/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 42, 30 maart 2000


Nieuws

Untitled Document 24-Uursproject Cheops

is een groot succes

Langzaam loopt op donderdagmiddag 23 maart de Skybar Underground vol. Vanaf 13.00 uur mogen de deelnemers van het 24-uursproject van Cheops hun ontwerpen presenteren. Het merendeel van de studenten heeft dan al meer dan dertig uur niet geslapen. Van woensdagmiddag 12.00 uur tot donderdagmiddag 12.00 uur kregen de studenten de tijd om een ontwerp te maken voor een paviljoen waarin autofabrikant Audi een nieuwe model zou kunnen showen.


Een etmaal lang waren studenten bezig om een paviljoen voor Audi te ontwerpen. Foto: Bram Saeys

Een dag eerder wordt om even na 12.00 uur de streng geheim gehouden opdracht bekend gemaakt door een medewerker van autofabrikant Audi. Bij Amsterdam wordt aan de A2 een Audicentrum gebouwd. Tussen dat Audicentrum en de A2 zou een paviljoen moeten komen waarin Audi haar nieuwe model – de lichtgewicht, vierwielaangedreven A2 – tentoon kan stellen. De veertig Bouwkunde-studenten mogen zich daar een etmaal mee bezig gaan houden. Om exact 12.00 uur de volgende dag is het project afgelopen en moeten de ontwerpen klaar zijn. De tien deelnemende groepen krijgen elk een doos met materiaal. Elk groepje begint dus met dezelfde middelen. “Een tip”, zegt de Audi-medewerker nog, “ga af en toe slapen.”

Donderdagmiddag blijkt dat niemand die tip opgevolgd heeft. De veertig studenten hebben aan één stuk door gepeesd. “Niemand heeft geslapen”, zegt Martijn van Bentum. Hij is lid van de 24-uursprojectcommissie, de commissie die het project van de grond tilde. “En iedereen heeft het volgehouden, afgezien van één student die ‘s nachts ziek werd. Het was absoluut een succes en ik weet bijna zeker dat het de komende jaren één van de grote Cheops-activiteiten zal worden.”

Elke groep krijgt acht minuten om het ontwerp te presenteren aan de jury die onder meer bestaat uit de adjunct-hoofdredacteur van de Architect en de huisarchitect van Audi. Het winnende ontwerp is een enorme, doorzichtige toren waarin doorgezaagde Audi’s te zien zijn. Geïnteresseerden zouden in die toren werkelijk elk hoekje van de auto kunnen inspecteren. Behalve een ontwerp voor het paviljoen, bedachten de winnaars ook een reclamecampagne voor de auto. De commissie is blij met het welslagen van het 24-uursproject. Van Bentum: “Van de studenten kregen we alleen maar positieve reacties. Het was heel apart. ‘s Nachts hebben we buiten nog foto’s gemaakt. Het hele Hoofdgebouw was donker. Alleen op de tweede verdieping brandde nog licht.”/.

Zie ook pagina 2: De week van Martijn van Bentum.

Untitled Document Vier miljoen voor onderzoek BMT

Het College van Bestuur stelt vier miljoen gulden extra beschikbaar aan de faculteit Biomedische Technologie (BMT) om onderzoek te doen naar botontkalking (osteoporose) en doorliggen (decubitus).

Om de oorzaken en aard van doorliggen en botontkalking vroegtijdig te ontdekken is fundamenteel onderzoek van biologische materialen nodig. Met name het mechanische gedrag van biologisch materiaal zoals cellen en weefsels wordt onderzocht.

BMT gaat negen promovendi inzetten voor deze twee onderzoeksgebieden. Het bijzondere is dat zij problemen in het menselijke lichaam benaderen vanuit een technische achtergrond. Kennis over onderzoek aan dode materialen (metalen, plastics) wordt ingezet om medische problemen dichter bij een oplossing te brengen. Het gaat hierbij om onderzoek op het gebied van mechanica, chemie, fysiologie en beeldverwerkingstechnieken zoals Magnetic Resonance Imaging (MRI). Het multidisciplinaire onderzoeksprogramma is opgezet voor de komende vier jaar.

