/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 42, 10 februari 2000


Nieuws

Untitled Document Sprookjesmuziek

Jules van Hessen dirigeerde het familieconcert van het Philips Symfonie Orkest, dat afgelopen zondag in het Auditorium werd gegeven. Gespeeld werd muziek uit het sprookje ‘De geschiedenis van Babar, de kleine olifant’. Tegelijkertijd vertelde Van Hessen het verhaal met bijbehorende attributen. Oud, maar vooral ook jong waren massaal toegestroomd voor het concert. Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Nieuw vak helpt aantal doden in zorg te verlagen

In Nederlandse instellingen voor de gezondheidszorg vallen jaarlijks zesduizend doden als gevolg van menselijk of technisch falen. Een schrikbarend hoog aantal waar wat aan gedaan moet worden. Vanaf half maart levert de TUE hieraan een bijdrage met het vak ‘Veiligheid en Risicoanalyse’, aldus initiatiefnemer ir. Herman van Kleffens.

Een blunder met een lineaire versneller geeft aan hoe snel het flink fout kan gaan in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Een lineaire versneller wordt gebruikt om kankerpatiënten te be-stralen. Toen er een storing optrad werd een toevallig aanwezige technicus erbij geroepen om naar het probleem te kijken. Hij verhielp de storing, maar er ontstond een nieuw mankement dat onopgemerkt bleef: de straling was niet meer te doseren. Zo werden verschillende patiënten veel te intensief bestraald. Het kostte enkelen van hen het leven.

Overigens werd deze fout in Spanje gemaakt, maar ook in Nederland valt er veel te verbeteren. ”In Nederland had naar schatting de helft van het aantal dodelijke fouten in de gezondheidszorg voorkomen kunnen worden”, zegt Van Kleffens. “Als zich een probleem voordoet met medische apparatuur kan bijvoorbeeld een klinisch fysicus ingeschakeld worden. Een klinisch fysicus weet veel van de technische aspecten van de gezondheidszorg.” De TUE is de enige structurele opleidingsplaats voor klinisch fysici in Nederland. Deze opleiding kunnen natuurkundigen na hun afstuderen volgen.

Toch staat de collegereeks open voor alle TUE-studenten. Hoewel de behandelde casussen en voorbeelden vooral uit de gezondheidszorg komen, zijn de basisprincipes en werkwijze algemeen toepasbaar. De nadruk ligt wel op de technische problemen. “Na afloop weten studenten hoe ze een risico moeten analyseren en welke maatregelen ze moeten nemen om ongelukken te voorkomen, zowel bij zorg- als industriële processen ”, vertelt Van Kleffens, die overigens zelf als klinisch fysicus werkzaam is in een ziekenhuis.

De collegereeks begint op 21 maart en bestaat uit vijf blokken van vier uur. Deelnemers moeten na afloop een scriptie schrijven (twee studiepunten). Vervolgens bestaat de mogelijkheid om in een ziekenhuis met maximaal vier studenten een miniproject uit te voeren. In een week wordt voor een bestaand probleem een risicoanalyse uitgevoerd (twee studiepunten).

Nadere info is te vinden op de homepage van de NVKF: www.NVKF.nl Aanmelden voor 1 maart bij

h.j.vankleffens@tue.nl/.

Untitled Document Eerste kennismakingsdag

Morgen vindt de eerste kennismakingsdag voor nieuw personeel plaats. De bedoeling van de dag is nieuwe medewerkers beter bekend te maken met de universiteit.

Op het programma staan onder meer bezoeken aan de faculteiten Werktuig-bouwkunde, Scheikundige Technologie en Techno-logie Management. Ook maakt het gezelschap een wandeling over de campus. De dag wordt geopend door CvB-lid drs. Willem te Beest en besloten met een borrel bij de personeelsvereniging. Drs.ing. Jos Hermus, hoofd van de stafafdeling Personeel en Organisatie: “Nieuw personeel krijgt door het introductieprogramma van de eigen faculteit of dienst een goed inzicht in de eigen faculteit. Het is echter ook belangrijk om te weten in wat voor ‘setting’ je opereert”. Volgens Hermus stromen er jaarlijks zo’n zeshonderd nieuwe personeelsleden in. De kennismakingsdag is één van de acties die ondernomen worden naar aanleiding van de statisfactiepeiling die vorig jaar onder het personeel gehouden werd. Uit de peiling bleek onder meer dat een groot deel van het personeel weinig weet van de bestuurlijke agenda van de TUE. Het merendeel van de respondenten gaf aan zich meer betrokken te voelen bij de eigen faculteit of dienst dan bij de TUE als geheel. De kennismakingsdagen moeten dat veranderen./.

