/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 42, 30 maart 2000


Voorpagina

Untitled Document In het net voor een knipje

Deze twee sportieve mannen deden vorige week mee aan de oriëntatieloop die studentensportvereniging All Terrain hield. De start was bij het Studenten Sport Centrum, waar om de drie minuten nieuwe deelnemers aan de loop begonnen. De tocht voerde de deelnemers onder meer door het Eckartbos en rond de Karpendonkseplas. Bij het kleine bruggetje over de Dommel moesten deelnemers in een net klimmen om de tang te bereiken waarmee ze een knipje in hun deelnemerskaart konden krijgen. Zo konden de sportievelingen punten verzamelen.


Foto: Bram Saeys

Untitled Document CvB: zo’n 200 banen verdwijnen

Het College van Bestuur zal in het te nemen besluit naar aanleiding van AVA in een aantal opzichten afwijken van de voorstellen die Berenschot heeft gedaan. Dat bleek tijdens een extra vergadering van de universiteitsraad afgelopen dinsdag.

In plaats van de voorgestelde reductie van 270 arbeidsplaatsen komt het CvB nu uit op ongeveer 200 formatieplaatsen. Decanen krijgen, in hun rol als lid van het Bestuurlijk Overleg, een belangrijke rol bij bepaalde centrale functies.

De outsourcing van de Universiteitsdrukkerij wordt heroverwogen na afloop van de bestaande contracten, de personeels- en salarisadministratie komt niet bij Financiën, maar bij Personeel en Organisatie, geen outsourcing van een deel van ICTS, de inkoopfunctie bij Interne Zaken, In- en Externe Betrekkingen een aparte dienstverlenende afdeling die rapporteert aan een decaan. Dat zijn wat opmerkelijke uitkomsten uit het beraad dat het CvB afgelopen maandag en dinsdag heeft gehad met diensthoofden, directeuren bedrijfsvoering en decanen naar aanleiding van de Added Value Analysis. Het College van Bestuur wandelde stap voor stap voor een vrijwel volle collegezaal 5 in het Auditorium door de sheets, die de kern weergaven van wat straks het voorgenomen besluit van het CvB gaat worden.

Veel voorstellen van Berenschot blijven gehandhaafd; er zijn echter duidelijke afwijkingen van wat het adviesbureau heeft voorgesteld.

Met betrekking tot de personele functie verandert er ten opzichte van de voorstellen van Berenschot weinig: alle personeelsfunctionarissen bij de TUE krijgen één baas: het hoofd van Personeel en Organisatie. In totaal zijn er veertig fte’s beschikbaar voor de ‘personeelskolom’ (dit is conform het voorstel van Berenschot). Daarbij zijn inbegrepen de -gemiddeld- twee plaatsen binnen de faculteiten, waar gedetacheerde personeelsfunctionarissen zetelen die als ‘frontoffice’ fungeren. Als ‘back office’ zijn er de specialisten, zoals bijvoorbeeld de arbeidsjuristen, die weer terugverhuizen naar de personeelskolom. Opmerkelijk is dat in tegenstelling tot eerdere gedachten van het CvB de personeels- en salarisadministratie niet bij Financiën wordt ondergebracht, maar bij P & O. De organisatie van de docententraining gaat, volgens voorstel van Berenschot, van het OSC naar P&O.

ICT-organisatie

De constructie bij Financiën lijkt erg op die bij P&O: centrale verantwoordelijkheid bij het hoofd Financiën voor al het personeel in de financiële kolom.

Zie verder pagina 10

Untitled Document Prijs Virus omhoog

De organisatie van het cultureel festival Virus moet de prijs van de kaartjes verhogen. In plaats van vijftien gulden, zal een kaartje 17,50 gulden kosten. De stijging is opgelegd door Ticketservice, de organisatie die landelijk de kaarten verkoopt voor Virus.

“Virus is een festival voor jongeren, zowel werkend als studerend, die wij in aanraking willen brengen met cultuur. Dat moet zo goedkoop mogelijk”, zegt Anouk Welters, pr-vrouw van het festival dat elk jaar door TUE-studenten wordt georganiseerd. Sinds vorig jaar verzorgt Ticketservice de landelijke verkoop van Virus-kaartjes. Dit bureau regelt voor alle grote evenementen in Nederland de kaartverkoop. “Vorig jaar konden we nog onder de stijging uit, via een klein regeltje in het contract waar men overheen had gekeken. Bij onze eigen voorverkoopadressen moest voor de kaartjes vijftien gulden worden betaald.” Dit jaar kan Virus er niet onder uit: bovenop de gebruikelijke vijftien gulden, komt drie gulden extra voor de Ticketservice, ongeacht waar de kaartjes worden gekocht. Virus heeft zelf vijftig cent per kaartje bijgelegd. De samenwerking met Ticket-service is belangrijk voor Virus, omdat ze via dat bureau landelijke dekking hebben voor de verkoop van kaarten./.

Untitled Document Derde debat op zondagochtend

In de derde editie van het zondagochtenddebat op de TUE staan geloof en wetenschap centraal. Sprekers zijn bisschop Hurkmans en TUE- professor Rutger van Santen. Staan geloof en wetenschap naast of juist lijnrecht tegenover elkaar? Deze vraag staat zondag 2 april centraal in het Auditorium van de TUE. Hurkmans, bisschop van het bisdom Den Bosch, stelt dat geloof en wetenschap elkaar nodig hebben. Van Santen, hoogleraar chemische technologie, ziet deze twee zaken als een fundamenteel verschillende manier om positie te kiezen in een wereld vol onzekerheden. Het Auditorium gaat om 11.00 uur open. Het debat begint om 11.30 uur. De toegang is gratis, na afloop, 12.45 uur, is er koffie/thee met broodjes.

Fysica 2000 prijs voor Daan Schram

Prof. dr. Daan Schram heeft op 17 maart de Fysica 2000 prijs in ontvangst genomen. Schram kreeg de prijs van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging voor zijn werk als plasmafysicus. Het onderzoek van Schram naar plasmadepositie leverde belangrijke toepassingen op in de lichtopwekking (lampen, lasers, lichtbronnen), vacuümschakelaars, in de plasmachemie (spectroscopische analyse en milieutechnologie), de meteriaalkunde en de modificatie van oppervlakken en vooral het deponeren van dunne lagen.

Behalve onderzoeker is Schram ook een productief leermeester gebleken. Een groot aantal proefschriften kwam onder zijn leiding tot stand. Hij is ook de initiator van de Socrates Zomerschool op het gebied van lage-temperatuurplasmafysica.














Website