Naar schatting elf procent van de patiënten in ziekenhuizen krijgt te maken met doorliggen. Bij 25 procent van de ouderen in de verzorgingssector ontstaan problemen met doorliggen. Ook botontkalking is een groot gezondheidsprobleem met als belangrijkste verschijnsel de heupfractuur.

Sensor

Doorligwonden kunnen zowel in de huid als in spierweefsel ontstaan. Wonden in dieper gelegen spierweefsel ontstaan meestal in de buurt van botuitsteeksels en zijn vaak bijzonder ernstig. “Dit komt, omdat het erg moeilijk is de wond in een vroeg stadium te herkennen”, aldus prof.dr.ir. Frank Baaijens, onderzoeksleider voor de nieuwe onderzoeksprojecten bij BMT. “Als duidelijk wordt wat er aan de hand is, is er al sprake van een zeer ernstige situatie. Om die reden richt het onderzoek zich in eerste instantie op het voorkomen van wonden. De bedoeling is om een sensor te ontwikkelen waarmee in een vroeg stadium - nog voor dat er iets aan de buitenzijde van het lichaam zichtbaar is - beschadiging van spierweefsel kan worden gemeten. Dit is mogelijk omdat spiercellen lang voordat ze beschadigd raken al biochemische signalen afgeven die meetbaar zijn. Voorlopig richt het onderzoek zich op het leggen van de relatie tussen deze biochemische ‘markers’ en de in het weefsel opgelegde rekken en spanningen.”

Osteoporose is een ziekte waarbij het bot steeds meer openingen gaat vertonen. De botten worden poreuzer en kunnen eerder breken. In het bot van een volwassene worden voortdurend microscopisch kleine deeltjes afgebroken, maar er wordt ook nieuw bot aangemaakt. Door kennis over technische materialen los te laten op biologische materialen kan veel van het mechanische gedrag van die materialen in beeld worden gebracht. /.

Untitled Document Ongerustheid over beton cyclotrongebouw

Er is ongerustheid ontstaan over beton uit het cyclotrongebouw dat tijdelijk moet worden opgeslagen op het TUE-terrein.

De groep van professor dr. ir. Ger Brussaard, die metingen verricht bij het Satelliet Grondstation bij de Werf, kreeg onlangs te horen dat het beton tijdelijk bij hen zou worden gestald. De Stralingsbe-schermingsdienst (SBD/TUE) begrijpt de bezorgdheid.

Het beton komt uit de huidige cyclotronbundelzaal, waar het gebruikt wordt voor stralingsafscherming en ruimte-indeling. Er wordt de komende twee jaar een nieuwe deeltjesversneller gebouwd en een deel van de betonnen afscheidingen van het huidige gebouw kan niet ter plaatse worden hergebruikt. “In beginsel komt het beton in aanmerking voor vrijgave voor hergebruik”, zegt Chris Huyskens, hoofd van de SBD/TUE. “Uit voorzorg willen we kunnen garanderen dat het beton vrij is van kunstmatige radio-actieve stoffen. Dat doen we door te analyseren hoe vaak en hoeveel straling er op is gekomen en hoeveel kunstmatige radioactiviteit dat kan hebben veroorzaakt. Dat is allemaal gedocumenteerd. Maar we willen het daarnaast ook nog meten. We hebben ruimte en tijd nodig om het beton door te meten en daarom zijn we nu naar op zoek naar een tijdelijke opslagplaats.”

