/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 42, 30 maart 2000


Cultuur

Untitled Document Wetenschap, filosofie en religie in Star Trek

StarTrek is een serie waarin de spanningen tussen wetenschap, filosofie en geloof voor het oprapen liggen. Dr. Royden Hunt gebruikt de SF-serie als uitgangspunt voor de wisselwerking tussen wetenschap, filosofie en religie. Studium Generale nodigde hem uit. Woensdag 5 april spreekt hij over Star Trek in de Blauwe Zaal.


Heeft Data wel een ziel? Kapitein Picard vindt van wel. Foto: Paramount Pictures

Heeft Data, de androïde uit de serie ‘Star Trek; the next generation’, wel een ziel? Deze vraag wordt gesteld in de aflevering ‘The measure of a man’ uit 1989. Data weigert om mee te werken aan een onderzoek, geïnstigeerd door kapitein Maddox. Dat heeft als gevolg dat hij gedemonteerd wordt. Het zit Data vooral hoog dat hij niet meer in elkaar gezet zal worden; hij heeft met andere woorden een zeer menselijke doodsangst. Kapitein Picard kan de orders van hogerhand niet weigeren en daarom besluit Data om uit dienst te treden. Maddox daagt hem vervolgens voor de rechter, met het argument dat Data geen ontslag kan nemen. Hij is immers geen mens met rechten, maar eigendom van de Federatie.

In Star Trek liggen de spanningen tussen wetenschap, filosofie en geloof voor het oprapen. Dr. Royden Hunt van de universiteit van Cardiff maakt daarom graag gebruik van de science fiction-serie om de spanningen tussen deze gebieden te analyseren. Hunt heeft een passie voor zowel de levenswetenschappen als de technologiewetenschapen. Tijdens zijn studie concentreerde hij zich op filosofie en theologie, later maakte hij carrière in de meer exacte wetenschappen. Tot 1990 deed hij onderzoek en gaf hij les in biochemie. Op dit moment doceert hij filosofie aan de universiteit van Cardiff.

Woensdag 5 april spreekt hij in de Blauwe Zaal van het Auditorium over wetenschap, filosofie en religie, met Star Trek als uitgangspunt, van 11.45 uur tot 13.00 uur.

Hoe liep het eigenlijk af met Data? De openbare aanklager had wel een sterk argument: Data heeft een geheime knop achter zijn rechterschouderblad waarmee hij uitgezet kan worden, en dat deed de aanklager ook. Maar Picard won uiteindelijk het pleit: de Federatie was van plan om een ras van wegwerp-robotten te maken aan de hand van de gegevens van Data, in feite de creatie van een vorm van slavernij. Alle wezens zijn in feite een creatie, stelt Picard, maar dat maakt ze niet noodzakelijk eigenaar van de schepper van die creatie. Een godslasterlijk standpunt: menig gelovige zal het niet met hem eens zijn. De rechter gaf Picard echter gelijk. Data mocht zelf beslissingen nemen over zijn leven. Jean Paul Sartre zou geapplaudisseerd hebben./.

Untitled Document De culturele top vijf van Peter Schmid

Hoogleraar Bouwkunde

Een interessant keuzeprobleem, om tot een culturele top vijf te komen. Is er enige structurerende ordening te ontdekken, die de keuze althans voor een gedeelte zou kunnen verantwoorden?

Tijd-ruimte-inhoud-toeval? Zouden de ‘vijf’ zich over verleden, heden en toekomst moeten verdelen? Of zijn de toppers liefst uit alle windstreken te halen? Ook een disciplinegerichte relatie zou als uitgangspunt gebruikt kunnen worden.

Gaat ‘t om mensen of ook voorwerpen, van welke aard en orde van grootte dan? Uiteindelijk heb ik -gezien de tijdslimiet- voor vijf maatschappelijk relevante gebieden gekozen:

-wetenschap, gezien onze plaats op een technische universiteit;

-architectuur of bouwkunst en bouwtechniek, omdat het mijn vak is;

-kunst, als een fenomeen dat cultureel wel als heel kenmerkend ervaren wordt;

-politiek als uitermate bepalend voor de cultuur en samenleving;

-wijsheid.

Nu kwamen -omdat ik ‘t bij mensen wilde houden-, verschillende namen associatief te voorschijn. Bij de uiteindelijke keuze heb ik getracht aan diegenen de voorkeur te geven, die ik of persoonlijk gekend heb of nog ken of die ik meen, in hun relatief recente uitingen goed begrepen te hebben.


Sri Swami Yogeshwarananda Saraswati

Zo werd, zonder dat aan de volgorde waarde moet worden gehecht, Robert Muller, die bijna vier decennia -steeds aan harmonie werkend- mede aan de Verenigde Naties heeft vormgegeven, de ‘koning’. Tweeduizend vredesideeën kenmerken zijn werk, evenzeer als het nieuwe educatieve concept, waarin wij leren wereldburgers tussen het oneindig grote en het minuscuul kleine te zijn. Had ik Mahatma Ghandi ooit ontmoet, dan was hij het geworden.

Alhoewel ik zeer van kunst houd, kon ik toch geen eigentijdse exponent voor een nieuwe, spiritueel gedragen, vormgegeven schoonheid vinden in de muziek en schilderkunst. Daarom koos ik voor Hermann Hesse, die in het ‘Glasperlenspiel’ wel aan mijn verwachtingen voldoet.

