/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3 nummer 1

jaargang 42, 13 april 2000


Voorpagina

Untitled Document De openingshandeling door minister Jorritsma bestond uit het drukken op een grote rode knop waarna een flitsende videoclip werd afgespeeld. Daar voor werden in drie sessies van elk twintig minuten vier Twinningbedrijven, vier gevorderde ondernemers en vier bestuurders – waaronder CvB voorzitter Henk de Wilt en minister Jorritsma - aan de tand gevoeld door Walter Etty.


Foto: Bram Saeys.

Untitled Document TUE krijgt virtuele campus

Project in september operationeel

De TUE krijgt een virtuele campus waar studenten en medewerkers interactief bezig kunnen zijn in een driedimensionale omgeving. Op de campus komt een virtuele Bunker en een virtueel winkelcentrum voor studenten en medewerkers van de TUE. Het project heeft de naam VirTue meegekregen (Virtuele TUE) en moet in september van dit jaar operationeel zijn.

Een dictaat kopen, een tennisbaan reserveren, boodschappen doen, naar de apotheek, bankzaken regelen, een reis boeken of je inschrijven bij de gemeente. Dat moet vanaf september kunnen via de virtuele campus van de TUE. Alle pc’s en laptops worden uitgerust met een chipcardlezer.

Aanleiding voor het opzetten van het VirTue- project is de zeer geavanceerde ICT infrastructuur waarover de universiteit beschikt. Alle 6500 studenten en 3500 medewerkers hebben een labtop en/of desktop die is aangesloten op een netwerk met een bandbreedte van 100 MB per seconde. ‘Hiermee beschikt de TUE wat betreft infrastructuur over de e-commerce omgeving van morgen. Echter, ondanks deze snelle infrastructuur draaien tot op heden nauwelijks geavanceerde e-commerce applicaties’, zo valt te lezen in de informatie over het project. ‘De universiteit profiteert van nieuwe diensten die beschikbaar worden gesteld. Het bedrijfsleven profiteert doordat men een beschermde omgeving krijgt geboden, waarin men kan experimenteren met de e-commerce applicaties van morgen.’

Het project is opgezet door Cebra, het Center for Electronic Business Research & Application aan de TUE. Doelstelling van het project is een proeftuin te maken voor e-commerce voor de universiteit en het bedrijfsleven.

Op woensdag 19 april wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor studenten die mee willen denken en helpen aan de opbouw van de virtuele Bunker. Deze wordt van 20.00 tot 21.00 uur gehouden in zaal 2 van het Auditorium./.

Zie ook pagina 8/9.

Untitled Document Jorritsma opent Twinning Center

Minister Jorritsma heeft donderdag 6 april het nieuwe gebouw van het Twinning Center Eindhoven geopend. Het Twinningcentrum biedt onderdak, begeleiding en financiering aan startende ICT-bedrijfjes.

Het gebouw telt vijf etages en kan huisvesting bieden aan ruim 25 starters. Zeven starters maken al gebruik van de Eindhovense Twinning-vestiging en daar komen op korte termijn twee bij. Landelijk participeert Twinning nu in veertig startups. Verwacht wordt dat gebouw over een jaar vol zit.

Twinning is in het leven geroepen om het ICT-klimaat in Nederland te verbeteren. De organisatie wil veel meer zijn dan een bedrijvencentrum of een venture capitalist. Starters en doorstarters met een goed idee wordt het zo makkelijk mogelijk gemaakt om zich te kunnen ontwikkelen.Twinning biedt ze behalve huisvesting met ‘top of the bill’ ICT-infrastructuur ook coaching. Via het wereld-omspannende netwerk van de topmensen die zich aan Twinning gecommitteerd hebben, hebben de jonge starters een behoorlijke voorsprong. Verder bieden tal van partijen – banken, accountants, advocaten – de starters tegen gereduceerd tarief hun diensten aan. Het einddoel is de ‘exit’ waarbij het bedrijf naar de beurs gaat of overgenomen wordt door een andere partij.

Twinning Eindhoven is het tweede Twinning Center van Nederland. Het eerste werd ruim anderhalf jaar geleden in Amsterdam geopend. Februari ’99 gaf Jorritsma al het startschot voor het Eindhovense Twinning Center. De starters werden tijdelijk ondergebracht in het Paviljoen. De eerste paal voor het gebouw werd in april ’99 geslagen door Roel Pieper. De ruimte die Twinning achterlaat in het Paviljoen is ingenomen door ICT-bedrijf The Industree, een spinn-off van Simac. /.

Untitled Document Loonbod VSNU wijkt af van wensen bonden

Onlangs is het overleg over de nieuwe universitaire CAO van start gegaan. De werkgevers, vertegenwoordigd in de VSNU en de universitaire bonden moeten voor 1 juni aanstaande een nieuwe CAO invoeren. Op die datum vervalt de huidige CAO.

Of het zal lukken om voor die datum een CAO rond te krijgen, is afhankelijk van de snelheid waarmee beide partijen tot overeenstemming kunnen komen. De VSNU en de gezamenlijke bonden hebben aan elkaar kenbaar gemaakt wat hun zogeheten ‘inzetten’ zijn. Die lopen nogal uiteen.

De VSNU stelt voor om de komende jaren een loonsverhoging te realiseren van 4,5 procent, uitgesmeerd over een periode van twee jaar. De bonden willen een loonsverhoging van 4 procent en een contractperiode van een jaar. Het loonbod van de VSNU wijkt daarmee af van de wensen van de bonden. Gerekend over een jaar wil de VSNU 2,25 procent loonsverhoging, de bonden 4 procent.

De VSNU maakt zich verder hard voor een beslissing over de ambtelijke status van de universitaire medewerkers. De werkgevers willen vooruitlopend op de invoering van privaatrecht alvast een aantal zaken in de arbeidsverhoudingen vereenvoudigen, waaronder de regelgeving voor ontslag. Zij willen in de komende CAO de huidige limitatief gegeven ontslaggronden schrappen en vervangen door bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Ook willen de werkgevers gedifferentieerder kunnen belonen.

De bonden reageren terughoudend op het maken van afspraken over de wijziging van de ambtelijke status. Over invoering van andere beloningssystemen reppen zij al helemaal niet. In de vorige CAO was afgesproken om een aantal studies te verrichten naar onder meer de ambtelijke status en beloning. De bonden willen niet zomaar afspraken maken over zaken die bij het aflopen van de huidige CAO nog in studie zijn.

Verder willen zij onder meer per universiteit een plan van aanpak afspreken om werkdruk tegen te gaan. Ook moet het loopbaanbeleid gestimuleerd worden door middel van scholingsplannen bij de universiteiten. Verder stellen de bonden nadere regels voor ten aanzien van reorganisatie-ontslag. /.














Website