Het vrijkomende beton wordt onderverdeeld in drie categorieën: rood, oranje en groen. Het rode beton heeft radio-activiteit in zich en wordt hergebruikt bij het huidige of het nieuwe cyclotron. De tijdelijke opslag is nodig voor het oranje en groene beton, in afwachting van beslissingen over de definitieve bestemming. Groen is gegarandeerd vrij van kunstmatige radio-activiteit en voor oranje zijn aanvullende metingen nodig om dat te kunnen vaststellen. De SBD heeft Vastgoed de opdracht gegeven een goede plek te zoeken voor de opslag en dat terug te koppelen. Dat is niet goed gegaan, erkent Huyskens. “Dat had zorgvuldiger gekund. Liever had ik de gelegenheid gehad om dergelijke situaties te voorkomen door informatie vooraf.”

Niet zozeer de eventuele aanwezigheid van lichte radio-activiteit in het beton baart professor Brussaard zorgen, als wel het feit dat de plek waar zijn groep metingen doet aan de atmosfeer zo open mogelijk moet zijn. “Er mogen zelfs geen mensen lopen als wij meten, want dan slaat de apparatuur al uit”, aldus Brussaard. “Medewerkers kregen een botte aankondiging dat het beton hier zou komen en dat protesteren geen zin had en daar zit de grote fout. Door al deze commotie is de kans dat het beton hier komt te liggen, echt wel verkeken.”

Een officiële locatie is niet aangewezen. Dat doet Huyskens, die op zijn beurt een goede locatie doorkrijgt van Vastgoed. Huyskens: “De Werf is wel de meest logische plaats hiervoor.”/.

Untitled Document Tentoonstelling over Zwitserse architectuur

In de Glazen Zaal van het Auditorium is van 3 april tot en met 20 april een tentoonstelling te zien over hedendaagse Zwitserse architectuur. Vloer e organiseert deze tentoonstelling in samenwerking met de ENCI, de Eerste Nederlandse Cement Industrie. Aanleiding daarvoor zijn een lezing van professor Christian Kieckens over hedendaagse Zwiterse architectuur en een studiereis naar Zwitersland.

Jos Bosman verricht op maandag 3 april om 16.00 uur de opening. De docent bij de capaciteitsgroep Architectuur heeft acht jaar in Zwiterland gewoond en op diverse architectuur-instituten lesgegeven.

Kakkerlakken-onderhoud

Er is geen kakkerlakkenplaag in de Bunker, al zullen er heus wel enkelen rondkruipen. Toch was het bedrijf Zungo afgelopen zaterdag op kakkerlakkenjact. Jan Zurink, directeur van Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE): “Een paar keer per jaar moeten we alles goed onder handen nemen om kakkerlakken tegen te gaan. Dit is een preventieve actie, die we al jaren uitvoeren.” Zurink erkent dat er af en toe wel kakkerlakken worden gesignaleerd in de Bunker. “De beesten hebben de neiging weg te kruipen, waardoor het moeilijk is ze uit te roeien. Op plaatsen waar je met eten werkt, is het erg moeilijk ze helemaal weg te krijgen. De Mensa bijvoorbeeld is redelijk schoon, maar toch zie je ze daar wel eens. En dat terwijl je ze nooit ziet op plekken in de Bunker waar het ooit echt een zooitje is.” Ongeveer vijf jaar geleden in Zungo in de arm genomen om het kakkerlakkenprobleem op te lossen. “Er zijn er nu nog maar een paar, maar juist die laatsten zijn moeilijk uit te roeien.”

Superbal

Volleyballen met een grotere bal dan gebruikelijk, dat is superbal. Dit spel wordt woensdag 5 april gespeeld in het Studenten Sport Centrum vanaf 20.00 uur. Het is een ludieke versie van volleybal. In een team moeten minstens zes personen zitten. Het toernooi is toegankelijk voor alle studenten, dus ook voor hen zonder sportkaart. Meer informatie is te vinden op http://go.to/superbal. Inschrijven kan via superbal@volleybal.mailmij.nl of bij het sportcentrum.