Untitled Document Eerste resultaten AVA

binnenkort bekend

Op 21 februari zal een eerste overzicht van de stand van zaken rond de operatie Added Value Analysis (AVA) worden bekendgemaakt. Dat gebeurt op die dag twee keer: ‘s ochtends ten overstaan van diensthoofden en faculteitsbesturen, ‘s middags tijdens een openbare vergadering van de universiteitraad. Het gaat hier om een tussentijds verslag, niet om definitieve conclusies.

De bekendmaking op 21 februari is een geplande stap in het AVA-proces. De resultaten die op die dag worden bekendgemaakt zijn een optelsom van de gesprekken die medewerkers van het bureau Berenschot hebben gevoerd met dienstverleners aan de TUE en degenen die diensten afnemen. “Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat er op dat moment over de uitslagen gediscussieerd gaat worden. Het gaat hier om de eerste contouren, niet om conclusies,” aldus drs. Willem te Beest van het College van Bestuur over de bijeenkomsten.

De AVA-operatie heeft als doel het goed afstemmen van de kwaliteit van de dienstverlening op de behoeftes van de primaire processen en het vrijmaken van voldoende middelen om ander nieuw beleid te realiseren. Het College van Bestuur heeft ervoor gekozen om de eerste resultaten van het onderzoek van Berenschot openbaar te maken om geruchtenvorming over die resultaten te voorkomen. “De meeting met de diensthoofden en faculteitsbesturen stond in ieder geval in de planning,” aldus Te Beest. “Om allerlei onjuiste geruchten te voorkomen, hebben we ook besloten om de universiteitsraad en daardoor ook alle anderen aan de TUE in te lichten. Dan weet iedereen op hetzelfde ogenblik hetzelfde.”

De vergadering met de universiteitsraad is openbaar en begint om 15.45 uur in de Dorgelozaal. Op dezelfde dag zal er ook een nieuwsbrief worden uitgebracht waarin de eerste resultaten van Berenschot vermeld staan. Degenen die dus niet op 21 februari bij de meeting aanwezig kunnen zijn, kunnen alle gegevens terugvinden in de nieuwsbrief. De redactie van Cursor zal overigens verslag doen van de bijeenkomst. /.

Untitled Document Duitse onderscheiding voor Van Santen

Het Max Planck Institut für Kohlenforschung in het Duitse Mülheim heeft de ‘Karl Ziegler Lectureship 2000’ toegekend aan prof.dr. R. Rutger van Santen (54), hoogleraar katalyse aan de Technische Universiteit Eindhoven. Aan deze onderscheiding is een bedrag verbonden van tienduizend DM. Van Santen is onder meer wetenschappelijk directeur van het Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Katalyse en van de toponderzoekschool ‘National Research School Combination Catalysis’. Hij ontving eerder voor zijn wetenschappelijk werk onder meer de Spinozaprijs (1997). De chemicus zal in het kader van de onderscheiding in het najaar als gast van het Max Planck Institut een aantal lezingen verzorgen over heterogene katalyse.

Visitatie onderzoek

Werktuigbouw

De faculteit Werktuigbouwkunde krijgt woensdag 16 februari bezoek van een internationale visitatiecommissie voor onderzoek. Vorige maand bezocht de onderwijsvisitatiecommissie deze faculteit. De eerste bevindingen van deze commissie waren positief voor Werktuigbouwkunde.

Naam voor café in Hoofdgebouw

De stafafdeling Vastgoed roept TUE’ers op om mee te denken over een naam voor het nieuwe café in het Hoofd-gebouw. Dit zal half februari van dit jaar worden opgeleverd en is bestemd voor alle besturen van de TUE, zoals faculteitsbesturen en besturen van (studenten) verenigingen. De (Nederlandse) naam moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen: niet direct verwijzen naar de gebruikers, passen bij andere TUE-namen en ook door Engelstaligen uitgesproken kunnen worden. De inzender krijgt ‘een leuke verrassing’. Inzendingen: S.Mutsaers@tue.nl of per post naar S.Mutsaers, TR 2.42.

Untitled Document Multicultureel feest

De band Toulati Farah in actie tijdens het feest van de multiculturele studentenvereniging Mosaic in de Effenaar, vorige week donderdag. Centraal stond de diversiteit van de Marokkaanse muziek met Raï en Berberse muziek. Andere optredens werden verzorgd door Nojoum Bourgoune en dj Appie. De muziek varieerde van RAI en Chaabi tot R&B. Het feest werd druk bezocht. Er waren ongeveer vijfhonderd studenten uit heel Nederland.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document Belangrijkste uitgevers Elektro fulltext op het net

De Bibliotheek van de TUE biedt sinds kort een groot bestand elektro-

vakliteratuur aan, de IEEE-IEE Electronic Library (IEL) Online. Het aantal fulltext digitale tijdschriften op de website van de Bibliotheek is daarmee gestegen tot boven de 1200.

