/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 1

jaargang 42, 13 april 2000


Studentenleven

Untitled Document Nieuwe boot Thęta

Na de viering van het zesde lustrum van bootsman Jo Kantelberg, werd op donderdag 6 april een boot gedoopt. De nieuwe aanwinst is een top skiff, waarin roeier Gerard Egelmeers gaat proberen zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sydney. De botendoop werd verricht door Vestor Janssen, de eerste voorzitter van Thęta (1975-1976). Afgelopen weekend startte Gerard Egelmeers in de nieuwe skiff op de Skiff Head op de Amsterdamse Amstel. Daar behaalde hij de tweede plaats. In het weekend van 29/30 april zal Egelmeers meedoen aan de Randstad Regatta in Amsterdam. Tijdens deze wedstrijd dienen alle Olympische ploegen te bewijzen in vorm te zijn.

Foto: Bart van Overbeeke

Untitled Document Pythische Spelen kampt met tekort aan inschrijvingen

De organisatie van de Pythische Spelen, het nationaal studenten cultuurfestival, zit al enkele weken in spanning omdat het aantal inschrijvingen ver achterblijft bij de verwachtingen. Minimaal vijfhonderd inschrijvingen zijn nodig om het festival te laten plaatsvinden zoals gepland was. Op dit moment hebben zich 250 deelnemers ingeschreven, van wie er zeven uit Eindhoven komen.

De Pythische Spelen zijn van woensdag 31 mei tot en met zondag 4 juni in Enschede. Vijf dagen lang zijn Enschede en de campus van de Universiteit Twente het decor voor de meest uiteenlopende vormen van kunst en cultuur. Deelnemers kunnen zelf optredens of tentoonstellingen verzorgen. Ze kunnen meedoen aan workshops, optredens bezoeken en feestvieren. Op het festival worden vijf hoofdcategorieën onderscheiden: beeldende kunst, letteren, muziek, theater en nieuwe media. Binnen deze categorieën zijn tal van onderverdelingen gemaakt waardoor er voor iedere cultuurliefhebber wel wat te beleven valt. Een greep uit de onderdelen: theatersport, cabaret, jongleren, striptekenen, proza, popmuziek en web design. “Het wordt een groot feest”, zegt Gert-Jan Bakker optimistisch. Bakker nam twee jaar geleden zelf deel aan de spelen. “Die werden destijds in Nijmegen gehouden. Ik was lid van een theatersportteam. Het was fantastisch. Eigenlijk heb ik toen maar heel weinig van de andere activiteiten meegemaakt, omdat we voortdurend aan het spelen waren. Tussendoor speelden we even frisbie en ‘s avonds was het feest.” Het plezier dat hij in Nijmegen had beleefd, was voor Bakker reden om zich samen met zes andere studenten op de organisatie van het festival te storten.

Herman Finkers

Samen zijn ze al sinds november ‘99 bezig om de spelen op poten te zetten. Duizend mensen, dat was de inzet om de spelen een absoluut succes te laten worden. En aanvankelijk dachten de organisatoren dat dat er ook wel in zou zitten. De afgelopen weken bleef het aantal inschrijvingen echter fors achter bij de verwachtingen. Ondanks het uiterst gevarieerde programma. En ondanks het comité van aanbeveling waarvan behalve minister Hermans ook mensen als Toon Hermans en Herman Finkers deel uit maken. Met man en macht is geprobeerd het tij te keren. Zo is de inschrijftermijn tot twee keer toe verlengd. Nu ligt de deadline op maandag 17 april. Onlangs hielden de Twentse studenten vanuit een callcenter met twintig man een belactie waarmee ze nog zo’n honderd extra inschrijvingen wisten bin-nen te halen. Binnenkort wordt die actie herhaald./.

Meer informatie: www.pythischespelen.nl.

Untitled Document Studentvoorlichters doen aan telemarketing

De taak van het TUE Voorlichtingsteam is zo veel mogelijk potentiële TUE-studenten te informeren over deze universiteit. Dat gebeurt door middel van stands op VWO-scholen en grote studentenbeurzen, maar ook door telemarketing. Eén van de studenten die hieraan meewerkt is Heico Sandee.

“We bellen scholieren die hier op een voorlichtingsdag zijn geweest, maar zich tot nu toe niet voor de TUE hebben aangemeld”, vertelt Heico Sandee. Hij is derdejaars student Informatie-techniek en werkt sinds twee jaar voor het voorlichtingsteam. “Ik hoorde via een vriend dat het team mensen zocht en heb gesolliciteerd. Ik had toen niet alleen een gesprek, maar moest ook een soort spreekbeurt houden over een willekeurig onderwerp. Zo bekijken ze of je goed overkomt en of je in het team past”, aldus de 21-jarige Sandee, die het werk erg leuk vindt om te doen.