Untitled Document Definitief ontwerp Bouwkunde goedgekeurd

Het College van Bestuur heeft het definitieve ontwerp voor de nieuwe huisvesting van de faculteit Bouwkunde goedgekeurd. Architectenbureau Diederen/Dirrix/van Wylick kan het ontwerp nu verder uitwerken en in overleg met de toekomstige bewoners de definitieve inrichting bepalen.

Bovendien heeft het CvB toestemming gegeven om het budget voor de laboratoria te verhogen. Naar verwachting is het bestek rond de zomer klaar, daarna volgt de aanbesteding en eind 2000 kan met de bouw worden begonnen.

Vergeleken met het eerste ontwerp is het plan op twee punten wezenlijk veranderd. Eerst waren er twee atria gepland bij de kantoorverdiepingen, nu komt er één. Dat bleek bij de inrichting toch efficiënter. Verder is de ingang van de faculteit verlegd van de Dommelzijde naar de Wielen.

Het CvB heeft 1,3 miljoen gulden extra ter beschikking gesteld om bij de laboratoria van de groep Constructief Ontwerpen aan de zuidzijde van het huidige gebouw T-Hoog een flexibelere indeling mogelijk te maken. Waren er eerst drie compartimenten van tien meter gepland, nu worden het er twee van vijftien meter. Bovendien kan een deel van het laboratorium van FAGO, dat op de tweede verdieping zou komen, nu ook een plaats krijgen op de begane grond. Dat heeft veel logistieke voordelen.

Bij de definitieve inrichting kan het architectenbureau ook de opmerkingen van de faculteitsmedewerkers meenemen. Op een bijeenkomst in februari werden onder meer opmerkingen gemaakt over het tekort aan onderwijsruimtes en de transparantie van het gebouw. Het oorspronkelijke programma van eisen ging uit van een gemiddelde jaarlijkse instroom van 200 tot 250 studenten, dat is bijgesteld naar 300 tot 350. In het definitieve ontwerp kan Diederen/Dirrix/van Wylick de nieuwe aantallen eerste en tweedejaars wel voldoende plaats geven, voor de huisvesting van de derde en vierdejaars voorziet men toch wat problemen. Wellicht is dit op te lossen door een herschikking of extra ruimtes elders. Omdat het gebouw helemaal van glas wordt, bestond de vrees dat iedereen op eigen houtje verduistering zou gaan aanbrengen om met beeldschermen te kunnen werken. Daarmee zou de karakteristieke transparantie van het gebouw verloren gaan. /.

Untitled Document Amateur-hackers leven zich uit tijdens Masterclass 2000

Ruim tachtig VWO’ers volgden op dinsdag 22 maart een masterclass informatiebeveiliging op de TUE. De leerlingen kregen aan de hand van hoorcolleges, oefeningen en demonstraties zicht op de wiskundige achtergronden van het geheimschrift door de eeuwen heen.

Prof.dr.ir. Henk van Tilborg en dr. ir. Berry Schoenmakers behandelden versleutelingstechnieken in de tijd van Julius Caesar tot e-commerce tweeduizend jaar later. Van Tilborg: “We zijn begonnen met de eenvoudige grondbeginselen, zoals de Caesarcode, waarbij de ene letter van het alfabet vervangen wordt door een andere, en modulorekenen. De leerlingen bleven opvallend goed gemotiveerd, ook al waren er best grote niveauverschillen en kon niet iedereen even goed meekomen.”

Het dagprogramma bevatte twee demonstraties. In de eerste demonstratie werd getoond hoe smartcards gekraakt zouden kunnen worden. De stroom die bij het opwaarderen van een dergelijke kaart door de chip gaat, voldoet aan een patroon. Door veel van deze transacties te analyseren, moet het mogelijk zijn om met voldoende expertise de geheime sleutel van de kaart te achterhalen en zo gratis de kaart op te waarderen.

