/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/English page
/Onderzoek
/Bestuur
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 9

jaargang 42, 30 maart 2000


Ruis

Untitled Document Hack je Furby

Pokemon is in, Furby is uit. Wie nog ergens een klein broertje of zusje heeft rondslingeren, kan deze constatering zonder meer beamen. De Furbys staan alweer enige tijd werkeloos in de speelgoedkast en zullen pas weer tevoorschijn worden gehaald wanneer Nintendo ooit op het onzalige idee komt om de bekendste Pokemon, Pikachu, als Furby-editie te laten verschijnen. Als het ooit zover komt, zal deze nieuwste Furby waarschijnlijk ook uitgerust zijn met een infrarood-zender en -ontvanger. Met die infrarood-unit communiceren Furbys met elkaar. Zet nooit twee Furbys bij elkaar, want ze schijnen meer lawaai te maken dan een peloton eenden in de Karpendonkse plas.

Voor de echte techneuten onder ons die al eens eerder een begerig Frankenstein-oog hebben laten vallen op het harig mormeltje is dit natuurlijk het moment om de ingewanden van zusjes lieveling aan een nader onderzoek te onderwerpen. Niemand die het merkt, nu Furby eenzaam zijn dagen slijt tussen speelgoed uit andere rages.

Ga niet zelf het wiel uitvinden: op Internet zijn een heleboel anderen je reeds voorgegaan. Op de site http://www.veg. nildram.co.uk/ van Blank Frank doe je al een boel nuttige informatie op zonder ook maar met een schroevendraaier gewezen te hebben naar een Furby. Als je een notebook met infrarood-poort hebt, ben je snel klaar, want Frank heeft het gratis DOS-programmaatje FURBY.EXE op zijn site staan, waarmee je Furby al aardig naar je hand kan zetten.

Het tijdschrift Computer Idee snijdt in zijn laatste editie Furby open en voorziet hem van een webcam of een FM-zender, allebei nuttig wanneer Furby als babysitter dienst moet doen. Ook is het gemakkelijk LED’s aan te brengen. Natuurlijk is het mogelijk om een eigen afstandsbediening te maken voor Furby, maar dat gaat inmiddels wel wat ver. Wat weinig werk kost is even te kijken of Furby reageert op

de afstandsbediening van

de tv. Kleine kans dat het werkt, maar als het zo is, scheelt het een hoop moeite. Bovendien wordt het dan leuk om samen met Furby tv te kijken. Dikke kans dat ie, als ie begint te kletsen, gelijkt doorzapt naar de Teletubbies./.

Untitled Document /Igor Aarts

Het College van Bestuur is in de war. Kijk maar in Cursor 27: “Bonden creëren AVA-platform”, waarin het College reageert op het verwijt van de bonden dat het terugdraaien van de in 1996 doorgevoerde splitsing van staf en ondersteuning getuigt van inconsistent beleid. Het CvB maakt hierin echter een cruciale fout. Haar argumentatie behelst dat deze beslissing werd genomen door een voormalig CvB-lid. Dat mag natuurlijk nooit, je hebt immers als bestuurder de verantwoordelijkheid over de consequenties van de genomen besluiten van je voorgangers. Zo werkt dat nou eenmaal op universiteiten.

Het college zit dus overduidelijk om argumentatie verlegen, behoudens natuurlijk het “broodnodige” 30 miljoen gulden argument. Echter er zit hier een addertje onder het gras. Bedenk dat deze hele operatie wel zal uitlopen op compromissen waaraan door het College gestalte zal worden gegeven. De bijbehorende lof vanuit de Raad van Toezicht wordt maar al te graag in ontvangst genomen. Berenschot zal alle schuld krijgen, maar ja, een vier ton rijkere gebeten hond heeft daar weinig moeite mee. Vandaar dat het College ook geen minuut langer zal nadenken over argumentatie die helemaal niet nodig is!

Toch vreemd, dat de satisfactiepeiling van het personeel zo weinig aandacht heeft gehad van Berenschot, terwijl daarin juist het grootste probleem van de TUE naar voren is gekomen: de ivoren toren van het CvB. Het blijkt maar weer dat die er echt is, ondanks de bruine kleur.

Untitled Document /Marius Monen

In Cursor 28 vond prof. Steutel het nodig om ‘effe te zeuren’ over de folders van de faculteit Technologie Management. Als eerste faculteit van de TUE heeft TM een Nederlandstalige en een Engelstalige folder ontwikkeld waarin op toegankelijke wijze wordt uiteengezet waar de faculteit op hoofdlijnen mee bezig is. Dit is een van de manieren waarop de faculteit TM vormgeeft aan het beleid van de TUE om een meer naar buiten gerichte universiteit te worden. Uit alle opmerkingen van Steutel blijkt dat hij zich wat dat betreft in de achterhoede van de universiteit bevindt. Zijn Eindhoven-centrisme wordt het sterkst geïllustreerd door zijn impliciete verwijt dat de folder “mede gesponsord is door de beschermheilige van PSV-rivaal Vitesse” (Steutel doelt hiermee op het bedrijf NUON, dat in de folder aangeeft hoe relevant het werk van Technologie Management is). Het onbreekt er nog maar aan of hij beweert dat we dit niet konden maken ten opzichte van Philips, de beschermheilige van PSV (en volgens Steutel ook van de TUE?) die ook in de TM-folder voorkomt. Met zijn badinerende opmerking waarin hij het in de Engelstalige folder gebruikte woord ‘programme’ associeert met toeristenwinkeltjes met het archaïsche opschrift “The Olde Shoppe”, zet hij de toon die kenmerkend is voor zijn stukje: ridiculiseren zonder inhoudelijk op de hoogte te zijn. Volgens Van Dale is “programme” in het Brits-Engels immers gewoon de moderne spellingswijze. Het gemak waarmee hij snerende opmerkingen maakt zonder inhoudelijk op de hoogte te zijn, verklaart zijn laatdunkende uitlatingen over de toegankelijke vaktermen die in de folders gebruikt worden (in zijn termen “kretologie”). Ik vraag mij in gemoede af of Steutel al eens de moeite heeft genomen zich diepgaander op de hoogte te stellen van de activiteiten van TM dan via de folders mogelijk is. Het antwoord is gezien zijn afsluitende zin “Toch vraag je je na lezing van de folders af ‘Wat doen ze eigenlijk bij TM?’” overduidelijk: nee dus. Maar wat niet is kan nog komen. Dat hij zich de vraag stelt is al pure winst. Dankzij de folders.

Untitled Document ‘Vreemde’ geluiden vanuit het Auditorium

Onlangs waren deze muzikanten te beluisteren in het Auditorium. Ze maken deel uit van de Brass Band van de ‘University of Warwick’, dat is een ding dat zeker is. Dat stond namelijk op de affiches die overal op het TUE-terrein te vinden waren. Maar wat was het voor Brass Band? Waarom waren ze op de TUE en wie had hen uitgenodigd? Ondanks een reeks telefoontjes is het de redactie van Cursor niet gelukt om deze vragen te beantwoorden. Maar wie de gouden tip heeft, wij zijn benieuwd…

Foto Bram Saeys














Website