de studententijd van hun drie geestelijke vaders. Van Tol: “We wilden dolgraag in het studentenweekblad Propria Cures komen. Dus maakten de drie in 1993 hun eerste Fokke en Sukke-strip. Deze werd opgestuurd naar Propria Cures maar prompt geweigerd met het commentaar ‘eendjes kunnen niet praten.’ Voortaan gingen Geleijnse, Reid en Van Tol iedere maandagavond om de tafel zitten om nieuwe grappen te verzinnen. Drie stripalbums en een hele reeks cartoons in onder meer NRC Handelsblad, de VPRO-gids, Elsevier en Intermediair later lijkt er nog niets veranderd. Steevast iedere maandagavond bedenkt het drietal de grappen voor de komende publicaties.

Anekdotes

Van Tol sprong bij zijn gastcollege van de hak op de tak, precies zoals men zou kunnen verwachten van zijn gevederde geesteskinderen. Het ene moment was hij druk in de weer cartoons onder de overhead te leggen, het andere moment putte hij uit een rijk arsenaal aan persoonlijke anekdotes. Dan weer stond hij enigszins nerveus achter zijn lessenaar te vertellen over de toekomst van de strip. Het leek het publiek weinig te deren dat de gastspreker af en toe even de draad kwijt leek te zijn. Hoewel het onderwerp van de lezing de toekomst van de strip was, had het publiek meer interesse in de cartoons op de overhead en Van Tols schitterende anekdotes. Zoals die keer dat hij, begin jaren ‘80 samen met striptekenaars Windig en De Jong (Sigmund) en Gerrit de Jager (familie Doorzon) op stap was in Berlijn. Na een flink aantal borrels te hebben genuttigd liep het gezelschap langs de Berlijnse muur. Rene Windig pakte hierop een stuk gereedschap dat in de buurt stond en begon als een bezetene op de muur in te hakken. Toevallig kwam er een fotograaf van persbureau Reuters langs die het tafereel vastlegde. Al snel stond de foto van de dronken striptekenaar die op de muur inhakte in iedere krant ter wereld en werd hij bekend als de eerste die een poging deed de Berlijnse muur te slechten.

Toekomst

Over de toekomst van de strip is Van Tol gematigd positief. Hij wijt het aan de invoering van de pc en de televisie dat steeds minder jongeren een stripboek ter hand nemen. Van Tol bemerkt een steeds duidelijkere verschuiving naar de dertigers en veertigers onder wie nog steeds een groot aantal stripliefhebbers zijn. Van Tol en de zijnen hebben wat dat betreft een gat in de markt ontdekt: de studenten. Dit heeft ertoe geleid dat steeds meer auteurs zich richten op deze onderbelichte doelgroep. Hierbij ziet de tekenaar een aparte taak weggelegd voor de boekhandels. Deze dienen volgens Van Tol strips bij de toonbank aan te bieden, aangezien ze vaak over het hoofd worden gezien. Een kleiner formaat zou hierbij uitkomst bieden. Aan het einde van de lezing was de opluchting van Van Tols gezicht af te lezen. Bij de signeertafel: “Ik doe dit eigelijk nooit, van die officiële lezingen houden. Ik was wel een beetje nerveus, ja.”/.

Untitled Document Oud-studenten runnen vernieuwend architectenbureau

Marc en Nicole Maurer, beiden afgestudeerd architect aan de TUE, gaven woensdag een lezing bij Bouwkunde over het werk van hun bureau ‘Maurer Engineering Architecture and Media’.

Compleet nieuw. Zo omschrijft Nicole Maurer van architectenbureau Maurer Engineering Architecture and Media hun werkzaamheden. Samen met haar partner Marc, die momenteel AIO is aan de TUE, runt zij sinds 1997 hun eigen zaak. “Bij alles wat wij doen, gebruiken wij nieuwe media, filmpjes en Internet. Als wij een ontwerp maken, laten we dat zien met een laptop en projector in bewegende beelden. Je kunt met wat klikken met de muis als het ware door het nog niet bestaande gebouw lopen. ”Voor presentaties werkt het tweetal vaak samen met verschillende ontwerpers. “Zo blijf je goed op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van andere ontwerpdisciplines.”


Nicole en Marc Maurer aan het werk in hun kantoor in Eindhoven. Foto: Bart van Overbeeke.