De tweede demonstratie behandelde een methode om via Internet veilig en betrouwbaar te kunnen stemmen. Cryptografie speelde ook hier weer een grote rol. Leerlingen konden zelf hun stem uitbrengen over een aantal onderwerpen. De server zorgde ervoor dat iedereen slechts één stem kreeg, maar dat de stem wel anoniem bleef. Ook termen als public key cryptography, DES en sleutelparen kregen in de loop van de dag betekenis.

Michiel van Dam uit Alphen aan den Rijn was met zijn dertien lentes veruit de jongste deelnemer aan de masterclass. “Ik heb aan de Wiskunde Olympiade meegedaan. Daar ben ik tweede geworden, en sindsdien krijg ik brieven thuis over andere evenementen”, vertelde de bolleboos.

Michiel: “Ik maak al vanaf mijn achtste met vriendjes geheime codes, maar dat blijft toch hetzelfde: letters vervangen door andere letters of door verzonnen tekens. Veel van wat er aan het begin van de dag verteld is, had ik zelf ook al bedacht maar nu weet ik ook de officiële termen. Met de dingen die ik vandaag geleerd heb, kan ik moeilijkere codes gaan bedenken. Ik vond het heel interessant.”/.

Untitled Document NSC organiseert congres ICT en onderwijs

Het Notebook Service Centrum (NSC) organiseert voor donderdag 8 juni een congres over de invloed van ICT op het onderwijs. De sprekers worden op een onconventionele manier geselecteerd.

Het NSC roept docenten, studenten en medewerkers op om hun ervaringen over lopende onderwijsprojecten die op een vernieuwende manier gebruik maken van internet op papier te zetten. Uit deze inzenders worden vijf sprekers gekozen die tijdens het congres een voordracht mogen houden. Daarnaast stelt het NSC twee prijzen beschikbaar van meer dan zeven mille voor het beste initiatief en de beste realisatie.

“Er gebeuren zoveel mooie, vernieuwende dingen op de TUE op het gebied van ICT en onderwijs”, zegt organisator Herman van de Kuit. “Maar we laten het aan te weinig mensen weten. Daarom hebben wij besloten om dit congres te organiseren. Het is ook een manier om TUE-mensen aan elkaar te laten zien waar ze mee bezig zijn.” Van de Kuit is nauw betrokken bij de combinatie ICT en onderwijs. Hij is hoofd van het Notebook Service Centrum en was bovendien één van de ‘kartrekkers’ van het notebookproject.

Tijdens het congres wil Van de Kuit vier sprekers aan het woord laten over de manier waarop zij ICT inzetten in het onderwijs. Verder wil hij ook iemand aandacht laten besteden aan de toekomst van de informatie- en communicatietechniek in het onderwijs. Opmerkelijk genoeg heeft Van de Kuit nog geen sprekers op het oog, maar heeft hij een wedstrijd uitgeschreven om de meest vooruitstrevende en inventieve projecten te vinden. Inzenders kunnen in vijfhonderd woorden uitleggen op welke manier ze ICT gebruiken. Of ze mogen een video-opname van maximaal vijf minuten insturen. “We doen het op deze manier, omdat er veel meer interessante projecten zijn dan wij weten”, zegt de organisator. Dankzij notebook-leverancier Fujitsu kan Van de Kuit ook nog eens twee keer 7500 gulden weggeven. Er is een prijs voor het beste idee en voor de beste realisatie van een idee.

Behalve het congres organiseert het NSC tevens een reeks colloquia die de invloed van ICT op het onderwijs als thema heeft. De colloquia zullen telkens op de eerste woensdagmiddag van de maand plaatsvinden./.

Meer informatie: http://www.nsc.tue.nl/congres. De inzendtermijn sluit op 8 april.

Untitled Document Wielrennen bij Squadra Veloce

Niet alleen triatlonliefhebbers kunnen terecht bij Squadra Veloce. De triatlonvereniging heeft besloten voortaan ook wielrennen aan te bieden als activiteit.

