/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 42, 10 februari 2000


Voorpagina



Untitled Document Ministerieel bezoek

Minister Hermans was maandag 7 februari op bezoek bij de TUE. De voorzitter van het College van Bestuur, dr.ir. Henk de Wilt, gaf de minister tijdens het bezoek een voorproefje van een set van ruim honderd sheets met informatie over de ontwikkelingen bij de TUE gedurende de afgelopen drie jaar en over het strategisch beleid van de TUE voor de nabije toekomst.

Andere gespreksonderwerpen tijdens het bezoek waren onder meer de instroomprofielen van VWO-leerlingen, ICT-voorzieningen voor studenten en daaruit voortvloeiende werkdruk voor docenten, de relatie tussen ICT en continuing education en de positie van de ingenieursopleiding Installatietechniek.

Op de foto v.l.n.r.: prof.dr. Martin Rem, rector magnificus van de TUE, minister drs. Loek Hermans en drs.Jacques van Velzen, directeur Wetenschappelijk Onderwijs van het ministerie. Foto: Bram Saeys

Untitled Document Elektronische prikklok bij Facilitair Bedrijf

Een beperkt deel van het Facilitair Bedrijf is op 31 januari begonnen met het elektronisch regi-streren van de werktijden. In het verleden moesten de FB’ers zelf op een rooster hun werktijden invullen, nu dienen zij bij aankomst en vertrek een pasje met een magneetstrip langs een sensor te halen.

Het nieuwe registratiesysteem, Wintime, zal de komende anderhalf à twee maanden proefdraaien. Pas als in overleg met de Dienstraad goede afspraken zijn gemaakt over het gebruik ervan, wordt het binnen het hele Facilitair Bedrijf ingevoerd. Volgens stafmedewerkster Moniek Dupuis heeft de nieuwe methode veel voordelen. Al kan zij zich ook wel voorstellen dat sommige mensen zich door dit elektronische systeem wel erg gecontroleerd voelen.

Dupuis: “Wintime bespaart ons een heleboel werk. Zo hoeven we de ingevulde roosters niet meer handmatig uit te werken. Ook is het mogelijk om iemand direct een overzicht te geven van het aantal uren dat is overgewerkt. Dat vergde in het verleden ook veel opzoekwerk.”

“Een andere belangrijke reden voor het invoeren van Wintime is dat mensen hun surplus aan verlofdagen flexibel kunnen wegwerken”, vertelt Dupuis. “Bij het Facilitair Bedrijf werken nogal wat mensen die in de loop der jaren een aanzienlijk overschot aan verlofdagen hebben opgebouwd. Zo zijn er bijvoorbeeld al 32 medewerkers die nog vijftig of meer dagen mogen opnemen. In goed overleg met je directe collega’s maakt Wintime het mogelijk om eens een paar uur eerder naar huis te gaan als je dat wilt. Die uren worden dan automatisch afgeschreven. Vroeger was daar een hele papierwinkel voor nodig.”

Met Wintime is ook te achterhalen waar de knelpunten zitten binnen het Facilitair Bedrijf, aldus Dupuis. “Uit de overzichten die Wintime oplevert, kun je zien waar veel wordt overgewerkt. Dat kan er op duiden dat een groep het werk met de bestaande formatie niet aankan”. Ook denkt Dupuis dat Wintime veel ergernis kan wegnemen, die veroorzaakt wordt door mensen die het met tijdregistratie niet zo nauw nemen. Dupuis: “Wintime verschaft in dat soort situaties meer duidelijkheid.”

Harry de Laat, voorzitter van de Dienstraad, wil eerst afwachten wat het pilotproject oplevert. “Daar moet een nette regeling uit voortkomen, waarin onder meer aandacht is voor

lunchtijden, overmachtsituaties en het werken volgens een roosterindeling.” De Laat laat weten dat onlangs ook de geheimhoudingsverklaring weer is ‘opgepoetst’. Dit om te voorkomen dat de privacy van FB’ers middels Wintime in het geding komt. Tot slot vraagt De Laat zich af waarom het systeem alleen binnen het Facilitair Bedrijf wordt toegepast./.

Untitled Document Delft wil niet meewerken aan opleiding Industrieel Ontwerpen in Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven gaat zonder de Technische Universiteit Delft door met het verwezenlijken van de plannen voor een opleiding Industrieel Ontwerpen. Het CvB in Delft wil namelijk niet verder overleggen met de TUE. De opleidingsdirecteur Industrieel Ontwerpen uit Delft is boos over de Delftse beslissing.

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft heeft het College van Bestuur in Eindhoven laten weten niet langer te zullen meewerken aan de oprichting van een opleiding Industrieel Ontwerpen. De redactie van Cursor had bij het ter perse gaan van dit nummer niet de beschikking over de bewuste brief, waarin een en ander verwoord was. De Secretaris van de TUE, ir. Harry Roumen, bevestigde desgevraagd een fax van het CvB uit Delft ontvangen te hebben. Namens het CvB deelde Roumen mee de reactie van Delft te ‘betreuren’. “Een en ander is niet in overeenstemming met eerder gemaakte afspraken”, stelt Roumen. De afwijzing uit Delft is voor het Eindhovense college geen reden om de stoppen met de plannen voor de opleiding. “We gaan gewoon zonder Delft door”, aldus Roumen.

De TU Eindhoven is sinds enige tijd serieus bezig met het ontwikkelen van plannen voor een opleiding Industrieel Ontwerpen. De TUE doet dat in overleg met zowel de TU Delft als de Design Academy Eindhoven. Op donderdag 11 november maakte prof.dr. Martin Rem, rector magnificus van de TUE, bekend dat in september 2001 gestart kon worden met de opleiding. Kennelijk was er geen sprake van een moeilijke relatie met Delft op dit punt.

Daar was op dat moment dan ook geen reden voor. Bij de opening van het academisch jaar in september vorig jaar stelde collegevoorzitter De Voogd nog in zijn openingsrede:”Overigens verwaarlozen wij de contacten met andere universiteiten niet. Zo hebben wij van de TU Eindhoven het verzoek ontvangen om samen te gaan werken op het gebied van Industrieel Ontwerpen. Ons college heeft daar voorshands positief op gereageerd. “

Waarom het College van Bestuur in Delft nu opeens besluit tot een afwijzende reactie is niet duidelijk. De Voogd was niet bereikbaar voor commentaar. Opleidingsdirecteur prof.ir Jan Jacobs van Industrieel Ontwerpen in Delft reageerde boos op de afwijzende reactie van zijn CvB. “Dit is geen onwil van onze faculteit”, stelde hij met nadruk. “Wij willen graag om de tafel zitten als het gaat om overleg over de totstandkoming van de opleiding in Eindhoven. Per slot van rekening ga je in dezelfde vijver vissen, zowel wat studenten als personeel betreft.” Jacobs vindt de afwijzende reactie dan ook “superstom”. Als reden voor de afwijzing voert Jacobs aan dat “men kennelijk over het een en ander op het hoogste niveau gebrouilleerd is geraakt met elkaar.” Bij Industrieel Ontwerpen in Delft werkt men nu aan een brief, ondertekend door hoogleraren, waarin men De Voogd oproept van zijn dwaling terug te keren./.














Website