De Bibliotheek had al langer pakketabonnementen op bijna alle (gedrukte) periodieke en seriële publicaties van de belangrijkste uitgevers voor de elektro- en informatietechniek. Namelijk het Amerikaanse IEEE, de grootste society voor elektrotechniek en het Britse broertje IEE. Deze publicaties worden sinds enkele jaren gezamelijk in een pakket digitaal aangeboden. Eind 1998 kreeg de TUE bericht dat de online versie er aan kwam.

In juni is het nieuwe systeem een maand lang gratis getest. De faculteit Elektrotechniek kon er gebruik van maken, maar ook medewerkers van de faculteiten Natuurkunde, Wiskunde en Informatica en Technische Bedrijfskunde. De reacties waren erg positief. Er is toen besloten om over te gaan van de gedrukte IEEE- en IEE abonnementen naar IEL Online.

De TUE is de eerste onderwijsinstelling in Nederland die met IEL Online werkt. Op de IEEE-IEE Library Online kan men artikelen uit 150 tijdschriften en meer dan 600 periodieke congressen van IEEE en IEE vanaf 1988 terugvinden. Artikelen van voor 1988 zijn uiteraard ook nog in de Bibliotheek terug te vinden. Ruim 12.000 publicaties met daarin reeds 500.000 artikelen worden fulltext op PDF-pagina’s gepresenteerd en maandelijks aangevuld.

Wat is het voordeel ten opzichte van de gedrukte vak-literatuur? Ten eerste zijn de zoekmogelijkheden veel uitgebreider. De presentatie is overzichtelijker en duidelijker. En het systeem is binnen het (digitale) TUE-domein overal en altijd te raadplegen. Maximaal vijftien gebruikers kunnen tegelijkertijd de lopende literatuur van beide uitgevers opzoeken, lezen, afdrukken en opslaan. Uiteraard is IEL Online ook thuis te raadplegen als op het netwerk van de TUE wordt ingebeld./.

Binnen de website van de Bibliotheek(http//www.tue.nl/

bib) zijn ook een aantal links naar dit nieuwe bestand aangebracht. De faculteitsbibliotheek van Elektrotechniek is de IEL Online helpdesk: tel.2531/2532 of email: Elektrotechniek. bib.@tue.nl en R.G.Bakker@tue.nl

Untitled Document Verandering tegemoetkoming in

ziektekosten van deeltijdwerkers

Alle deeltijdwerkers aan de TUE hebben eind januari van de stafafdeling Personeel en Organisatie een brief thuis gekregen, waarin staat dat de Centrale Raad van Beroep heeft beslist dat deeltijdambtenaren geen aanspraak kunnen maken op een volledige toeslag voor de ziektekosten (vroeger bekend onder de term ‘interimregeling’). Zij ontvangen een tegemoetkoming die evenredig is met de arbeidsduur. De brief is een uitvloeisel van een proefprocedure die de overheidswerkgevers in 1998 zijn begonnen naar aanleiding van een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling in december 1997. Deze commissie stelde dat een tegemoetkoming naar rato een verboden onderscheid naar arbeidsduur oplevert. Volgens de Centrale Raad is er echter geen sprake van benadeling. Ook de TUE kan daarom niet overgaan tot een volledige tegemoetkoming voor deeltijdwerkers, aldus drs.ing. Jos Hermus, hoofd stafafdeling P&O. Volgens Hermus kan in deze situatie alleen verandering komen als de VSNU en de onderwijsbonden in de toekomst zelf hun CAO-regeling vaststellen./.

Untitled Document Dependance TUE en UM voorziet in behoefte

Er liggen behoorlijke kansen voor de TUE en de Universiteit Maastricht (UM) in Noord- en Midden-Limburg. De gezamenlijke dependance van beide universiteiten kan voorzien in de behoefte aan nieuwe kennis en kennisversterking die leeft in die regio. Dat blijkt uit een onderzoek van Academisch Onderzoeksbureau UniPartners onder 151 bedrijven en non-proftinstellingen in Noord- en Midden-Limburg.