Vernieuwend

Als één van de genomineerden voor de Archiprix ’99 krijgt Nicole Maurer de gelegenheid een ontwerp te maken voor woningbouw in Eindhoven. Het beste ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd. Dat heeft Marc een paar jaar eerder ook gedaan, maar hij viel niet in de prijzen. “Ze vonden zijn ontwerp te vernieuwend.” Lopen ze daar vaker tegenaan? “Dit was voor ons de eerste keer dat, dat werd gezegd. Nederland staat in het algemeen heel erg open voor nieuwe dingen”, vindt Nicole Maurer. Ze is in ieder geval niet van plan concessies te doen op het creatieve vlak. “Je probeert zo goed mogelijk te doen wat je het meest fascineert. Daarin ben ik ook altijd heel erg gestimuleerd op de TUE. Dat schijnt in het buitenland vaak anders te zijn. Als je daar afstudeert, moet je in een bepaalde stijl ontwerpen. De Eindhovense School is gelukkig niet onder één noemer te vangen.”

De vrijheid van het eigen baas zijn, trekt Maurer. “Je kunt je eigen ding doen; zo houdt Marc zich bezig met de combinatie ontwerpen en graffiti en ik met mode en ontwerpen. We werken veel samen, maar hebben allebei onze voorkeuren. We hebben veel subsidies en stipendia gekregen om een eigen bedrijf op te starten. We zijn beiden best goed afgestudeerd aan de TUE, dus hebben we het er maar op gewaagd”, klinkt het bescheiden, want beiden haalden een tien voor hun afstudeerwerk.

“We hebben verschillende opdrachten gedaan, maar nog nooit een ontwerp gemaakt voor een gebouw dat gerealiseerd is. Daar ben ik wel heel erg aan toe. Tot nu toe zijn het vooral prijsvragen en tentoonstellingen waar we aan meedoen en veel werk aan besteden. “Je moet een goed netwerk hebben om projecten toegewezen te krijgen. We richten geregeld tentoonstellingen in, binnenkort bijvoorbeeld voor een Japanse fotograaf. Maar een gebouw is er nog niet van gekomen. Ik sta te popelen om iets concreets te doen.”/.

Untitled Document /Film en muziek

Jazz en film staan donderdag 10 februari op het programma bij Studium Generale. De Franse speelfilm ‘La vie rèvée des anges’ draait om 20.00 uur in de Blauwe Zaal. Het is een psychologisch drama over de vriendschap tussen twee jonge vrouwen in Lille.

Na de film is er om 22.15 uur jazzmuziek. De leden van San Fransisco Earth Quake (SFEQ) brengen een muziekmix van triphop en drum ’n bass, waarbij bandlid Zimmerman centraal staat.

/Grote wetenschappers

Het duo Watson en Crick deed in 1953 een grote ontdekking; ze bepaalden de dubbele helix-structuur van DNA, waaruit alle levende materie bestaat. Hun ontdekking zorgde voor een revolutie binnen de biologie en genetica. In 1962 kreeg het duo hiervoor de Nobelprijs voor Fysiologie en Medicijnen. Dr. Huub Schellekens van de Universiteit Utrecht spreekt maandagavond 14 februari over deze twee wetenschappers en de geschiedenis van de biochemie. Van 20.00 tot 21.30 uur in collegezaal 4 in het Auditorium.

/Films in Plaza

Iran staat volop in de belangstelling bij Plaza Futura. De laatste jaren zijn er veel films verschenen die een beeld van het land geven door sprookjesachtige taferelen. Door het gebruik van metaforen kan de censuur in het land vaak worden ontweken. Er wordt vaak ingegaan op de sociale verhoudingen in het land, de positie van kinderen en de rol van de vrouw. Van 10 tot en met 16 februari draait de film Dance of Dust. Elke dag om 22.00 uur. Het is een poëtische vertelling over een jongen en een meisje die vriendjes worden in een Iraanse leemgroeve.

/Pop en rock

In de Effenaar start vrijdag 11 februari het maandelijkse interactieve en alternatieve avondje uit. Dj’s Kippesnee en Geert L. draaien hun favoriete pop en rock, maar ook verzoekjes die per email binnen zijn gekomen op pop@effenaar.nl worden gedraaid. De avond begint om 23.30 uur. Entree: vijf gulden, maar voor 24.00 uur gratis.

/Erny Green

Danscafé De Groot heeft zondag singer en songwriter Erny Green op het podium staan. Green brengt veel eigen songs met country gitaar en mondharmonica, maar ook enkele covers. Aanvang 17.00 uur.

/Herman Brood

De levende legende Herman Brood staat centraal in de film Rock ’n Roll Junkie, die vrijdag en zaterdag draait in Plaza Futura. Op beide dagen is het portret van de man wiens leven wordt beheerst door seks, drugs en rock ’n roll te zien vanaf 00.15 uur.














Website