Het animo voor de combinatie zwemmen, fietsen en lopen is de laatste jaren gedaald, zo heeft de Eindhovense Studenten Triatlon Vereniging Squadra Veloce gemerkt. Daarentegen was er wel veel vraag naar wielrentrainingen. Daarom worden er nu ook wielrentrainingen aangeboden voor studenten.

Er zijn twee trainingen: dinsdag om 20.00 uur op de wielrenbaan in Woensel en donderdag zijn er trainingen op de weg.

Wie interesse heeft, kan naar een van de trainingen komen. De wielrenners vertrekken op dinsdag om 19.30 uur vanuit het sportcentrum naar Woensel. Op donderdagavond begint de training om 18.00 uur bij het sportcentrum. Voor meer informatie kijk je op de homepage www.stud.tue.nl/~squadra of bel je met Ruben van Duren 040-2436479.

Cursus ‘Zeker presenteren’

Voor alle TUE-studenten die wel eens last hebben van presentatievrees en willen weten hoe je een presentatie goed voorbereidt en uitvoert, begint in april de cursus ‘Zeker presenteren’. In zeven bijeenkomsten van twee uur wordt ingegaan op onderwerpen zoals spanningen die rond presentaties spelen en de theorie over presenteren. Er wordt veel zelf geoefend. Een actieve deelname is een voorwaarde voor het slagen van de cursus. Maximaal acht personen kunnen meedoen. Aanmelden voor 7 april bij het Studenten Service Centrum (tel. 8015). Nadere inlichtingen geven Jeannette Danes en Lucas Asselbergs, studentenadviseurs STU.

Open podium

in AOR

De AOR zet woensdag 5 april de deuren wagenwijd open voor talent. Die avond is namelijk het open podium, waaraan iedereen zijn artistieke kwaliteiten kan laten zien of horen. Inschrijven kan die avond aan de bar. Alles mag: muziek, cabaret, kleinkunst, dans of toneel. Het open podium begint rond 21.00 uur.

Untitled Document Vervolg van pagina 1

Bij Financiën wordt een sterke controlfunctie belegd, de accountancy wordt deels geoutsourced, de implementatie van ORCA wordt projectmatig voltooid. Er komt geen inkoopfunctie bij Financiën. Voor de gehele TUE zijn er 65 formatieplaatsen (conform Berenschot) voor de financiële kolom beschikbaar, inclusief de gemiddeld twee formatieplaatsen bij elke faculteit.

De outsourcing van het Systeemhuis gaat door; de verantwoordelijkheden voor de corporate systemen komen te liggen bij de functionele gebieden. Er vindt geen eigen ontwikkeling van systemen meer plaats. Verder wordt het oorspronkelijke plan om een deel van ICTS te outsourcen niet doorgevoerd, maar komt er een centrale, TUE-brede ICT-organisatie, waarvan het hoofd verantwoordelijk is voor onder andere de Helpdesk en het Notebookservicecentrum . In deze sector zijn 70 formatieplaatsen (Berenschot: 45), per faculteit gemiddeld 7 formatieplaatsen, waarvan een gedeelte op capaciteitsgroepniveau in dienst van de betrokken faculteit. Er zal verder ruimte zijn voor 20 plaatsen voor studentassistenten. Het CvB wil bij de ICT-functie geleidelijk meer uitbesteden.

De samenvoeging van de Bibliotheek en de informatievoorziening van het Facilitair Bedrijf (onder andere archief), gaat door. Het CvB gaf bij de Bibliotheek niet het aantal formatieplaatsen op. De verschillende onderdelen van de Bibliotheek worden over enige jaren samengevoegd op één locatie. Pas dan heeft het zin om over formatieplaatsen te praten. Het CvB ziet overigens een mogelijke ‘personele unie’ tussen de ICT-afdeling en de Bibliotheek in het verschiet.