Het bedrijfsleven in Noord- en Midden-Limburg heeft met name behoefte aan kennisversterking op het gebied van economie, management, kennismanagement, recht en automatisering. Verder bleek uit het onderzoek van UniPartners dat de instellingen die kennisverwerving het liefst vertaald zien in cursussen op maat en branchegerichte cursussen. Vooralsnog trekt de Universiteit Maastricht de kar bij de dependance in Venlo. De eerste twee cursussen die het afgelopen jaar gegeven zijn, werden georganiseerd door de UM. Ook de drie nieuwe cursussen die voor het komende seizoen op de rol staan, zijn UM-cursussen. De TUE bezint zich nog op de wijze waarop deelgenomen wordt aan de dependance. Volgens vestigingsmanager Maurice Olivers zet Eindhoven één dezer dagen de puntjes op de i. “Er zijn een aantal aanknopingspunten”, aldus Olivers. “Zo wordt gedacht aan interactie-management vanuit Euforce. Ook willen we kijken of het SAI meer bekendheid zou kunnen krijgen onder andere bedrijven dan alleen Océ. Verder wordt in Eindhoven bekeken of het mogelijk is een Postdoc-opleiding logistiek op te zetten vanuit de faculteit Technologie Management.” Volgens Olivers zoeken beide universiteiten ook naar manieren om kennisintensieve starters te stimuleren. Olivers: “We willen hun bedrijfsruimte verschaffen en we zorgen voor financiering en intensieve begeleiding.” In de toekomst zullen er jaarlijks minstens acht cursussen verzorgd worden door de dependance Venlo. Vooralsnog zal het project drie jaar lopen. Beide universiteiten stoppen gezamenlijk negen ton in de dependance. /.

Untitled Document Filosofische lunch

In de lunchpauze filosoferen over de belangrijke zaken des levens. Dat gebeurde 3 februari tijdens de eerste filosofische lunchbijeenkomst van het Humanistisch Studen-tenraadswerk. Veertien studenten waren er.

De bijeenkomsten staan in het teken van het boek ‘Het Goede Leven’ van de Spaanse filosoof Fernando Savater. Het staat vol met etische vragen. Vragen die ook zeer goed in de wetenschap van pas komen. Veel deelnemers hadden deelgenomen aan de onlangs gehouden filosofische workshop ‘Twijfelen’. Daarmee was ook de belangstelling voor filosofie gewekt. Filosoof dr. Charles Vergeer, die al eerder dergelijke bijeenkomsten leidde, ging in op de vraag wat als natuurlijk moet worden beschouwd voor een mens. “Het wordt nogal gemakkelijk als excuse gebruikt.” Vervolgens kreeg de groep een andere vraag voorgelegd: Wat maakt een mens mens, waarin verschilt hij precies van dieren? Een vraag waar net als op de meeste filosofische vraagstukken zeer uiteenlopende antwoorden mogelijk zijn. Een deelnemer: “Het verschil tussen een mens en een dier is dat de mens een geweten heeft.” De vergelijking tussen dieren en mensen werd vaak gemaakt. Filosoof Pim Lemmers, die de workshop ‘Twijfelen’ verzorgde, wierp met een tegenargument telkens een ander licht op de zaak. “Als twee mannetjes chimpansees met elkaar vechten en er dreigt er één het onderspit te delven, dan imiteert hij een chimpanseevrouwtje met kind. Dat redt hem want chimpansees vechten niet met vrouwen. Dan kan zo’n aap toch ook nadenken.”/.

De volgende filosofische lunches zijn op 10, 17 en 24 februari van 12.30 tot 13.30 uur in zaal vijf, Traverse. Voor meer informatie: W.J.T.H.Fraaije@tue.nl of tel. 4694.

Untitled Document OR TU Delft akkoord met Avantium

De Ondernemingsraad van de TU Delft heeft een positief advies gegeven over de aankoop van aandelen van Avantium. Dat staat in het universiteitsblad Delta van vorige week. De universiteitsraad van de TUE heeft er bij het CvB van de TUE eind januari op aangedrongen om meer informatie te geven over de deelname van de TUE in het bedrijf. De TUE-raad was nogal verbolgen over het feit dat het CvB aan de raad was voorbijgegaan inzake Avantium.

De Delftse OR is van mening dat het risico dat de TUD loopt klein is. Wel wil de raad dat er geen precedentwerking uitgaat van het advies. Aankoop van aandelen in een nieuw bedrijf moet opnieuw worden beoordeeld door de OR.

Symposium

van GEWIS

De studievereniging GEWIS van de faculteit Wiskunde & Informatica houdt op dinsdag 28 maart een symposium met als titel ‘AI & VR, Autonoom gedrag

in een virtuele wereld’. Het symposium behandelt het raakvlak tussen Artificial Intelligence en Virtual Reality. Deelnemers betalen 50 gulden; voor studenten (universiteit en hbo) geldt een tarief van 10 gulden. Voor meer informatie en inschrijving: http://gewis.win.tue.nl/

symmco/.

Excursie TDO

Het Centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (TDO) organiseert op donderdagmiddag 2 maart een excursie naar de Biomassa-centrale in Cuijk. Deelnemers betalen vijf gulden. Aanmelden voor 23 februari, kan bij het secretariaat van TDO (tel. 4463) of per e-mail: tdo@tm.tue.nl

Suggesties

voor terrein universiteit

In het belrondje in Cursor 20 gaven enkele TUE’ers al hun mening over de inrichting van het TUE-terrein. Ideeën en suggesties hierover zijn nog steeds welkom. Reacties naar: S.Mutsaers@tue.nl.














Website