/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 42, 30 maart 2000


Mensen

Untitled Document Martin van Moorsel en Elisabeth Fricker

Studentenpastores: je hoeft niet met de billen bloot

Brigit Span


Foto: Bram Saeys

Ontdekken wie je bent en jezelf herkennen in situaties van anderen. Dit gebeurt tijdens de cursus enneagram van de Eindhovense Studenten Kerk. In het weekeinde van 14 en 15 april wordt hier een etmaal lang over gesproken in kasteel Gemert.

De vinger van studentenpastor Elisabeth Fricker glijdt over de cirkel die op een boek staat getekend. Enthousiast wijst ze de negen punten aan in het figuur dat enneagram heet. Ze tikt nummer één aan: “Ik ben type één, Martin is een drie”, zegt ze en knikt naar Martin van Moorsel met wie ze de workshops over enneagrammen verzorgt. “De drie loopt altijd twintig kilometer vooruit, werkt heel snel. Ik kijk altijd terug en ben overzichtelijk en hou van details. Ik ga veel langzamer dan hij.”

De Eindhovense Studenten Kerk houdt sinds enige tijd workshops over het enneagram. Van Moorsel: “Het is een methode om met vragen van jezelf bezig te zijn. Je leert wie je bent. De cirkel staat voor de werkelijkheid en heeft negen punten. Ieder persoon is een punt van die cirkel, die voor een bepaald type mens staat. Je kunt hiermee de zwakte en kracht van jezelf ontdekken.”

Dat dat ook confronterend kan zijn, ontdekte Elisabeth Fricker toen zij met het enneagram aan de slag ging. “Eerst denk je, het kan niet dat ik dat type ben. Op een gegeven moment ontdek je dat het toch klopt en dat is vaak een grote verrassing. Hierdoor heb ik geleerd hoe ik reageer in werksituaties en waarom ik de dingen doe die ik doe.”

Het enneagram is in groepen verdeeld, met elk drie punten daarin. De punten 8, 9 en 1 horen bij de buikgroep. De 2, 3 en 4 zijn de harttypes en 5, 6 en 7 zijn de hoofdtypes. Van Moorsel: “Mensen die in de buikgroep vallen, zijn constant met gevoel en emoties bezig. De harttypes zijn de actieven. Zij zijn altijd naar anderen gericht. Ze doen voordat ze nadenken. De hoofdtypes zijn de intellectuelen die eerst nadenken en dan pas doen. Dit zijn hoofdlijnen, elke groep wordt weer verder uitgewerkt.”

Iedereen moet voor zichzelf uitvinden welk type hij of zij is. Tijdens het etmaal, dat overigens al vol is geboekt, worden eerst de drie centra van de cirkel uitgelegd. Als je denkt dat je ergens bij hoort, kun je bij die groep aanschuiven. Fricker: “Ikzelf ging de eerste keer bij de hoofdgroep zitten, maar het ging me allemaal niet snel genoeg. Het voelde gewoon niet goed. Toen ben ik bij ‘buik’ gaan zitten en herkende zoveel van wat ze zeiden.”

“Het voordeel van dit etmaal is dat je niet met de billen bloot hoeft. Het blijft je eigen zoekproces, waar je op je eigen manier mee omgaat. Het is een veilige manier om met jezelf bezig te zijn. Je houdt jezelf een spiegel voor waarin je dingen herkent. Het is serieus, intens, maar je kunt er ook vreselijk mee lachen. De herkenning is ooit dolkomisch”, zegt Fricker. “Mij helpt het mijn eigen gedrag te relativeren. Bijvoorbeeld als ik weer te perfectionistisch bezig ben.” “Of als ik weer aan het doordrammen ben”, vult Van Moorsel aan./.

Untitled Document De week van/Martijn

Vierdejaars Bouwkunde-student Martijn van Bentum is lid van de commissie die het 24-uurs project van studievereniging Cheops heeft georganiseerd. Hierbij waren veertig studenten 24 uur lang bezig met ontwerpen.