“Wat is er nou leuker dan kletsen met jonge mensen?”, want dat is in principe wat zijn bijbaan inhoudt. Ieder voorjaar houdt In- en Externe Betrekkingen een telemarketing onder leerlingen uit 6 VWO. “We vragen hun of ze zich al voor een opleiding aangemeld hebben en of ze ook andere voorlichtingsdagen hebben bezocht. Als dat zo is, willen we weten of ze de verschillen met de voorlichtingsdag van de TUE kunnen aangeven. Op die manier weten wij wat voor verbeteringen we kunnen aanbrengen.”

Vaak krijgt Heico Sandee middelbare scholieren aan de lijn die nog twijfelen over hun vervolgstudie. “Je kan hun dan schriftelijke informatie verstrekken, maar ik doe dat meestal niet. Ik praat liever een tijdje met hen en adviseer dan bijvoorbeeld aan een meeloopdag mee te doen. Soms verwijs ik hen door naar iemand die de studie doet waar ze over twijfelen.”

Tips

Twee jaar geleden startte de TUE met voorlichting via telemarketing. Toen werd dat door een extern bureau gedaan, maar dat beviel niet goed. “Wij zijn er vorig jaar mee begonnen en weten beter waar we over praten, omdat we zelf TUE-studenten zijn.” Tijdens een cursus kregen de studenten onder andere tips over de manier van vragen stellen en de beste zithouding.

Sandee vindt niet alleen dat het leuk werk is, hij vindt ook dat hij er heel veel van geleerd heeft. “Als je dit werk een tijdje doet, durf je meer. Veel studenten vinden het eng om een voordracht te houden, ik niet meer. Ik vertel op de studentenbeurzen vaak over mijn studie of over het Eindhovense studentenleven. Ook heb ik een toespraak gehouden voor vierhonderd mensen in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Een verhaal vertellen voor een groep studiegenoten stelt dan weinig voor.”

Ieder jaar zijn er selectieprocedures voor nieuwe teamleden. “Het zou kunnen dat er gezegd wordt dat ik te oud ben voor het team. Ik ben niet zo nauw meer betrokken bij het VWO en weet weinig van de Tweede Fase. Maar aan de andere kant heb ik wel heel veel ervaring, dus ze zullen me niet zo maar ontslaan”, besluit Sandee, die met zijn vlotte babbel uitermate geschikt lijkt voor dit werk..

Untitled Document Afstudeersteun voor studenten met handicap

Studenten die door een handicap of chronische ziekte studievertraging oplopen, kunnen vanaf september 2000 een beroep doen op afstudeersteun. Ook studenten die hun studie niet kunnen afronden door handicap of chronische ziekte, krijgen bij aanvang van een nieuwe studie volledige studiefinanciering. Dit wordt ook wel een vangnetconstructie genoemd. Deze twee amendementen zijn aangenomen bij de nieuwe wet op de studiefinanciering. De nieuwe wet gaat op 1 september in.

Bezoek aan klooster

De Eindhovense Studentenkerk biedt studenten de mogelijkheid een weekeinde te verblijven in de Abdij van de Achelse Kluis. Van 12 tot en met 14 mei is het bezoek aan de Trappisten gepland. Het programma loopt parallel met dat van de monniken, er wordt met hen gebeden, gegeten en gepraat. Er is plek voor tien tot twaalf personen. Studenten betalen veertig gulden voor twee dagen, niet studenten 46 gulden. Wie mee wil, kan zich melden bij Martin van Moorsel via (247)2627 of email esk@esk.tue.nl.

Squeeze 2000

THE Studs organiseren dit jaar voor de tiende keer Squeeze, een groot internationaal honk- en softbaltoernooi. Ongeveer vierhonderd deelnemers, verdeeld over zeven honkbal- en achttien softbalteams, strijden komend weekend om de eerste plaats. Vrijdag 14 april begint het toernooi met een feest. Daarna worden twee dagen lang wedstrijden gespeeld op terrein noord van het Studenten Sportcentrum. Aanvang op beide dagen is 9.00 uur. Zondag 16 april zal rond 17.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden.

Europese Week

De Europese Week Eindhoven wordt om het jaar door en voor studenten uit Eindhoven georganiseerd. In April 2001 komen er meer dan vierhonderd studenten uit heel Europa om congressen te volgen, met andere culturen in contact te komen en om een gezellige tijd te hebben. Wie een bijdrage wil leveren aan deze week in april 2001, kan 19 april terecht in zaal 9 van het Auditorium. Daar geeft de Stichting Europese Week Eindhoven van 11.00 tot 13.30 uur informatie over The European Week Eindhoven.














Website