De afdeling AMSO (Arbo en Milieu Service Organisatie) zal niet worden ondergebracht bij Interne Zaken, zoals Berenschot voorstelt, maar bij Bouwzaken. Daarom wijkt het aantal formatieplaatsen bij Bouwzaken nieuwe stijl (45) in de nieuwe plannen af van het aantal bij Berenschot (36).

Bij Technische Zaken benadrukte voorzitter dr. Henk de Wilt dat “andere universiteiten hierop jaloers zijn”. In de deze sector (onder andere GTD) is het de bedoeling dat er maximaal gaat worden ingekocht wat niet core business is. Er zal een Raad van Advies komen die wordt voorgezeten door waarschijnlijk de decaan van Werktuigbouwkunde, waarmee de faculteiten meer zeggenschap krijgen over deze sector. De totale personele omvang van deze sector zal ongeveer 150 formatieplaatsen bedragen.

In de kolom communicatie valt op dat er een servicecentrum voor communicatie wordt opgericht, waarvan het hoofd rapporteert aan een lid van het Bestuurlijk Overleg. Dat is echter niet de voorzitter van het College van Bestuur, maar een decaan. Het universiteitsblad Cursor zal ook in dit servicecentrum worden opgenomen. Studie- en publieksvoorlichting zal niet naar STU verhuizen. De personele omvang van dit centrum wordt bepaald al naar gelang de gewenste activiteiten of opdrachten, specifiek uit de faculteiten, maar ook voor een deel van het CvB.

Ten aanzien van STU zal er niet veel veranderen. Wel zullen in de onderwijssector de opleidingsdirecteuren beduidend meer verantwoordelijkheden krijgen. Zij zullen bijvoorbeeld specifiek verantwoordelijk worden voor OGO en de aansluiting van voortgezet onderwijs en wetenschappelijk onderwijs. Het CvB wil ter ondersteuning van de opleidingsdirecteuren een interfacultair servicecentrum oprichten waar veel projectmatig gewerkt zal worden.

Met betrekking tot Interne Zaken wil het CvB met de outsourcing van de Universiteitsdrukkerij wachten tot de lopende contracten beëindigd zijn. Als het zo ver is, komt er een heroverweging voor outsourcing.

Verder zal er binnen de afdeling Algemene Zaken een stafbureau worden opgericht waarin een aantal specialistische functies worden ondergebracht op juridisch en financieel gebied. In dit stafbureau komt ook de functie Public Affairs. /.

Untitled Document AVA-platform: second opinion

Het AVA-platform, het samenwerkingsverband van de bonden en TUE-raden, pleit voor het inschakelen van een extern bureau om de gegevens van de Added Value Analysis en de daaruit voortvloeiende conclusies kritisch te analyseren.

Het platform heeft er bij de U-raad nadrukkelijk op aangedrongen om een dergelijke externe expertise in te schakelen. De AVA-commissie van de U-raad sluit niet uit dat dit inderdaad zal gebeuren.

Het AVA-platform is opgericht door de bonden en de medezeggenschapsraden om gecoördineerd te kunnen optreden. Het platform zal onder meer de gegevens en de conclusies van het door bureau Berenschot uitgevoerde onderzoek onderwerpen aan correctheid, geldigheid en consistentie. Ook de AVA-voornemens van het CvB zullen worden doorgelicht. Daarnaast wil het platform ook deskundigheid van buiten aantrekken om de complexe gegevens en de interpretatie ervan tegen het licht te houden. Het gaat met name over bedrijfseconomische en –organisatorische aspecten van AVA. De U-raad heeft nog geen beslissing genomen over het al dan niet inschakelen van externe deskundigen. Dat heeft de raad ook schriftelijk aan het college laten weten. De u-raad kan als enige geleding binnen de TUE om een second opinion vragen. Volgens de AVA-commissie is de inzet van externe deskundigheid vooral van belang om een nauwkeurige afweging te kunnen maken, voor er met het plan ingestemd wordt. En om als gelijkwaardige gesprekspartner op te treden. Het CvB was niet voor commentaar bereikbaar. /.














Website