/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/Onderzoek
/English page
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 2

jaargang 42, 10 februari 2000


Opinie

Untitled Document Cursief

Afdeling Limburg

Een dezer dagen wordt bekend wat de Eindhovense inbreng gaat worden in het gezamenlijke initiatief van de TUE en de Universiteit Maastricht: de vestiging Venlo. Een heuse dependance die de beide universiteiten de mogelijkheid moet geven om het midden en noorden van Limburg aan zich te binden. Een nevenvestiging die mogelijk zelfs als springplank kan dienen om ook een deel van het Duitse achterland te kunnen bereiken. Toch lijkt de TUE er nog niet veel zin in te hebben.

Het idee om een nevenvestiging op te richten, is niet uniek. De Universiteit Leiden opende in maart ’99 een dependance aan het Lange Voorhout in Den Haag en de Universiteiten van Twente, Wageningen en Groningen hebben elk een vestiging in Leeuwarden.

Het initiatief voor de dependance werd in Maastricht genomen. De UM heeft vanwege de uitgestrektheid van de provincie weinig voeling met de markt in Midden- en Noord-Limburg. Vanuit de dependance zouden meer cursisten geworven kunnen worden. Ook zou de dependance voor meer voeding vanuit het bedrijfsleven kunnen zorgen. De regiofunctie van de universiteit ontbreekt op dit moment en een dependance in het noorden zou daar verandering in kunnen brengen.

Het nieuws over de komst van de dependance werd eigenlijk per ongeluk bekendgemaakt. Het was H. Bak, de bestuursvoorzitter van de Kamer van Koophandel Noord- en Midden-Limburg, die het plan

wereldkundig maakte. Tijdens een rede in januari vorig jaar liet hij zich ontvallen dat de TUE en de UM een dependance in Venlo wilden vestigen. “De geest was wat te vroeg uit de fles”, zei de Maastrichtse collegevoorzitter Karl Dittrich destijds, “maar wat ons betreft is er geen enkele reden om hem weer terug te stoppen.” Het Eindhovense CvB daarentegen gaf geen kik. Het zou volgens het CvB gaan om informele plannen, ideeën slechts. Toch was er in Venlo al een gesprek geweest met de Kamer van Koophandel en werden er serieuze plannen ontwikkeld. Zo serieus zelfs dat de gezamenlijke plannen uitgebreid aan de orde kwamen in de vergadering van de gemeentecommissie Onderwijs terwijl het TUE-college pas op 18 maart met ‘Maastricht’ om tafel zou gaan zitten om de plannen nader te bespreken. In Maastricht werd duidelijk harder gerend om de dependance op poten te krijgen dan in Eindhoven. “Er is geen sprake van een meningsverschil”, bezwoer Dittrich in Cursor. “Er is hoogstens sprake van een faseverschil. Misschien liggen wij iets voor.”

Uit het onderzoek dat het academisch onderzoeksbureau UniPartners onlangs hield onder 150 bedrijven in Noord- en Midden-Limburg blijkt ook wel enigszins waarom Maastricht wat harder loopt dan Eindhoven. Er bestaan immers al veel goede contacten tussen de TUE en Noord- en Midden-Limburg. “De TUE wordt vaker benaderd als bron van nieuwe kennis”, meldt het rapport.

Inmiddels begint de vestiging Venlo handen en voeten te krijgen. Vestigingsmanager Maurice Olivers heeft de afgelopen maanden vanuit het KvK-gebouw in Venlo veel contacten gelegd in de regio. De eerste cursussen waren een doorslaand succes en de volgende cursussen staan alweer op de rol. Nu is er ook al sprake van een Twinning-achtig concept om jonge kennisintensieve starters te stimuleren en wordt er gedacht over manieren om meer stagiairs in het Noord-Limburgse geplaatst te krijgen. Ondertussen geeft Eindhoven nog steeds geen kik. Het lijkt erop dat die Venlose onderneming de TUE niet echt kan boeien. Misschien zegt het feit dat de Vestiging Venlo niet eens op de bestuurlijke agenda 2000 voorkomt in dat kader genoeg. Of heeft het Eindhovense CvB nog een konijn in de hoed?

Gertjan Harberink

Untitled Document

Kunnen we, net na de introductie van de Engelstalige pagina in Cursor, misschien afspreken voortaan al het onnodig gebezigde Engels ook tot deze pagina te beperken?

Enkele citaten uit de koppen van de Niet-Engelse pagina’s in nummer 21: fine tunen, money, money, money, assessment centre, kick, goes graffiti, workshop, the place to be. Het navrantste voorbeeld echter is basketball (sic), terwijl dit met een -l minder ineens Nederlands is.

Engels op TUE? Prachtig, maar Nederlands is al zo moeilijk. (Zoek de fouten in dit stukje).

Ir. Maarten Willems














Website