Zaterdag: Om 10.30 uur op de TUE met de commissie. We hebben letters gemaakt die we op de ramen hebben geplakt om het project aan te kondigen. Met z’n vieren zijn we de stad ingegaan om een cadeautje te zoeken voor de winaars; het zijn vier designklokjes geworden. ’s Avonds hebben we de eerstejaars ateliers verbouwd.

Zondag: Om 10.30 uur op TUE, de enveloppen met opdrachten klaargemaakt.

Maandag: Rond 9.30 uur op de TUE. De readers en programmaboekjes voor de China-reis van Cheops eerst afgemaakt. Daarna belde een jurylid voor het 24-uurs project af en moesten we een nieuwe zoeken. Ook een lezing werd afgezegd.

Dinsdag: Bestuursvergadering om 9.30 uur over het project en de Chinareis. We wilden voor het project de millenniumklok van de ABN-Amrobank lenen, maar dat lukte op het laatste moment niet en we moesten iets anders verzinnen waarop we konden zien hoe de tijd wegtikte. Vervangend jurylid gevonden en tussendoor nog even naar de GGD gegaan voor een inenting voor de Chinareis. Deze avond was de laatste cursus van het computerprogramma dat wordt gebruikt tijdens het project. Tegelijkertijd was er een China-avond in het Auditorium, samen met SG. Op en neer gelopen tussen deze twee dingen. Om 21.00 uur was het schrikken: de omgevingstekeningen voor de locatie van het ontwerp waren er niet. Enkele commissieleden hebben die thuis op een cd gebrand, toen bleek de cd niet goed. Geen rustige nacht gehad.

Woensdag: Opnieuw cd gebrand en tekeningen laten plotten. Net op tijd klaar. Om 12.00 uur was alles af en ging het project van start. Alle teams waren enthousiast en gemotiveerd. Wij zaten als commissie te genieten van het goede verloop van alles. De hele nacht opgebleven; de sfeer was heel goed.

Donderdag: Toen de zon weer opkwam, kwam iedereen uit de dip van de nacht. Om 13.00 uur presentatie in de Skybar-Underground. Na de prijsuitreiking was er nog een borrel. Daarna opruimen. ‘s Avonds vroeg mijn bed ingegaan en doorgeslapen tot zaterdag./.

Zie ook pagina 3

Untitled Document /Promotie

Ir. E.J.M. Hensen zal op dinsdag 4 april om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium promoveren op het proefschrift ‘Hydrodesulfurization Catalysis and Mechanism of Supported Transition Metal Sulfides’.

/Vacature

AIO bij de faculteit Wiskunde en Informatica, promoveren op het gebied van FDTD techniques and applications. Salaris volgens CAO Nederlandse Universtiteiten fl 3.066,— max. fl 4037. V32842, zie: www.win.tue.nl/vacatures. Sluitingsdatum: 7 april 2000.

/Voorzitter VSNU vertrekt

Rien Meijerink, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, vertrekt per 1 augustus bij de VSNU. Vanaf die datum is hij voorziter van de Raad van Bestuur van het Academisch Ziekenhuis in Rotterdam. Op 1 augustus is hij op een paar maanden na vijf jaar werkzaam geweest bij de VSNU.

Meijerink trad op 1 december 1995 aan. Voorheen was hij onder meer werkzaam als secretaris-generaal bij het ministerie van OC&W. Dat maakte hem de eerste VSNU-voorzitter die niet uit de universitaire wereld afkomstig was. Meijerink heeft vooral werk gemaakt van een initiërend verenigingsbeleid. In plaats van het reageren op overheidsmaatregelen, heeft hij vooral energie gestoken in het anticiperen hierop. Daarnaast heeft hij zich ingespannen om de VSNU wat meer maatschappelijke inbedding te geven. Over de opvolging van Rien Meijerink is nog niets bekend.

/Open huis Twinning Center

Alle TUE-studenten zijn op donderdag 6 april van harte welkom tijdens het open huis van het Twinning Center Eindhoven. Van 15.00 tot 17.00 uur kunnen potentiële gebruikers, die voornamelijk bestaan uit studenten, een kijkje nemen. Minister Jorritsma van Economische Zaken zal die dag het gebouw officeel openen. Het Twinning Center investeert in startende ICT-bedrijven.














Website