In de wetenschap zie ik Fritjof Capra en James Lovelock (The Gaia Hypothesis), maar ook E.F. Schumacher (Small is beautiful) en zijn leermeester Leopold Koln, maar uiteindelijk is het George Ohsawa geworden, de grondlegger van de macrobiotiek.

De geleerde wijsheidsleraren, zoals Aurobindo Yogananda, Shin Moi en Maharishi Mahesh Yogi kwamen in mijn gedachten voorbij. Uiteindelijk koos ik Sri Swami Yogeshwarananda Saraswati, die overigens ongeveer dertig jaar geleden op onze universiteit een lezing gaf.

Wat moet ik nu met de bouwkunst doen, waar nog steeds het besef van het belang voor een duurzame ontwikkeling ontbreekt? Ik heb de neiging -ook al is dat heel erg- mijzelf te kiezen. Patrick Geddes spreekt mij ook zeer aan, evenals de Shelterbeweging en de ECOHB (European Global Network of Organisations for environmentally-conscious and Healthy Building).

Untitled Document Freestyle en beatbox

Voor freestyle skaten heb je geen halfpipe nodig. Dat maakt deze skate-variant toegankelijker voor een breed publiek dan de versies die wel een halfpipe nodig hebben. Vandaag, donderdag 30 maart, kun je in het Auditorium de crème de la crème van freestyle skating bewonderen: het Freestyle Skate Demo Team.

Je kunt dan de complexe slaloms en metershoge sprongen bewonderen van de nummers één, twee en drie van de Nederlandse kampioenschappen freestyle inline skaten. Dat zijn Marco Gerris, Ken Srisanghkhan en Eugenio Kuipers. De van de Filippijnen afkomstige Gerris is behalve voorman van het Demo Team ook artistiek leider van de theater en skate-voorstelling ISH. Behalve tijdens vele buitenlandse optredens is hij ook nogal eens in het Vondelpark te aanschouwen. Overigens is het gehele team op televisie te zien bij Veronica’s Liptonice Inline Challenge.

Het Demo Team krijgt muzikale ondersteuning van beatboxwizard Thor Vandenbossche uit Botswana. Hij weet tijdens optredens zijn stem te transformeren tot een human beatbox.

Vandenbossche heeft eerder meegewerkt aan de rap-, dance en drumvoorstelling Komosha van regisseur Johan de Smet van het Speelteater Gent. /.

Het Freestyle Skate Demo Team is donderdag 30 maart te zien in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Aanvang: 22.00 uur.

Untitled Document /Nieuwe namen Virus-festival

Het bestuur van het jaarlijkse Virus-festival heeft weer een tipje van de sluier opgelicht over de artiesten die acte de presence geven op het festival dat op 21 mei wordt gehouden op het TUE-terrein. Schrijver Herman Brusselmans komt naar Eindhoven. De hoofdpersonen in zijn romans doen dingen die in het echte leven afgestraft zouden worden. In zijn boeken zijn het juist deze mensen die triomferen. Voor het Rebelbass dance-event zijn de volgende artiesten aangetrokken: Lady Aïda, Chicks on speed, DJ Esta en Ms Bunty en VJ Stalker.

/Lola Rennt

Lola ren(n)t donderdag 30 maart in de gelijknamige film drie keer twintig minuten over het witte doek in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Deze bijzondere film draait vanaf 20.30 uur.

/Gamelan workshop

Wie meer wil weten over de gamelan, een traditioneel Balinees muziekinstrument, kan zich nog opgeven voor een workshop en een bezoek aan de tentoonstelling ‘ritme, dans van de tijd’, in het Tropenmuseum in Amsterdam. Gamelanmuziek hangt nauw samen met religie en wordt vaak gespeeld bij feestelijkheden zoals een geboorte, besnijdenissen, huwelijken en begrafenissen. Opgeven kan bij Studium Generale, kamer 2.02 van het Auditorium. De workshop is op zaterdag 8 april. De kosten zijn vijftien gulden, dit is inclusief treinreis naar Amsterdam, entree en de workshop.

/Palinckx

Palinckx maakt muziek die niet snel in een hokje is te stoppen. Niet verwonderlijk: de groep maakt muziek die de traditionele categorieën en genres zoals rock, jazz, geïmproviseerde muziek en hedendaagse muziek ontkent. Palinckx wil verbazen, verwarren, ontroeren, tot denken aanzetten en vrolijk stemmen. Elk concert van Palinckx is uniek. Improvisaties en gecomponeerde fragmenten worden telkens in een nieuwe, onverwachte context en volgorde geplaatst. Bert en Jacques Palinckx, Han Buhrs en ‘Gunga” Alan Purves treden maandag 3 april op in Café Wilhelmina. Aanvang 12.30 uur, entreeprijs een tientje.

/Film: The straight story

Vanaf donderdag 30 maart draait de hele week in Plaza Futura de film ‘The straight story’ van David Lynch. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoofdpersoon Alvin Straight, een oude man die zich alleen op stokken kan voortbewegen gaat op bezoek bij zijn zieke broer. Hij reist van Iowa naar Wisconsin op zijn grasmaaier.














Website